Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj těhulky,
ráda pročítam tyto diskuse a jsem vždy o něco moudřejší.Mám dotaz jse v 15tt a v sobotu jsem si dala tatarák/2topinky/.Nějak jsem si to neuvědomila.Teď mám výčitky zda nemohu ublížit miminku
Na netu jsem přečetla pár článků a dost jsem se vyděsila co vše by se mohlo stát.Máte někdo podobnou zkušenost?
Zas tatarák.Buď něco chytneš nebo ne.A ve většině případů to projde bez újmy na zdraví.Já měla salmonelu ve 14tt.
tatarák jsem jedla celé těhu, vůbec jsem nevěděla, že se to nesmí a mám zdravé miminko ![]()
ja ho zrala co 14 dni… a fakt ze zrala
to byla namina ujeta… a damikovi bude zitra 6 MESICU a zadne znamky to na nem nenecalo
![]()
U tepelně neupraveného masa je nemalé riziko přenosu toxoplazmózy, listeriózy, salmonelózy… A nemusí se jíst po kilech, stačí jeden kousek. U těhotných je toto riziko znatelně větší než u zdravé populace. Samozřejmě, že se většinou nestane vůbec nic, ale je to čistě otázka vlastního morálního rozhodnutí, jestli to kdo riskovat chce nebo nechce a jak by se k tomu stavěl, kdyby k nákaze opravdu došlo (a že k ní občas dojde) ![]()
Ono těch natvrdo zakázaných potravin zase tolik není.
ugluk píše:
U tepelně neupraveného masa je nemalé riziko přenosu toxoplazmózy, listeriózy, salmonelózy… A nemusí se jíst po kilech, stačí jeden kousek. U těhotných je toto riziko znatelně větší než u zdravé populace. Samozřejmě, že se většinou nestane vůbec nic, ale je to čistě otázka vlastního morálního rozhodnutí, jestli to kdo riskovat chce nebo nechce a jak by se k tomu stavěl, kdyby k nákaze opravdu došlo (a že k ní občas dojde)
souhlas, ja bych do toho nesla, na to mam svoje deti moc rada
Teď už bych do toho taky nešla, bohužel jsem netušila,že je to tak nebezpečné ![]()
jo, jo zase tatarák…
taky už jsem o něm zakládala diskuzi, takže zdravím
pokud to bylo z kvalitního čerstvého masa, tak se myslím nemusíš zas tak moc bát! To by si nesměla jíst ani nic z vajec, kdyby byly náhodou špatně upravený…atd.. nic se nemá přehánět…
No tak já trpim tatarák miluju ale nedám si ho . Počkám až porodim a pak se přežeru ![]()
ugluk píše:
U tepelně neupraveného masa je nemalé riziko přenosu toxoplazmózy, listeriózy, salmonelózy… A nemusí se jíst po kilech, stačí jeden kousek. U těhotných je toto riziko znatelně větší než u zdravé populace. Samozřejmě, že se většinou nestane vůbec nic, ale je to čistě otázka vlastního morálního rozhodnutí, jestli to kdo riskovat chce nebo nechce a jak by se k tomu stavěl, kdyby k nákaze opravdu došlo (a že k ní občas dojde)
za mě taky souhlas, já bych do toho nešla ani za nic. Tatarák miluju a s těžkým srdcem jsem si ho prostě odepřela ![]()
Já měla tatarák hned na začátku těhotenství, když jsem ještě nevěděla, že jsem těhotná. A na Silvestra jsem si dala jednu topinku slabě namazanou tatarákem. Ale je fakt, že jsem si to pak vyčítala.
No, znovu to ale raději pokoušet nebudu. ![]()
Kočulíno,
neboj se, jestli to bylo v dobré restauraci, nebo někde, kde to dobře znáš, tak je pravděpodobnost chycení něčeho mooooc malá
. Já tatarák ZBOŽŇUJUUUUU
(chi, zrovna dneska jsme ho měli k večeři
). Měla jsem ho v těhu, když jsem ještě nevěděla, že těhu jsem - na narozeninové večeři a hned jsem ho pak v té restauraci vyzvracela
. V těhu jsem si párkrát pak ještě občas „kousla“ od manžela…a věděla jsem, že bych neměla, tak jsem to zkoušela vydržet, takže opravdu jen malinko…ale i tak bych mohla něco chytnout…no…prostě tak…neměla bys, je to samozřejmě riziko, ale pravděpodobnost nákazy je taky malinká, pokud je to z opravdu ověřeného zdroje. Takže…zkus vydržet
. Jo, a nemyslete si, že si pak budete po porodu dávat tatarákové orgie, to budete zase kojit
(já kojim taky pořád, už 16měsíců
, tataráčka si dávám jen občas a i tak mám z kousnutí kousku topinky s tataráčkem pořád výčitky kvůli malé, u sestřenky v restauraci,kde ví, že kojím, tak mi dělá jen z nej masa…ale člověk stejně neví, vajíčka a i tak maso
…holt nám držím palce, aby se nic nestalo
. Uf…měly bychom to vydržet, ale když tataráček je taaaaaaak úúúúúúúúúúúúúúúúúúúžasnej
…vždyť víme, že
.
Neboj, s největší pravděpodobností se nemůže nic stát a pro svůj klid to po zbytek těhu neriskuj ![]()
Hodně štěstí a zdravé, krásné miminko Ti přeju
![]()
Teladradoro, teda delat mi chute takhle pozde vecer, ani nevis jak bych si tataracek dala…