Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj jsem v 27 tt a dozvedela jsem se ze mame tehotenskou cukrovku. Mam se nejak obavat o miminko? Nwm jestli to je normalni ale miminko ma necely 1 kg neni to malo? Doktor mi rekl ze bych mohla zacit predcasne rodit a ze me budou vic sledovat. Kdybych rodila driv prezilo by miminko? Vubec newm co mam delat. ![]()
A už tě poslali do diabetologické poradny? tam ti řeknou co a jak a jak je to vážné. Jestli stačí dieta, nebo píchat inzulin ![]()
Hlavně klid, ten je důležitější něž cokoliv jiného ![]()
je to sice komplikace, ale pokud budeš celou dobu sledována a budeš dodržovat omezení (dieta), tak se relativně nic neděje
pročti stránky http://www.tehotenskacukrovka.cz soustřeď se na jídelníček
@Ivetka.chumlenova Je tu diskuze na téma těhotenská cukrovka. Předpokládám, že tě dr. pošlě nekam na diabetologii. Pokud tak tvůj gynekolog neučinil, tak si to vyžádej.
Problémem pro miminko je nekompenzovaná těhotenská cukrovka (= ta neodhalená a ta, kde maminka nedodržuje dietu a další doporučení ze strany lékařů v závislosti na kompenmzovanosti té cukrovky).
Dobré info k těhotenské cukrovce je zde: www.tehotenskacukrovka.cz
Ahojky, mela jsem teh. cukrovku dvakrat. Poprve stacila dieta, podruhe jsem byla od 36 tt na inzulinu. Obe deti jsou uplne v pohode. Nic se neboj, objednej se na diabetologii, tam ti vse vysvetli
. neni to zadna hruza a pozitivni na tom je, ze moc nepriberes. Ja sla z porodnice vzdy se svou puvodni vahou:-).
![]()
Jj poslali me do poradny jen si tam musim dojit a obednat se. Snad to bude vse v poradku porad nato myslim a mam desnej strach uz se mi o tom i zda.
@Ivetka.chumlenova píše:
Jj poslali me do poradny jen si tam musim dojit a obednat se. Snad to bude vse v poradku porad nato myslim a mam desnej strach uz se mi o tom i zda.
Hlavně klid, te´dnení čeho se bát. Důležité je, že se to odhalilo a bude se to řešit.
Než se dostaneš do té poradny, tak minimálně přestaň jíst veškeré slůdké (včetně slazených nápojů včetně ovocných džusů) a nepřeháněj to s ovocem (hlavně banány a hroznovým vínem). Zbytek k dietě a self-monitoringu Ti tam pak poví.
@Ivetka.chumlenova píše:
Ahoj jsem v 27 tt a dozvedela jsem se ze mame tehotenskou cukrovku. Mam se nejak obavat o miminko? Nwm jestli to je normalni ale miminko ma necely 1 kg neni to malo? Doktor mi rekl ze bych mohla zacit predcasne rodit a ze me budou vic sledovat. Kdybych rodila driv prezilo by miminko? Vubec newm co mam delat.
Klídek a nenech se vyděsit, není to nic, co by se nedalo zvládnout. Jdi do diabet. poradny, nejlépe takové, kde řeší gestační diabetes, tam Ti poradí s jídelníčkem, budeš si kontrolovat doma glykémie na lačno a po jídle a pokud bude stačit dieta, není vůbec nezbytné, že by Ti vyvolávali porod, nebo že bys rodila předčasně. Měla jsem velice těžkou těhu cukrovku, píchala jsem si od cca 30. týdne vysoké dávky inzulínu, malá je naprosto zdravá a v pořádku. Dokonce v předchozím těhotenství se cukrovka neodhalila, i když jsem ji nejspíš měla, malá měla 4,5 kila, ale jinak v pořádku. Neboj, jak říkám, nejhorší je smrt z vyděšení. Nejspíš to zvládneš jen s dietou.
@Ivetka.chumlenova To vis, ze bude vse v poradku. Proste si jen budes hlidat jidelnicek, ktery je ovsem docela obsahly, takze se nemusis bat, ze bys mela hlad:-). Na diabetologii dostanes glukomer a obcas se premeris, jestli ze ti dari hodnoty drzet v norme…coz se vetsinou dari. Budou te zvat na prubezne kontroly a vse hlidat, neboj. Pokud budes jen na diets, tak uz se ted porod ani nevyvolava pred terminem, na inzulinu by asi chteli tehotenstvi ukoncit tak tyden pred terminem. Fakt bud v klidu, nic hrozneho se nedeje ![]()
Ahojky holky, taky mám těhu cukrovku, zjistili mi ji ve 24.tt, zatím jsem na dietě, občas zhreším, ale snažím se dodržovat. Jediný co nesmím je bílý pečivo, po něm mám cukr kolem 8. Což je už víc, ale zatím pohoda, nikdy jsem se ještě nedostala nad 8,5. Tak snad s dietkou vydržíme. Akorát jak zvládáte ty vedra, já nemůžu tolik jíst, takže když se měřím, tak nemám ani po jídle víc než 6, max 7. Vím, že mě dr, sprdne, ale je mě z jídla v tom vedru zle
malá zatím roste v pořádku, jsem 30.tt a máme 1200g, což je prý tabulkový
Jinak včera jsem zhřešila přítel dovezl Mcdonald, tak jsem si hned valila běžet změřit a měla jsem 6,8
občas si dám i něco sladkýho, ale pak to vykompenzuju třeba salátkem.
Nejhorší jsou ty chutě, to je fakt děs ![]()
@veronika67 me taky rekli, ze mam cukrovku. Ve 24tt jsem byla na OGt, to jsem nakonec nepila, protoze jsem mela uz nalacno vetsi hodnotu (ale byli Vanoce, a ja se ladovala cukrovim) pak me teda poslali rovnou na diabetologii, cukr na lacno 4,2 nikdy jsem nemela vic…a presto me vedli jako diabetika..dostala js pristroj domu a nikdy jsem nenamerila vic…a po jidle jsem kolikrat mela jen 5,2
a kdyz obcas zhresis nic se nedeje..me doktorka dokonce rekla, ze muzu i cokoladu, ale jen rano ![]()
Ahojky, tak u každého je to fakt jiné. Někdo má nejvyšší hodnoty právě ráno, takže ta čokoládka po ránu mi moc vhodná nepřijde..U prvního syna jsem se ani po ránu nikdy nedostala nad 5,5 po jídle. U druhého jsem ve 36 tt skončila na inzulinu, protože mi to po ránu začalo strašně lítat, ze dne na den. Stačilo sníst úplné minimum jídla a měla jsem přes 8, někdy i 10…po večeři jsem byla většinou ok. Takže pokud míváš hodnoty ok, klidně si občas zahřeš
. Já myslím, že se fakt nic nestane. U nás bylo vše ok, i když jsem byla na inzulinu:-)
Holky, díky za uklidnění, snažím se to dodržovat, ale ted v tom vedru moc nejím, je mi fakt zle od žaludku. No ráno jsem měla na rychlo rohlík se šunkou (bílej) a kafe, který jsem si teda osladila a cukr 8, spěchala jsem, tak abych aspon něco snědla, tak jsem vybrala tohle…jinak mám po snídani max. no a ted jsem si dala oběd, vepřový nudličky na žampionech a rýže a hodku po mam 4,7
takže vlastně mě přijde, že čím víc jm, tím nižší ho mám
![]()
Na véču bude rajčatový salátek a černý pečivo se šunkou, doporučili mě studený večeře, ale ani po teplých to nelítá…držím se spíš hodně nízko. A dr. mi pak nevěří, že jím, ale já fakt jím a ne málo
blbá cukrovka
![]()
Tak jestli jíš dostatečně, to poznají podle ketonů v moči když tak…A pokud ti to dělá největší neplechu po ránu, tak bych vynechala to kafe, dala ho až odpoledne…i když to už je asi prd platný, co ![]()
Ahoj chtela jsem se zeptat jestli nektera zvas dostala diaphan testovaci papirky…vcera vecer jsem se otestovala a vysel pozitivne..slabe zelene coto znamena?