Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Říkají, hned ráno se najíst, než se zvednutí z postele, lupnout do sebe sušenky nebo něco sladkého. Já měla nevolnosti od dopoledne do večera, než jsem usnula, takže vlastně cely den a přežila jsem to na melounu. Bylo to v létě… možná si najít potravinu, která vám sedí. A nebojte, prcek si vezme, co bude potřebovat, pokud výrazně neztratíte váhu…
Ahoj, tohle bude asi u každé trochu jinak a budeš se muset pokusit zjistit, co zabere u tebe.
Já jsem i v rámci dvou těhotenství to měla jinak, sice nevolnosti se objevovaly a mizely ruzne, to bylo stejné, ale u každého pomohlo něco jiného (pokud neco vůbec pomohlo). U druhého jsem proste musela tak co 1,5 hodiny něco sníst a jako záchrana na poslední chvíli stacila čokoláda - 2 čtverečky a bylo hnedka o něco lépe. Proste jsem musela udržovat hladinu cukru.
Připojuji se k těm, co jim zabíral cukr v rychlé formě, čokoláda, piškoty, ovocné šťávy, nejlépe jahodový džus, nebo v menším množství pocucávat kolu, mandarinka, banán. Na rozhozený žaludek pak u mě fungoval teplý puding, a to ho normálně nejím nebo krupičná kaše s grankem. A ještě mi v lékarně doporučili Antimetil, takže když bylo nejhůř, jelikož mi bylo doporučeno brát max 2 denně, tak jednu ráno, abych zvládla cestu do práce a jednu odpoledne, abych zvládla cestu z práce.
Já myslím, že každé ženě dělá hůř nebo líp něco jiného. Mě nepomáhalo z potravin nic, ale časem jsem zjistila, že jsou potraviny, které jsou ke zvracení „pohodlnejsi“ než jiné. Třeba takové topinky byly peklo, ty škrábaly. Naopak banán dobrý.
Kdybych teď čekala druhé dítě, tak bych si bez výčitek na těch pár týdnů vzala nemocenskou a docela to doporučuji i tobě. Však to nemusí být na celé tehotenstvi, ale ten první trimestr je fakt hrozný a stejně toho v práci houby uděláš, když je ti furt špatně.
U me to je s kazdym tehotenstvim horsi. Ted zvracim cca 4× denne (hlavne rano, vecer, behem noci). Spatne mi je cely den, nemuzu ani otevrit lednici, protoze by to muj zaludek nedal. A ze zkusenosti pomaha mit jen zaplneny zaludek. Mne v tehotenstvi bezna jidla hned vytravi, takze musim jist extra mastny a kaloricky jidla, abych mohla alespon 3-4 bodiny fungovat
Jak píšou holky, je nutné zjistit, co bude fungovat u tebe. Mně bývalo zle ráno a pak odpoledne po cca 17té hodině až do noci. U postele jsem měla kýbl, protože jsem občas nebyla schopná dojít 5 metrů k záchodu, jak to bylo rychlé. To, co mi dělalo dobře, tak bylo hrozno, borůvky a studená kola po lžičkách. Ovšem já měla pozitivní test někdy v půlce prosince, takže jsem kolem svátků a nového roku měla hodně dovolené a měla jsem možnost brát si sicky. Využívala jsem to hodně, já měla do toho šílené migrény, kdy jsem bolestí brečela s hlavou v záchodě.
A pokud tě to vyčerpává, tak si zajdi pro neschopenku na gyndu.
Na mě funguje jíst, je to paradoxní protože na to nemám chuť, ale když se donutím a najím se, je mi mnohem méně blbě. Čím více mám prázdný žaludek, tím horší to je.
Ahoj, me pomohly tehotenska probiotik. Po nich nevolnosti uplne vymizely, az jsem se lekla
@Lenkalin píše: Říkají, hned ráno se najíst, než se zvednutí z postele, lupnout do sebe sušenky nebo něco sladkého. Já měla nevolnosti od dopoledne do večera, než jsem usnula, takže vlastně cely den a přežila jsem to na melounu. Bylo to v létě… možná si najít potravinu, která vám sedí. A nebojte, prcek si vezme, co bude potřebovat, pokud výrazně neztratíte váhu…
@Lenkalin
Já zatím nezvracela, ale mám každý den žaludek jako na vodě, jak kdybych měla kocovinu. Dobře je mi jenom když něco zrovna jím, ale to taky nejde jist furt něco od rána do večera.
@Dea.Centaurea píše:
Připojuji se k těm, co jim zabíral cukr v rychlé formě, čokoláda, piškoty, ovocné šťávy, nejlépe jahodový džus, nebo v menším množství pocucávat kolu, mandarinka, banán. Na rozhozený žaludek pak u mě fungoval teplý puding, a to ho normálně nejím nebo krupičná kaše s grankem. A ještě mi v lékarně doporučili Antimetil, takže když bylo nejhůř, jelikož mi bylo doporučeno brát max 2 denně, tak jednu ráno, abych zvládla cestu do práce a jednu odpoledne, abych zvládla cestu z práce.
@Dea.Centaurea
Kofole se snažím vyhnout, ale je pravda, že ta by mi určitě pomohla, ale zase bojím kofeinu.
@Anonymní píše:
@Lenkalin
Já zatím nezvracela, ale mám každý den žaludek jako na vodě, jak kdybych měla kocovinu. Dobře je mi jenom když něco zrovna jím, ale to taky nejde jist furt něco od rána do večera.
Já taky nezvracela za celé těhotenství. A ten sladký osvěžující meloun mi dělal dobře
@kendyll píše:
U me to je s kazdym tehotenstvim horsi. Ted zvracim cca 4× denne (hlavne rano, vecer, behem noci). Spatne mi je cely den, nemuzu ani otevrit lednici, protoze by to muj zaludek nedal. A ze zkusenosti pomaha mit jen zaplneny zaludek. Mne v tehotenstvi bezna jidla hned vytravi, takze musim jist extra mastny a kaloricky jidla, abych mohla alespon 3-4 bodiny fungovat
@kendyll
Já naštěstí ještě nezvracela, ale možná by mi bylo líp kdybych aspoň blila, jenže já mám jen celé dny žaludek na vodě jak kdybych měla kocovinu a to je snad ještě horší.
@Temnástranasíly píše:
Na mě funguje jíst, je to paradoxní protože na to nemám chuť, ale když se donutím a najím se, je mi mnohem méně blbě. Čím více mám prázdný žaludek, tím horší to je.
@Temnástranasíly
Mě je taky nejlíp zrovna když jím, jenže to bych musela jist v kuse od rána do večera.
Já jsem četla, že na nevolnost zabírá sport. Takže jsem si dávala sakra záležet, abych se šla každý den proběhnout a fakt to pomohlo neskutečně moc.
Ahojky všem ženám, jak jste řešily nevolnost v těhotenství? U mě to vůbec není jenom ranní nevolnost ale v podstatě celodenní, doma si můžu lehnout, ale v práci umírám. Těhotenská lízátka nepomáhají.