Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminy,,,
Popíší vám svoji situaci a chtěla bych prosím aby jste mi napsali svůj názor jak by jste postupovali.
Zjistili mi těhotenskou cukrovku. Chodila jsem do diabet.poradně. Při prvním zátěžovím testu jsem to měla malinko vyžší ale žádna hrůza. V diabet. poradně mi zakaždým naměřili dokonce málo cukru. Beztak doktor trval na tom že těhotenskou cukrovku mám a že když se mimi nenarodí do 6.1 (termín jsem měla 7.1) tak mi ho vyvolají. Mezi svátkama mě muj doktor předal do porodnice. V porodnici si 3 doktoři nevšimli, že mám těhot. cukrovku. Dnes 9.1 v poradně si toho konečně doktorka všimla s tím, že volala prímaři co s tím. Nakonec se primář rozhodl, že mám jet domů a že 11.1 se mám dostavit na příjem. Jak by jste postupovali? Myslíte že je mimi v pořádku a nic mu nehrozí?
Moc děkuji za názor každé maminky…
Ahoj
Já měla těhu cukrovku a vyvolávali mi na termín. Hlavně kvůli velikosti miminka. Odhad byl přes 4kg. Kamarádka co měla termín o 2 dny dříve taky s těhu cukrovkou na vyvolání nešla porodila 3 dny po mě. Prý u ní nebyl důvod malá byla malinká (3,05kg) Měli jsme stejnou gyndr i diadr.
Také jsem měla těhu cukrovku a musela jsem v den termínu nastoupit do porodnice jelikož jsem tam přijela pozdě odpoledne tak mě přijali ale vyvolávali porod až druhý den ráno.Každý den na víc miminko hodně přibírá tak nevím proč tě posílali domů.Každému jsem sama hlásila že mám těhu cukrovku aby se mě to nastalo jako tobě.Když ti řekli až 11.1 tak tam jed až 11 ale taky to může být nebezpečné pro mimi nechci tě strašit snad doktoři vědí co dělají.Třeba mimi bude větší abys ho vytlačila tak proto se nesmí přenášet u těhu. cukrovky.
Ahoj,
Aké Ti vlastne namerali hodnoty? Myslím, že občas lekári s tehu cukrovkou preháňajú… Mne tiež po záťažovom teste namerali vysokú hladinu cukru (myslím, že po dvoch hodinách som mala hodnotu okolo 10), začala som chodiť do poradne, dodržiavať diétu - cukor som mala absolútne v pohode a tak som vlastne rozmýšľala, či to nebolo spôsobené tým, že som teoreticky mohla pred tým testom zjesť niečo s vysokým obsahom cukru… ale hádaj sa s doktormi… Strašia, že mimi bude veľké, na internete je plno článkov o tom, s akými zdravotnými následkami sa dieťatko môže narodiť… nevšímaj si to a nestresuj sa tým… naša Karolínka sa narodila úplne v pohode, zdravá, mala váhu 2,90…
Čo sa týka toho, že si lekári nevšimli, že máš tehu cukrovku - nad tým mi zostáva rozum stáť. Nechápem, veď to máš zapísané ako komplikáciu v tehotenskom preukaze a keď si bola na prvom monitore, určite sa Ťa na to pri vyplňovaní karty museli pýtať… hmm… zvláštne… Koľko mimi pomentálne váži?… a v akom týždni tehotenstva si? Kvôli tehu cukrovke sa pôrod zvykne vyvolávať (ako kde teda, ja som rodila v Brne u Milosrdných o dobrých dvadsať dní skôr)… Ak by mne osobne na prístupe lekárov niečo nesedelo, mala by som pochybnosti a bola by možnosť ísť do inej pôrodnice, šla by som inam…
TwistedAngel píše:
Ahoj,Aké Ti vlastne namerali hodnoty? Myslím, že občas lekári s tehu cukrovkou preháňajú… Mne tiež po záťažovom teste namerali vysokú hladinu cukru (myslím, že po dvoch hodinách som mala hodnotu okolo 10), začala som chodiť do poradne, dodržiavať diétu - cukor som mala absolútne v pohode a tak som vlastne rozmýšľala, či to nebolo spôsobené tým, že som teoreticky mohla pred tým testom zjesť niečo s vysokým obsahom cukru… ale hádaj sa s doktormi… Strašia, že mimi bude veľké, na internete je plno článkov o tom, s akými zdravotnými následkami sa dieťatko môže narodiť… nevšímaj si to a nestresuj sa tým… naša Karolínka sa narodila úplne v pohode, zdravá, mala váhu 2,90…
Čo sa týka toho, že si lekári nevšimli, že máš tehu cukrovku - nad tým mi zostáva rozum stáť. Nechápem, veď to máš zapísané ako komplikáciu v tehotenskom preukaze a keď si bola na prvom monitore, určite sa Ťa na to pri vyplňovaní karty museli pýtať… hmm… zvláštne… Koľko mimi pomentálne váži?… a v akom týždni tehotenstva si? Kvôli tehu cukrovke sa pôrod zvykne vyvolávať (ako kde teda, ja som rodila v Brne u Milosrdných o dobrých dvadsať dní skôr)… Ak by mne osobne na prístupe lekárov niečo nesedelo, mala by som pochybnosti a bola by možnosť ísť do inej pôrodnice, šla by som inam…
no termín už byl 7.1 a teprv dnes (9.1) si někdo všiml na moji průkazce napsáno velkým červeným písmem DIABETES a beztak mě poslali domů ať dojedu ve středu ráno na příjem,,,
Já taky měla jít na vyvolání v den termínu, i kamarádka, ale obě nás to chytlo před termínem, mě doktor řekl, že s cukrovkou se nesmí přenášet..
Ahoj, celé těhu nic, žádná cukrovka ani jiné potíže až do dnes.
Ráno na kontrole mi zjistili cukr v moči ( 38tt ) jsem z toho nezvózní nevím jestli to nebude znamenat nějakou zátěž pro miminko, nebo problém při porodu.
No nakonec jsem rodila 41+4 císařem,,, a nějakou cukrovku moc neřešili,,,
EVET jak jsi dopadla s tím cukrem v moči?
Ahoj mamči, chtěla bych se zeptat, moje kamarádka je v 7 měsíci.. její gynekoložka jí neudělala vůbec testy na cukrovku, prý je na to moc mladá ve svých 23letech. Dnes se dozvěděla že má cukrovku, necítí moc pohyby miminka a má málo plodové vody.. Mohl by mi na tuto otázku odpovědět nějaký doktor? Třeba i na to co by teď měla dělat proto, aby miminko bylo větší, má 1600g. A co má jíst. Děkuji moc… ![]()
Ahojky.
Tak jsem byla včera na tom úžasném cukrovkovém testu. Samozřejmě mi dopadl špatně a v pondělí mě posílají k diabetologovi. Poplakala jsem si, a pak zasedla na emimino.
TwistedAngel-přečetla jsem si, co jsi psala a máš pravdu.
Já se stresovala před vyšštřením a to se taky mohlo na tom odrazit. A vůbec. Čemu se divíme, když do nás naperou takovou dávku glukózy a my sedíme jak pecky v čekárně. Kde se ten cukr má spálit? Vždyť tělo přece není jen v lidu. A já, která před porodem dělal docela aktivně spinning a jezdila na kole si myslím, že se spalováním problém nemám. A teď cvičím na balóně, takže pohyb pořád mám.
Ale teda ty odborné články o těhu cukrovce, no řeknu vám, kdybych to opravdu brala až moc vážně, tak nedělám nic jiného než pořád plaču do polštáře a stresuju se, co s mimčem bude. Připadá mi to jako vytahování peněz zod pojišťovem. Na jednu stranu se máte chovat úplně normálně (jak mi řekla sestřička, klidně si okna umyjte, však co) a na druhou stranu vás stresují testama a posléze řečma, co může nastat, když se to neléčí. Mě jebne. Žaludek mám jak na vodě, protože nevím, co mě čeká u diabetologa
A přitom jím normálně. Žádné těhu chutě a sladké tak v normě. Sladím medem a třtinou…a hele, zvýšený cukr. ![]()
Ahojky těhulky, včera mi zjistili z OGTT vyšší hodnotu cukru, ale jen po 1.hodině, na lačno byl cukr v normě a po 2 hodinách také, jen ta 2. hodnota byla vyšší, asi 10,3, dr. mi vyděsila a poslala mi v po na 1 den do nemocnice na glykemický profil, přijde mi to divné, nikdy jsem nikde neslyšela, ani nečetla, že by se mělo jít kvůli tomu profilu do nemocnice, řekla mi, že mám těhu cukrovku, ale když jsem se ptala jiné gynekoložky (sháním si jinou kvůli dojíždění), tak jí to bylo celé hrozně divné, říkala, že mám jen poruchu tolerance, a že na ten glykemický profil nemusím do nemocnice, že je divné, že mám zvýšenou jen jednu hodnotu a ještě docela výrazně a jestli jsem prý všechno před testem dodržela, ano to jsem dodržela, tak z toho nejsem vůbec moudrá.. nevíte o tom něco? A nevíte někdo, jestli den před tím glykemickým profilem můžu normálně jíst nebo se nějak omezovat a kolik hodin mám být nalačno?
