Tápu ve výchově dětí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5708
14.10.19 12:33
@Anonymní píše:
@Enmamma Kafe, cokolada a vecer dobrej serial. To ale problem neresi :mrgreen: :roll:

Souhlasím, jen se bráním, abych neskončila v Blázinci. Když mají ámok, tak se můžu umluvit, je to jako by neslyšeli neviděli. Když zvolím dotyky, posadit, uklidnit, je to jako rozbuška pro další ámok. Pomůže pouze „násilné“ rozdělení a to pak chytí nervy a vztekají se. Takže si dám to kafe a cigárko a modlím se, aby mezi tím neotrhali koberec, nerozlili šťávu po koberci nebo neshodili lustr zatímco pokojem lítají hračky. Teď jsou celkem klidní, tak děkuji Bohu za kousek nebe na zemi. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.10.19 12:35

@Zabatko Přesně tak, potřebuju, aby nějak fungovali všichni, ne jen já. Jenže nevím proč, ale neumím vymyslet, co a jak potřebujem, aby u to nás fungovalo, ale inspirace tady je super. Kamarádka má třeba, že v osm jsou všechny děti v postelích. Ať nespí, ale v klidu leží, ať má klid. Já je třeba dám klidně spát o hodinu později, protože vím, že by stejně neusnuli a přijde mi zbytečné, aby tam ležely. Pak už usnou rychle. Pak přemýšlím, jestli bych to neměla jednodušší je fakt v osm do té postele hnát, stihnu si pak přečíst knížku třeba. A podobně. Takže přemýšlím, zda by u nás pomohlo mít ty pravidla fakt striktní, aby z toho byla rutinna a zda to bude jednodušší i pro děti to dodržovat. Nebo třeba na výletě - děti kamarádky musí ujít vše. Řvou, že je bolí nožičky, ale musí jít. Manžel třeba poponese i tu starší, máme výlet v klidu, užijem si to. Jenže děti kamarádky asi časem budou vědět, že musí, tak půjdou a ujdou, co je potřeba. Naše mladá bude kňučet a kňourat teda na každém výletě, protože bude chtít nosit… Neporovnávámm nás s kamarádkou, jen si porovnávám různé přístupy, co vidím kolem sebe a co funguje a přemýšlím, proto jsem napsala i sem.
Edit. napsala jsem to dvakrat

• Citovat
  • Upravit
24211
14.10.19 12:40

Zakladatelko, musím říci, že pravidlo v osm hodin večer obě děti v posteli jsme měli také, ale pokud děti nebyly unaveny tak, aby usnuly, tak být v klidu nedaly. Takže jsme četly, zpívaly, dvouroční dítko jsem ještě i uspávala houpáním. Ale občas se stalo, že jsem odcházela až v 21 hodin, kdy děti usnuly. Takže pokud ti děti pravidelně usínají až kolem 21 hodiny, nechala bych klidně dobu „do postele“ kolem 21 hodiny. Nebo to posunula o 15 minut dříve. Záleží také na tom, kdy děti vstávají. U nás vstávaly v 6 hodin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.10.19 12:43

@janickaIII Já mu taky nerozumím, fakt že ne. Nechápu ho. V práci je docela vysoký manažer, má pod sebou několik týmů, pochybuju, že si může dovolit někým sebou nechat orat. Možná je vysvětlení to, že je ajťák, já nevím. Ale takto prostě funguje, věčně něco zapomíná, naslibuje hory doly a nic. Vše mu doma trvá sto let. Vše dělá strašně pomalu. Nevím, možná jak má záhul v práci, doma má prostě vypnuto? On to taky vysvětlit neumí. Nebo si zvykl na to, že já vše řeším a zařizuju, jak je furt v práci, tak už doma prostě nic. Jako fakt netuším.

• Citovat
  • Upravit
417
14.10.19 12:44

@Enmamma Jejda tak ať to vzdrží. Jestli más děti s nějakou diagnózou, máš to těžší. Naši jsou prostě asi jen nevychovaní :roll: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
417
14.10.19 12:45

A mám po anonymu, no aspoň není na první stránce :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
14.10.19 12:47
@Anonymní píše:
@Zabatko Přesně tak, potřebuju, aby nějak fungovali všichni, ne jen já. Jenže nevím proč, ale neumím vymyslet, co a jak potřebujem, aby u to nás fungovalo, ale inspirace tady je super. Kamarádka má třeba, že v osm jsou všechny děti v postelích. Ať nespí, ale v klidu leží, ať má klid. Já je třeba dám klidně spát o hodinu později, protože vím, že by stejně neusnuli a přijde mi zbytečné, aby tam ležely. Pak už usnou rychle. Pak přemýšlím, jestli bych to neměla jednodušší je fakt v osm do té postele hnát, stihnu si pak přečíst knížku třeba. A podobně. Takže přemýšlím, zda by u nás pomohlo mít ty pravidla fakt striktní, aby z toho byla rutinna a zda to bude jednodušší i pro děti to dodržovat. Nebo třeba na výletě - děti kamarádky musí ujít vše. Řvou, že je bolí nožičky, ale musí jít. Manžel třeba poponese i tu starší, máme výlet v klidu, užijem si to. Jenže děti kamarádky asi časem budou vědět, že musí, tak půjdou a ujdou, co je potřeba. Naše mladá bude kňučet a kňourat teda na každém výletě, protože bude chtít nosit… Neporovnávámm nás s kamarádkou, jen si porovnávám různé přístupy, co vidím kolem sebe a co funguje a přemýšlím, proto jsem napsala i sem.
Edit. napsala jsem to dvakrat

To pravidlo mám taky. Dcera bude mít tři. Nikdy jsem ji nenechávala vyplakávat, ale od narození jsme to měli tak, že mezi 19-20 je v posteli, pokud potom plakala, tak jsem ji pomazlila, vrátila do postýlky. Když bylo jednu dobu potřeba ji celou noc nosit a chovat, tak jen v přítmí v ložnici, aby věděla že v noci se spí a ne že když se jí chtít spát nebude, tak si ještě může hrát. Teď mezi 19-20 zapadne sama do postele, přečteme pohádku, dáme pusu a hotovo. Taky nemusí spát, ale musí být v posteli/pokojíčku. Na druhou stranu na dovolené je mi většinou jedno, jestli se budem do deseti courat po pláži a lízat zmrzku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.10.19 12:47

@Ou No víš co, stejně jsem s nima věčně sama, takže většina pravidel by byla mých. Knížky jsem nečetla, díky za tip

• Citovat
  • Upravit
10651
14.10.19 13:24
@Anonymní píše:
@janickaIII Já mu taky nerozumím, fakt že ne. Nechápu ho. V práci je docela vysoký manažer, má pod sebou několik týmů, pochybuju, že si může dovolit někým sebou nechat orat. Možná je vysvětlení to, že je ajťák, já nevím. Ale takto prostě funguje, věčně něco zapomíná, naslibuje hory doly a nic. Vše mu doma trvá sto let. Vše dělá strašně pomalu. Nevím, možná jak má záhul v práci, doma má prostě vypnuto? On to taky vysvětlit neumí. Nebo si zvykl na to, že já vše řeším a zařizuju, jak je furt v práci, tak už doma prostě nic. Jako fakt netuším.

Jo tak to bude tim. Doma chce mit proste klid a nic neresit. Tak si zkuste promluvit co by mohl a hlavne chtel zvladat. Treba jen jednu vec a na tom pak pracujte. Ale uklidnim te, ze mam doma to same. bojuju s tim uz radu let a posledni dobou zjistuju, ze je to boj s vetrnym mlynem. Holt v necem je 1000% a v necem ma procenta minusova, jako kazdy. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.10.19 13:37

@janickaIII No asi jo. Aspon v tom nejsem sama :mrgreen: On je jinak zlatej, nikdy bych ho nevymenila. Kazdej mame neco :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
14.10.19 14:59
@Anonymní píše:
@Ou No víš co, stejně jsem s nima věčně sama, takže většina pravidel by byla mých. Knížky jsem nečetla, díky za tip
@Anonymní píše:

No - protože si všechno děláš po svém (ano, funguje to) a nenecháš mu prostor aby si vybudoval svoje - i když by to bylo jinak, než jak bys to řešila ty a méně dobré, s větším bordelem atd.

Takže pak manželovi nakážeš co musí udělat a pomalu se z partnerského vztahu přesouváte do vztahu sekýrující matka a puberťák co se tomu potřebuje vyhnout.

Řešením je přehazovat na něj víc zodpovědnosti za děti a to s tím, že do toho procesu prostě nebudeš zasahovat, nebudeš radit, nebudeš trvat na tom, aby to bylo podle tebe.

Úplně ideální je začít s tím, že sobotu dopoledne a přes oběd budou děti trávit s tatínkem mimo domov. Je ti jedno kde a jak, to je na nich.
A ani svačinky a pitíčka jim chystat nebudeš, když je zapomenou, tak si to holt budou muset vyřešit sami.

Posléze přidej alespoň jednou za dva měsíce víkend, kdy prostě vypadneš a necháš to na nich. Je docela dobře možné, že pro tebe to bude daleko těžší, než pro ně.

Ale bez toho se špatně přeskupí současné karty, které jsou rozdané tak, že všechno je na tobě a ještě to způsobuje frustraci na obou stranách.

Plus klasika - domluvit si na nějaký den v týdnu pravidelné hlídání a začít vyrážet s manželem na radne, tedy doba, kdy budete mimo domov, jen vy dva a nebudete řešit ani děti, ani provozní záležitosti domácnosti, ale budete se věnovat něčemu co vás baví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
14.10.19 15:01
@Teeny píše:
@Enmamma Jejda tak ať to vzdrží. Jestli más děti s nějakou diagnózou, máš to těžší. Naši jsou prostě asi jen nevychovaní :roll: :mrgreen:

Já je mám v pěstounce, jejich matky pily v těhotenství alkohol. Jsou hyperaktivní. Starší je míň, mladší je víc, dohromady je to, jak když hodíš granát do bytu. Někdy je to lepší, někdy horší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová