Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte,
mna chytila chripka v 15tt a dva dni som sa snazila to uhrat homeopatikami, ale vobec mi to nepomohlo, este sa mi aj zhorsil stav. Sla som k lekarke a ta mi dala Bioparox - sprej, lokalne antibiotikum, ale ani to mi nepomohlo. Gynekolog mi povedal,ze kludne mozem brat antibiotika n apenicilinovej baze, co som si overila aj u inych lekarov, tak mi to potom moja obvodacka predpisala a to mi zabralo. Tiez mi odporucila Panadol na teplotu, ale len ak by sa prilis zvysila. Nie vsetky antibiotika skodia dietatku, len niektore skupiny.
Ahoj holky, moc díky za rady. Něco jsem vyzkoušela, spíš jen hodně pít a vlažnou sprchu a už je mi lépe. Homeopatika mi v lékárně taky nabízeli, ale já se jich, možná trochu zbytečně, bojím. Díky ahojky Karolína
ja mela taky teplotu ve 3mesici,ale nastesti nebyla vyssi nez 38C potom je to uz pro plod nebezpecne.Je nejaky druh antibiotik ktery se smi,ale do 3mesice je lepsi to nejak prebojovat vit.C a hermankem..pokud nemas vysoke teploty..
Gynekolozka by ti mela doporucit neco co se muze v teho. aby jsi byl apriravena.
Ja prodelala i zanet zubu ve 4mesici,hruza
Pak jsem uzivala nosni spray homeopat. moc mi pomohl,u homeopatik nejsou prokazane zadne vedlejsi ucinky.
V italii je pouzivaji vsichni i pro deti.
Tak at se brzo uzdravis!
Nicol001 píše:
Ahoj Karolino,
pokud tedy nechces zajit k dr., tak bych situaci resila homeopatiky. Ja prodelala silenou chripku ve 30 tt, trvala skoro 3 tydny, bylo to sileny. dr. mi Paralen moc nedoporucila, spis ty homeopatika. Napisu par info o jednotlivych pripravcich:ACONITUM NAPELLUS 5 nabo 9 CH
- 5 granuli kazndou hodinu do zmirneni priznaku
(rychle stoupajici teplota po prudkem prochlazeni. Prudke nesnesitelne bolesti s pocitem tuhnuti a mravenceni. Zarudnuti a horkost suche kuze. Intenzivni zizen s potrebou pit studenou vodu. Neklid, uzkostlivost, strach.)BELLADONNA 5 nebo 9 CH
- 5 granuli kazdou hodinu do zmirneni priznaku
(vysoka, kolisajici teplota s pulzujicimi bolestmi hlavy, horky oblicej, poceni, suchost v ustech, zizen. Zhorseni stavu svetlem a hlukem.)BRYONIA ALBA 5 nebo 9 CH
- 5 granuli 4× denne
(pretrvavajici horecka se suchosti sliznic a intenzivni zizni. Bolesti hlavy a kloubu zhorsene pohybem, suchy kasel.)RHUS TOXICODENDRON 5 nebo 9 CH
- 5 granuli 4× denne
(horecka, propoceni s celkovou slabosti. Ztuhlost a bolesti kloubu, zlepseni pohybem. Zizen. Vysev oparu na rtech.)FERRUM PHOSPHORICUM 5 nebo 9 CH
- 5 granuli 3× denne
(Teplota nepresahujici 38 st C., kuze je vlhka, v obliceji se strida zarudnuti s bledosti. Doprovodny suchy kasel, nekdy krvaceni z nosu a zanet stredniho ucha.)GELSEMIUM SEMPERVIRENS 5 nebo 9 CH
- 5 granuli 4× denne
(horecka s bolestmi hlavy, zimnici a tresem. Otupelost, fyzicka i psychicka vycerpanost. Chybi pocit zizne.)SULFUR IODATUM 5 nebo 9 CH
- 5 granuli 2× denne
(pretrvavani zvysenych teplot, rymy, kasle. Zarudle nosni a krcni sliznice.)PULSATILLA 9 nebop 15 CH
- 5 granuli 2× denne
(pretrvavajici zluta ryma pres den a ucpany nos v noci.)CHINA 9 CH
- 5 granuli 2× denne do zlepseni stavu
( fyzicke vycerpani po zavaznem chripkovem onemocneni s horeckou a intenzivnim poceni)OSCILLOCOCCINUM globule - prevence chripky
Kdybys mela zajem, existje jeste spousta homeopatik na rymu, kasel, bolesti v krku apod… Je jich silene, vypisu v pripade zajmu.
Nicol
Já bych prosila o další info, děkuji. Léčím homeopatiky svoji dvouletou dceru a nyní i sebe, jsem ve 4tt (doktor mě ještě neviděl, jsem k němu objednaná) a dostala jsem chřipku, tupá bolest hlavy střídá bolesti kloubů a svalů, ani nepomýšlím, když mi projede bolest břichem, že by to mohlo mít negativní vliv na plod, snad ne, nesmí!!! V lékarně jsem objednala china a gelsemium(budu mít zítra) a beru paragrif 2tabl a dceři dávám po 1, projevy to rozhodně mírní. Díky za další info - napsala bych zprávu, ale protože jsem se právě zaregistrovala, admin mi nedovolí ti poslat soukromou zprávu ![]()
Ahoj,
vzhledem k tomu, že původní příspěvek je z roku 2005, asi se odpovědi nedočkáš.
Svoje příznaky a vhodný homeopatika můžeš porovnat tady:
http://www.kezdravi.cz/…ence-chripky.
A určitě bych zašla k doktorovi. Protože teď není chřipková epidemie, klasická chřipka to nejspíš nebude, spíš jde o nějakou jinou virovou infekci. Ta by měla projít bez následků pro mimi. Chřipka, která je pro miminko nebezpečná, se projevuje rychlým nástupem, do hodiny tě skosí vysoká horečka klidně ke 40, bolest kloubů a hlavy. Po pár dnech se přidají obvyklé potíže - krk, průdušky, rýma, kašel.
A neboj, já měla opravdovou klasickou chřipku v 5.-6.TT, kdy jsem ani nevěděla že jsem těhotná, měla jsem týden horečky a nehnula se z postele. Ale intuice zapracovala a já brala jen Paralen v minimálních dávkách, i když mi všichni cpali Brufen, Algifen a tak. Když jsem pak byla u gyn.,ten se zhrozil s tím, že o to určitě přijdu, protože jsem do toho trošku krvácela, že dítě bude zcela jistě postižené a bůhvíco. No, dneska je mu 7 a postiženě rozhodně nevypadá
. Tak držím palce, ať to brzo přejde a mimi je v pořádku.
Olynth ne!jedno z mala na rymu pro tehulky je vincentka ve forme nosniho spreje, a jinak rozhodne souhlasim s tim ze v lekarne se poradit je nejlepsi - me doktorka napsala leky ktere se v tehotenstvi rozhodne brat nemaji:/
Moc zdravím, také jsem prodělala chřipku ve 4tt, nevěděla jsem, že jsem těhotná. Teď mě všude kam přijdu varují, že to nemusí být v pořádku, popravdě jsem z toho vyděšená. Jaké jsou vaše další zkušenosti?
Tereza
monena píše:
Olynth ne!jedno z mala na rymu pro tehulky je vincentka ve forme nosniho spreje, a jinak rozhodne souhlasim s tim ze v lekarne se poradit je nejlepsi - me doktorka napsala leky ktere se v tehotenstvi rozhodne brat nemaji:/
Olynth ano, ten se muze (overeno s dr). Vincentka je na dve veci (mozna dobra na prevenci na nejaky zvlhcovani, ale ne na rymou zabetonovany nos).
Poradit se v lekarne je naprd, tam se boji dat tehotne cokoliv. Nejlepsi je se poradit na ambulanci v porodnici. Prip. se svym gyn-dr, pokud je k reci a vyzna se (coz bohuzel ne kazdy).
teryblue píše:
Moc zdravím, také jsem prodělala chřipku ve 4tt, nevěděla jsem, že jsem těhotná. Teď mě všude kam přijdu varují, že to nemusí být v pořádku, popravdě jsem z toho vyděšená. Jaké jsou vaše další zkušenosti?
Tereza
Tery, hlavně neplaš! a domluv si s doktorem vyšetření. Teď jsi v kolikátém? Z výše napsaných příspěvků je zřejmé, že ne všem maminkám, které měli na začátku chřipku se rodí děti s rozštěpy nebo jinými vadami. Záleží také, co jsi brala za léky.. Já jsem byla ve čtvrtek na vyšetření PAPP, tzn. na vývojové vady a miminko má naprosto všechno, všechny prsty, celou páteř, srdcem prochází krev do tvaru V, což by mělo předznamenat, že tam neměli být žádné srdeční vady atd. Pokud můžu mluvit za sebe DOPORUČUJI TOTO VYŠETŘENÍ, stojí Kč 1450, ale pro ten klid na duši a pro ten pohled už na takhle malé mimino, které má v děloze ještě mnoho místa a tak se tam převaluje jak tuleň v moři, je opravdu k nezaplacní… ale to jsem trochu odbočila… toto vyšetření se provádí v 11+0 až 13+6 tt.
Děkuji za odpověď,
teď máme 8tt, jsme objednaní na nějaké vyšetření cca za pět týdnů, ultrazvuk a genetika, nevím co všechno budou vyšetřovat. Jsem hodně vyděšená, protože mám pocit, že si doktoři a sestry myslí, že to nebude v pořádku, ale ani se k ničemu nevyjadřují. Tak si to jen doma probíráme a hledám na netu co se dá, ale to je taky na houby, protože tady se člověk dozví jen samé hrůzy k chřipce v těhotenství ![]()
Jsem ráda, že je u vás vše v pořádku ![]()
teryblue píše:
Děkuji za odpověď,
teď máme 8tt, jsme objednaní na nějaké vyšetření cca za pět týdnů, ultrazvuk a genetika, nevím co všechno budou vyšetřovat. Jsem hodně vyděšená, protože mám pocit, že si doktoři a sestry myslí, že to nebude v pořádku, ale ani se k ničemu nevyjadřují. Tak si to jen doma probíráme a hledám na netu co se dá, ale to je taky na houby, protože tady se člověk dozví jen samé hrůzy k chřipce v těhotenství
Jsem ráda, že je u vás vše v pořádku
Uf, tak to mi odlehlo, myslela jsem, že jste víc… Tzn. čeká Vás ten zmiňovaný PAPP, tj. odběr krve a UZ víz výše.
Myslím, že jsou jen tři možnosti: buď bude vše v pořádku a půjdete ruku v ruce domů, nebo nebude a ocitnete se před rozhodováním a podstoupení dalších testů z plodové vody a nebo sama na UZ uvidíte, že to opravdu není v pořádku už teď a opět Vám dá lékař možnosti… Jedna z nich je, že těhotenství ukončíte a druhá, že riziko podstoupíte a dítě donosíte..
Možná o tom mluvím strojově, ale je zbytečné strachovat se něčím, co třeba vůbec není a ubližovat zdravému miminku stresory, které si navozujete, proudíc do něj… Řešte to, až budete před tím stát.. a pokud lékaři něco naznačují rázně jim vysvětlete, že buď ať řeknou, co vidí na UZ a nebo ať nehypotetizují, že vám to navozuje velice špatné vnitřní prožitky a že takové vám v tuto chvíli opravdu ubírají energii a pozitivní myšlenky..
Jediné, co je opravdu třeba zvážit na začátku každého těhotenství je to, kdybyste se ocitla před zprávou, že miminko není v pořádku, abyste měla jasno, zdali ukončit či vydržet.. Protože když se rozhodnete ukončit, tak se k tomu už nesmíte nikdy vracet, jinak vás to semele, prostě udělat rozhodnutí, ať je jakékoliv a v čemkoliv nesou svá pro a proti… Za takové rozhodnutí se nemusíte nikomu zodpovídat… Vy byste žila ten život ne nikdo jiný… A stojíte o poplácávání do ramen, že jste dobrá, že jste si dítě takové či makové nechala??? A co by bylo s dítětem, kdyby Vám se něco stalo??? Kdo by se staral? Jak by to bylo?
Musíte si být jistá, že ať se rozhodnete jakkoliv, vždycky jste se zachovala podle svého nejlepšího svědomí a vědomí… každý sám ví nejlépe, co ještě snese a co ne… Nedávno jsem tu pročítala deníček jedné maminky, která se rozhodla donosit, ale následně dítě umístila do ústavu, měla v sobě takové trápení, že to musela vykřičet do světa, aby se bolest zmenšila; diskuze je pestrá, chvílemi až ostrá a každý z nás by situaci vyhodnotil jinak… Ale to už jsem zase odbočila…///
Hlavně se teď netrapte a nespekulujte, zdali je zdravé, čím víc se trápíte vy, tím víc to bolí miminko.. a že já vím o čem hovořím… ))) Krásný společný večer a mnoho dalších dní do setkání!!!
Ahoj holky, už druhý týden ležím doma s chřipkou, začátek byl ještě v pohodě, ale teď to je hrůza. horečku naštěstí nemám nejvíc jsem naměřila 36,8 tak jsem si dala půlku paralenu, ale teď teda nevím jestli nemám radši zítra zajít k obvodacce? Nebo si zavolat na dr. Na gynekolgii?
@Nicol200 píše:
Ahoj holky, už druhý týden ležím doma s chřipkou, začátek byl ještě v pohodě, ale teď to je hrůza. horečku naštěstí nemám nejvíc jsem naměřila 36,8 tak jsem si dala půlku paralenu, ale teď teda nevím jestli nemám radši zítra zajít k obvodacce? Nebo si zavolat na dr. Na gynekolgii?
K obvodní doktorce raději napřed zavolej, možná bys tam šla zbytečně. Nic než paralen v malém množství při horečce asi nenabídne, tak ať v čekárně nelapíš ještě něco horšího.
@LauraLola Děkuju za radu
Zítra si tam zavolám. Tak třeba tam nebudu ani muset.
ahoj,
tak taky přispěju troškou do mlýna.já onemocněla,když jsem byla v 5tt.mela jsem teplotu(ale ne vyšší než 37,5) a bolest celého těla.jelikož k Dr.chodím jen pomálu a antibiotika jsem jedla jen 1× v životě,pila jsem hlavně hodně tekutin-dobré je vymačkat pár pomerančů a citrón a zalít horkou vodou,na kašel jitrocelový sirup a ležet.drželo se mě to 3 týdny,ale ve zdraví jsme oba přečkali:).když jsem to potom říkala gynekologovi,řek,že jsem postupovala dobře,že nejnebezpečnější je ta vysoká teplota,což je od 38 výš.jestli máš teplotu,pak určitě zajdi k Dr.
přeji brzké uzdravení a zdravé miminko!