Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já tomu celkem rozumím. Tchýně má ráda svůj klid a vnučka je ve věku, kdy ta komunikace jen těžko může fungovat na stejné úrovni, protože jsou každá někde jinde a společná témata k hovoru se hledají těžko. Sama mám problém v komunikaci s blízkou osobou, která k nám jezdí, a to je náš věkový rozdíl mnohem nižší. Zeptám se jí jak se má, co ve škole…a pak už to drhne. Ona sama se nic nezeptá a já tlačit na pilu nebudu. Tak nějak to může být i u vás. Některé babičky jsou zvědavé a zajímají se o všechno, jiné se jen zběžně zeptají na ty fráze, co všichni víme, a to je vše. Moje babičky se o mě nikdy moc nezajímaly, ale můj vztah k nim to nenarušilo. Třeba je to opravdu i o tom, že tvoje dcera očekává, že po svém příjezdu se stane středobodem babiččina zájmu, ale takhle to v tomto věku už moc nefunguje.
@Proto02 píše:
A proč tedy dcera babičce nezavolá sama? V čem je problém? Velká je na to dost. Nevím, proč dělat prostředníka a říkat manželovi, aby řekl babičce, aby dceři zavolala - čti to po sobě..
Tchýně je možná sebestředná, ale ty a tvoje dcera taky, ne?
Protože doposud veškerá iniciativa přichází jen z naší strany, teda hlavně mojí a dcery, kdy k babičce chtěla a těšila se na ní, nikdy ze strany babičky. A dcera je teď v choulostivém věku, kdy si všechno dost bere a nezájem babičky si začla uvědomovat.
@Romilda píše:
Já tomu celkem rozumím. Tchýně má ráda svůj klid a vnučka je ve věku, kdy ta komunikace jen těžko může fungovat na stejné úrovni, protože jsou každá někde jinde a společná témata k hovoru se hledají těžko. Sama mám problém v komunikaci s blízkou osobou, která k nám jezdí, a to je náš věkový rozdíl mnohem nižší. Zeptám se jí jak se má, co ve škole…a pak už to drhne. Ona sama se nic nezeptá a já tlačit na pilu nebudu. Tak nějak to může být i u vás. Některé babičky jsou zvědavé a zajímají se o všechno, jiné se jen zběžně zeptají na ty fráze, co všichni víme, a to je vše. Moje babičky se o mě nikdy moc nezajímaly, ale můj vztah k nim to nenarušilo. Třeba je to opravdu i o tom, že tvoje dcera očekává, že po svém příjezdu se stane středobodem babiččina zájmu, ale takhle to v tomto věku už moc nefunguje.
Právě, že to tak není, babička se s ostatními členy rodiny stýká často, se svými dětmi a s vnučkami od dcery, ty prostě považuje víc za svou rodinu a i ty byly kdysi v pubertě. Moje dcera určitě nepožaduje být středobodem zájmu, ale projevit ho jednou za rok by snad neuškodilo. Ona sama hodnotila tu jedinou letošní návštěvu u babičky kladně, na rozdíl od babičky, která si stěžovala, že se vnučka moc nesnaží, tak co by jí volala, což dnes vypadlo z manžela.
@M-77 píše:
Tyyjo-uplne jsem si vzpomněla na mamanka-ex, se kterým to naštěstí nedopadlo. Predne-jsi svata, že to vydrzis-mne stačilo pár hlášek „skorotchyně“ a nepodpora mě, ale podpora „skorotchyně“ proti mě. Úplně si vzpomínám, jak mi bývalí z toho zle. Dceři zkus vysvětlit, že babička ji má ráda, protože je její vnučka-ale že si žije svůj život. A že ji hodné hlídala, když byla malá-ale že teď už má svoje představy a bývá unavená, jak je starší. Tak bych to vedla-že je unavená, vyčerpaná a má ze všeho strach, jak ji všude místo koronavirem…A ať jí třebas dcera sama napíše dopis nebo pošle smsku, aby babičku poťěšila. Asi bych dceři neříkala, že je to. manipulativni tchýně
Díky, dceři jsem se to snažila takhle vysvětlovat dřív a snažila jsem se, aby měly dobrý vztah. Jenže dcera je už velká a vidí, že k vnučkám od dcery se chová jinak, vídá je často. Těžko jí můžu nalhávat, že se nevidí, protože má strach a je unavená, když se s ostatními stýká. Dcera je teď v pubertě a všechno si dost bere a má pocit, že je to asi její vina, že jí babička nemá ráda. Nechápe to. A já nechci aby z toho měla mindráky, když to její vina opravdu není.
