Co by vás přimělo pořídit si další dítě?

339
1.2.07 00:48

Co by vás přimělo pořídit si další dítě?

Ahoj,

je to asi divná otázka, ale v souvislosti s debatou o výši porodného, rod. příspěvku, délkou mateřské, nezaměstnaností, počtem školek, dluhy, placeným školným, ............. mě prostě napadla.

Myslím tím dítě „navíc“. Třeba jsem většinová rodina, která chce dvě děti, tak co by byl pro vás ten pravý impuls pořídit si třetí. Chápu, že pro maminky 3, 4, 5 a více dětí to už asi snad ani není aktuální :lol: .

Co vlastně má stát dělat, když chce zvýšit porodnost a kvalitu rodinné péče?

Suri

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
532
1.2.07 07:06

Já bych si třetí dítě pořídila proto, že ho chci!!! Nic víc nic míň.
Já jsem si obě svoje děti pořizovala z lásky a proto, že jsme je s manželem chtěli a jaká zrovna byla výška porodného nebo rodič.příspěvku, jsme vůbec neřešily. Popravdě jsem to ani nevěděla, zjišťovala jsem to až to pro mě bylo aktuální.
Takže nevím, co bys přesně chtěla slyšet, ale třetí dítě bych si pořídila pokud bychom to s manželem chtěli oba dva!
A na tom jestli bude výška porodného, rodič.příspěvku tak na tom by mi záleželo až na úplně poledním místě, navíc si myslím, že tím se porodnost v ČR nezvedne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
1.2.07 07:34

Navíc k tomu, co psala Klea, ještě možnost dát dítko od roka, roka a půl na pár hodin denně do dobře vedených jeslí za rozumný peníz a dělat na půl úvazku. S každým rokem doma ztrácím kontakty a obratnost vyjadřováni v cizích jazycích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1966
1.2.07 08:07

Ahoj,
pro mé rozhodnutí pořídit si třetí dítě by bylo nejdůležitější materiální zázemí. Je to smutné, ale je to tak :? Manžel je učitel, já taky (teď MD), takže nedosáhneme na lepší bydlení, např. dvě auta, atd. Možná to bude znít, že vše přepočítávám na peníze, ale tak to není. A už vůbec si nestěžuju. Peněz sice nemáme nejvíc, ale ani nejméně, k tomu dva měsíce prázdnin, které můžeme strávit celá rodina pohromadě…jsem spokojená. A neměnila bych to ani za 20tis.měsíčně navíc ale s tím, že by manžel chodil domů z práce v 7 večer, pracoval přes víkend a měl 4týdny dovolené ročně. Máme státní byt, staré auto a jde to. Ale: 3autosedačky do Favorita nedáte, 3 děti se do malého pokoje taky nevlezou (myslím, že se trojposchoďovky ani nevyrábí :-) ), atd., atd…Takže proto naše volba mít děti „jen“ dvě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
1.2.07 08:17

odpověď: rozhodně ne rodičovský příspěvek a porodné… :?

Dítě navíc? Možná takové to stálé materiální zabezpečení - větší byt, samostatné pokoje pro děti, dobrý plat, který by umožnil normální život, nikoliv živoření…
U nás nereálné…takže budou asi jen dvě…
 NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
1.2.07 08:33

Ja budu odpovodat co by me primelo mit ctvrte dite, ju? Treti je u nas v planu uz sameho zacatku.

Asi by me k tomuto rozhodnuti neprimelo nic, co by mohla udelat vlada nebo vubec nejaka administrativa… Potesilo by me, kdyby rodinne vstupne nezahrnovalo striktne dva dospele a jen dve deti, kdybychom si mohli dovolit velkoprostorovy vuz, kam by se nam ctyri deti vesly… Ale ve skutecnosti by me nic neprimelo planovane ctvrte dite mit, kdybych ho nechtela.
Je fakt, ze kdyby se nam podarila „nehoda“ a ja jednou v budoucnu otehotnela poctvrte, tak bych rozhodne nedokazala ukoncit zdrave tehotenstvi - v tom mam jasno uz od sestnacti, kdy jsem si tuto otazku poprve polozila. A tak od zacatku nenechavam nic nahode a snazim se vyhybat tomu, ze bych se musela rozhodovat o zivote svych deti. Takze o budouci „nehode“ docela pochybuju…

V otazce, kdy poridit treti dite jsem zvazovala i vysi RP - ale to jen protoze treti dite stejne chceme… Take to, zda se chci nebo nechci vratit po Pepi do prace, proste bereme v uvahu i veci materialni - ale pouze jako druhotnou okolnost… Primarni je stejne jen a pouze to, zda Tonku chceme nebo ne.

