Tápu ve výchově dětí

Anonymní
14.10.19 11:43

Tápu ve výchově dětí

Ahoj, prosím nechat anonym, chodí sem známé.
Holky, potřebuju poradit. Dejte mi sem prosím tipy a pravidla, jak ukočírovat dvě divoké děti. Já na to nějak nemám kapacitu - jde mi o pravidla jako „žádné sladké, když nesníš oběd“, „spát se chodí v osm“, už jsi velký kluk, budeš se obouvat sám", „jí se jen u stolu“ a podobně. Přijde mi, že jsem moc měkká a nevím, jaké doma zavést pravidla, aby jsme fungovali všichni a ne jen já lítala jako hadr na holi. Tatínek je rozmazlovací, ten mi nepomůže, zkoušel se změnit, ale on to prostě neumí, udělá, co dětem na očích vidí - jeho rodiče to dělali stejně (cesta do pekla, já vím). Takže si říkám, určím doma pravidla a budem to všichni dodržovat. Včetně pana otce :mrgreen: Tak co vám funguje? Jaké mají děti doma mantinely a povinnosti? Děkuji!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
37131
14.10.19 11:52

A jak stary děti? Jinak bych se stavila ke 2 letym než k pubertakum :D ale tak celkově, u nás funguje, ze si prostě sklízí bordel po sobe. Doji, odnese nádobí do kuchyně, převleče se, odnese spinave oblečení do koše na prádlo. Domaluje, uklidí si pastelky. Dohraje si, hračky nahází zpět do bedny. Když nechce jist, tak u toho sedí dokud není aspoň něco, ale když nedoji nedostane nic jiného. Oblika se sám, leda když mu třeba nejde zapnout zip apod tak pomůžu. Spíš motivuju, jakože když bude hodný může si koupit něco dobrého, nebo si pustit pohádku atd.. Ale jinak zas dávám volnost ve smyslu ze si může vybrat co chce k jídlu, v mezích samozřejmě, ze si může vybrat co si vezme na sebe, přiměřeně pocasi, že si může vybrat v kolik chce jít do postele…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.10.19 11:54

@Kriss Tina Jo, děti jsou 5 a 2. Super, přesně toto potřebuju. Díky.

• Citovat
  • Upravit
5696
14.10.19 11:55
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím nechat anonym, chodí sem známé.
Holky, potřebuju poradit. Dejte mi sem prosím tipy a pravidla, jak ukočírovat dvě divoké děti. Já na to nějak nemám kapacitu - jde mi o pravidla jako „žádné sladké, když nesníš oběd“, „spát se chodí v osm“, už jsi velký kluk, budeš se obouvat sám", „jí se jen u stolu“ a podobně. Přijde mi, že jsem moc měkká a nevím, jaké doma zavést pravidla, aby jsme fungovali všichni a ne jen já lítala jako hadr na holi. Tatínek je rozmazlovací, ten mi nepomůže, zkoušel se změnit, ale on to prostě neumí, udělá, co dětem na očích vidí - jeho rodiče to dělali stejně (cesta do pekla, já vím). Takže si říkám, určím doma pravidla a budem to všichni dodržovat. Včetně pana otce :mrgreen: Tak co vám funguje? Jaké mají děti doma mantinely a povinnosti? Děkuji!

Nejdůležitější je, abyste měli stejná pravidla oba i s manželem. Jinak se nepohnete a budeš pořád hadr na holi. A buď neústupná. Rutina dělá divy a bez ní bychom u nás se 4 dětmi prostě nemohli fungovat. Některé věci se dělají ve stejnou dobu a stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
14.10.19 11:57

Tak to si počkám na odpovědi. Já radu nemám, mám dvě postižené také divoké děti. Co pomáhá? Mě kafe a dát si cigárko na balkoně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4873
14.10.19 11:58

Snad jediné pravidlo, které doma dodržujeme 100% je, že zuby se čistí každý večer a každé ráno. Jinak nejsem bachař :mrgreen: Ano jíme u stolu, ale občas mají děti svačinu klidně v pokojíčku nebo si všichni uděláme „piknik“ v obýváku. Boty atd. si obouvají sami, ale když mě občas poprosí, abych jim s oblékáním pomohla, nemám s tím problém, ale musí tam být ta prosba, nedělám to automaticky a pokaždé. Spát se chodí v 8, ale o víkendu se to uplně v klidu porušuje :nevim: Žádné sladké, když nesníš oběd jsem vyřešila tak, že žádné sladké nekupuju - ano dáme si s dětmi zmrzku nebo dortík někde na výletě, nebo když jim návštěva donese kindervejce, ať si ho klidně snědí, ale nevidím smysl mít doma stále spižírnu plnou sušenek a bombonů.
U vás spíš vidím důležité, abyste byli za jedno s manželem - probrat si to spolu. Jinak se dostaneš do situace, že on bude ten hodný, co vše povolí a ty hlídací pes, co bude po dětech šlapat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.10.19 12:04

@Zabatko Jo, manzel je v tomto hroznej. Je porad v praci a kdyz je doma, chce, aby s nim detem bylo hezky. Ja ho chapu, ale ze mi tim pak doma dela peklo, kdyz je pryc prej chape, ale on proste neumi dupnout.

• Citovat
  • Upravit
24156
14.10.19 12:06

Tak my máme pár pravidel, které se snažíme dodržovat všichni - a to, že nejíme v ložnici a spacím a hracím pokojíčku. Jí se pouze v jídelně či v obýváku a kuchyni. Další je, že si děti odnáší po sobě nádobí, když dojí.

Tímto bych asi u tebe začala. Klidně si můžeš vymyslet x pravidel, které ti rodina odsouhlasí, ale pokud do teď nic nedělali, tak si myslím, že bude dobré začít jednou či dvěmi věcmi.

Jinak u nás mají už děti „služby“, kdy se střídají po týdnech - vynáší koš, včetně tříděného, vyklízí myčku, chystají příbory na stůl o víkendovém obědě, doplní papírové utěrky do kuchyně a toaletní papír do zásobníku na záchod. ALE také mám malinko starší děti než ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.10.19 12:07

@Enmamma Kafe, cokolada a vecer dobrej serial. To ale problem neresi :mrgreen: :roll:

• Citovat
  • Upravit
24156
14.10.19 12:08
@Anonymní píše:
@Zabatko Jo, manzel je v tomto hroznej. Je porad v praci a kdyz je doma, chce, aby s nim detem bylo hezky. Ja ho chapu, ale ze mi tim pak doma dela peklo, kdyz je pryc prej chape, ale on proste neumi dupnout.

Tak, když si neumí dupnout, tak ho to moc nenaučíš, ale je potřeba si domluvit, že bude dodržovat to, na čem se domluvíte. Nesmí to bojkotovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.10.19 12:13

@vedma007 Nooo, tak u zubu pres to nejede vlak, to se muzu pochvalit, aspon neco :lol: ale jinak mi duslednost chybi. Nevim, jak na to. U nas taky je: jabko v obyvaku, hracky si muzes uklidit potom (samoze to pak udelam ja, protoze…milion duvodu). Sladkosti nosi navstevy, takze jedem na pridel, ale kdyz deti chteji, dam. Manzel by hrozne chtel, ale proste to neumi. To se tezko vysvetluje. Musim stat i nad nim a brzdit ho, ze to uz je moc ( treba starsi zacne automaticky oblikat, ja rostu, rikam proc ju oblikas, dyt to umi a on Nojo vlastne.. A to je porad). Moje nervy. Nekdy si rikam, ze mam tri deti. :roll:

• Citovat
  • Upravit
5696
14.10.19 12:14
@vedma007 píše:
Snad jediné pravidlo, které doma dodržujeme 100% je, že zuby se čistí každý večer a každé ráno. Jinak nejsem bachař :mrgreen: Ano jíme u stolu, ale občas mají děti svačinu klidně v pokojíčku nebo si všichni uděláme „piknik“ v obýváku. Boty atd. si obouvají sami, ale když mě občas poprosí, abych jim s oblékáním pomohla, nemám s tím problém, ale musí tam být ta prosba, nedělám to automaticky a pokaždé. Spát se chodí v 8, ale o víkendu se to uplně v klidu porušuje :nevim: Žádné sladké, když nesníš oběd jsem vyřešila tak, že žádné sladké nekupuju - ano dáme si s dětmi zmrzku nebo dortík někde na výletě, nebo když jim návštěva donese kindervejce, ať si ho klidně snědí, ale nevidím smysl mít doma stále spižírnu plnou sušenek a bombonů.
U vás spíš vidím důležité, abyste byli za jedno s manželem - probrat si to spolu. Jinak se dostaneš do situace, že on bude ten hodný, co vše povolí a ty hlídací pes, co bude po dětech šlapat.

Ale tak to je taková jako normální výchova řekla bych. Ale prostě ta rodina musí fungovat tak, aby se všichni členové cítili komfortně, děti, otec i máma. Ne že máma bude po všech všechno uklízet a večer padne s jazykem na vestě. K tomu určitá pravidla napomáhají, aby každý věděl co a jak. Pokud mají svačinu v pokojíčku, proč ne, ale třeba pravidlo u nás je, že si pak vše odnesou dolů do kuchyně, dají do myčky a zametou - vysají případné drobky. Ti starší. Prostě nějak tak rozumně, a to včetně třeba pozdnějšího spaní o víkendu. Pokud mladší holky chtějí být déle dole, tak je v 7 naženu do sprchu, převliknout se do pyžam a pak třeba do 9 nebo půl desáté můžou být v obýváku, koukat na pohádky, nebo něco hrajeme a tak. Sladké třeba taky moc nekupujeme, to máme stejně, zajedeme na zmrzku, koupíme čas od času pár zákusků. Bonbony a takové, to se u nás naštěstí moc neuchytilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
14.10.19 12:22

Já nezavádím pravidla, která nejsem schopná/ochotná dodržet. Vím třeba, že mi ohromně pomůže, když v době kdy opravdu musím pracovat (dělám převážně z domu), bude dítě sedět na gauči, svačit a čučet na pohádku. Tudíž nezavádím žádná striktní pravidla typu kde se smí a nesmí jíst. Na druhou stranu si po sobě musí posbírat drobečky a vyhodit odpadky a nádobí odnést na kuchyňský stůl. Stejně tak mi nevadí, že si roztahá hračky všude, rozpeleší nám manželskou postel a nasype do ní lego, ale musí si to po sobě všechno uklidit. Musí se sama oblékat, protože já jsem ráno ráda, že obleču sama sebe :mrgreen: Nemusí si skládat oblečení, protože mi vadí daleko méně projít se večer bytem a sesbírat co kde odpadlo a hodit to do koše, než čekat až si vytřídí co je čisté a špinavé a poskládá si to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
14.10.19 12:25
@Anonymní píše:
@vedma007 Nooo, tak u zubu pres to nejede vlak, to se muzu pochvalit, aspon neco :lol: ale jinak mi duslednost chybi. Nevim, jak na to. U nas taky je: jabko v obyvaku, hracky si muzes uklidit potom (samoze to pak udelam ja, protoze…milion duvodu). Sladkosti nosi navstevy, takze jedem na pridel, ale kdyz deti chteji, dam. Manzel by hrozne chtel, ale proste to neumi. To se tezko vysvetluje. Musim stat i nad nim a brzdit ho, ze to uz je moc ( treba starsi zacne automaticky oblikat, ja rostu, rikam proc ju oblikas, dyt to umi a on Nojo vlastne.. A to je porad). Moje nervy. Nekdy si rikam, ze mam tri deti. :roll:

Ty jo nejak nerozumim tvemu muzi. Hrozne by chtel dodrzovat pravidla, ale nejde to… Takze nechce. :nevim: nevim co je tezkeho na tom, ze se ji jen na urcitych mistech, ze s oblekanim se pomaha jen u tezkych veci apod? Vysmetli mu, ze detem bude nejlip, kdyz budou mit hranice a kdyz je on necemu nauci (treba i tomu oblekani), jinak z nej bude do budoucna onuce. To takhle sebou nechava „orat“ i v praci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
14.10.19 12:29

Hele na tomhle se prostě potřebujete domluvit s manželem. Domluvit, tak aby to vyhovovalo vám oběma - ne že ty mu navelíš jak to bude a on to sice odkýve, ale pak to bude více či méně úmyslně sabotovat, protože to je prostě něco, co nedává.

Jinak je vcelku přirozené, že rodiče mají trošku odlišný přístup ve výchově, z toho není potřeba se hroutit.

Jinak teda ideálně si společně přečtěte a prodiskutujte tohle

https://obchod.portal.cz/…uji-hranice/

A teda na divočešjí syny se docela hodí i inspirace z téhle knihy

https://obchod.portal.cz/…chova-kluku/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky