Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, chci se zeptat, co vaše tchýně a hlídání?
Máme s přítelem dvouroční dceru, pláče když jsme třeba venku na zahradě, a já musím třeba doběhnout nahoru domu pro něco, a ona tam zůstane sama s tchánem nebo s tchyni. Od začátku ji nechtějí hlídat, prý až nebude tolik závislá, že to sami vidíme. Moje mamka si malou bere už od malička, a teď už u ní kolikrát i spí přes noc a všechno v pohodě
Já si myslím, že kdyby si ji brali taky od malá aspoň na chvíli, byla by na ně zvyklá. Takhle to berou tak, že od přítele sestry, takhle jednou malou hlídali, a plakala. Tak že až naší malé budou taky 4 roky, že si ji klidně vezmou. Jenže naše malá je úplně jiná, říká to každý, je více komunikativní, přátelštější, taková plnější života. Já nevím
Chtěla bych slyšet vás názor, děkuji
Tchýně vůbec, bez zájmu. Párkrát se prošla s kočárem, aby se pochlubila sousedkám a tím to skončilo. Moje máma hlídala jeden víkend přes noc. Mě ani tak nejde o to, že potřebuju hlídat, ale o to, že nemají zájem vnoučeti něco ukázat, něco s ním dělat, povídat si… Hlídání, když budu chtít do kina si zaplatím.
Oni, ale nemají povinnost ti hlídat dítě. Když si ji nechtějí vzít jejich věc. Ne každej se cítí na hlídání tak malýho dítěte.
Nám hlídaj oboje prarodiče od narození - chtěli, sami měli zájem si vybudovat s malou vztah, baví je trávit s vnoučaty čas. Pokud někteří nechtějí, necítí se na to, nepotřebují to, tak je nedonutíš ![]()
Tchýně je super, starší hlídá kdykoliv si řekneme nebo chce dcera být u babičky. Mladší je 15 měsíců a ještě jsme jí nikam nedali, je to závislák možná by byla v pohodě, ale nemám odvahu to zkusit. Moje mamka hlídá minimálně a i když se s ní domluvim třeba měsíc předem tak to na poslední chvíli zruší. Někdo je prostě hlídácí babička a někdo ne
. Není to povinnost.
@JancaS84 muzu se zeptat..ty mas deti? neznam zadnou maminku..kterou by nemrzelo..ze prarodice nemaji zajem o vnouce..i kdyz “hlidat nemusi” jak pises
![]()
@Tykaja píše:
@JancaS84 muzu se zeptat..ty mas deti? neznam zadnou maminku..kterou by nemrzelo..ze prarodice nemaji zajem o vnouce..i kdyz “hlidat nemusi” jak pises![]()
![]()
Ano mam, čekám 3. Samozřejmě by mě to mrzelo kdyby neměli zájem. Naši naštěstí zájem mají. Ale vidím to u ségry, taky bydlí v domě s tchyni co nemá zájem a nenadělá nic. Co se kvůli tomu taky navztekala, ale prostě zbytečně. Lepší je to prostě neřešit a ušetřit si spoustu nervů. Nemají zájem nemají. Ono se jim to taky pak třeba může vrátit až budou staří a budou potřebovat pomoc.
@Tykaja píše:
@JancaS84 muzu se zeptat..ty mas deti? neznam zadnou maminku..kterou by nemrzelo..ze prarodice nemaji zajem o vnouce..i kdyz “hlidat nemusi” jak pises![]()
![]()
no tak mrzet ji to může, ale to je tak všechno, co s tím může udělat,
a ano dítě mám ![]()
Kluky mi hlídali naši a od tchánů spíše tchán. Ten neustále něco kutil a kluky si bral k tomu. A tchýně zajišťovala spíš ten kuchyňský servis. Ale ani jednoho syna jsem nedávala spát ani k jedné babičce. Nepotřebovala jsem to a věřím, že po celém dnu toho taky měly dost…
@nicolieta píše:
Ahoj holky, chci se zeptat, co vaše tchýně a hlídání?Máme s přítelem dvouroční dceru, pláče když jsme třeba venku na zahradě, a já musím třeba doběhnout nahoru domu pro něco, a ona tam zůstane sama s tchánem nebo s tchyni. Od začátku ji nechtějí hlídat, prý až nebude tolik závislá, že to sami vidíme. Moje mamka si malou bere už od malička, a teď už u ní kolikrát i spí přes noc a všechno v pohodě
Já si myslím, že kdyby si ji brali taky od malá aspoň na chvíli, byla by na ně zvyklá. Takhle to berou tak, že od přítele sestry, takhle jednou malou hlídali, a plakala. Tak že až naší malé budou taky 4 roky, že si ji klidně vezmou. Jenže naše malá je úplně jiná, říká to každý, je více komunikativní, přátelštější, taková plnější života. Já nevím
Chtěla bych slyšet vás názor, děkuji
Hlídání by mělo být příjemne pro obě strany. Já jsem třeba dvouleté dítě nikde přes noc než doma nenechávala. Nebylo to potřeba.
Tchanovci uz si svoje deti odchovali a pokud se jim hlidat nechce, mas smulu.
Tak ono taky záleží, je babička a babička v 50 a 70.a věkem ubývá elán přibývá pohodlnost. Pokud se na hlídání přes noc necítí, nezbyde než to respektovat
Tchyne je v tomto ohledu zlata. Kdykoliv potrebuji, snazi se nam vyjit vstric. S moji mamkou je to horsi. Pohlida, kdyz nutne potrebuji. Sama od sebe ne.
Asi takhle - prarodiče skutečně nemají povinnost hlídat děti. Ale až nebudou moci, já zase nemám povinnost se o ně postarat. Maximálně jim přispěji na domov důchodců. To je tak adekvátní protislužba za jesle, školku a školu.