Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, nemůžu tady nikde najít diskuzi o těhotenský cukrovce ![]()
Chtěla bych si o tom s někým popovídat, protože i mě se to týkalo.
Měla jsem podle doktorky vysokej cukr a musela jsem si 3 denně píchat.Tedy JÁ, přítel mi musel píchat.Zjistili mi jí v sedmém měsíci a až do porodu mi musel píchat buď on a nebo, kdo byl po ruce.Já prostě neměla na to, si tu jehlu píchnout do nohy, to jsem raději vynechala oběd nebo večeři a čekala, až přijde
Ještě , když se Kačenka narodila měla cukr 8.Ale pak se to srovnalo jí i mně.Za půl roku jdu na kontrolu a bojim se, že ji mám stále nebo se mi brzy vrátí. ![]()
Ahoj, já sice neměla tak vysoké hodnoty, takže mě stačilo držet jen dietu, ale na půlroční kontrole po porodu bylo vše ok a cukrovka byla pryč ![]()
Většinou to po porodu zmizí, tak se neboj ![]()
Neboj se, právě se to učím ke státnicím
, těhotenská cukrovka se objevuje okolo 25tt a do půl roku po porodu zase zmizí ![]()
já měla těhotenskou cukrovku s Klárkou od 16tt a teď ji mám potvrzenou od 10tt. s klárkou jsme to zvládli s dietou a teď to taky zatím držíme. po porodu mi zmizela a bylo to v pohodě. neboj se, určitě budeš taky OK. je možné, že se ti objeví cukrovka ke stáří a určitě bych si to hlídala od samého začátku u druhého těhotenství (já jsem se s doktorkou domlouvala na zátěžový test hned jak UTZ potvrdil srdíčko).
a kdyby náhodou něco, ber to tak, že jsou podstatně horší nemoci, s cukrovkou se dá žít úplně bez problémů a v pohodě ![]()
Do půl roku po porodu? Což jako znamená dietku i po porodu?
Mně sestra v pátek řekla, že cukr mám zvýšený a jdu si pro žádanku do diabetologické porady. Vůbec z toho nemám radost. Už takhle jsem psychicky v háji, natož pokud se dozvím nemilé zprávy od diabetologa ![]()
ne, já jsem po porodu jedla úplně normálně, jen se po půl roce udělal kontrolní test. mě teda dělali měření i v porodnici den po porodu, ale rodila jsem v podolí a tam také chodím do specializované poradny na těhotenskou cukrovku (s klárkou i teď).
flyingfrog, cukrovka není nic strašného a s dietou se to dá zvládnout, jen ty začátku jsou horší, než si člověk zvykne na jiný režim s jídlem. ale chce to tak 14 dní a pak dostaneš dávky jídla do oka a tělo si taky zvykne. fakt se toho neboj ![]()
Ahoj holky, i já patřím mezi cukrový šťastlivce! Výsledky na lačno 6,5 a po dvou hodinách 8,7. Do dia poradny jdu poprvé zítra (do Podolí, Mudr. Andělová), tak jsem zvědavá co mně tam čeká.
Jaké jste měly vy výsledky po zátěžáku?
Po zátěžáku nevim, ale během těhu jsem se dostala i na deset
Pak, abych si nemusela píchat, tak jsem po jídle začala někde trajdat a hlídala si, co jim.Sama jsem si přestala píchat, protože jsem si pravidelně měřila.A dr. mi řekla na kontrole to samé.Takže jsem pak ke konci nepíchala, ale víc se hýbala a byl to.Tak doufám, že v září po cukrovce nebude ani známky. ![]()
Dr mi řekla, ať se stravuju, jako v těhu a po půl roce jdu na zátěžák.Mimochodem, to byl takovej hnus, že jsem to málem nevypila.Pořád mi to kopalo zpátky a k půl litru sladkýho jsem vypila půl liru hořkýho. ![]()
justýno, doktorka Andělová je úžasná!!! jen se připrav, že je to tam na dlouhé lokte, pokud teda nejdeš brzo po ránu k sestřičce pro glukometr. já měla hodnoty na lačno 5,0, po hodině 9,8 a po dvou hodinách 8,5.
Justýnko, ty máš cukrovku? Asi jsem to na naží zářící diskusi nezaznamenala! MUDr. Andělová je prý nejskvělejší odborník, co se týká těhu cukrovky, ale to vím jen z internetu. Jsem z okolí Ostravy takže chodím k nám do nemocnice na diabetologii. Držím dietku už měsíc a chuť na sladké mám pořád, tak zkouším co mi třeba z ovoce cukr nezvedne (glukometrem) a včera jsem si uděla koktejl smetana+6jahod a po dvou hodinách jsem naměřila 8,6! Tak to byl curový nářez pro mě asi…no po porodu ti ještě dávají dietní jídlo, ale prý je po cukrovce hned jak odrodíš placentu, takže už jsem si naporoučela od babiček, aby mě v porodce zásobili dobrotami, koláčkami ![]()
Byla jsem na odběrech, kontrolují mi i štítnou žlázu, ketony v moči (to jsou nežádoucí látky) a prostě se to dá v klidu vydržet… ![]()
nozu píše:
ne, já jsem po porodu jedla úplně normálně, jen se po půl roce udělal kontrolní test. mě teda dělali měření i v porodnici den po porodu, ale rodila jsem v podolí a tam také chodím do specializované poradny na těhotenskou cukrovku (s klárkou i teď).
flyingfrog, cukrovka není nic strašného a s dietou se to dá zvládnout, jen ty začátku jsou horší, než si člověk zvykne na jiný režim s jídlem. ale chce to tak 14 dní a pak dostaneš dávky jídla do oka a tělo si taky zvykne. fakt se toho neboj
Už se vidím, jak si v práci přepočítávám kdy si můžu dovolit jíst a moc se „těším“ na to, jak místo v půl šesté vstanu tak o půl hodiny dřív, abych si připravila jídlo. Navíc nejsem zrovna typ, co by se vysloveně přežíral sladkým, ale při cukrovce se nesmí ani blbá tatranka. Mě to fakt štve. Normálně jsem prolezlá zdravím a pak se dozvím tohle.
yvanovna: Co jsem se dočetla, tak cukrovka při dalším těhotenství téměř jistá a časem v budoucnu ohrožení II. typem cukrovky.
evčo, a ty si měříš naž 2 hodiny po jídle? to já kontroluji 1 hodinu po jídle a musím se vejít do 7,5. taky mi to teda občas ulítne, ale jsou tpo takové věci jako palačinky s marmeládou (dala jsem si 4 místo poloviční dávky) a podobně. jo a k porodu si nesu velkou tabulku gejši ![]()
flyingfrog: ono i tatranku si kolidně můžeš dát, ale třeba půlku a pak budeš další 3 hodiny o hladu. já si občas v době krize dala i kostičku čokolády a obětovala na svačinu chleba se sýrem
a s tím druhým těhotenstvím máš úplnou pravdu. já mám cukrovku od samého začátku. ale člověk už ví do čeho jde a není to takový šok pokud jde o stravování jako poprvé. a upřímně, ta dieta mi za zdravé dítě stojí!
Jo, to si myslím taky
I dr mi to říkala, že mě tohle nejspíš potká, ale člověk nenadělá nic a jak zde již bylo řečeno, jsou i horší nemoci. ![]()
Chtěla bych se zeptat maminek, které měly cukrovku a už porodily, jak měly velké děti.Protože se prý rodí dost velké děti. ![]()
Já tedy rodila o 14 dní dřív a jak jsem už psala, tak Kačka měla 2,45kg ![]()