Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak tam nejezdí a když ona přijede prostě ji nabídni buchtu. Její problém když se chovat neumí. ![]()
Trochu odbočím. Kamradka veganka nemohla dlouho udržet žádné těhotenství. Zkusila vysadit lepek a povedlo se. Díky ten nezdarům přišla na svou intolerancí lepku. ![]()
Opakovat do zblbnutí nejím, nechci. Přivést si svoje, pokud tam musíš být dýl. Pokud by mi někdo začal nadávat, tak bych se zvedla a odešla.
Je to ukázka toho, když někdo odmítá respektovat druhé. Nucením si stejně nic nevynutí. Jen bude za stále větší krávu. Řekla bych ji své do očí. A víc bych se s ní nestýkala, když neumí akceptovat, že někdo jí jinak.
S tím asi nic nenaděláš, ona ti to tolerovat nechce. Mám takového otce. Přesně, jak píšeš, schválně mi dá něco, co nejím a nutí mě to jíst. Obzvlášť, když u toho je někdo třetí. Chce, abych byla „normální“. On prostě jakoukoli jinakost netoleruje. Pomohlo jenom zostra mu říct, ať mě nechá na pokoji, jinak k němu nebudu jezdit. Což se nakonec stejně stalo, jenom ne kvůli jídlu. Lidi jsou různí, někdo vyrývá, dělá naschvály (kolegyně mi ráda strká salám pod nos), ale většina lidí je tolerantních a můj jídelníček je buď nezajímá, nebo ochutnají, prostě v klidu. Je stejně zajímavé, jak je to veganství obecně nepřijímané. Nemyslím teď militantní veganství, ale že někdo má potřebu nás pořád přesvědčovat o své pravdě, polemizovat, rýt.
Co s tchýní asi neporadím, jedině, jak jsem psala výše. Rázně si zakázat jakékoli kecy na téma jídlo. Ale pokud otěhotníš, připrav se na peklo na zemi.
A tcan… nepíšu. To je jiný level provokace. Když odřízne maso a pomaličku ho dává do úst a čumí na mě, že no vidím, že by sis dala, ačkoli mně je směšné jak to dělá, Oscara by měl mít za to.
Kdyby alespoň kus snahu měla. Nebo se zeptala co takového nebo když neví, koupím já a může uvařit nebo mohla si donést své jídlo, ale nedá se
Já bych asi poprosila partnera, jestli by s maminkou nemohl promluvit on. Bylo by fajn, kdyby se tě zastal a napomenul maminku při takovém chování on a nenechával to na tobě. Od něho to vezme spíš a neurazí se tolik, jako když to s ní budeš řešit ty. Předejte tak hořkosti.
Pokud si se s ní o tom bavila a ona to ignoruje, je to asi jediné řešení, ještě před tím, než ji úplně zazdíš.
Držím palce
tchýně jsou někdy oříšek. ![]()
Předpokládám, že do pusy ti nic násilím necpe, jen ti to nabízí a nemá variantu jídla pro tebe. Tak vždy nabídku odmitni a vytahni svoje. Vyřešeno. Časem ti to nabízet přestane a třeba když uvidí, co si tam nosis, inspiruje se a někdy to koupí.. bezlepkovou dietu si člověk nevybere, je to nemoc, dieta je nutná a důležitá. Ty sis svoji dietu vybrala sama z vlastní vůle, nemůžeš nikoho nutit se tím řídit a extra ti vařit. Ona by zas mohla být ohleduplnejsi a když už nemá nic pro tebe, tak ti aspoň nenabízet to, co ví, že nejis. Zkuste se dohodnout jako dvě normální dospělý bytosti. Pokud to nepůjde, tak se zarid dle sebe.
Měli jsme to podobné v širší rodině. Nebyla to veganka, ale vegetariánka a dlouho jim nešlo otěhotnět. Pak jí přítel domluvil, ať začne jíst maso a ejhle, po pár měsících se zadařilo.
Ale na oslavách se jí tehdy vycházelo vstříc. Teď už je všežravec, takže pohodička a nemusí se dělat desatero jídel.
@LiduNe píše: Více
A to vegetarián nebo vegan je z přesvědčení, ale já jsem celiak, což je zdravotní indispozice a i tak se pořád najde dost lidí, co mi nutí něco s lepkem, prosím tě, jeden rohlík/řízek tě snad nezabije ![]()
@Anonymní píše: Více
Co na to říct. Neobtěžovala bych se kvůli takovému člověku dělat extra jídlo, když by přišla na návštěvu. Ona tebe nerespektuje ani trošku a ještě tě ponižuje. Nosila bych si svoje jídlo už dávno, a kdyby s tím měla až tak velký problém, že by nadávala, tak bych k ní nechodila.
@LiduNe Ona by určitě dávala dítěti maso, mastné…a dala pod zem kdyby mohla. Přitom ano jsou i militantní vegani a já takové odsuzuji i jsem se s takovými setkala. Ale zase přijde, mých zkušeností, Masožravci nutí vegany. A smějí se jim. Moje rodina je v pohodě dokonce jim i chutnají veganské náhražky, např. chutná jim salám. Celer řízek…a v práci mi zase kolega vnucoval, že na dej si maso 🤦🏻♀️…alebo odídem z obeda a hodila mi na tanier mastný rezeň. Dokonca ještě dávno na rodinné oslavě chtěli aby ochutnala protože je urazím…ch…Nebo proč máte vy vegani problém alespoň kousek ochutnat v rámci slušnosti? Ale protože je to proti mému přesvědčení. Ale měla jsem iv pohodě lidi co se zajímali a ptali jak to funguje…Co si myslím o těch fanaticích…
@Anonymní píše: Více
Jestli jsem to dobře pochopila, tak děti ještě nemáš. Až budeš dítě mít, tak čím ho budeš krmit? Že jsi ty veganka, ok, tvoje rozhodnutí a věc, ale co bude jíst to dítě? Normální stravu jako ostatní? ![]()
@Fee-bee píše: Více
Já s vitamíny problém nemám, krev mám ještě lepší než když jsem jedla maso. Já mám spíše hormonální neboli veganství pokud je vyvážené tak nemá být proč problém. Reálně každá žena co znám má anémii maso ji
@arinecka Doma veganská jídla. Když bude ve škole tak tam moc není na výběr tak ať sní co mají. Budu vést k veganství, mám svou komunitu a jsou děti co jsou naprosto v pořádku, protože i veganská strava je Je zcela normální.
Dobrý den, máme už déle se tchyní problém, tedy asi spíše ona s mým veganstvím. Plus i rodinné problémy s dětmi…a zvykne mi dělat, já si osobně myslím, že schválně. Roky ví, že jsem veganka. Začalo to nadávkami, že zemřu, že budu mít mělo vitamínů a proto se nedaří dítě… když občas k ní přijdeme na oběd nebo na Vánoce, Velikonoce… vždy mi dává maso nebo něco živočišného, Je to proti mému přesvědčení. Manžel je takový reducetarian. Maso a živočišné produkty omezil výrazně. Už jsem se s ní o tom bavila a nic, proto si myslím, že to dělá schválně. Já už tam možná ani chodit nebudu… nevím. Neboť zase ona je bezlepková a když přijde snažím se udělat alespoň jedno jídlo, tak aby mohla, zase když mám hosta tak aspoň snaha. Nikdy se mee nesnažila alespoň pochopit. Když nabere něco masitého, tak vždy řekne, měla bys i ty, vždyť budeš nemocná, dej si a budeš do měsíce těhotná… přitom ona není dietoložka ani nic takového.
Nevím tedy jak to řešit, já jí svá vegan jídla nevnucuji, a respektuji, že jí maso tak mohla by i ona mě.
Jak byste to řešili? Jsem přemýšlela, že si donesu na Vánoce svou veganskou zelňačku a salát s veganským řízkem., ale to začala nadávat, že co si to dovoluji a ona mi pak na drzovku c apla Neuvařenou rýži nebo vzala brambory odebrala maso a polila máslem z krávy, čili živočišné, ty brambory…