Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@bodlinka01 píše:
Před pár týdny mi v rámci OGTT naměřili na lačno 5,1. Teď jsem 31.tt Ihned mě poslali na diabetologii, kde jsem dostala glukometr, deník diabetika atd. Od tý doby jsem na dietě. Nicméně i když si zahřeším, nikdy, opravdu ani jednou jedinkrát jsem se ani nepřibližila po jídle limitu cukru v krvi. Jediné, kdy tabulky přesahuji, je ranní cukr na lačno. Max. jsem měla 5,4. Na limitní hodnotu 5,1 či pár desetin přes, dosáhnu cca 4× do týdne, jindy mám 4,8, 4,7 atd. Min. týden mi dr. řekla, že mi dá inzulín, že ty ranní hodnoty jsou vysoký. Odmítla jsem. Teď mě čeká ve středu další konzultace s dr. a já už se teď děsím, že na mě zase vytáhne inzulin. Chci se zeptat na zkušenosti - kolik vám vycházely hodnoty na lačno a musely jste si píchat inzulin? Jsem z dr fakt zoufalá… Díky
No při tý noční hypo by se mi prý vyplavovaly ketolátky a viděla bych to ráno na čůracích papírcích (Diaphan). To mám negativní. Nicméně to zkusím. Díkiy
@bodlinka01 no ale i jedna hodnota za den, která špatně vychází, může miminku škodit. Pokud si nejsi jistá, zkus konzultaci na webu tehotenskacukrovka.cz. Víš, já trošku nechápu tvoje argumenty, že se necítíš na inzulín. Neuraz se, ale asi nejsi studovaný lékař ne? Jsi si vědoma rizik pro dítě? Omlouvám se, jestli to vyznívá ostřeji, ale já fakt nechápu a nepochopím tu hysterii kolem těhotenské cukrovky. Měla jsem ji u obou dětí, u druhého od samého začátku a vypadalo to, že to s dietou nezvládneme. V žádném případě bych se nebránla inzulínu, kdybych viděla, že to tělo samo nezvládá. Zdravé dítě bez postižení mi za to stojí…
@bodlinka01 píše:
Já se inzulinu jako takového nebojím, ale při hodnotách, které mám, nemám pocit, že to je na inzulin. Cukr po jídle mi nelítá vůbec, lačnej se motá okolo hranice.
No motá se okolo hranice, ale bývá i nad…a s lačnou glykemkou toho asi moc nenaděláš. Pokud to vyskakuje po jídle, tak se dá zkusit nějak upravit jídlo, a le takhle
. A inzulín není zase až taková hrůza…
@nozu píše:
@bodlinka01 no ale i jedna hodnota za den, která špatně vychází, může miminku škodit. Pokud si nejsi jistá, zkus konzultaci na webu tehotenskacukrovka.cz. Víš, já trošku nechápu tvoje argumenty, že se necítíš na inzulín. Neuraz se, ale asi nejsi studovaný lékař ne? Jsi si vědoma rizik pro dítě? Omlouvám se, jestli to vyznívá ostřeji, ale já fakt nechápu a nepochopím tu hysterii kolem těhotenské cukrovky. Měla jsem ji u obou dětí, u druhého od samého začátku a vypadalo to, že to s dietou nezvládneme. V žádném případě bych se nebránla inzulínu, kdybych viděla, že to tělo samo nezvládá. Zdravé dítě bez postižení mi za to stojí…
Před 2 lety bych vůbec s touto hodnotou nebyla diagnostikována jako cukrovkářka. Hranice byla 5,6. Byly vyšší rizika pro miminka? Nikoliv… Jen se dle EU upravila hranice na 5,1. Otázka je proč, ale to je asi na delší diskuzi. Já jsem spíš chtěla pro srovnání ze zkušenosti nějaké konkrétní maminky, jaké měla hodnoty.
Já bych souhlasila s Bodlinkou, zpřísnila se kritéria a také bych zvažovala, jestli není pro mimčo vyšší riziko možné hypoglykémie při píchání inzulinu než takovéto hodnoty.
@bodlinka01 vychazi mi to presne jako tobe, po jidle nemam problem vejit se do hodnot, jeste s velkyma rezervama. rano se nalacno pod 5,5 nedostanu, mivam i 5,7. Ma diabetolozka to resila tak, ze mi opet nechala v laborce zmerit tzv. dlouhodoby cukr, ktery mi vysel dobre (uz podruhe), takze mi inzulin davat nebude. kdyby mi pry vysel spatne ten dlouhodoby cukr, inzulin bych dostala. byla jsem zrovna vcera u ni a zase koukala do tech mych zapisku a rikala, ze je to v poradku…
@bodlinka01 ted ctu ty tve hodnoty jeste jednou a mas je mnohem lepsi nez ja rano. ja se pod 5,1 dostanu opravdu malokdy. a zkousela jsem uz ruzne varianty. nesouvisi to asi ani s tim co pojim vecer, respektive neodhalila jsem to.
Obnovuji diskuzi - prosim o info zdali je problem kdyz pujdu na test ogtt s nachlazenim? Jindy nemuzu..
Dobrý den, je možné, abych si namerila z jednoho prstu 6,4 a v zapeti z druhého 8,9??? Co je to za nesmysl?
@jjjjjudy ano, je to možné. Navíc glukometr by si měl aspoň 10 min odpočinout, jinak může házet nesmysly.
@jjjjjudy A měla si umyte a suché ruce? Měla si v měření dostatečnou časovou rezervu?
Ahoj holky, moc prosím o radu. Zjistili my cukrovku, zatím to vypadá, že dieta zabírá. Co se měřím mam kolem 5
ale mám vážně chutě na sladký
dávala jsem si vždy k odpolední svačine do jogurtu s ovocem trochu čekankového sirupu a teď jsem slyšela, že je nevhodný a může vyvolat stahy dělohy. Víte o tom něco? Moc děkuji
čím si přisladíte vy?
![]()
@Teta Luca Při cukrovce bys doslazovat neměla. O vlivu čekanky na dělohu nevím. Zkus si zvyknout toho cukru ubrat, ke snídani si krájím ovoce a na něj dám bílý jogurt (nemám teda cukrovku, s dietou už tohle by mohlo být moc cukru). Možná koukni po stévii, ale tam taky nevím, jestli nezvedá glykémii.
@Dracunculus děkuju, budu zkoušet, co já bych udělala za čokoládu
ani přestat kouřit nebylo tak šílený
![]()