Lesina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
1.2.07 08:55

Ahoj Kleo, s tím Tvým názorem, že bychom si ho pořídili, protože bychom to chtěli oba dva, moc nesouhlasím. Samozřejmě by to bylo ideální to takhle řešit, ale na druhou stranu nové auto chcete třeba taky oba dva a prostě na to není (hlavně si nemyslete, že srovnávám auta s dětma:-)

Jinak my to máme s manželem předběžně naplánované takto: začali jsme brzo (23 a podotýkám Adulka byl chtěný), na jaře bychom se chtěli začít snažit o dalšího prcka. Až vyrostou půjdu do práce, našetříme nějaké penízky, postavíme si baráček a do nového baráčku nové miminko. Ale jsou to jen plány a Bůhví, jak to dobadne. Ale 3 děti bych si také hodně přála, tak snad to dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2239
1.2.07 09:13

Ahoj,

tak my planujeme celkem deti ctyri. Ale je to protoze to chceme a ne kvuli nejakemu porodnemu a dalsim socialnim davkam. Proste to tak clovek musi citit.

Ovsem na ty dalsi dva prcky si musim chvilku pockat, protoze si chci jeste udelat VS a pak se na to znovu vrhneme…

V dnesni dobe nejaka paka v podobe porodneho je docela mimo. Neustale se ty davky meni a dite podle toho opravdu planovat nelze. Ja jsem clovek, ktery rad neco dela, takze me osobne pro planovani deti vic zajima, jestli je potom budu mit kam dat. Nikoho netrapi, ze nejsou skolky…Ale to jsou problemy na ktere clovek narazi az casem…

Terik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
1.2.07 09:16

Ahoj EvoH asi to není docela dost dobře jasné z mého příspěvku, tak se ti to podařím malinko osvětlit. Otázka zněla co by pro mě byl ten pravý impuls abych si pořídila další dítě. A na tu jsem odpověděla. Nicméně je jasné, že na tom závisí i ostatní věci jako finance, bydlení atd. Samozřejmě si nepořídím třetí dítě, když vím, že bych ho třeba neuživila, ale rozhodně si myslím, že k takovému rozhodnutí ( zda mít další dítě) nestačí pouze výška porodného nebo rodič.příspěvku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
1.2.07 09:53

Ahoj maminky,
zrovna nedávno jsem to tu někde psala, ale protože jsem toho (přemýšlení a rozhodování) teď plná, tak píši znovu. Já tedy uvažuji hlavně o tom, jestli bych tři děti dokázala zaopatřit spíše „mentálně“ a fyzicky, než materiálně. Mám tím na mysli, zda bych dokázala všm věnovat pozornost, pochovat, být s nimi v jejich bolístkách a úzkostech… tedy tehdy, kdy jde do tuhého a opravdu mě potřebují. Co když budou všechny tři nemocné, s horečkou (v Praze každou chvíli), zrovna budou všechny tři špatně usínat či spát… V Sokole se třemi mrňousky? Jednoho povezu do školky a budu s sebou vláčet tramvají další dva… a za dvě hodinky zase? (Já totiž, na rozdíl od některých z vás, které jste si stěžovaly na nedostaek jeslí, nechci dávat své děti do školek dříve jak ve 4 letech a jen na půl dne). No, trochu teď váhám… Ale otázka asi směřovala k tomu, co VNĚ rodiny by mě pomohlo přesvědčit. Tak asi systém přátelštější dětem (výtahy v metru, dětské koutky, hřiště…), dostatek KVALITNÍCH školek v dosahu chůze a možná státem podporované a kontrolované agentury s „chůvami“ (kvalitně připravenými), totéž třeba pro úklid. Zkrátka spíše služby, než peníze.
Zdravím, Lora

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
1.2.07 09:55

Nejde tolik o porodné a přídavky, ale jak už bylo řečeno - aby bylo dostatek školek, zaměstnavatelé umožňovali častěji práci na zkrácený úvazek apod.

