Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Pokud jsi byla 5+4 tak to je 6.tyden..5 týdnů dokoncenych šestý probíhající…až budeš třeba 15+3 budeš v 16tt…
Jestli to bude vporadku nebo ne ti opravdu nikdo neřekne…začátky jsou nejisté a embrio se může kdykoli přestat vyvyjet prostě proto že byla někde chyba už od začátku…trochu jistoty ti vždy dodají kontroly když budou vporadku ale vpodstate se dá říct že odtet už nikdy nebudeš nikdy vědět jistě zda je vše vporadku až do porodu…vlastně..ani potom ne 😅
@Vladusxx špatně jsem ten týden napsala
vím že mi to nikdo neřekne, vím že je to začátek a je to nejistota i po celé těhotenství i po porodu, ale prostě jsem hrozně nervózní aby zítra bylo vše tam kde má být a dopadlo dobře, vím že kontroly dodají aspoň trochu jistoty, ale i přes to že ta první byla brzy a dá se očekávat že tam nic nemusí být, tak se snažím do zítra nějak uklidnit a počkat na výsledky
@Anonymní píše:
Dobrý den, jdu na vás s dotazem, 15.11. mi vyšel pozitivní test, volala jsem ke svému lékaři a ten mě objednal na kontrolu. Při návštěvě mi oznámil že dle poslední ms bych měla být 5+4tt (20.11. první kontrola), na ultrazvuku nic, vím je moc brzy. Sliznici mám prý vysokou 14mm, poslal mě na krev a zítra což by měl být už 6tt mám jít na kontrolu plus se dozvím výsledky z krve. Chápu že normálně se chodí kolem 8-9tt, ale mám docela náročnou fyz. práci a doktor sám chtěl abych přišla takhle brzy. Příznaky mám jen že mě občas píchne v podbřišku, dva dny mě šíleně boleli záda že jsem se nemohla ani postavit, nafouklé břicho a zvětšené bradavky a chvilkově občas se mi chce z ničehonic zvracet. Ale o co jde, svému lékaři věřím, řekl mi že na 90% je to běžné těhotenství, že se s takovouhle situací že ještě není nic vidět setkává běžně. Vím že kontrola je už zítra, ale asi si potřebuji přečíst jestli jste to neměla některá podobné a nakonec dopadlo všechno dobře. Hrozně mě to děsí že nevím zatím zda je všechno tak jak má být. Prosím hlavně mě neukamenujte za příspěvek, je to moje první těhotenství a vím že doktor to vidí nejlíp, ale potřebuji do zítra nějaké uklidnění jinak se asi zblazním.
U prvního si me doktor taky pozval už v 6tt a pak až v 8tt. První utz byla pidi dutinka s bublinkou. Dalsi kontrola už fazole se srdickem. Ditko bylo tak nějak vždycky větší a i ted jako predskolak se ztratí mezi prvnakama/druhakama. Ono je to teď tak pidi a teprve se vytváří dutina tak muže mít problem cokoliv najít. Víc uvidíš na další kontrole, ale ne všechno musí skončit spatne.
Proc mam pocit, ze jsi to zase ty, co uz tu zaklada uz treti anonymni diskusi? („Kdy komu říct o těhotenství“ a „Jak dlouho chodit do práce v těhotenství?“). Nebo mate velmi obdobne terminy a situace, mozna byste se spolu mely holky spojit ![]()
Doporucuju si tyhle dve diskuse procist, uz v nich bylo vse v podstate receno. Behat k doktoru takhle brzo nema smysl, casto to privadi tenhle stres. Me prvni tehotenstvi odeslo samovolne na zacatku 6 tydne, s druhym jsem skoncila v 9 tydnu na revizi (nevyvinulo se embryo), ve tretim jsem sla na kontrolu nekdy v 8 tydnu a vse bylo OK.
Za dva tydny uvidis.
@Andrea1405 tak na to je lepší zaměstnat se něčím jiným…třeba četbou, háčkováním, vyšíváním, pletením, malováním, luštěním křížovek a tak…čtení diskusi o tom že tomu to dopadlo tak a tomu jinak ti moc nepomůže..naopak té to může svádět k tomu že budeš vyhledávat ty příběhy kde to dopadlo špatně a pořád se sledovat az se z toho nakonec úplně vypsychujes…
Mmch já. byla. jednpu poprvé na kontrole v 6tt a byla tam prázdná bublina…pak za týden bylo vidět maličké embrio ale bez srdíčka zatím, řekl že uvidíme…a pak si mě pozval až na 11tt že udělá odběry co se v těhotenství dělají (krevní skupina, ko, biochemie, pohlavní choroby…a rovnou i odběry ke screeningu) no a bylo vše vporadku, na utz na me mával malinký clovicek…šla jsem na kontrolu taky brzy..mám nevhodnou práci a čekala mě 14 dní dovolené a bylo před vanoci tak abych pak řekla rovnou ze se po vánocích už nevratim
Podruhé už jsem šla na první kontrolu až v 8tt…nic mě časově netlačilo, byla jsem doma s prvním miminem…
Příspěvek upraven 22.11.23 v 19:25
@KerrisKate to jsi si mě asi s někým spletla 🤣
Neběžela jsem sama takhle brzy, doktor mě sám objednal a chtěl abych takhle brzy přišla, jinak bych šla asi později. Prostě jsem tak dostala termín…
@Vladusxx děkuji za odpověď, snažím se zaměstnat něčím jiným, jen mě to prostě nedalo tak jsem zkusila napsat, nemyslím nic ve špatným a chápu že u každé z nás je to individuální a může dopadnout jakkoliv
@Andrea1405 jo, ja taky s prvnim i druhym volala takhle brzo a doktor me hned objednal, akorat me to zpusobilo stres, protoze jsem tam musela chodit co tyden a pokazde dostavala spatne zpravy, psychicky to byl zahul… s dalsim jsem pak doktorovi volala az, kdyz jsem s jistotou vedela, ze jsem za 6 tydnem a sla jsem tam s velmi nizkym ocekavanim, doted kontroly nesnasim a vzdy ocekavam spatne zpravy (a to jsem uz za pulkou) ![]()
@KerrisKate no stres mám velký, jako opravdu chápu že je fakt brzy, ale na druhou stranu to že tam ještě nebylo nic, mě hrozně děsí.
a tím že je to ještě první těhu tak to tak prostě vypadá, proto se omlouvám jestli to vypadá trochu hystericky nebo tak
@Andrea1405 rozumim, mela jsem uplne stejne pocity… nejlepsi je se fakt snazit na to co nejmene myslet, zamestnat se (ono se to rekne lehce) a pockat na vysledky. Vubec si nebrat v potaz nejake priznaky - to ma kazdy individualni. Dokud nekrvacis, nebo nemas opravdu ostrou bolest v podbrisku (sem tam pichnuti je normalni), brala bych to tak, ze je vse v poradku. Nijak to neovlivnis. Ja akorat hned, co jsem zjistila, ze jsem tehotna, zacala brat tehotenske vitaminy kvuli kys. listove - jinak jsem se na to fakt snazila nemyslet a az do 12 tydne jsem to brala tak, jako bych tehotna nebyla. Az po prvni genetice se mi trosku ulevilo ![]()
@KerrisKate opravdu děkuji, máte všichni pravdu, trochu mě to uklidnilo a zítra se uvidí ![]()
@Andrea1405 ten týden jsi špatně nenapsala. Oni lékaři používají ukončený týden, tzn. 5+4 považují za 5.týden. Měla jsem s tím že začátku problém u doktorky, která říkala jiný týden než jsem si myslela. Takhle to počítali i v porodnici.
A jinak, jak píšou holky, ještě je brzy a příští týden bude jasno. Ale pak se zase budeš stresovat z dalších kontrol a screeningů a až se narodí, tak se zase budeš bát o toho drobečka.
@Magda124 píše:
@Andrea1405 ten týden jsi špatně nenapsala. Oni lékaři používají ukončený týden, tzn. 5+4 považují za 5.týden. Měla jsem s tím že začátku problém u doktorky, která říkala jiný týden než jsem si myslela. Takhle to počítali i v porodnici.
A jinak, jak píšou holky, ještě je brzy a příští týden bude jasno. Ale pak se zase budeš stresovat z dalších kontrol a screeningů a až se narodí, tak se zase budeš bát o toho drobečka.
Tak teda mluvila jsem v průběhu svých těhotenství s mnoha gynekology a každý to počítal, jak už tu bylo zmíněno - 5+4 je probíhající 6. tyden. A zvyk psát 5tt bývá chápán jako probíhající 5. týden.
Dobrý den, jdu na vás s dotazem, 15.11. mi vyšel pozitivní test, volala jsem ke svému lékaři a ten mě objednal na kontrolu. Při návštěvě mi oznámil že dle poslední ms bych měla být 5+4tt (20.11. první kontrola), na ultrazvuku nic, vím je moc brzy. Sliznici mám prý vysokou 14mm, poslal mě na krev a zítra což by měl být už 6tt mám jít na kontrolu plus se dozvím výsledky z krve. Chápu že normálně se chodí kolem 8-9tt, ale mám docela náročnou fyz. práci a doktor sám chtěl abych přišla takhle brzy. Příznaky mám jen že mě občas píchne v podbřišku, dva dny mě šíleně boleli záda že jsem se nemohla ani postavit, nafouklé břicho a zvětšené bradavky a chvilkově občas se mi chce z ničehonic zvracet. Ale o co jde, svému lékaři věřím, řekl mi že na 90% je to běžné těhotenství, že se s takovouhle situací že ještě není nic vidět setkává běžně. Vím že kontrola je už zítra, ale asi si potřebuji přečíst jestli jste to neměla některá podobné a nakonec dopadlo všechno dobře. Hrozně mě to děsí že nevím zatím zda je všechno tak jak má být. Prosím hlavně mě neukamenujte za příspěvek, je to moje první těhotenství a vím že doktor to vidí nejlíp, ale potřebuji do zítra nějaké uklidnění jinak se asi zblazním.