Tchýně - vypsání se

Napsat příspěvek
Velikost písma:
952
24.8.23 18:59

Rozumím, že nechceš, aby se s ní vídali děti samotné, vzhledem k tomu, co popisuješ.
Rozumím, že jakýkoliv kontakt s ní tě vysává.

A dál by jsem řešila vzhledem k tomu, jak chceš naučit děti jednat s druhými. Když jednou budeš osamělá, téměř opuštěná babka v predemenci, která už nedokáže kontrolovat své emoce a pěkně nimi obtěžuje své okolí - co mají s tebou udělat? Odstřihnout se od Tebe? Anebo je chceš naučit, že o slabší lidi pečujeme?

Jak to vidí manžel? Vždy byla taková, nebo se změnila ( predemence, která trvá fakt spoustu let před tím, než se člověk začne ztrácet). Pokud vždy byla taková, vynahrazovala to něčím, za co jí měl rád? Jak to. že takto hrozna žena vychovala muže, kterého jsi si zvolila? V něčem třeba byla i fajn? ( To pomáhá mně, když mám vztek na tu svoji tchýni. I když v té chvíli je pravda, že mne jenom napadne, v čem všem ho vychovala špatně).

Podle popisu těch scén vidím před sebou stařenku, které chybí její rodina, škemrá o fotky, všude vypráví, jak se cítí opuštěná a když už najde odvahu jít do kontaktu, stejně si neporučí a sjede snachu, která v její hlavě nejspíš za její osamělost může. Věřím ji, že se cítí osamělá a vyloučená. Věřím Vám, že ustát její emoce je fakt síla. Znám to od své tchýně.

Co tak nechat rozhodnout manžela?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.8.23 20:02

@Bramborova podle manžela byla taková vždy. Já ji znám tak 30 let a vždy jsem se jí hodně bála.

Manžel trávil hodně času u babičky. Na tu vzpomíná hodně. Vzpomínky s mámou moc nemá.

• Citovat
  • Upravit
13762
24.8.23 20:15

Děláš si to všechno sama, zřejmě tě vychovávali tak, abys byla ke všem milá a uctivá, i když se ostatní chovají jako idioti. Tchýně nejspíš tak vychovávaná nebyla, takže nemá problém být hnusná na svého syna, jeho děti i jeho ženu.
Takže být tebou bych utnula kontakt, protože co vám ten kontakt s ní přináší? Jedete 100 km, ty jsi z toho nervózní, protože se jí bojíš, děti o ní ani nestojí a ona je pak na vás všechny hnusná… Jsi její snacha, nejsi povinná od ní všechno snášet, ani k ní nutit děti. Tchýně je toxická, tvůj manžel to ví a proto se s ní nestýká, tak to samé udělej i ty. Nemáš k ní vůbec žádnou povinnost. Bohužel prostě nejsou vždy všechny rodiny sluníčkové a ty jí nepředěláš.
Takže řešení je na tvé straně, ty se musíš postavit sama za sebe a za děti a přehodit si v hlavě, že se s ní stýkat NEMUSÍŠ a ani nemusíš se o ní přetvařovat před dětmi. Normálně jim vysvětli, že všechny babičky prostě nejsou hodné, že babička možná má nějakou psychickou poruchu nebo měla sama špatné dětství a jinak se chovat neumí.

A pokud jsou s tvou mámou kamarádky, tak mámě řekni, co vám všechno dělá a že už s ní tchýni řešit nebudeš. Ať se s ní klidně kamarádí, ale ať do toho tebe a děti nezatahuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13762
24.8.23 20:21

@Bramborova ale ona nejspíš taková byla vždy. Ty možná vidíš ubohou křehkou stařenku, která je osamělá a škemrá fotky.
Ona to taky ale může být ředitelka zeměkoule, která má představu, že jen ona ví, jak se mají všichni okolo ní chovat a když to nedělají, tak je na ně zlá. A rozhodně není na zakladatelce, aby jí tahala z psychických potíží.
Existují i rodiče, které své děti týrají, třeba psychicky, že to není na první pohled vidět a ty děti si to samy uvědomí až třeba v pubertě nebo v dospělosti. A nechceš mi snad tvrdit, že pak je povinnost těch dětí se s takovými rodiči stýkat a řešit jejich „osamělost“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2933
24.8.23 22:04

@Barevné klubíčko no právě že dobrý, bez problémů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
952
24.8.23 23:08

Ono se to nevylučuje. Téměř všechny opuštěné stařenky jsou nesnesitelné v kontaktu, třeba zrovna ředitelky zeměkoule ( trochu se bojím, že když budu starší, tak i já zrovna takováto budu, už teď se musím hlídat a jednou to už nezvládnu).
Paradoxem je, že v dětství doopravdově týrané děti je potřeba hodně podpořit, aby z intenzivního kontaktu s rodičem vystoupili ( ne vždy je potřeba rovnou nekontakt). Je samotné pudí zůstat na rodiči navázáné - ještě stále touží od nich něco dostat.
Tady :jsem o týrání v dětství nečetla.

Pokud se vrátím ke tchýni z tohoto příběhu - už jako máma moc nefungovala. Její syn na ni není navázaný. Ona vnoučatům povídá o tom, jak je nikdo nemá rád - nejspíš to je její téma. Nejspíš ona sama jako dítě dostala málo blízkosti a proto ji ani neuměla dát svému dítěti.

Není povinností zakladatelky řešit traumata své divné tchýně. Ani trochu ne.

Ale v kultuře, kdy děti učíme odřezávat se od „nevhodných“ kamarádů a „nevhodné“ rodiny jaksi není prostor naučit děti být sociálně odpovědní, angažovaní, pečující. Zvyšujeme pravděpodobnost, že jednou odřežou i nás - protože ke prospěchu jim už nebudeme, jen na obtíž.

Není spíš cesta, naučit děti zacházet se svými emocemi tak, aby je ustáli - a nepříjemné emoce druhých nás nerozházeli? Tchýni můžu oponovat a zadávat si hranice - a naučím to i děti.
Naučím je, že nemusí dál žít v pocitu ublížení, že je někdo zkritizoval - mohou být vevnitř dostatečně zdravé na to, aby je to nepoškodilo.
Ale v tomto příběhu má pro mne právo rozhodnout si to manžel. je to jeho máma.

A pokud pro mne, jako snachu, je těžkých i těch pár hodin ročně, brala bych to jako svou vlastní terapii. Pracovat s pocity, které ve mně tchýně vzbuzuje a naučit se vhodným reakcím. ( V tomto smyslu mám ve svém životě terapie od tchýně taky až až.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
424
24.8.23 23:12

U mých Tchanovcu se všechno točí taky jen kolem švagrových děti. Švagr je rozvedený (bydlí u rodičů) a děti k němu několikrát týdně dochází. Takže se tchanocvci o ně(i švagra) starají. Nakupují, vaří, uklízí, perou, žehlí…dětem je 16 a 13. Na nic nesáhnou a tak na naši malou babička s dědou prostě nemají čas. Naší malé je pět let.
Se. e mě to neskutečně. Malá má intolerancí na mléko a třeba vegan nanuky ji prostě nekoupi, jelikož jsou drahé, to ze by snědla jeden za 14dni, ne 2 denně, jako se kupují pro druhá vnoučata, už nikdo nechape. Takže tam několikrát plakala, že druhé děti nanuky mají a ona ne. Tak jsem ji ty veganské koupila a přivezla tam, jasně, že je ti smradi sežrali…
Teď už tam ani nejezdíme, jelikož jsme si pořídili malého pejska a přesto, že je neskutečně šikovny a vychovaný(neštěká, čistotný a nikdy bych ho nepustila bez vodítka), nesmím ho u nich ani pustit z přepravky, aby netrpěl jejich kocour, ideálně by pes měl být zavřeny v té přepravce a k tomu zavřeny ve sklepě…několik hodin.
K nám nepřijedou, jelikož nemají čas a musí vařit dětem a když už tedy dorazí na oslavu pro malou, tak za hodinu musí domu, jelikož mají děti. Na výlet s námi taky nemohou, jelikož mají děti, nebo jsou moc unavený, protože měli děti.
A přitom nemám pocit, že bych je nějak s.ala, když dorazíme, je vidět, že mají radost
Nic s tím nenadělám. Můžu si tak akorát zanadávat tady. V okolí to nikdo nechape. Malá to zatím nevnímá, ale brzy začne. Ale občas bych jim všem(i švagrovi a jeho slavným dětem) bouchla s chutí hlavičkami o stůl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
25.8.23 10:46

Na jednu stranu Ti rozumím, ale řešila bych to jinak.
V první řadě bych si srovnala chlapa, zdá se, že se tím trápíš víc než on. Takže začne brát její telefony a řešit problémy, které s ní nastanou. Nicméně bych kontakt úplně nepřerušovala. Ať tam chlap s dětmi zajede 2× do roka (Vánoce, narozeniny např.). Ten si ji snad ohlídá, aby neříkala nějaké nepřístojnosti. Občas bych jela taky. Hodina u báby, pak nějaký výlet v okolí.
A na své straně bych mámu požádala, ať se s kamarádkou / tchyní o Tobě nebaví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
25.8.23 10:49
@Tonka83 píše:
U mých Tchanovcu se všechno točí taky jen kolem švagrových děti. Švagr je rozvedený (bydlí u rodičů) a děti k němu několikrát týdně dochází. Takže se tchanocvci o ně(i švagra) starají. Nakupují, vaří, uklízí, perou, žehlí…dětem je 16 a 13. Na nic nesáhnou a tak na naši malou babička s dědou prostě nemají čas. Naší malé je pět let.
Se. e mě to neskutečně. Malá má intolerancí na mléko a třeba vegan nanuky ji prostě nekoupi, jelikož jsou drahé, to ze by snědla jeden za 14dni, ne 2 denně, jako se kupují pro druhá vnoučata, už nikdo nechape. Takže tam několikrát plakala, že druhé děti nanuky mají a ona ne. Tak jsem ji ty veganské koupila a přivezla tam, jasně, že je ti smradi sežrali…
Teď už tam ani nejezdíme, jelikož jsme si pořídili malého pejska a přesto, že je neskutečně šikovny a vychovaný(neštěká, čistotný a nikdy bych ho nepustila bez vodítka), nesmím ho u nich ani pustit z přepravky, aby netrpěl jejich kocour, ideálně by pes měl být zavřeny v té přepravce a k tomu zavřeny ve sklepě…několik hodin.
K nám nepřijedou, jelikož nemají čas a musí vařit dětem a když už tedy dorazí na oslavu pro malou, tak za hodinu musí domu, jelikož mají děti. Na výlet s námi taky nemohou, jelikož mají děti, nebo jsou moc unavený, protože měli děti.
A přitom nemám pocit, že bych je nějak s.ala, když dorazíme, je vidět, že mají radost
Nic s tím nenadělám. Můžu si tak akorát zanadávat tady. V okolí to nikdo nechape. Malá to zatím nevnímá, ale brzy začne. Ale občas bych jim všem(i švagrovi a jeho slavným dětem) bouchla s chutí hlavičkami o stůl.

Tak v první řadě se srovnej Ty, bude Ti to k užitku ;) Nemají zájem, nemají, co s tím naděláš. Akorát Tě to bude žrát a ubírat radost ze života. Od té doby, co jsem tchánovce vypustila, je mi krásně. Ale je to dlouhý proces, hodně sil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11462
25.8.23 11:00
@Lojzísek píše:
Tak v první řadě se srovnej Ty, bude Ti to k užitku ;) Nemají zájem, nemají, co s tím naděláš. Akorát Tě to bude žrát a ubírat radost ze života. Od té doby, co jsem tchánovce vypustila, je mi krásně. Ale je to dlouhý proces, hodně sil.

Proč to s bratrem nevyřeší tvůj muž - jestli je nutné takto zatěžovat prarodiče, resp. rodiče

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
424
25.8.23 20:46

Švagr se prostě nikdy nepostavil ani svoje nohy, muž to řešil, ale jeho bratr se mamahotelu jen tak vzdát nechce(z jeho pohledu by byl asi i blbý, když rodiče skáčou za něj). Ale šéfuje tam tchán a ten rozhodl, že se o děti musí tchýně starat, je v tom dost nekompromisní a jakékoli upozornění těžce nese. V překladu, je to prostě starý protivný dědek a proti dětem se nesmí nic říct. Jsou to jediní aspoň částečně funkční prarodiče, které malá má. S mojí matkou se vídáme jen velmi, velmi omezené párkrát do roka, to je zase jiný příběh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
25.8.23 21:13
@Tonka83 píše: Švagr se prostě nikdy nepostavil ani svoje nohy, muž to řešil, ale jeho bratr se mamahotelu jen tak vzdát nechce(z jeho pohledu by byl asi i blbý, když rodiče skáčou za něj). Ale šéfuje tam tchán a ten rozhodl, že se o děti musí tchýně starat, je v tom dost nekompromisní a jakékoli upozornění těžce nese. V překladu, je to prostě starý protivný dědek a proti dětem se nesmí nic říct. Jsou to jediní aspoň částečně funkční prarodiče, které malá má. S mojí matkou se vídáme jen velmi, velmi omezené párkrát do roka, to je zase jiný příběh.

Jediné, co mě napadá, je s tchyní promluvit. Něco ve smyslu, že Vás to (hlavně malou) mrzí, že jsou s Vámi málo, i klidně to, že to na Tvé straně stojí za nic a stojíte o ně. V žádném případě bych ale nezmiňovala švagra a jeho děti. Do toho, jakou péči a zájem jim projevují, Vám nic není. Pokud už jste to zkoušeli, tak nezbývá nic jiného, než se s tím smířit. Sama píšeš, že když se vidíte, projevují radost.. Tak prostě nesrovnávejte a pěstujte to pěkné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
424
25.8.23 21:49
@Lojzísek píše:
Jediné, co mě napadá, je s tchyní promluvit. Něco ve smyslu, že Vás to (hlavně malou) mrzí, že jsou s Vámi málo, i klidně to, že to na Tvé straně stojí za nic a stojíte o ně. V žádném případě bych ale nezmiňovala švagra a jeho děti. Do toho, jakou péči a zájem jim projevují, Vám nic není. Pokud už jste to zkoušeli, tak nezbývá nic jiného, než se s tím smířit. Sama píšeš, že když se vidíte, projevují radost.. Tak prostě nesrovnávejte a pěstujte to pěkné.

Pokus už tu byl, i když muž to na ně vyvalil, když mu ruply nervy a tchýně to obrecela. Bylo to dost nepříjemné, ale ve finále se stejně nic nezměnilo. Před malou se o tom nezmiňuju a mdoufam, že si toho sama ještě chvíli nevsimne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13219
25.8.23 21:52
@AnastazieB píše:
Matce a maceše řekni, ať její číslo zablokují. A ty když jí uslyšíš, tak zavěs. Moc nechápu, co si podělala dětem? Jako žes jim vzala takovou super úžasnou babičku?

No prosím tě, co to jako je…aby mi dospělá dcera diktovala, koho si mám zablokovat, to snad ne. V první řadě si má tohle s mámou vyřešit její syn.
A opravdu to většinou bývá tak, že matky tíhnou k vnoučatům od dcer…jednak si ty dcery porodily a dost často i ty dcery vychovávají své děti podobně…snachy jsou v podstatě cizí ženy, které učarovaly synům, nicméně to klidně může být jediný člen rodiny, který je z té cizí holky na větvi…a i většinově - holky nemají problém dávat mimčo na hlídání svoji mamce, ale u tchýně je to už problém…no jasně pro tu holku je to o generaci starší cizí žena po čtyřicítce, se kterou má společného to, že obě dvě miluji stejného muze trochu rozdílnou láskou.
Koneckonců jednou i ty snachy budou tchýně ( ne vždycky teda)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová