Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já bych nedala svoje roční dítě přes noc ani me mamce, kterou vidí denně natož tak malý kojeny miminko. Trvejte si na svým ať se třeba stavu na hlavu. Je to vaše dítě.
Tak ja bych ji mimino na cely tyden urcite nepujcila. To si muze prskat jak chce.
Píšeš, že synovi jsou 3 měsíce… pořád kojíš?
Naší malé budou dva roky a u babičky ještě nespala. Dvakrát bylo potřeba hlídání večer a to byli naši u nás, já malou uspala a v noci přijela domů. Moje mamka si ji bere pravidelne 1 za 14 dni dopoledne a odpolední spánek. Tchýně velmi zridka na hodinu, dvě.
Za me je na týden nebo i na 2 - 3 dny u babičky ještě malý, ale tohle má každý nastavené jinak ![]()
Jak bys jí chtěla dát kojené dítě na 2-3 dny?
Za mě tedy nehrozí, tak malé dítě nedám na hlídání na několik dní nikomu. Poprvé přes noc byl mladší v roce a třičtvrtě, starší později.
Chce to asi obrnit se. Jistou výhodu máš v tom, že je to jediný syn a jediný vnuk. Kdyby měla ještě další děti a vnoučata, pravděpodobně by vás odřízla a zaměřila se na ně..
A ty potřebuješ dát takhle malé dítě na 2-3 dny k babičce? Udělala bych to, kdyby nebyla jiná cesta, prostě bych to z nějakého velmi vážného důvodu potřebovala (např. hospitalizace). Ale jen kvůli tomu, že tchýně chce, to tedy ani náhodou.
Ty vážně uvažuješ, že bys někomu svěřila své 3 měsíční kojené dítě na 2-3 dny???
To snad ne! A i kdyby kojené už nebylo, tak prostě nepadá v úvahu, pokud to hlídání nutně nepotřebuju kvůli práci/škole/nemocnici apod. To opravdu není nějaký standart, pokud se ti to snaží namluvit. Miminko prostě potřebuje hlavně mámu.
Jinak ale myslím, že to děláte dobře - s úsměvem a díky odmítat „pomoc“ a rady je taky jediné, co můžete dělat, pokud ji nechcete naštvat. Osobně bych ale s takovou ženskou ty vztahy spíš tlumila, než prohlubovala. Se mi vždycky otvírá kudla v kapse, když tohle čtu ![]()
Měla bys tchyni usměrnit. To jí chceš dát kojené dítě na týden?
Nebo už jsi odstavila? A vůbec mimino patří k mámě, babička je na pochování vožení kočárku. Ale rozhodně ne na týdenní hlídání.
Pocházím z rodiny, kde byla taková „tradice“. Dopadlo to tak, že se mnou matka bojovala o mé dítě a nestýkáme se. Myslela si, že si to mateřství vynahradí. Vzhledem k tomu, že je manipulátorka, abych ochránila dítě, přišla jsem o rodinu. Přeji ti, abys nezažila to, co já!
Pardon, asi jsem to špatně napsala ale já nemám v plánu jí ho dát teď na 2-3 dny, to by chtěla ona.. Já jí řekla, že si na ní nejdříve musí zvyknout skrz častější návštěvy nás u ní a její u nás.. Takže reálně bych jí ho na 2-3 dny dala až min. za půl roku. Jinak nakonec nekojím, což je její další argument na brzké „půjčení“. ![]()
ZAKLADATELKA
No, ty nemusíš skákat podle nikoho. Jen podle sebe. A uz vůbec nechápu, ze bys dala takhle malé dítě pryč na par dnu jen proto, aby měla tchýně dobrý pocit.
@Anonymní píše:
Pardon, asi jsem to špatně napsala ale já nemám v plánu jí ho dát teď na 2-3 dny, to by chtěla ona.. Já jí řekla, že si na ní nejdříve musí zvyknout skrz častější návštěvy nás u ní a její u nás.. Takže reálně bych jí ho na 2-3 dny dala až min. za půl roku. Jinak nakonec nekojím, což je její další argument na brzké „půjčení“.
ZAKLADATELKA
Jeji argumenty nejsou ale tvoje, bud v klidu.
@Anonymní píše:
Pardon, asi jsem to špatně napsala ale já nemám v plánu jí ho dát teď na 2-3 dny, to by chtěla ona.. Já jí řekla, že si na ní nejdříve musí zvyknout skrz častější návštěvy nás u ní a její u nás.. Takže reálně bych jí ho na 2-3 dny dala až min. za půl roku. Jinak nakonec nekojím, což je její další argument na brzké „půjčení“.
ZAKLADATELKA
Ale pokud ty to hlídání nepotřebuješ, není jediný důvod jí dítě dávat na 2-3 dny v roce, ve dvou ani ve třech, chápeš? Moje děti šly na víkend k babičkám (se kterými máme úžasné vztahy) až někdy ve 2 letech, na jednu noc až po 1. roce věku ![]()
Za normálních okolností mimo covid by ti nevadilo dát čtyřměsíční kojené dítě na týden k babičce, jo?
Obě jste cáklé.
Myslím, že to děláš správně. Prostě její řeči pouštěj druhým uchem ven, věci vracet a říkat jasné NE. Pokud s ní nebydlíte, tak to snad zas není tak složité. Dělej věci podle sebe, ty jsi matka
.
Ahoj,
potřebovala bych znát váš názor na naší situaci. S manželem jsme spolu 13 let a máme tříměsíčního syna. Maminka mého manžela je v podstatě fajn ženská, skoro celou dobu si tykáme ale povahově jsme úplně jiné, proto se hodně často neshodneme a náš vztah není úplně ideální. Ještě je nutné říct, že manžel má tchyni rád, má k ní respekt jako ke své matce, ale její chování ho taky někdy štve.
Co je důležité, abyste věděli pro pochopení celé situace je to, že manžel je jedináček a s tchyni vyrůstal u své babičky, která vlastně „vzala“ tchyni miminko a dávala jí ho jen na kojení. Jinak tchyně musela lítat tak, jak babička chtěla.
A teď k věci.. Situace se bohužel opakuje. My teda s tchyni nebydlíme, ale pořád mi dává najevo, jak dělám vse špatně. Když jsem měla zánět prsu a kojila jsem, tak přijela s Nutrilonem s tím, že když jejich kráva měla zánět, tak se tele taky musleo odstavit a že akorát ohrožuji život syna. Tomu jsem se jen zasmála, řekla jsme ji, že kojit budu, protože za prvé nejsem kráva a hlavně že to syna nijak neohrožuje. Pak mi začala vyčítat, že syna špatně oblékám, že jsme vybrali špatnej kočárek a dovezla věci po manželovi!!! včetně kočárku. Vše jsme jí s dikem vrátila, ať si to nechá u sebe jako rezervní věci a že mi to nepotřebujeme. No prostě vše je špatně.. Navíc si začala plánovat, že už za měsíc si malého vezme na týden k sobě což by mi za normálních okolností nevadilo ale kvůli koronaviru jí malej viděl od narození 3× q není na ni zvyklý. Tak jsem jí řekla, že nejprve zvýšíme frekvenci návštěv, pak že všichni pojedeme k ní abychom byli nablízku kdyby náhodou a pak že nemáme problém ji ho na 2-3 dny dát. Tak se neskutečně urazila a udělala ze mě hyenu, která ji brání ve vidani vnuka..
Prosím o anonym, tchyně sme taky občas zajde a zná můj nick..