Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Anonymní píše:
Ahoj, tak jak to ted vypada budu mit rozdil 19mesicu..je mi to trosku lito, ze se nebudu moc venovat druhemu miminku jako nasi prvni slecne..chodily jsme plavat a cvicit…babicky mame 150km daleko:(, takze bud sehnat chuvu nebo ma miminko smulu, ale zase mi prijde lito davat starsi chuve(a to nemluvim a penezich), je to zacarovany kruh. Ted nejvic resim jestli budu potrebovat dvojkocarek? Jake mate zkusenosti s vychazkami s takovymi dvema caparty?
ono záleží na tom, jak je ten starší zdatný, pokud chodil brzo a je zvyklý chodit, tak by to měl zvládnout, zase ale záleží na tom, jak dlouhé máte štreky, jestli plánuješ jenom klasické procházky na půl hodiny nebo budeš stíhat doktora, nákup (u nás je to otázka tří hodin)
známá má malé 18 měsíců, malá je zvyklá chodit a mají klasický kočár po starší a ta chodí pěšo (jako nouzovku skate v košíku)
druzí známí naopak mají kluka, který začal chodit snad v roce a půl, teď má čerstvě 2 a jezdí v kočáru, sám ujde tak 100 m, takže mají duo (docela problém v paneláku, protože s ním nevejdou do výtahu - nechávají ho v chodbě v přízemí)
Anonymní píše:
Ahoj, tak jak to ted vypada budu mit rozdil 19mesicu..je mi to trosku lito, ze se nebudu moc venovat druhemu miminku jako nasi prvni slecne..chodily jsme plavat a cvicit…babicky mame 150km daleko:(, takze bud sehnat chuvu nebo ma miminko smulu, ale zase mi prijde lito davat starsi chuve(a to nemluvim a penezich), je to zacarovany kruh. Ted nejvic resim jestli budu potrebovat dvojkocarek? Jake mate zkusenosti s vychazkami s takovymi dvema caparty?
Mám nyní 19ti měsíčního syna. Kočárek na ven nepoužíváme ( jen balkon na spané). Venku chodí - tedy hlavně cesty na nákup, hřiště, MC, plus přesuny na MHD, když jedeme do centra Prahy. V případě potřeby nosím v šátku - je to tehdy, pokud spí nebo chvvátám. Kluk je zdatný chodec, je opravdu od malička zvyklý chodit, ale úplně bez dopravního prostředku to s 19ti m nejde. Ale myslím, že skate stačí. Taky záleží na životním stylu, jak často někam chodíte, zda jste na spaní vždycky doma. Jak ti moc vadí trtat se batolecí chůzí s přestávkami na očumování kanálů. ![]()
Já na rozdíl 22m plánuji monokočár plus šátek sebou. A pokud starší už nebude na tapání, jeden z nich pojede, druhý se ponese. Případně koupím skate podle potřeby.
Až se narodí druhý prcek, bude malé 19měsíců. Původně jsem plánovala že když půjdu něco vyřizovat a lítat po městě, šoupnu starší do sportáku, prcka do šátku či manducy, a když půjdu procházkovat, půjde starší za ručku a mladší se bude válet v korbičce. Jenže tyhle plány mi překazilo to, že se má mladší narodit v listopadu a na zimu šátek nebo manducu nechci (představa nabalovat sebe, dítě a ještě balancovat v břečce či na ledě venku mě děsí) a malá za ruku v těch podmínkách taky nemůže chodit, takže pořizuju dvojkočár.
Nechtěla jsem aby seděli vedle sebe, kvůli tomu, že bychom se nevešli do dveří a když tandem, tak abych nebyla jak kamion. Zvolila jsem Phil&Teds, kdy můžu mít úpravu jen pro jedno dítě ![]()
Právě na zimu je šátek nejlepší. Popadneš dítě i sebe, tak jak jste doma oblečení a přes oba hodíš společnou bundu.
Takže jedno oblékání ušetřeno. Stejně tak kdekoli stačí rozepnout bundu (obchod, úřad, MHD…) a dítě je svlečeno.
Obavy: Čeho se bojím a obávám. Jsem z toho všeho moc zaskočená. Nevím, zda nyní unesu, že už jsem těhotná. Přijde mi to najednou moc hr. Ženeme se do něčeho, aniž by to bylo pořádně promyšlené.
Druhé těhotenství jsme plánovali, že bude. Ale né takhle rychle. Mělo přijít za dva měsíce. Možná i za 5 měsíců. Děti by byly od sebe o 21 měsíců.
Přijde mi, že nynějšímu dítěti beru kus výchovy (dětství). Chvil jen s maminkou, herny a kroužky. Nebudou mu ani 2 roky. Nebude samostatný. Nebude bez plen, nebude umět sám jíst, oblékat se a možná nebude umět ještě mluvit.
Máme na krku jeden větší dluh 150 tisíc, který musíme splatit do prosince 2013. Nemáme na něj ještě ani korunu stranou. Mám sice rozjednané příjmy kolem 100 tisíc. Ale na účtě ještě nejsou.
Co na to řekne rodina, že je to poměrně brzo. Máme dluhy a už druhé dítě na cestě?
Mám rozjednanou práci (zaměstnání), které musím do prosince dokončit. A nyní nemám na práci moc pomyšlení.
