Tchýně nebo já, co stím?

110
19.5.14 22:37

Tchyne nebo ja? Co s tim?

Hezky vecer vsem,
predem se omlouvam, ze pisu bez dikritiky, nemam ceskou klavesnici.

Je mi smutno a potrebovala bych poradit. Jsem vdana, bydlim v zahranici a s muzem jsme spolu osm let, vzati skoro ctyri roky a mame malou holcicku dva a pul roku. Tchyne je studeny cumak, na prvni pohled velice pratelska a prijemna osoba, po blizsim poznani je to uplne jinak. Muj muz je nejstarsi ze tri sourozencu, vsichni jsou to chlapi. Muj muz byl vzdycky trochu ‚zanedbavan‘, respektive tim, ze byl vice mene bezproblemovy, rodice se venovali vice jeho dvema bratrum. Hodne tim trpel, ale postupem casu se tak nejak zatrvdil a vztah s rodici je horsi a horsi. Ja vubec nevim, co si s tim vsim pocit. Pochazim z rodiny, kde spolu vsichni komunikujeme a ‚co na srdci, to na jazyku‘. U nicht se o nicem nemluvi, hlavne zadna citliva temata, rodinne problemu se zamlcuji, predstira se, ze neexistuji. Tchan (tedy deda) ma temer jiste druhy zivot (a mozna i druhe dite bokem), tchyne podle me dela, ze to nevi, spolu se skoro nebavi, nebo se do sebe navazi anebo proste jen siri strasne napeti. Preskocim vsechny veci, ktere rekla nebo udelala o me/nas nez jsme meli malou, ale uz to vsechno bylo spatne a od te doby jsem mozna precitlivela, ale je to cim dal horsi a asi to budu muset rozlousknout, potrebuju poradit.
Bydli od nas 2.5 hodiny autem. Jsou velice aktivni par, neni problem kamkoliv dojed, cestuji neustale, ona jeste pracuje, on v duchodu. Kdyz jsem byla tehotna, nikdy mi nenabidla pomoc, s nicim. I kdyz jsem ji rikala, ze ani nevim, co potrebuji a jak nakoupit oblecky. Pozvala jsem ji na baby shower, delala, ze me neslysi a zorganizovala si program se svagrem. Po porodu za mnou mela prijet (3. tyden) moje mamka, na tyden, na vic nemohla, pracuje a nema dovcu; tchyne to zkritizovala, proc jako za nama sem jezdi, ze to je zalezitost paru a ji taky nikdo nepmohl (coz mi potom teta rekla, ze neni pravda). Jediny jeji zajem po porodu byl, jestli jsem uz zacala cvicit a posilovat, at si zpevnim bricho (2 tydny po porodu). Tyden a pul po porodu jsem dostala horecku a zanet prsa, mela jsem 40, muj muz s novorozencem v rukach, uplne ztracenej a ja sama v horeckach a deliriu, si davala v posteli obklady. Moje tchyne bydli autem na dojezd, ani nezavolala, jestli nepotrebujeme pomoct, i kdyby jen nakoupit ci uvarit. To ji opravdu nikdy nezapomenu, jak nas nechala se v tom machat..
na malou se prijela podivat po tydnu, pomahat nam pry nemela cas, pracuje a nema dovcu, ale male byly 3 tydny, kdyz odjela na 14 na (kazdorocni) dovcu do dubaje. mohla bych pokracovat dal a dal… male za celou dobu nevymelnila jedinou plinu. Kdyz mala zaplakala, hned mi ji vrazila do ruk. Ja nastupovala do prace po 4 mesicich od porodu, byli jsme u nich, chtela jsem si jit koipit novy oblek, zeptali jsme se, jestli ji tam malou muzeme nechat na par hodin a v klidu jit nakoupit,.. ne. Ona neodpovi zprima, dela ze neslysi, ze nerozumi a kdyz ji to zopakujes jasne, tak proste neodpovi vubec.
Malou navadi, aby delala veci, co ja ji rikam, at nedela. Kdyz jsme u nich, vubec si s malou nehraje. Mala ji furt vola, at si jde hrat a ona ma furt neco na praci: ted piju kafe, ted si meju hlavu, ted si ji foukam no a ted uz je moc pozde… takze nakonec ja se sama sebe ptam, proc tam vubec jezdime? Mala slinta na zahrade k sousedum, co maji skuzavku a houpacky, ale my ji tam nic nesmime koupit, tyhcne to na zahrade nechce. Ale porad fnuka, jak malou nevida casto.
Ted je tehotna svagrova a tchyne je u nich porad (podotykam v dubaji). Za ten rok, co tam svagrovci bydli, uz tam byla vickrat, nez navstivit moji malou, po narozeni. O tehotenstvi svagrove se hrozne s tchanem zajimaji, furt skypoujou a ted jsem se dozvedela, ze tam ona asi pojede po porodu na mesic pomahat. Hodne se me to dotklo a nechapu, jak muze delat tak velky rozdily.
Vadi mi, jak se k nam chova, ze bere nasi malou jen jako napln volneho casu, pobaveni.
Jsem toho plna, neumim to jasne vysvetlit, ale uz to dochazi tak daleko, ze jsem vzteky bez sebe, kdyz se vidime.
Tenhle vikend jsme meli navstevu a ona se tak nejak pozvala a prijela taky, byli jsme venku, nasi male byla zima, nekolikrat to rikala, mami mne je zima..zrovna jsem zacala novou praci a mela jsem obavu, ze mala onemocni.. a tchyne? rika male, dame si zmrzku? i to maly decko ma vic rozumu, ji rika, babi ale je zima, a tchyne na to, tak si dame aspon malou jo? jasne ze mala zacala, mami malou, aspon malou!! tak jsem se uz navstvala a zrmrku zakazala. aspon tchyne mohla delat xsichty.
ted aas jede do dubaje, je tu statni svatek, tak si udela dlouhy vikend. Nastvalo me, ze ji ani nenapadlo se zeptat, jestli nepotrebuju hlidani (tak porad fnuka, ze nevida malou). Ja ji tady nechci, ale uz je videt, ze je vsechno spatne. Jsem na ni alergicka, vsechno me mrzi nebo stve a chtela bych jediny, prestat se vidat!!!
Muj muz je z toho nestastnej, uz po narozeni male zkousel s rodicema mluvit, je to k nicemu, ted uz je ve stavu, ze je nechce videt, a v podstate jsem to cely jtak nejak drzela dohromady ja. Ted uz nemam vubec chut a strasne bych chtela, at bouchnou saze, at si to vsechno vyrikame a je mi uplne jedno, jak to dopadne. Nam je lip, kdyz se nevidame!! Pokazdy, ale pokazdy, co se vidime, mame z toho pak s mym muzem depku, jeste tri dny. Mu to otevira stary rany a me to trha nervy.
Co myslite?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2841
19.5.14 22:47

Ufff otevřela jsem si k tomu chipsy :mrgreen: no k věci, určitě bych bábě řekla svoje a pokud tvůj muž souhlasí se s ní nestýkat tak to udělej :nevim: buď ji to dojde a změní se, nebo není o co stát :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
110
19.5.14 22:53

Ja mam normalne tak proriznutou pusu a zadny problem se vyporadat s okolim, ale tady mi to nejak nejde. Protoze pro celou rodinu to budu nakonec JA, kdo tu jejich idylku rozbil, kdo je mrcha krivdi chudince babicce, ktere ta vnucka tak hrozne chybi.. a taky jsem si rikala, ze se budu snazit, aby nase mala mela obe babicky a ne jako muj muz, ktery se nestykal s prarodici z otcovy strany ponevadz jeho matka (tchyne) je nemohla vystat…

@pusina1 :))) je to dllouhy, vim.. potrebovala jsem se vypsat :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2037

Myslim, ze ji asi vadis ty…tim padem i tvoje deti.. moje mama to mela se svou tchyni podobne.. delala ji naschvaly, nikdy nepomohla max. pomluvila a na nas byla taky „zla“ (to je taky na roman) tak jako mala si pamatuju jak se s ni mama zhadala a byl klid - my sme k ni aspon nemuseli jezdit a byl pokoj… nikomu nic nepreju, ale pozdeji ji to osud (ze by?!) vratil i s uroky
ja bych se na tvem miste s ni vklidu pohadala - kdyz uz nic tak si ulevis a ona nachvili prestane cerit vodu. Najdi si nejakou dobrou kamaradku treba i s detmi, a pomahejte si navzajem… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6623

Když se nechcete ty ani manžel vídat tak se nevídejte, problém vyřešen. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2841
19.5.14 22:54
@alenico píše:
Ja mam normalne tak proriznutou pusu a zadny problem se vyporadat s okolim, ale tady mi to nejak nejde. Protoze pro celou rodinu to budu nakonec JA, kdo tu jejich idylku rozbil, kdo je mrcha krivdi chudince babicce, ktere ta vnucka tak hrozne chybi.. a taky jsem si rikala, ze se budu snazit, aby nase mala mela obe babicky a ne jako muj muz, ktery se nestykal s prarodici z otcovy strany ponevadz jeho matka (tchyne) je nemohla vystat…@pusina1 :))) je to dllouhy, vim.. potrebovala jsem se vypsat :pocitac:

ty se koukej na sebe a na tvou rodinu(dítě, manžel) na ostatní kašli, pokud Vás vyčerpává a saje z vás život tak to nemá cenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5411
19.5.14 22:57
@pusina1 píše:
Ufff otevřela jsem si k tomu chipsy :mrgreen: no k věci, určitě bych bábě řekla svoje a pokud tvůj muž souhlasí se s ní nestýkat tak to udělej :nevim: buď ji to dojde a změní se, nebo není o co stát :)

Souhlasím v plném rozsahu :!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
801

Potíž je, že je prostě jiná, než chceš. Já to chápu, mně by taky vadilo její chování, ale ty místo abys to akceptovala a nechala ji být, tak od ní leccos čekáš - vadí ti, že nejezdí a nepomáhá, ale zároveň ti vadí, když přijede a nechová se, jak chceš. Vadí ti, že si malou nebere a nehlídá, ale taky ti vadí, že ji navádí proti tobě a dává zmrzku prochladlému děcku. Tak co tedy chceš?
Jestli to dobře chápu, tak tvůj muž tě do kontaktu s tchyní nenutí, tak buď ráda a zkus ji prostě nezvat, no… :nevim:

Příspěvek upraven 19.05.14 v 23:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418

No je to dost zamotany a ne uplne jsem se v tom zorientovala. Co jsem tak nejak vydedukovala, je to, ze jsi nastvana, protoze ti nepomahala a nepomaha, nema na zahrade skluzavku a piskoviste, a protoze nehlida. Ani jedna z tech veci ovsem neni jeji povinnosti. Ted neberu v potaz, ze se nechova zrovna nejlip. Ze mezi tebou a svagrovou dela rozdil, neni nic neobvykleho, ji a sveho dalsiho syna urcite vida mnohem mene nez vas a vas ma coby dup a tak si toho jakoby ani nevazi. Muzes vsadit boty, ze kdyby ses odstehovala pryc, bude se moct pretrhnout. Co se tyce vztahu tveho muze a jeho rodicu, to ty bohuzel nijak sama neovlivnis, ani nezachranis. To si musi vyresit on sam a ty to za nej udelat nemuzes. Moje rada? Dohodnete se s manzelem, ze jeho rodice nebudete navstevovat a nechte je, at sami projevi iniciativu, kdyz vas budou chtit videt, cas si urcite najdou, ty „nucene“ navstevy v kreci to akorat zhorsuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2212
19.5.14 22:58

Mě taky nikdo nepomáhá :nevim: a ani by mě nenapadlo to po někom chtít, nebo si na to stěžovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jaaaaaana
19.5.14 23:01

Na babu se vykasli. Delejte si podle sveho, zadna vstricnost smerem k ni. Nekteri lide pozrebuji nejdriv podusit, aby si Te nakonec vazili.
Je dobre, ze manzel to vidi stejne, ze baba neni zdrojem hadek mezi Vami.

• Citovat
  • Upravit
22051
19.5.14 23:02
@alenico píše:
ted aas jede do dubaje, je tu statni svatek, tak si udela dlouhy vikend. Nastvalo me, ze ji ani nenapadlo se zeptat, jestli nepotrebuju hlidani (tak porad fnuka, ze nevida malou)

Proč by se měla na toto ptát? 8o 8o
Chceš-li od ní, aby hlídala - zeptej se jí, zda by mohla.

Je mi smutno a potrebovala bych poradit. Jsem vdana, bydlim v zahranici a s muzem jsme spolu osm let, vzati skoro ctyri roky a mame malou holcicku dva a pul roku. Tchyne je studeny cumak, na prvni pohled velice pratelska a prijemna osoba, po blizsim poznani je to uplne jinak. Muj muz je nejstarsi ze tri sourozencu, vsichni jsou to chlapi. Muj muz byl vzdycky trochu ‚zanedbavan‘, respektive tim, ze byl vice mene bezproblemovy, rodice se venovali vice jeho dvema bratrum. Hodne tim trpel, ale postupem casu se tak nejak zatrvdil a vztah s rodici je horsi a horsi. Ja vubec nevim, co si s tim vsim pocit. Pochazim z rodiny, kde spolu vsichni komunikujeme a ‚co na srdci, to na jazyku‘. U nich se o nicem nemluvi, hlavne zadna citliva temata, rodinne problemu se zamlcuji, predstira se, ze neexistuji.

Toto je situace, do které Ti nic není - Ty ses přivdala do rodiny, o níž jsi předem věděla (nebo aspoň tušila), jaká je. Nepřísluší Ti si něco „počínat“ ohledně jejich rodinných stereotypů - pokud si potřebuješ popovídat, komunikovat, co na srdci, to na jazyku, tak na to máš svoji část rodiny (a manžela, kterého sis vybrala). Nemáš právo tímhle způsobem měnit zvyky té druhé části, pokud oni sami nechtějí.

Tvoje tchyně je zjevně dáma středního věku - ne typická babička - takže holt má jiné představy o životě. Vaše dítě bere pouze jako náplň volného času - tak to má mnoho prarodičů a Tobě nezbývá, než se s tím smířit. Je to Tvoje dítě - pro ostatní jen „volitelný doplněk“. Koneckonců, stejné právo bude mít za pár let i sama Tvoje dcera - rozhodnout se, zda jsou pro ni její prarodiče skutečná rodina nebo jen „volitelný doplněk“.

Ty sis vzala svého muže a založila jsi s ním rodinu. S ním - ne s jeho matkou. Takže se své rodině věnuj… aniž bys přitom vyžadovala účast a pomoc jeho matky. I když Tě rozčiluje, že u své druhé snachy tráví mnohem více času a vynakládá na ni více energie - bohužel, všichni jsme lidé a každý má právo vybírat si lidi kolem sebe podle toho, jak si s nimi padne do noty. Ty jsi své tchyni do noty nepadla (ona Tobě ostatně evidentně také ne) - Tvoje švagrová ano.

C´est la vie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4151
19.5.14 23:04

Nemyslím, ze je to v tobě. Bohužel někteří lidi dělají mezi svými dětmi propastné rozdíly.
Pokud s tím manžel souhlasí a píšeš, ze ho to taky trápí, omezila bych styky na minimum. A když si vede bába stěžovat, že malou nevida, normálně jí v klidu řekni, že jste ji mnohokrát prosili o pomoc s pohlídáním a mela šanci, ale že vás ignorovala a teda už je pozdě.
Uf, není to jednoduchý, taky bydlím v zahraničí a manželovi rodiče bydlí 10 minut autem a pomáhají a hlídají a vůbec… A to je pátá vnučka. Ale mám kamarádky co tady taky nemají nikoho a je to složitý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jaaaaaana
19.5.14 23:04

@brulinka tak to ja bych predpokladala, ze kdyz jsem nemocna s novorozencem, ze by mi mama pomohla. Zvlastni, asi mate v rodine jine vztahy, ze si nepomahate.

• Citovat
  • Upravit
110
19.5.14 23:06
@Lomikára píše:
Potíž je, že je prostě jiná, než chceš. Já to chápu, mně by taky vadilo její chování, ale ty místo abys to akceptovala a nechala ji být, tak od ní leccos čekáš - vadí ti, že nejezdí a nepomáhá, ale zároveň ti vadí, když přijede a nechová se, jak chceš. Vadí ti, že si malou nebere a nehlídá, ale taky ti vadí, že ji navádí proti tobě a dává zmrzku prochladlému děcku. Tak co tedy chceš?
Jestli to dobře chápu, tak tvůj muž tě do kontaktu s tchyní nenutí, tak buď ráda a zkus ji prostě nezvat, no… :nevim:Příspěvek upraven 19.05.14 v 23:02

ano, shrnula jsi to celkem dobre, vadi mi jeji chovani, jsem zklamana, protoze mam urcita ocekavani. Asi jsem nenapsala presne, co chci.

• Chci se s ni prestat vidat, ale nejsem si jista, ze je to dobre a moc nerada bych, aby to melo vliv na nase vztahy se zbytkem rodiny..
  • Uplne idealne bych chtela, at si veci vyrikame, ona se zacne o malou zajimat a vsichni jsme spokojeni :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová