Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@terien píše:
Ale to nebyl a nebude, s tchýní se nemusíte, tak co hraješ za kino? Halt váš chlapeček už nestojí na piedestalu, babička má i jiná vnoučata. A ty od dcery ji budou vždycky bližší, tak to prostě je.
Já mám bráchu a ségru a každý z nás má dvě děti. Nikdy jsem nezaznamenala, že by děti moje a ségry měly být jakkoliv upřednostňovány před dětmi bráchy. Ani bráchova žena to tak rozhodně nebere.
Manžel má sestru, a ani tam nevnímáme žádný rozdíl v tom, jak mají rádi vnoučata. Jo, děti od jeho ségry tam jsou častěji, protože tam švagrová chodí jako do mamahotelu na teplou večeři a odložit děti na hlídání apod., takže samozřejmě i ty děti tam častěji mají zmrzlinu apod., ale to vůbec nic nevypovídá o tom, jestli mají jedna vnoučata radši než druhá.
@Anonymní píše:
Já to chápu, máme to podobně. Já se třeba s tchýní nemusím, tak by mi nemělo vadit, že se vidíme méně. Ale ona svoje vnoučata, naše děti, odstrihla v den, kdy se narodilo první vnouče druhému mladšímu synovi.Předtím je rozmazlovala dárky a pozorností a pak prostě konec. Mysleli jsme si, že je jen poprděná z miminka, ale u druhého se to ještě zhoršilo. Dokonce dělá to, že když jsme všichni na velké oslavě všichni spolu, tak jejich deti vychvaluje před našimi a vypráví těm našim, že je těch malých babička a co všechno spolu dělají, „brání svoje vnoučátka před našimi velkými dětmi.“
![]()
Jejich a naše děti jsou od sebe některé 6 měsíců, jiné třeba 2 roky. Takže velké/malé je fakt mimo. Nám nezbude než omezit kontakt a víc se zaměřit na zbytek rodiny. Jak vysvětlit dětem, že už na ně teď nebude mít čas.?.
To je přesně to, čeho se bojím. Že to tak bude i v době, kdy už bude mít rozum a bude to vnímat, což mi asi urve srdce. Tak přemýšlím, jestli na to nějak upozornit (ale to jsem si na 100% jistá, že se naštve) a “upravit” to v zárodku. No, dle rad místních to mám brát, jak to je
, tak to asi nechám koňovi
@Tika92 píše:
To je přesně to, čeho se bojím. Že to tak bude i v době, kdy už bude mít rozum a bude to vnímat, což mi asi urve srdce. Tak přemýšlím, jestli na to nějak upozornit (ale to jsem si na 100% jistá, že se naštve) a “upravit” to v zárodku. No, dle rad místních to mám brát, jak to je, tak to asi nechám koňovi
To nejde odhadnout, jak to bude u vás dál. My jsme si mysleli, že je to chvilková záležitost. Manžel mě o tom přesvědčoval, že jeho maminka se prostě jen neumí soustředit na víc dětí a teď je prostě miminko. Ale teď už je evidentní, že si prostě vybrala. My ji nemůžeme samozřejmě do ničeho nutit. Jen nechápeme, jak může dělat takové rozdíly mezi dětmi a po tom, co jim nejdřív slibovala a věnovala čas. Těm našim naslibovala spoustu věcí a teď prostě už na ně nemá čas a klidně řekne, že kvůli svým vnoučátkům. Měla jsem chuť s ní zatřást a říct, že těch má ale víc.
Ale jen jsme ji upozornili. Urazila se, že neví o co nám jde. Je to prostě už viditelné. Moje dítě za ní běží a něco jí vypráví o výletě a ona si dojde pro „vnoučátko“a odpoví mu na to, že se naučilo třeba kotoul ať se jde podívat
Druhým vnoučatům koupila k narozkám zahradní domek a našim bublifuk, lentilky.. Ale mě jde hlavně o tu pozornost. I když děti mrzí i ty věci, jsou to děti a nechápou proč.
@Anonymní píše:
To nejde odhadnout, jak to bude u vás dál. My jsme si mysleli, že je to chvilková záležitost. Manžel mě o tom přesvědčoval, že jeho maminka se prostě jen neumí soustředit na víc dětí a teď je prostě miminko. Ale teď už je evidentní, že si prostě vybrala. My ji nemůžeme samozřejmě do ničeho nutit. Jen nechápeme, jak může dělat takové rozdíly mezi dětmi a po tom, co jim nejdřív slibovala a věnovala čas. Těm našim naslibovala spoustu věcí a teď prostě už na ně nemá čas a klidně řekne, že kvůli svým vnoučátkům. Měla jsem chuť s ní zatřást a říct, že těch má ale víc.Ale jen jsme ji upozornili. Urazila se, že neví o co nám jde. Je to prostě už viditelné. Moje dítě za ní běží a něco jí vypráví o výletě a ona si dojde pro „vnoučátko“a odpoví mu na to, že se naučilo třeba kotoul ať se jde podívat
Druhým vnoučatům koupila k narozkám zahradní domek a našim bublifuk, lentilky.. Ale mě jde hlavně o tu pozornost. I když děti mrzí i ty věci, jsou to děti a nechápou proč.
No to je děs. Díky tvé zkušenosti tuším, že u nás to bude podobně. A asi bohužel fakt nemá smysl to lámat přes koleno, když to v sobě tchýně nemá, tak s tím nezmůže nic ani pár volů. Asi ty děti prostě neuchráníme před zklamáním ![]()
Cítila bych se extrémně blbě. Jestli něco nesnáším tak tohle rozlišování dětí. Proto mám taky jedno a cíleně ho chráním před tím, aby mělo pocit, že je nějaká druhá kategorie. Už jsme o tom měla diskuzi, protože některý lidi mají v hlavě, že ženy mají vždy blíž k chlapečkům a podobný kraviny, kterýma si omlouvají svoji neschopnost měřit lidem stejně.
A taky absolutně nesouhlasím s tím, co píšou ostatní, že tvému synovi to bude jedno. Nebude. Teď zatím ano, ale časem sám uvidí, že není „preferované“ dítě a že prarodiče dělají rozdíly, bude se sám sebe ptát proč.
Neuděláš s tím ale nic, já bych mu to podala tak, že bratránky/sestřenky dlouho neviděla a tak je teď s něma víc, jestli to bude pokračovat dlouhodobě, tak prostě jezděte více k vaším rodičům.
@Tala20 píše:
Neotravuj nás ani sebe zbytečným mudrováním o prdu.
Skutečný život je o něčem jiném.
Příspěvek upraven 26.06.23 v 21:59
No vidíš a mě to třeba neotravuje. Pokud tě nějaká diskuze nebaví, není povinné do ní přispívat.
@Tika92 Píšeš, že prcek má i druhé, funkční prarodiče, tak bych energii zaměřila spíš tím směrem, než bojovat s větrnými mlýny.
U nás je to spíš naopak, tchyňka má o vnoučata mnohem větší zájem, než mamka. Děti už jsou větší, nijak tím netrpí. Víc to mrzí mě, ale nenadělám nic.
@Tika92 píše:
To je přesně to, čeho se bojím. Že to tak bude i v době, kdy už bude mít rozum a bude to vnímat, což mi asi urve srdce. Tak přemýšlím, jestli na to nějak upozornit (ale to jsem si na 100% jistá, že se naštve) a “upravit” to v zárodku. No, dle rad místních to mám brát, jak to je, tak to asi nechám koňovi
A jak bys to jako chtěla upravit?
@zrcadlo píše:
Já mám bráchu a ségru a každý z nás má dvě děti. Nikdy jsem nezaznamenala, že by děti moje a ségry měly být jakkoliv upřednostňovány před dětmi bráchy. Ani bráchova žena to tak rozhodně nebere.
Manžel má sestru, a ani tam nevnímáme žádný rozdíl v tom, jak mají rádi vnoučata. Jo, děti od jeho ségry tam jsou častěji, protože tam švagrová chodí jako do mamahotelu na teplou večeři a odložit děti na hlídání apod., takže samozřejmě i ty děti tam častěji mají zmrzlinu apod., ale to vůbec nic nevypovídá o tom, jestli mají jedna vnoučata radši než druhá.
Pár vyjimek existuje
@terien píše:
Pár vyjimek existuje
Ale prdlačky. oblíbený vnoučata jsou oblíbených dětí, bez ohledu na pohlaví.
Píšeš, že nejsi zrovna snacha jakou by si asi představovala a ona není tchýně jakou sis představovala ty…nechci být zlá, ale přijde mi to jako, že si chtěla udržovat kontakt alespoň s jedním vnoučetem a teď má možnost být s dcerou a jejími dětmi. Upřímně vždycky je bližší dcera než snacha. Asi i záleží jak s tou švagrovou vycházíš ty. Pokud dobře, tak časem se to třeba srovná a budete se scházet všichni. Pokud se ovšem nemáte rády, tak se budeš muset smířit s tim, že tchýně bude dělat vše pro dceru, včetně těch návštěv, aby se náhodou zase nepřestaly spolu bavit.
@MamkaDouDou píše:
Ale prdlačky. oblíbený vnoučata jsou oblíbených dětí, bez ohledu na pohlaví.
To není pravda. U syna je jejich matka v podstatě cizí žena, kterou to zase víc táhne k vlastní rodině. Tchybe může synáčka milovat sebevíc, ale jak si to rozhází u snachy, má smůlu. Dcera má prostě k matce blíž, i když to mámy synů nechtějí slyšet.
@terien píše:
To není pravda. U syna je jejich matka v podstatě cizí žena, kterou to zase víc táhne k vlastní rodině. Tchybe může synáčka milovat sebevíc, ale jak si to rozhází u snachy, má smůlu. Dcera má prostě k matce blíž, i když to mámy synů nechtějí slyšet.
Moje a evidentně nejenom moje zkušenost tomu opravdu neodpovídá, takže to asi fakt nebude nějaká statisticky nevýznamný jev. Ad vytučněné: V životě jsem neslyšela slovo „mamánek“ pro ženu.
@MamkaDouDou píše:
Moje a evidentně nejenom moje zkušenost tomu opravdu neodpovídá, takže to asi fakt nebude nějaká statisticky nevýznamný jev. Ad vytučněné: V životě jsem neslyšela slovo „mamánek“ pro ženu.
A tátova holčička jsi slyšela?