Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všem. Jdu si pro radu. Jsem teda pekelně naštvaná a tak bych ráda znala váš názor jestli jsem v právu či nikoliv. A teď k věci. Bydlíme v baráčku společně s tchýní. My dvě si nesedíme, takže už se teď v podstatě ignorujeme. Teď ten problém, občas si vezme naší tříleťačku někam na procházku, vrací se tak za 2-3 hodiny. Vždycky se zeptá manžela, jestli jí může vzít, mě nikdy, protože se spolu nebavíme. To jí pak dáme oblečení a pití na cestu. Vše OK. Dnes, ale manžel doma není a Markétka mi jen nahlásila, že jde s babi do lesa. Já, ale nevěděla jestli myslí dnes nebo jindy. Tak jsem jen odpověděla : „jo?“ A dál jsem tomu nevěnovala pozornost, protože jsem si říkala, že pokud by chtěly jít teď tak mi to snad tchýně řekne. Pak jsem odběhla na 5 minut na zahradu a když jsem se vrátila, nebyl nikde nikdo. Prostě se s ní tchýně sebrala a šly. Pěkně mě to rozčílilo, že se ani nezeptá, já ani nevim kam šly a jak tam budou dlouho. Navíc je pařák a malá nemá ani kšiltovku. To je totiž tchýni úplně jedno. Aby brala sebou pro malou pití to jsme jí taky museli vždycky div ne prosit. Ona nemá ohledy, že je to dítě.
Chtěla bych znát váš názor jestli by vás to taky naštvalo nebo jestli jsem tak zaujátá vůči tchýni.
Až se vrátí tak jí svoje řeknu, hádat se s ní, ale nehodlám. Jen jí chci říct svoje pravidla pokud chce někam malou brát a to bude vše.
Díky moc za vaše názory.
Jestli by me to nastvalo? Ty jo, byla bych rozpalena do bela
..co to je za jednani, vzit dite a nikomu nic nerict, myslim, ze snad je normalni, v tomhle pripade zahodit veskerou hrdost a rict, beru malou na prochazku, pripadne muzu si vzit malou na prochazku?
Já nevím co máte s tchýní za spory, ale v tomhle případě bych asi udělala to, že bych nenadávala až přijdou, ale v klidu bych řekla něco ve smyslu „Maminko, prosím vás, vždycky mi přijďte říct, když malou budete chtít někam vzít, mám pak o ni strach, neměla ani pití na cestu a čepici.“ Taky bych ocenila, že ji bere ven, že jsi ráda apod. - jen ať ti vždycky přijde říct. Prostě řešit v klidu, křikem a láteřením se ničeho moc nedosáhne, obzvlášť pokud jste na sebe permanentně nabroušené. Myslím, že pokud je tchýně tvrdohlavá (možná trochu jako Ty…
), tak tím, kdybys udělala čurbes, se akorát zatvrdí a riskuješ, že Ti bude dělat naschvály. Prostě, pokud jde o dítě, tak bych sklonila hlavu a jednala s ní hezky, přijde mi, že by tak mohla povolit a pochopit snáz než když se s ní jedná protivně.
Jako možná je to rada na prd, jen píšu, co bych udělala já. A to jsem dost „nasírací“. Jsou ale situace, které chtějí spíš klid a tohle si myslím, že je jedna z nich. Byla bych taky vzteklá, ale snažila bych se to vstřebat teď, když jsou pryč, abych pak mohla v klidu vyjednávat.
Příspěvek upraven 02.08.12 v 11:00
No tak já bych jí asi umlátila, ale to nejde, že… Udělala bych asi rázné gesto a malou bych ji přestala půjčovat. Chce-li jít na procházku, půjdu také atd. Bohužel je zákon, že se nesmí bránit styku s prarodiči (taková volovina). Také je důležité, jaké máš zastání u manžela, „na čí je straně“.
Můžu se zeptat kolik je tchýni? Protože v tomhle horku je celkem nebezpečné v tuhle hodinu někam chodit… A kdyby ti malá nic neřekla a odešly spolu a v tom lese se tchýni udělalo špatně, tak tam malá bude sama a co?
Nechci samozřejmě nic přivolávat, ale člověk nikdy neví…
Babička asi malé řekla, aby to vyřídila, když už se spolu vůbec nebavíte a malá to podala, jak to podala, což je samozřejmě normální
. Ne, určitě není v pořádku, že si tchýně malou sbalila jen tak a neřekla ti to, i když dost možná jednala s tím, že ti to malá řekla.
No, byla bych přinejmenším rozladěná, tříleté dítě nepovažuji za spolehlivého posla zpráv typu kam se jde, navíc pokud nemá ani klobouček na hlavě a s sebou pití, to by mi vadilo hodně. Tchýně má mobil? pokud ano, napsala bych jí, zda mají s sebou pití a pokud ne, tak a ho buď cestou koupí (nejlíp čistou vodu a namočí tím malý hlavu, když není pokrývka), že jí ho zaplatím nebo ať se pro něj vrátí. Vysvětlení, že pokud není v dosahu muž, že se musí zeptat, bych nechala na muži, to ať si pořeší on.
Řešila bych to jako Maddlen, ale pokud by měla kecy, tak bych jíněco řekla!§ ![]()
Já bych jí zdůraznila, že musí přijít ona a né poslat dceru, aby vyřídila, že někam půjdou. V tomhle případě je mi jasné, že jsi vytočená. Jak se vrátí, upozornit, že se musí zeptat ona jako dospělá, né dítě… A počkat, až jim nachystáš věci a pod..
V právu určitě jsi, tohle se nedělá, navíc v takovém hycu bez čepky a pití to je fakt bláznovství, řekni ji své to určitě, ale připrav se na to že to pravděpodobně obráti proti tobě a bude manželovi vykládat jak ji zakazuješ brát si malou apod. proto radím jak psala jedna pisatelka výše říct to v klidu
@Lorr píše:
V právu určitě jsi, tohle se nedělá, navíc v takovém hycu bez čepky a pití to je fakt bláznovství, řekni ji své to určitě, ale připrav se na to že to pravděpodobně obráti proti tobě a bude manželovi vykládat jak ji zakazuješ brát si malou apod. proto radím jak psala jedna pisatelka výše říct to v klidu
No právě… pokud je tchýně z kategorie „jedubaba“, tak je schopná zakladatelku obvinit z čehokoliv. A milé jednání takové osoby uzemní, protože víceméně očekávají další spor. Já bych k tomu ani nedala příležitost a tím ji trochu vzala vítr z plachet.
@Maddlen píše:
Já nevím co máte s tchýní za spory, ale v tomhle případě bych asi udělala to, že bych nenadávala až přijdou, ale v klidu bych řekla něco ve smyslu „Maminko, prosím vás, vždycky mi přijďte říct, když malou budete chtít někam vzít, mám pak o ni strach, neměla ani pití na cestu a čepici.“ Taky bych ocenila, že ji bere ven, že jsi ráda apod. - jen ať ti vždycky přijde říct. Prostě řešit v klidu, křikem a láteřením se ničeho moc nedosáhne, obzvlášť pokud jste na sebe permanentně nabroušené. Myslím, že pokud je tchýně tvrdohlavá (možná trochu jako Ty…), tak tím, kdybys udělala čurbes, se akorát zatvrdí a riskuješ, že Ti bude dělat naschvály. Prostě, pokud jde o dítě, tak bych sklonila hlavu a jednala s ní hezky, přijde mi, že by tak mohla povolit a pochopit snáz než když se s ní jedná protivně.
Jako možná je to rada na prd, jen píšu, co bych udělala já. A to jsem dost „nasírací“. Jsou ale situace, které chtějí spíš klid a tohle si myslím, že je jedna z nich. Byla bych taky vzteklá, ale snažila bych se to vstřebat teď, když jsou pryč, abych pak mohla v klidu vyjednávat.
Příspěvek upraven 02.08.12 v 11:00
Já jí nechci nadávat, jak jsem psala, chci jí říct jen svá pravidla a tím to končí. Ani jí nebráním v kontaktu s malou. Naše spory tu řešit nechci.
Ona mě tu nikdy nepřijala, co jsem tu tak se i zamyká, tak jí budu těžko říkat maminko. ![]()
@Deminka Ta maminka byl příklad.
Jako ty pravidla jí řekni, ale faKt klidně. Je to těžké, jednat bez emocí s někým, koho člověk nesnáší, ale jde tu o Tvou dceru. Záleží, co na babu platí…
Příspěvek upraven 02.08.12 v 11:07
Holky děkuju moc, pití sebou naštěstí má, protože jsem ho nechala v kuchyni na stole. Tchýni je 63 a mobil nemá. Ona žije tak jako by jí bylo 80. A to nejen kvůli mobilu..to jsem nemyslela.
Navíc ráda lidi vytáčí, dělala to i svému muži. Manžel je naštěstí při mě. Moc dobře svou matku zná.
Si právě taky říkám jestlí jí vůbec mám něco říkat anebo to nechat na manžela až se vrátí. Já mu to už za tepla naprášila. Byl taky pěkně naštvanej.