Prostě bych jí to vysvětlila, už je velká, pochopí to. Že tchyně je taková a taková, proč a že matky většinou preferují děti od svých dcer. Nedá se s tím nic dělat, není to její vina. Řekni jí taky, že nikdy neměla ráda ani tebe. Že každý je nějaký a ne každý je prostě milující a vstřícný.
@Anonymní píše:
Díky, dceři jsem se to snažila takhle vysvětlovat dřív a snažila jsem se, aby měly dobrý vztah. Jenže dcera je už velká a vidí, že k vnučkám od dcery se chová jinak, vídá je často. Těžko jí můžu nalhávat, že se nevidí, protože má strach a je unavená, když se s ostatními stýká. Dcera je teď v pubertě a všechno si dost bere a má pocit, že je to asi její vina, že jí babička nemá ráda. Nechápe to. A já nechci aby z toho měla mindráky, když to její vina opravdu není.
Muzu vedet, proc se tak za babu a sveho manzela snazis? Proc ty? Chces zmenit dospele lidi? Leda si uzenes nejakou nemoc.
Ja bych k dceri byla mrazive uprimna, co si o tom myslim. Prptoze ospra edlnovat babicku, co ma dceru na haku, je jako schvalit ji to. A co tim predas sve dceri? Ze je v oradku, aby ji lide meli na haku? Ze to je normalni? Jakeho si asi najde partnera pro zivot… ![]()
@debra.morgan píše: Řešíme v rodině něco podobného, ale z opačný strany. Syn se odstřihnul a za matkou přestal jezdit a s ním i jeho žena a dítě. Tchýně brečí, že za ní nejezdí (hlavně vnuk, taky ted pubertak), ale že by zavolala sama to ani náhodou. Nechápu, jak kdyby jim upadly ruce a uši.
To znám, mám strašně špatně vztahy s babičkou a v podstatě jezdíme jen na povinné návštěvy (vánoce, velikonoce). Vždy od i slyším, ať se stavíme. Když řeknu já, že by se mohla stavit, tak to nejde
… Jezdí na kontroly do nemocnice, bydlíme od 5 ni minut pěšky a stejně nikdy nezavola, že se sejdeme vedle v cukrárně nebo i na lavičce před ní. U nás za 5 let co tu bydlíme nebyla, ale jen slyším je to vaše povinnost
. Jako babička stala vždy za💩, tak teď sklízí co zasela ![]()
@Anonymní píše:
Protože doposud veškerá iniciativa přichází jen z naší strany, teda hlavně mojí a dcery, kdy k babičce chtěla a těšila se na ní, nikdy ze strany babičky. A dcera je teď v choulostivém věku, kdy si všechno dost bere a nezájem babičky si začla uvědomovat.
No a?
To bych vůbec neřešila.
Možná je ten problém i tam jak jsi psala, že babička říkala, že dcera si s ní stejně nepovídá.
Když si chce dcera s babičkou popovídat, ať jí zavolá a domluví si návštěvu. Aspoň si zvykne, že ne každý si z ní sedne na zadek.
@PaníBovaryová píše:
Muzu vedet, proc se tak za babu a sveho manzela snazis? Proc ty? Chces zmenit dospele lidi? Leda si uzenes nejakou nemoc.Ja bych k dceri byla mrazive uprimna, co si o tom myslim. Prptoze ospra edlnovat babicku, co ma dceru na haku, je jako schvalit ji to. A co tim predas sve dceri? Ze je v oradku, aby ji lide meli na haku? Ze to je normalni? Jakeho si asi najde partnera pro zivot…
Protože jsem v zásadě nekonfliktní a chci mít dobré vztahy. A protože si myslím, že pro každé dítě je dobré, když má kolem sebe lidi, co ho mají rádi. Dělala jsem to i kvůli manželovi, aby byl spokojený. Já jsem v dětství moc lidí kolem sebe neměla, málo příbuzných, žádné rodinné oslavy a moc mi to chybělo. Ale máš pravdu, nastal čas dceři říct jak to je.
@AnastazieB píše:
Prostě bych jí to vysvětlila, už je velká, pochopí to. Že tchyně je taková a taková, proč a že matky většinou preferují děti od svých dcer. Nedá se s tím nic dělat, není to její vina. Řekni jí taky, že nikdy neměla ráda ani tebe. Že každý je nějaký a ne každý je prostě milující a vstřícný.
Fakt dlouho jsem si myslela, že třeba tchyně ocení, že se o toho jejího mazlíka tak dobře starám a není potřeba se mnou bojovat. Ale tak to nefunguje, myslím, že jí to spíš štve, protože pak nemá tak nabito. Dokonce si už i myslím, že zas tak moc nemá ráda ani svého synka, ona není z těch, co by pro někoho něco dělaly, jen bere a potřebuje ovládat. Ale manžel to nechce vidět, to je jeho milovaná matinka a všechno dělá správně. Že já na rozdíl od ní pracuju, vydělávám, zařizuju, doma všechno v richtigu, bere ode mne jako standard, zatímco ona nic takového dělat nemusela a bylo to v pořádku.
@Anonymní píše:
U tebe je to trochu jiné, byla to tvoje matka. Sice je to taky smutné, ale u nás je největší problém, že je to manželova matka a ten za ní plně stojí. To se spíš rozvede se mnou.
jenže on takový byl vždy. Jo je to blbý ale neuděláš nic. Dárky at si vybere a koupí sám ne
. Nepřemáhala bych se a jestli dcera tam chce at jde s tatínkem a já bych si užila klid
Ani se nedivím že žádnou jinou neměl, tohle by byl důvod k rozchodu pro většinu. Pokud už bych si takového vzala tak at si svojí mámu řeší sám. Stejně budeš ta nejhorší pořád. Jen nevím proč dcera babi nezavolá sama?
@Anonymní píše:
Protože jsem v zásadě nekonfliktní a chci mít dobré vztahy. A protože si myslím, že pro každé dítě je dobré, když má kolem sebe lidi, co ho mají rádi. Dělala jsem to i kvůli manželovi, aby byl spokojený. Já jsem v dětství moc lidí kolem sebe neměla, málo příbuzných, žádné rodinné oslavy a moc mi to chybělo. Ale máš pravdu, nastal čas dceři říct jak to je.
vidíš dcera si ted myslí že je to její chyba. Kdybys jí řekla jaká babi je tak by dcera byla v klidu. Věděla by že ona za nic nemůže a jen babi o ní nemá zájem. Tyhle lži nikdy nedopadnou dobře, vše se dřív nebo později provalí ![]()
@Anonymní píše:
Fakt dlouho jsem si myslela, že třeba tchyně ocení, že se o toho jejího mazlíka tak dobře starám a není potřeba se mnou bojovat. Ale tak to nefunguje, myslím, že jí to spíš štve, protože pak nemá tak nabito. Dokonce si už i myslím, že zas tak moc nemá ráda ani svého synka, ona není z těch, co by pro někoho něco dělaly, jen bere a potřebuje ovládat. Ale manžel to nechce vidět, to je jeho milovaná matinka a všechno dělá správně. Že já na rozdíl od ní pracuju, vydělávám, zařizuju, doma všechno v richtigu, bere ode mne jako standard, zatímco ona nic takového dělat nemusela a bylo to v pořádku.
Delas si to sama. Snazit se za chlapa vybkranim darku a delanim dobrych vtahu s tchyni
A proc jako zivis v chlapovi iluzi dokonale matinky? Kdyby se mel starat on, treba by mu ruzove bryle spadly
Taky mame dva svety… Tchyne nebyla schopna zavolat ani 1.9. kdyz sla dcera do prvni tridy a moje rodina mi volala hezky jeden za druhym az jsem byla naštvaná, ze nemůžou zavolat az kdyz jsou pohromade vecer temer všichni, abych to nepapouskovala každýmu zvlast.

Tchyne na nase deti kasle, venuje se jen detem od svagrove. Jeji vec, ja ani děti to neresime protoze to tak nikdy nebylo tak jim to ani neschazi…
Manžel neni vylozene mamanek, byl vzdy samostatný, nikdy na tchyni v ničem nedal, vzdy vse po svem.
Ale to ze je jeho matka děsná nevidí, chapu ze kdyz bych to rikala já, bude to odmitat, neslysi ale ani na to kdyz si stěžuje jeho segra (a ze ma na co, bydlej v jedne vesnici) vzdy mamu obhajuje. Nejvíc si uzivam když neni jak jeji chování obhajit a on se i tak snazi.
Ja jsem to vzala za jiny konec a smeju se tomu, jinak by mi z toho hrablo. Ja omezila kontakt a az bude nejmladsi větší jezdit tam vubec nebudu, zatim kojim, tak musim
Tva dcera je uz ale dost velka aby pripadne babičce sama zavolala, pokud ji kontakt schází at ho sama vyhleda. Pokud ji babicka odmitne, bude to zklamání ale i to k zivotu patri