Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky,
nedávno mi bylo zdiagnostikováno středně těžké astma. Nemám moc závažné problémy, jen celkem dost a často kašlu. Bohužel v poslední době jsem si začala uvědomovat, že se mi těžko dýchá i v klidu.
Vzhledem k tomu, že se řadím mezi snažilky, mám docela strach, jestli zvládnu astma v těhotenství tak, aby to miminku neublížilo. Je fakt, že kdybych se někdy rozkašlala tak, jak to umím, asi by se v tom bříšku velice divilo!
Co teprve, kdyby se mu nedostávalo kyslíku!!!!
Máte s tím některá zkušenosti? Dají se při těhotenství užívat kortikoidy? Plicní mi tvrdí, že ano, ale na „dýchátku“ je napsáno, že těhotenství je kontraindikací.
Moc děkuji,
Prodigy
Mně byly předepsány kortikoidy, které se v prvním trimestru nesmí. Vzhledem k tomu, že jsem snažilka, odmítla jsem je užívat a léčím se alternativně. Věřím, že to s miminkem udýcháme!
Janinkaa
Ahojky,
léků na astma se v těhotenství neboj, víc může ublížit miminku právě nedostatek kyslíku. Jí sama jsem relativně těžká astmatička a celé těhotenství dost používala Ventolin a Pulmicort a všechno je v pořádku. Elence je skoro půl roku a je naprosto zdravá. Mimo jiné porod jsem taky udýchala v pohodě…
Alfinka
Ahoj,
já když jsem doktorovi řekla, že jsem Snažilka, tak mi Ventolin vzal, prý pro jistotu a dal mi Bricanyl. Ten prý nemá žádné zjištěné vedlejší účinky.
A taky mi řekl, že miminku mnohem víc uškodí, když maminka nebude moct dýchat, jak z hlediska nedostatku kyslíku, tak kvůli kašli a stahům plic, než jakýkoli sprej. Takže nebrat léky, nebo dýchadla nemá smysl, tím bychom to jen zhoršily.
Pravda je, že se porodu taky dost z tohoto hlediska bojím. Snad to ale bude vše dobré a v pohodě to udýcháme.
Držím nám palce
Komka