My plánujeme dvě, ale rádi bychom měli tři, jenže jsme limitováni příjmem a tím možností pořídit nějaké bydlení. Takže pro nás oba je důležité mít stálou a dobře placenou práci, aby bylo z čeho našetřit, případně pak splácet hypo, ale to stát těžko zajistí.

Příspěvek upraven 24.08.20 v 17:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
1.2.07 10:41

Mě by pro třetí dítě nepřimělo nic (téměř). Jediný důvod proč bych začla uvažovat o dalším dítěti by byla snad jen smrt jednoho z mých dosavadních dětí :( Nic víc, žádný peníze i kdyby soc. příspěvky byly závratných částek… Na to jestli sem finančně zajištěná a mám zajištěný bydlení sem nikdy nepřihlížela. A jestli stát chce zvýšit porodnost tak v tomdle státě domnívám se to jde jen přes peníze, samozřejmě ne všichni to tak mají…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17938
1.2.07 11:16

Plně se stotožňuju se Sany. Mě by nepřimělo taky nic, leda snad, kdybych byla o deset let mladší … Ne že bych netoužila si to ještě zopáknout a poňochat si miminko, ale taky bych ho nechtěla přivést do nejistoty a jistotu si sama nevytvořím, leda snad nějaký nečekaný velký příjem, že bych si mohla dovolit zůstat doma a neobracet každou korunu - sociální dávky mě určitě nepřimějou. Třeba kdybych vyhrála ve sportce 5 milionů :o)))
 Jiřina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
1.2.07 11:31

Jiřino - my si dělali s manželem srandu, že vyhrát 1 cenu ve Sportce tak máme dětí klidně 10 (obrazně), pravda je totiž taková, že když jsou peníze, tak to jde snáz (paní na výpomoc s úklidem, péčí o děti, člověk neni ve strestu co a za kolik může dětem koupit a jestli je pak nevypustí z hnízda s „holou zadnicí“), ale stejně to nevidim na víc než na dvě / tři (a to jestli pánbůh dá).
Ale abyste si nemysleli, že mi jde jen o ty peníze, on velký počet dětí taky žádá velký nároky na psychiku rodičů a upřímně, neumím si představit, jak bych zvládala s každodeními starostmi ještě péči o víc jak tři děti - tímto všem, který to dovedou, skládám poklonu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
339
1.2.07 13:15

Ahoj,

tak na úvod chci jen uvést, že mi přišlo jako samozřejmé, že prvotní je to, že další dítě budou chtít oba rodiče a primární popud je to, že ho mít chtějí.

Spíš mi šlo o to, že si třba řeknete, že byste další miminko chtěli, ale nemůžete si ho z vašeho pohledu dovolit. Co by vám pomohlo? Co teda vlastně po těch politicích chceme na podporu rodin a porodnosti?

Četla jsem si těch pár příspěvků a nezlobte se na mě, ale slovo „peníze“ padlo snad v každém, i když to bylo třeba formulováno různě. Padlo zde také několik z mého pohledu velice zajímavých nápadů a myšlenek. Třeba to, že je často poskytována sleva jen na 2 děti a o variantě většího počtu se téměř neuvažuje. Já osobně také vidím jako prioritu také kvalitní a dostupnou kolektivní péči o děti a to předškolní, ale i ve volném čase pro školní děti. Pro mě je také dost důležitá nabídka pracovních míst pro maminky s dětmi a hlavně možnost zkráceného úvazku či práce doma. Osobně vidím v tom největší problém, zvláš pokud člověk musí za prací dojíždět. Myslím si, že daňové úlevy či jiná podpora pro zaměstnavatele v tomto směru by se státu snad i vrátila.

Jsem zvědavá na další zajímavé nápady a z nich ať klidně někdo napíše dopis třeba i prezidentovi. Na základě této diskuze byla totiž tato založena, takže nápady typu - vyhrát ve Sprotce raději ne :wink: . Ale samozřejmě pokud pro vás prostě není zajímavé a podstaté nic, tak to taky napiště, aspoň bude vidět, že se rodičovský příspěvěk apod. klidně mohou zrušit a prostě nejsou důležitým faktorem. I to chápu, já bych taky měla svou holčičku i kdybych nedostala ani korunu, ale také bych asi neměla víc dětí, protože bysme prostě neměli kde bydlet a žít na takové úrovni jako nám +- vyhovuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová