Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte děvčata, prosím o objektivní radu či názor… možná už jsem zaujatá, proto se na všechno nedokážu podívat s nadhledem…
Manželova maminka a tatínek bydlí 200 km od nás… maminka je již v důchodu, manžel byl jedináček a tak je jejím jediným koníčkem… samozřejmě ještě čte, má kamarádku, chodí na vycházky, ale tchán je samotář, rád luští křížovky a moc se jí nevěnuje… o to víc ona potřebuje o nás slyšet, jak se máme, co děláme atd.
Tchýně je hodně upovídaná, když se na něco zeptá, už si odpoví, aniž já stihnu otevřít pusu. Takže monolog. Pak si stěžuje, jak si s ní nechci povídat a nic jí neřeknu.
Má připojení na internet, takže denně cca 30 e-mailů nebyl problém (tohle jsem už zatrhla, maminka už posílá na mou adresu cca 5 e-mailů týdně, manželovi více, ale to neřeším, to je jeho věc), manželovi píše, že je ona vlastně chudák, že nevidí svou vnučku, nevidí ji vyrůstat, tchán se jí nevěnuje, že je jezdíme málo navštěvovat atd.
Z toho má manžel špatný pocit, že se rodičům nevěnuje, že jsou sami a proto tam musíme často jezdit, nejlépe 1× za měsíc na prodloužený víkend (to samozřejmě není takový problém, i když je někdy složité být v 2+1 čtyři dospělí lidé, pes a dítě; moje maminka je však 300 km daleko a k ní jezdíme méně často, ale když to shrnu, tak 1× za měsíc k tchánovým a 1× za 2 měsíce k mé mamince a už jezdíme po republice jak jelita). Řešíme to tak, že 1× za 2 měsíce pozveme tchánovce k nám, ale náš byt 2+kk také není úplně největší.
Když jsme u nich na návštěvě, mám ji pořád za zadkem, pořád něco povídá, ptá se a sama si odpovídá. Nemluvě o radách, které mi dává – abych už dala dcerce příkrm – banán, kašičku atd (dcerka má 3 měsíce). Já jsem samostatná, co potřebuju, najdu si na internetu a případně se zeptám doktorky, nepotřebuji se jí na něco ptát.
Tchyně denně vyžaduje alespoň tři fotografie dcerky a krátký popis, co dělá, či jaký měla den atd. Na tohle já nemám, to musí manžel.
Já jí občas napíšu, co nyní děláme a jak se s dcerkou máme, jenže se mi bohužel stalo, že se to otočilo proti mně a přišel mi e-mail, který posílala kamarádce, kde mě pomlouvala (koupili jsme na doporučení ortopeda plavání pro miminka, tchyně nám to velmi chválila a schvalovala a pak mi omylem přišel e-mail, kde bylo psáno, aby se její kamarádka podívala, co jsem si to zase vymyslela, ať si s ní plavu doma ve vaně a ne někde jinde, kde chytne dcerka bacily a že se o ni bojí, jak se špatně starám“). To mě bohužel moc mrzelo. Proto tchýni už nic nepíšu, když se to obrátí proti mně.
Manžel má rodiče samozřejmě moc rád a snažil se matce vysvětlit, že je její péče přehnaná, ale ona to nechápe. Připadne mi, že trpí syndromem prázdného hnízda, i když manžel už je přes 15 let z domu.
Moje maminka je opak, já jsem třetí dítě, už má čtvrté vnouče a já jsem vyrůstala v podstatě sama, nikdy se o mě nestarala, nikdy se neptala.
Ráda bych jen znala váš názor, jestli to vidíte stejně, že to tchýně přehání a nedivíte se mi, že jsem z ní unavená, nechci k nim jezdit na návštěvu a vlastně „jí mám plné zuby“ ![]()
Jinak se musím manželovi omluvit, že to přeháním
Manžel totiž rodiče hodně ctí (což je chválihodné).
Uf, pardon, že to je tak dlouhé ![]()
Chápu,že je to vopruz.Ale buď ráda,že nebydlí u vás v okolí.To bys jí měla pořád doma.
Já bych jí odepisovala na email třeba jednou týdně a manžel ať si píše emaily mamince třeba denně.Nemůžeš přece furt vysedávat u emailu a hlavně to není tvoje povinnost.Tchýně nemá co dělat,tak to řeší takhle.Já jí třeba trochu chápu,když manžel je její jediný syn a vnučka,ale co je moc,to je moc. ![]()
AShoj, ja se ti vubec endivis ze mas a ni takovy nazor:-) ja bych a tom ve tve situaci byla asi mnohem hur:D zase je fakt ze se nema nic prehanet,ale ji uz nikdo nezmeni,mozna az tam nekdy pojedete,zkus si s ni promluvit a kdyz te nepusti ke slovu,tak ji skoc do reci a nedej se odbit..a nemej strach ze by si na tebe udelal spatny nazor:D ste od sebe 200km,takze se muzete pri nejhorsim vratit domu a alespon by si pak mela nejakou dobu klid od obtezujicich emailu. nevim jak mas stare ditko,ale pokud uz pekne mluvi,obtezujici emaily bych resila pres skype:-) kdyz je babicce smutno a tvrdi,ze nevidi malou vyrustat,tak at spolu mluvi denne pres skype.aspon si trosku odpocines:-)
Na mě je to přehnané.
Vybrala bych si co je pro tebe schůdnější, jezdit 1×měsíčně ke tchýni nebo oni k vám. A na tom bych trvala. E-maily jsi omezila, tím se nenervuj, to ať si řeší manžel. Zbytek bych neřešila. Jedním uchem tam, druhým ven. Ve vší slušnosti.
Děkuju
jsem ráda za vaše názory, pomáhají mi se na to podívat i z jiné stránky… ono ty e-maily nejsou vůbec jednoduché, píše např. kolik je u nich stupňů, co mají v bille v akci, co bude dělat celý den, jakou čte knihu… většinou jsem na to nereagovala, ale pak si tchyně stěžovala manželovi, že nemám ani tu slušnost jí na e-mail odpovědět ![]()
na e-mailu jsem bohužel denně, s kamarádkou děláme charitu a tak je v tom hodně práce, ale je pravda, že ten nápad odpovídat 1× za týden využiju, to z ní aspoň nebudu mít nervy každý den, ale jen jedenkrát za týden ![]()
Takoví příbuzní jsou občas na zabití
Rozhodně si nenech mluvit do výchovy a jídla dítěte.Dávat cokoli dítěti ve 3.měsících bych nedovolila a stejně se má začít zeleninou ne ovocem, v tomhle bych byla nekompromisní.Chápu, že chce babička vnouče vidět.My máme babičku skoro 500km a řešíme to skypem.Voláme tak 2× týdně ale dceři je 16.měsíců a už sama volat chce a volá babi,babi a cpe se k pc.Dřív jsme tolik nevolali.A od narození má svoje webovky kde házíme fotky když něco podnikáme.Rozhodně bych jí vysvětlila, že nemáš čas sedět celý den u počítače.A já osobně plavání schvaluju,my chodili od 3.měsíců taky mimo domov, protože jsme doma měli jen sprcháč.
Máte to holky těžké obě, chápu tchyní, která se asi na vnoučátko těšila a teď ho vzhledem k vzdálenosti vaše bydliště nemá téměř možnost vídat. Na druhou stranu, může třeba 3× v týdnu zavolat a občas napsat mail, jak se máte. Asi bych to uděla tak, že jí odpovím, 3× do týdne s tím, že mám dost práce a na mail se víc nedostanu. Návštěvy takto jsou taky blbé, my máme tchánovce 30km, tak se stavíme o víkendu na kávičku nebo se vzájemně pozveme na oběd či večeři. Mám je rádá, ale mačkat se s nimi každý měsíc celý víkend v 2+kk, ještě po celem dni stráveném v autě
to je docela oběť
, i když jsednou za měsíc
, co by člověk neuděla pro dobré vzdahy v rodině
Vzhledem k tomu, že mi máme hodně velký byt a scházíme se na chalupě, kde má každý své zázemí, tak si to ani nedokážu představit, kor se psem a miminem.
Co by mě hodně mrzelo, je to, že tě tchýně pomlouvá, o tom bych si sní promluvila určitě. Na tebe se usmívá a za zádama pomlouvá s kamarádkou ![]()
Moc by mě to nemotivovalo k tomu trávit často víkendy v 2+kk v pěti + pes.
Příspěvek upraven 01.02.12 v 14:19
Petrajan píše:
Chápu,že je to vopruz.Ale buď ráda,že nebydlí u vás v okolí.To bys jí měla pořád doma.Já bych jí odepisovala na email třeba jednou týdně a manžel ať si píše emaily mamince třeba denně.Nemůžeš přece furt vysedávat u emailu a hlavně to není tvoje povinnost.Tchýně nemá co dělat,tak to řeší takhle.Já jí třeba trochu chápu,když manžel je její jediný syn a vnučka,ale co je moc,to je moc.
tak tak, bud ráda, já mám tchýni přes chodbu a jednu dobu to byl děs, byla u nás i 3× denně, když jsem někde šla, vylezla z bytu a dělala sáhodlouhou zpověď, kde, proč jdu a kdy se vrátím, malého mě nenechala vozit (mě neumí ani pozdavit přitom před rodinou dělá, jak mě nemá ráda), když jsem jí naznačila, že to je hodně, taxi vymyslela, že jsem jí vyhodila z bytu. Vypadala jsem jak píp, ale má to své výhody. OD té doby mám klid.
Zkus si s ní promluvit a třeba ti dá pokoj, jak ta moje mi ![]()
Evina29 píše:
Děkujujsem ráda za vaše názory, pomáhají mi se na to podívat i z jiné stránky… ono ty e-maily nejsou vůbec jednoduché, píše např. kolik je u nich stupňů, co mají v bille v akci, co bude dělat celý den, jakou čte knihu… většinou jsem na to nereagovala, ale pak si tchyně stěžovala manželovi, že nemám ani tu slušnost jí na e-mail odpovědět
na e-mailu jsem bohužel denně, s kamarádkou děláme charitu a tak je v tom hodně práce, ale je pravda, že ten nápad odpovídat 1× za týden využiju, to z ní aspoň nebudu mít nervy každý den, ale jen jedenkrát za týden
k těm mailům, manžel má dědu 200km od nás a neodepisuje mu. Horší pak je, když se děda zeeptá, jestl jsme je četli ![]()
Evina29 píše:
to je hrůza… ale chápu, že ten klidu asi za to stál
j
a víš co je na tomm nejhorší, manžel se zastvá jí, a já jsem ta špatná ![]()
nastesti ja mam tchyni az moc vpohiode:D rada za ni jedu jen tak,ale o moji mamce se to asi rict neda,muj je nervoznni,kdyz se stabvi jednou za tyden:D
Já to chápu,že tě to musí štvát,ale zase kdyby na vás kašlala bude ti to vadit taky,prostě si ji vyslechni,mysli si své a stejně si uděláš po svém,já měm skvělé mamky a taky mají připomínky,dávej mu papuče,víc oblíkej atd.to je prostě normální,věř že my jiné nebudem.Ty maily je jich moc,ale svým způsobem ti dává najevo jak ji chybíte a jak na vás myslí.
Tak to je ta horší varianta, pak si člověk připadne jak histerka
mám to podobně, taky si dle reakcí manžela připadnu, že přeháním a jsem to já, kdo dělá problémy…
já to samozřejmě chápu a rozumím jí… ale všechno by mělo mít svoje meze, každý chceme svoje soukromí a svůj klid, já nezasahuji do jejich, ať oni nezasahují do mého… když se budeme vzájemně respektovat, budu se k nim těšit, budeme je zvát na návštěvy atd, takhle se tomu bráním…
když mi manžel řekne, že to s náma myslí dobře, tak říkám, že to všichni, i Hitler to s náma myslel dobře…
martiska píše:
Já to chápu,že tě to musí štvát,ale zase kdyby na vás kašlala bude ti to vadit taky,prostě si ji vyslechni,mysli si své a stejně si uděláš po svém,já měm skvělé mamky a taky mají připomínky,dávej mu papuče,víc oblíkej atd.to je prostě normální,věř že my jiné nebudem.Ty maily je jich moc,ale svým způsobem ti dává najevo jak ji chybíte a jak na vás myslí.