Tak:
Teh. cukrovku mas pri prekroceni kterehokoliv ukazatele. Porucha gluk. tolerance je do nejakych hodnot a nad tyto hodnoty je to uz cukrovka (nejak se mi plete, ze nad 14, ale nejsem si jista). Ve vazbe na tehotenstvi by se mela hlidat i jen porucha gl. tolerance, jelikoz se vetsinou s postupem tehotenstvi hodnoty zhorsuji.
Glykemicky profil neni treba delat v nemocnici, staci od dr pujcit glukomer a udelas si sama.
Pokud bys jela do nemocnice, tak se vetsinou dela uz s dietni stravou, takze bych jela na lacno. Take proto, ze do profilu se pise i ranni lacna hodnota.
Ahoj, mam diabetes prvniho typu (takze rekneme ze jsem trochu vic kovanej diabetik, neb to mam dozivotne
, tak se klidne ptejte na to, co vas zajima. Kdyz budu vedet, odpovim. @Vilili: tehotenska cukrovka neni otazka veku! Znamena to pouze to, ze behem tehotenstvi, vetsinou ve tretim trimestru, tehotenske hormony potlacuji pusobeni inzulinu, slinivka nezvlada vyrovnavat vlastnim inzulinem zvyseny cukr v krvi a glykemie leze nahoru. Vetsinou po porodu zmizi, jen do budoucna je treba davat pozor na zvysene riziko vzniku diabetu druheho typu u matky.
@Veru.Kb Kouka ze ti doktori jsou odbornici
Po hodine - alespon to vzdycky rika muj diabetolog - muze byt hodnota zvysena i u naprosto zdraveho cloveka a netehotne zenske - i zdrave slinivce skoro dve hodiny trva, nez srovna velky prijem glukozy. Pokud na lacno a po dvou hodinach bylo ok, nestresovala bych se prilis. Porucha tolerance muze byt, ale to by byla zvysena i dalsi (pred nebo po) hodnota
Den predem muzes jist normalne. Rano uz nejez ani nepij nic s obsahem sacharidu (vodu, neslazeny caj apod. Si klidne dej, kafe ne, kofein hazi glykemii nahoru)
@Veru.Kb ahoj, já jsem ted ve 31tt a taky mi před pár týdny zjistili těhu cukrovku, po 2 hodinách jsem měla hodnotu 9mmol (nebo jak je ta zkratka), takže mě gynekolog rovnou nahnal na diabetologii, tak mi dr řekla, že právě postupujícím těhotenstvím se to může zhoršovat, takže mi nastavila dietu (žádný cukr) a musím si počítat sacharidy v jídle, ve výsledku to není žádná tragédie, musíš jen jíst pravidelně a po 2týdnech jsem si zvykla
jinak jsem dostala domů glukometr a měřím si hladinu cukru jednou za 3 dny 1,5hodiny po každém jídle a hladinu cukru mám od 4-6mmol, což je krásný, dle mý diabetoložky. Tak doufám, že žádný cvalík u mě nebude, ve 30tt vážil 1572g, což je taky krásný ![]()
@Cukřinka děkuji, já jsem si to tak taky logicky odvodila, že když to bylo po 2 hodinách ok, že to nebude nic tak strašnýho, ale každý mi straší, že stačí jedna zvýšená hodnota a už to znamená cukrovku a že mám tu jednu hodnotu strašně vysokou.. a nemohlo to být třeba i stresem nebo fyzickou zátěží? Máme teď dost problémů, tak jsem často na nervy. A malujeme byt, tak mám trochu víc pohybu, ale zase jsem četla, že pohyb spíš snižuje hladinu cukru.. můžu tedy den před testy normálně malovat a víc se hýbat nebo spíš klid? my to máme v rodině, sestra i mamka měli těhotenskou cukrovku, tak by mě to nepřekvapilo, mám jen strach o mimi a je mi divný, že mám zvedlou jen jednu hodnotu..
@Lenule15 já nevím, jestli u nás ten glukometr půjčují, když musím kvůli tomu do nemocnice, bydlím sice v Praze, ale dojíždím do rodného města k dr., jsme tak trochu zapadákov, teď si hledám v Praze dr., protože mi dělá velké problémy dojíždět k dr., sestra měla právě to samé jako píšeš, také měla glukometr a držela dietu a zvládla to v pohodě a mimi mělo běžnou porodní váhu, žádný cvalda.. tak to máš už krásné hodnoty a mimi váhu ![]()