Je období burčáků a sklizně vína. Chtěla jsem si popíjet a užívat toho, že je dítě schopno již bez maminky pár hodin být (už nekojím) a my můžeme do kina, restaurace apod. Náhle na mě padá zodpovědnost za druhé těhotenství.
Pozitiva:
Chceme dvě děti a věkově blíž k sobě. Aby si mohli hrát. Aby jsme si brzké rodičovství odbili co nejrychleji po sobě. Aby děti měli podobné zájmy a koníčky. Chtěla bych rodit do 35 let, abych nemusela na testy z plodové vody. Rodičovský příspěvek mám na 2 roky a tak by se to dobře s druhým miminkem skloubilo. První těhotenství bylo bez komplikací a nevolností. Tak druhé snad bude také.
Ahoj, máme děti 20 měsíců od sebe a paráda. Malá od 1,5 roka jí sama i polévky. Neobleče se, to je pravda. A když byli miminku 2 měsíce, začala sama chodit na nočník… Tohle se nedá naplánovat…
Naše druhá byla do 6 týdnů děsná, bylo to hodně náročný, ale už je zlatíčko a děti si užívám…
Akorát ten dluh, to neporadím,… Vždycky, když jsem měla pochybnosti, tak jsem si řekla, že lepší takhle než se snažit a brečet, že to nejde…
@Anonymní píše:
Obavy: Čeho se bojím a obávám. Jsem z toho všeho moc zaskočená. Nevím, zda nyní unesu, že už jsem těhotná. Přijde mi to najednou moc hr. Ženeme se do něčeho, aniž by to bylo pořádně promyšlené.
Druhé těhotenství jsme plánovali, že bude. Ale né takhle rychle. Mělo přijít za dva měsíce. Možná i za 5 měsíců. Děti by byly od sebe o 21 měsíců.Přijde mi, že nynějšímu dítěti beru kus výchovy (dětství). Chvil jen s maminkou, herny a kroužky. Nebudou mu ani 2 roky. Nebude samostatný. Nebude bez plen, nebude umět sám jíst, oblékat se a možná nebude umět ještě mluvit.
Máme na krku jeden větší dluh 150 tisíc, který musíme splatit do prosince 2013. Nemáme na něj ještě ani korunu stranou. Mám sice rozjednané příjmy kolem 100 tisíc. Ale na účtě ještě nejsou.
Co na to řekne rodina, že je to poměrně brzo. Máme dluhy a už druhé dítě na cestě?
Mám rozjednanou práci (zaměstnání), které musím do prosince dokončit. A nyní nemám na práci moc pomyšlení.
Je období burčáků a sklizně vína. Chtěla jsem si popíjet a užívat toho, že je dítě schopno již bez maminky pár hodin být (už nekojím) a my můžeme do kina, restaurace apod. Náhle na mě padá zodpovědnost za druhé těhotenství.
Pozitiva:
Chceme dvě děti a věkově blíž k sobě. Aby si mohli hrát. Aby jsme si brzké rodičovství odbili co nejrychleji po sobě. Aby děti měli podobné zájmy a koníčky. Chtěla bych rodit do 35 let, abych nemusela na testy z plodové vody. Rodičovský příspěvek mám na 2 roky a tak by se to dobře s druhým miminkem skloubilo. První těhotenství bylo bez komplikací a nevolností. Tak druhé snad bude také.
to zvláídnete
ty dluho jsou hustý, ale jestli mají splatnost do prosince, tak to na tvoje těhotnění nemá moc vliv..jinak já mám rozdíl 22m, měla jsem hroznej strach, ale teď jsme za to ráda, kluci se amjí moc rádi..sourozenec dá dítěti víc, než čas strávený jen s matkou
a burčák poteče i za 2 roky..nebo za rok, když odstříkáš předem ![]()
Tak ja myslim, ze rozdil jeste ted nebo za 2 mesice uz je celkem jedno ![]()
hele nasemu malemu bude necelych 16m, kdyz se narodi druhe. no na vetvi jsem z toho nebyla, desi se porad, ale uz se snazim hledat jen ty pozitiva.
co na to rodina a okoli ti muze byt fakt ukradene, ja nevim, proc by se dospeli lide meli zpovidat ze svych planu ostatnim lidem.
PS: fakt me pobavil ten argument s burcakem
jako chapu te, ale pobavilo.
Všechna pozitiva jsou pravda..obavy skoro vůbec ne. Jen ten dluh no, ale mimi se narodí mnohem později, to mi nepřijde že by to nějak ovlivnilo. Buď ráda že máš druhé, když jste ho stejně chtěli..ideální doba stejně není nikdy.
Mám dva kluky 22měsíců po sobě.
Ahoj, tak jak to ted vypada budu mit rozdil 19mesicu..je mi to trosku lito, ze se nebudu moc venovat druhemu miminku jako nasi prvni slecne..chodily jsme plavat a cvicit…babicky mame 150km daleko:(, takze bud sehnat chuvu nebo ma miminko smulu, ale zase mi prijde lito davat starsi chuve
(a to nemluvim a penezich), je to zacarovany kruh. Ted nejvic resim jestli budu potrebovat dvojkocarek? Jake mate zkusenosti s vychazkami s takovymi dvema caparty?