Talentované dítě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
473
12.2.07 14:31

Talentované dítě

Zajímalo by mně jak se pozná talentované- nadané dítě… (obecně, příklady a zkušenosti…).

Náš malý je moc šikovný kluk a my rodina ho samozřejmě (jako každý rodič) považujeme za „génia“. Ovšem zcela vážně… chodil v 10měs, v 18měs uměl naspamět např. celou básničku pronceznička na bále. A asi 12 druhů ptáků v atlase. Velice dobře mluví, používá složitá souvětí, gramaticky správně a mají jasný smysl. Má dobrou schopnost vcítit se do pocitů ostatních (někidy to zneužívám k vydírání :wink: ), rád si hraje hry na „jako“, třeba jako, že má nanuk, ale nemá v ruce nic. Pamatuje si pár anglických slov, která se mu líbí. Používá některá cizí slova (legální, speciální…). Pozná barvy … umí zatloukat hřebíky a cokoli nakrájet nožem. Co mu nejde hned se nechce naučit a kašle na to. Naprosto se odmítá naučit jezdit na motorce, nebo na koloběžce…

Hodně lidí v okolí říká jak je šikovný… to je, ale já byla taky takové dítě, můj muž a bratr taky, takže se mi nezdá, že je to něco zvláštního…
Je to to nadání o kterém se ted pořád mluví, nebo to jenom není žádný blbec. ??? Co si myslíte o nadání u dětí vy?

Myslím to tak, že kdysi byly ve školách děti…hloupé a chytré. Dnes není „nikdo“ hloupý, ale má poruchu uční. Znamená to, že kdysi jen chytrým dětem se dnes říká talentované - nadané…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
493
12.2.07 14:35

Leeo myslím, že v tom případě má doma geniální dítě každý :lol: Mě obě holky chodí od 9. měsíců a Kiki od dvou let umí počítat do 10 a pozná písmenka. Je to spíš o přístupu rodičů než o genialitě, si myslím :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
12.2.07 14:39

no právě… taky mi to příjde normální. Čím to že někomu se to zdá nějak vyjímečné? Možná se pohybujem mezi inteligentními lidmi, kteří prostě mají děti s vrozenou inteligencí a věnují se jim…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
12.2.07 14:47

Já nevím, před časem jsme se s kamarádkou, kterou znám od školky bavily o tom, jak nás rodiče vychovávali. Shodly jsme se na tom, že jim bylo vlastně jedno co z nás bude, k ničemu nás nevedli, o ničem se s náma nebavili, hlavně když měli klid. Je to smutné, ale je to tak. Asi to byla taková doba, kdy lidi zajímalo jen to, jak si užít co nejvíc svůj život a děti šly tak nějak mimo. Možná nás měli moc brzo, kdo ví, každopádně teď je víc možností kam s dětmi jít, co s něma dělat a jak je vychovávat. Nevím jak u vás, ale u nás naše děti za geniální považují hlavně staří lidi, takže bych řekla, že teď se dětem opravdu rodiče věnují víc než dříve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
536
12.2.07 15:16

Leeo
Nejlepší způsob, jak zjistit, zda se skutečně jedná o nadané dítě a ne jen dítě bystré, je nechat dítě testovat v pedagog.-psych. poradně. Stačí až ve věku čtyř, pěti let.
Informace nalezneš na www.nadanedeti.cz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
468
12.2.07 16:36

MOje dcera je taky sikovna, ale jen v te pohybove casti a v jemne motorice (puzzle, skladacky,..), chodi od 10m. Ale co se tyce barev a pismen, tak to je boj. Barvy se naucila teprve ted a pismena a cisla se ucit nechce vubec. Ja se s tim obcas pripomenu, ale kdyz vidim nezajem, tak ji do toho nenutim, ma na to jeste cas. Ale neter je treba taky v tomto smeru sikovna, ale zase kdyz ma jezdit na kole nebo kolobezce, tak to naprosto nezvlada. Lena jezdi na kolobezce od necelych 2let, v 2,5 zacala na kolobezce. Ja jsem se dceri max venovala, tak si myslim, ze urcite zajem rodicu dela hodne, ale pokud k tomu dite nema dispozice , tak s tim nehnes. Takze ja si zkratka myslim, ze kazde dite je jine a na neco jineho nadane. Ja byt tebou, tak maleho jiste dal rozvijim a popr. hledam i krouzky nebo centra, kde by se mohl dat rozvijet i pod nejakym dohledem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1119
12.2.07 17:05

Ahoj
Já si myslím, že máš normální dítě této doby. Miminka dostávají lepší výživu v těhu. Je doba televize a PC. Dětské hračky, jsou velmi důmyslné, takže rozvíjí dovednosti.
Každá generace bude chytřejší než ta předchozí. To je normální vývoj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
488
12.2.07 20:10

Luca235 - musím s tebou trochu nesouhlasit - ať jsou hračky sebedůmyslnější, ať se těhule stravuje tak, že zdravěji už to nejde, nezpůsobí to, že dítě je bystré a šikovné. O TV a počítači nemluvě - tam je naopak dokonce prokázána jejich škodlivost a špatný vliv např. na vývoj řeči (samozřejmě záleží na době, kterou dítě před televizí stráví).

Nejvíc záleží na tom, jaké dispozice má dítě vrozené a hlavně - jak jsou tyto dispozice jeho okolím rozvíjeny = jak se mu jeho okolí (hlavně maminka) věnuje. Ale samozřejmě to neznamená, že pokud dítě nechodí v 10m a ve dvou letech nerecituje, pak je automaticky „pozadu“ nebo „méně nadané“ (nedejbože, aby z toho někdo usuzoval, že se mu maminka málo věnuje). Každé dítě má svoje tempo a něco se naučí dříve, něco později. Znám člověka, který do tří let nemluvil (používal asi pět slov, navíc ještě vymyšlených) a dneska je z něj velmi chytrý a schopný mladík. Na druhou stranu je téměř jisté, že z dítěte, které v 10m chodí a ve dvou letech recituje, vyroste chytrý a možná v mnoha směrech výjimečný člověk :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
12.2.07 20:42

Jana24: naprosto s tebou souhlasím, Kristýnka do dvou let téměř nemluvila, měla jsem z toho strašné výčitky a pocit, že něco dělám špatně, vždyť o měsíc starší dvojčátka mluvily v perfektních větách, do toho se přidal tatínek, že to není normální :roll: to mě naštvalo, protože jsem jí četla a zpívala jako každá maminka, zatímco tatínek dělal jen blbinky. Samozřejmě, že po týdenní dovolené s tatínkem Kristýnka začla mluvit :lol: Takže - tatínek je v rozvíjení stejně důležitý.
A s nadáním je to u nás stejné, zatímco počítat se naučila během jednoho dne, zapamatovat si jak se který prstík jmenuje je pro ni nadlidský úkol. (No, teď jsem si uvědomila, že to taky může být tím, že už ví, že tenhle prst je jedna a tenhle tři, tak proč by si je pojmenovávala ještě jinak…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
13.2.07 13:57

nadane dite

Ja jsem na tom jako dite byla uplne stejne jako Luky (vim to, protoze si to moje mamka zapisovala), dokazala jsem se brzo soustredit na knizky, ve 2,5 letech jsem umela jednu celou naspamet, plynne jsem mluvila a shodou okolnosti jsem se taky nemohla naucit jezdit na kole - az do 6 let jsem jezdila na velke trikolce :) Kdyz jsme sla do skoly, umela jsem uz cist a dost jsem se v prvni tride nudila, casem se to ale srovnalo, na gymplu jsem patrila mezi prumerne zaky, protoze se neumim moc ucit (na zakladni skole jsem to nepotrebovala).

Takze, nemyslim, ze jsem blba, ale genialni urcite ne :)

Daba

• Citovat
  • Upravit
2172
15.2.07 14:43

Jojo, je to hodně o maminkách, přítel ve dvou letech plynně četl a dneska je z něj h…, protože celé dny lítal po venku, dělal blbostihraničící se zákonem a nikoho to neudivovalo. Promarněný talent, řekla bych já, ale on tvrdí, že to šťastné dětství na ulici za to stálo a nikdy by nechtěl být jako já, která má sice titul, ale jako malá chodila z kroužku do kroužku a sama ven nesměla. Takže záleží na názoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
15.2.07 18:11

Mě to příjde, že je to fakt moderní výchovou, ale také hodně záleží na vlozích dítěte a je dobré rozvíjet je. Pokud se mu něco nedaří a nedělá to rád, tak by se neměl nutit. Prostě některé děti jsou nadané spíše motoricky a jiné se raději učí mluvit atd. V tomto věku je fakt těžké určit, jestli je dítě geniální, nebo jen lehce nadprůměr. Hodně dětí jsou extrašikovné jako malé a pak se to zprůměruje a zviditelní se zase jiné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1293
15.2.07 18:24

ahoj, já byla vychovávaná před 30 lety a ve 26 měsícíh jsem říkala básničky (v jesličkách). Maminka mě je učila. A teda zrovna tu princezničku na bále :o)))
Zato moje kámoška vychovává v dnešní době, a dítě ve 2 letech neumí říct skoro nic. Ani obyčejnou holou větu.
Moje rodiče na mě teda nekašlali. Trochu mě mrzí, že se občas zevšeobecňuje a říká se „tehdy na nás kašlali“. Nebylo to tak vždycky. I v dnešní době tzv. moderní výchovy je stále hodně rodičů, kteří na děti házej bobek, a bohužel maj občas tito rodiče sami vysokou školu.
Každopádně je skvělý, že se velká část z nás dětem věnuje.
 papa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1293
15.2.07 18:27

Jo a tzv. „talentované děti“ je opravdu lepší otestovat v poradně, jak už někdo napsal výše.
Takhle odhadem se to těžko poznává. Je pravda, že kromě vědomostí a dovedností mají i vysokou schopnost empatie, vcítění. A také smysl pro spravedlnost, nesnesou bezpráví atd.
Jsou to ale dost velké extrémy. Jsou už v předškolním věku zralé třeba rovnou na 3. třídu, ale legislativně do ní samozřejmě nemohou. Samy vyžadujou pozornost, a doslova domácí výuku, nové informace atd.
Můžete mít i z dvojčat jedno dítě talentované a druhé tzv. normální. To normální si bude hrát normálně s panenkama a to talentované bude řešit, kudy se dostává ven láva ze sopky - když to takhle zlehčím.
 pitris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3787
11.5.07 15:46

Holky, já si myslím, že důležité je hlavně, aby dítko bylo šťastné. Pak z něho vyroste vyrovnaný člověk, ať už s titulem, nebo bez :-)

Pokud bude mít moje holčička k něčemu sklony a bude ji to bavit, budu to podporovat. Do ničeho ji ale nutit nebudu. Znám spoustu kamarádek, které rodiče nutily chodit do různých kroužků, kurzů, ony byly znechucené a k ničemu jim to není, protože je to prostě nebavilo. Takže se hlavně budu snažit, aby moje dítě bylo šťastné. Doufám, že se mi to alespoň trochu povede :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová