Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Diskuzi jsem nečetla jen úvodní příspěvek. V pořádku to určitě není. Pokud se spolu vůůbec nebavíte, trvala bych na tom aby s ní manžel promluvil, že veškeré jejich výlety se budou řešit např. den před tím s manželem, ty pak na druhý den dceru připravíš. Pokud se nedohodne s manželem a on v tu chvíli není doma a s tebou odmítá komunikovat tak se výlet prostě nekoná. Nemůže vzít tříleté dítě bez domluvy pryč. Když už jsou vaše vztahy takto vyhrocené, že spolu prostě nemluvíte a mluvit nebudete, měla tedy zavolat manželovi a domluvit to s ním aby Ti to vyřídil a tys dceru připravila. Já bych se snažila udělat všechno proto, abychom spolu komunikovaly alespoň na té úrovni domluvy o dceru - pokud to ovšem opravdu nejde, tak musí být tchýně domluvena alespoň s manželem, který to domluví s Tebou. Bez domluvy prostě dcera na výlety nechodí…
Maddlen já vím, naštěstí než přijdou tak trochu vychladnu. ![]()
Na babu neplatí nic je zatvrzelá a chová se jak malý dítě.
@Deminka píše:
Holky děkuju moc, pití sebou naštěstí má, protože jsem ho nechala v kuchyni na stole. Tchýni je 63 a mobil nemá. Ona žije tak jako by jí bylo 80. A to nejen kvůli mobilu..to jsem nemyslela.
Navíc ráda lidi vytáčí, dělala to i svému muži. Manžel je naštěstí při mě. Moc dobře svou matku zná.
Si právě taky říkám jestlí jí vůbec mám něco říkat anebo to nechat na manžela až se vrátí. Já mu to už za tepla naprášila. Byl taky pěkně naštvanej.
taky jsem radji mlcela a cekala na muze, aby to s ni probral..vedela jsem, ze by to otocila proti me..on byl na moji strane a to vzdy..
Já to prostě brala tak, že pokud s ní chce někam jít, tak mi to snad může říct, erb by jí nespadl. Přece za ní nebudu každej den chodit a ptát se jestli někam nepůjdou.
Jinak s tchýní jsem se snažila mít dobré vztahy. Stálo mě to hodně sebezapření a přetvařování, ale poslední půlrok to prostě už nešlo. To by, ale bylo na román.
@Deminka píše:
Ona mě tu nikdy nepřijala, co jsem tu tak se i zamyká, tak jí budu těžko říkat maminko.
Nojono, tak začni třeba „paní Nováková…“ Mám něco podobného s manželovo macechou (ani to není tchýně, je to jen tchánova družka, ale taky důležitá jak frekvence1). Taky jsem na ni zkusila štěknout a ona mi odpověděla ještě dvakrát hůř, takže od té doby jedině s chladnou hlavou. Taky na ni neumím dělat přehnaně milé obličeje a milá gesta, ale komunikovat nějak musíme. Tak aspoň v klidu a bez emocí.
A jinak souhlasím s tím, že posílat tříleté dítě se zeptat maminky, je z její strany ubohost a všeobecně blbost. To „jó?“ si malá vyložila jako jasný souhlas a babičce to evidentně stačilo, aby popadla holku a nemusela s tebou nic řešit
vzorná babička!
Tak tchyně jednoznačně za tebou měla přijít sama a dohodnout se s tebou. Nicméně pokud ji ignoruješ, tak podle mne je celkem pochopitelné (ne správné - ale pochopitelné), že za tebou se vzkazem vyslala dítě, které už je schopné vzkazy předávat (a to je, vzkaz předala). Logicky předpokládala, že kdyby se ti to nelíbilo, tak malou s ní nepustíš. Nepočítala ovšem s tím, že se pořádně nebavíš ani s holkou a jenom jí automaticky odkejváš to, co ti řekne
Já mám tedy taky manžela, se kterým komunikace nic moc, takže když mi děti říkají něco obdobného, tak je jednak důkladně vyzpovídám a pokud se mi něco nezdá nebo nesedí, tak to proberu s manželem, abych byla v obraze.
Takže popovídat si s tchyní určitě, ale rozhodně bych na ni nešla naštvatě a nediktovala jí nějaká svoje pravidla. Pokud spolu neumíte komunikovat, možná by bylo lepší počkat na manžela a probrat to s tchyní společně s ním (ne poslat jeho, ale on byl s vámi a případně mohl usměrnit debatu).
Ale jinak bych to nehrotila a byla bych ráda, že se holce věnuje. Na teploměru je u nás nějakých třiadvacet stupňů, což mi nepřijde jako kdovíjak vražedná teplota, jdou do lesa, takže je tam stín a pokrývka hlavy není nutná a bez pití snad dítě ty dvě hodiny vydrží (neříkám, že je to ideální, ale rozhodně to nevidím jako kdovíjakou tragedii). Ostatně, pokud bude mít holka žízeň a bude po tchyni vymáhat pití, třeba ji to naučít ho s sebou automaticky nosit.
Mauzik2, že by to otočila proti mě to by bylo stoprocentní, na to už jsem, ale zvyklá. Ona tohle praktikuje i se svým synem. Prostě styl já za nic nikdy nemůžu to ti druzí.
Pak si stěžuje své sestře, ale ta je taky při nás, protože ji zná.
Ono poslouchat rok a něco každej den, jen o akcích v supermarketech, protože jí nic jinýho nezajíma, je pro silný nátury, Když jsme jí vzali sebou do ZOO tak po pár metrech řekla, že jí to nebaví. A když jsem tu zažila první vánoce a chystala stůl, tak ona za ním seděla se založenýma rukama a koukala na mě jako na blbce, že to se u nich doma teda nedělalo. Ke stromku taky s náma nechtěla jít, že je to prej jenom pro nás. A pak nám zase vyčítala, že je tu jak cizinec.
Prostě samá chuťovka…
@Deminka píše:
Mauzik2, že by to otočila proti mě to by bylo stoprocentní, na to už jsem, ale zvyklá. Ona tohle praktikuje i se svým synem. Prostě styl já za nic nikdy nemůžu to ti druzí.
Pak si stěžuje své sestře, ale ta je taky při nás, protože ji zná.
Ono poslouchat rok a něco každej den, jen o akcích v supermarketech, protože jí nic jinýho nezajíma, je pro silný nátury, Když jsme jí vzali sebou do ZOO tak po pár metrech řekla, že jí to nebaví. A když jsem tu zažila první vánoce a chystala stůl, tak ona za ním seděla se založenýma rukama a koukala na mě jako na blbce, že to se u nich doma teda nedělalo. Ke stromku taky s náma nechtěla jít, že je to prej jenom pro nás. A pak nám zase vyčítala, že je tu jak cizinec.
Prostě samá chuťovka…
ja presne vim o cem mluvis..ja to takhle vydrzela 5 let..ted uz pres pul roku bydlime jinde a je to super ![]()
Lea2311, trochu mě zaráží, že mě hned soudíš, když jednou dítěti řeknu, jo?
Já to brala tak, že pokud s ní fakt chce jít, tak ať mi to řekne. Pokud s tím má problém, tak ať s ní nikam nechodí. Že jednou řeknu jo?? snad neznamená, že svoje dítě soustavně odbejvám.
To by mě nasralo, asi každého.
myslím, že tchyně to udělala tak, že za tebou poslala holku, aby ti vyřídila, že jdou pryč. vyřizovat tyhle věci přes děti je vždy na prd, protože ty vždy něco vynechají nebo to řeknou po svém a někdy špatně. tím to považovala za vyřešené a tím bude taky tchyně argumentovat, pokud se do ní pustíš - že jsi přece věděla od dcery, že jdou pryč. normálně bych jí v klidu řekla, že příště se má jít zeptat přímo tebe a neposílat kvůli tomu malou, aby nedocházelo k nedorozuměním. aspoň základ slušné formální komunikace z její strany je nutnost. platí to samozřejmě i obráceně (aby nepyskovala, ludra jedna)
@Les2311 píše:
Tak tchyně jednoznačně za tebou měla přijít sama a dohodnout se s tebou. Nicméně pokud ji ignoruješ, tak podle mne je celkem pochopitelné (ne správné - ale pochopitelné), že za tebou se vzkazem vyslala dítě, které už je schopné vzkazy předávat (a to je, vzkaz předala). Logicky předpokládala, že kdyby se ti to nelíbilo, tak malou s ní nepustíš. Nepočítala ovšem s tím, že se pořádně nebavíš ani s holkou a jenom jí automaticky odkejváš to, co ti řekneJá mám tedy taky manžela, se kterým komunikace nic moc, takže když mi děti říkají něco obdobného, tak je jednak důkladně vyzpovídám a pokud se mi něco nezdá nebo nesedí, tak to proberu s manželem, abych byla v obraze.
Takže popovídat si s tchyní určitě, ale rozhodně bych na ni nešla naštvatě a nediktovala jí nějaká svoje pravidla. Pokud spolu neumíte komunikovat, možná by bylo lepší počkat na manžela a probrat to s tchyní společně s ním (ne poslat jeho, ale on byl s vámi a případně mohl usměrnit debatu).
Ale jinak bych to nehrotila a byla bych ráda, že se holce věnuje. Na teploměru je u nás nějakých třiadvacet stupňů, což mi nepřijde jako kdovíjak vražedná teplota, jdou do lesa, takže je tam stín a pokrývka hlavy není nutná a bez pití snad dítě ty dvě hodiny vydrží (neříkám, že je to ideální, ale rozhodně to nevidím jako kdovíjakou tragedii). Ostatně, pokud bude mít holka žízeň a bude po tchyni vymáhat pití, třeba ji to naučít ho s sebou automaticky nosit.
teda já nevím ale mě nepříjde normálni posílat tříleté dítě se vzkazama
![]()
No tak teda já jsem opačného názoru, myslím, že tchýně nic tak hrozného neprovedla - Ty si věděla (tušila), že malá odešla s babičkou, takže nějaký velký strach asi nebyl, ne?
Samozřejmě, že jí nevzala něco na hlavu, to je nezodpovědné, ale to bych jí řekla v klidu že bych byla pro příště ráda, kdyby jí ho vzala, aby nedostala úpal…
Jinak si myslím, že si vůči tchýni trošku zaujatá.. ![]()
Hlavně teda moc nechápu lidi (nemyslím jen Tebe!!!) co bydlí s rodiči partnera a pak si stěžují, to vážně není jiná možnost? ![]()
Tak a můžete se do mě pustit…
@Lorr mně to taky nepřijde normální, viz výše. tříleté dítě nemusí vzkaz vyřídit do puntíku a nedorozumění je na světě. tchyně měla jít správně za její mamkou a vyřešit to s ní, to snad nebude takový problém?? ![]()
Lorr, přesně tak není to fér vůči nikomu posílat malý dítě. Kdybych byla na jejím místě, tak pokud bych měla takovej problém se zeptat, tak radši nejdu nikam.
Kaczenkaa, já, ale netušila, že jdou hned a že zmizí jak já odběhnu.
Baráček má manžel po své babičce, netušila jsem, že tu budou takové problémy, děláme kompletní rekonstrukci a člověk do toho něco investoval. Manžel je tu odmala, tak je snad aspoň trochu pochopitelné, že to člověk nechce prodat a jít někam do bytu, nebo začít přestavovat jinej barák. Tchýně pořád řikala jak půjde jinam. To říkala i před těma neshodama, ale ona si sama nic nezařídí.
A dávat prachy za penzion by se jí taky nechtělo.