Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Holky,
potřebuju radu. jsem ve 14 týdnu a dostala jsem chřipku nebo něco takového. Jsem strachy bez sebe, že to může ublížit miminku. Máte s tím někdo nějakou zkušenost? Já se v noci budím strachy a pořád je mi do breku i když vím, že ten stres je pro mimi taky špatnej. U doktorky jsem nebyla, protože se tam strašně dlouho čeká mezi jinými nemocnými a stejně by mi nic nenapsala.
Díky za radu Karolína
Tak to nechápu
Píšeš, že jsi nemocná, ale k Dr. nejdeš?
Přece stačí sestře říct, že jsi těhotná a ona Tě vezme hned bez čekání. Aspoň v každé normální ordinaci to tak chodí.
Na Tvém místě bych se hned zbalila a šla k Dr. Nebo chceš opravdu riskovat ![]()
Mě doktorka dřív neveme, mám to vyzkoušený. Musela bych sedět v čekárně dvě hodiny a dodělala bych se.
Ahoj Karolínko,
zeptej se svojí gynekoložky, ale myslím, že ti řekne, že teď už miminko v takovém ohrožení není. Nejhorší jsou první tři měsíce a ty už máš za sebou
Já mám chřipku teď a jediná nevýhoda těhotných je ta, že se toho hůř zbavují, protože nechceme brát moc léků. Ale jinak doporučuju sprej do nosu /Olynth apod./ a kdyby byla horečka, tak Paralen. Když bolí hlava, tak to samé. Zajdi si do lékárny a nech si poradit. Mám zkušenost, že lékárnice mají daleko větší přehled o lécích než doktoři ![]()
Určitě to ale řekni na prohlídce svojí doktorce nebo jí zavolej.
Brzo se uzdrav a žádný stres, to je pro miminko opravdu špatné-mluvím z vlastní zkušenosti
![]()
Klára a Péťa 37tt
No, moc to nechápu, i kdybys čekala, pořád je lepší dojít si k doktorce. Jinak si vezmi Paralen a lehni a vypoť to..
Trápí mě to samé - právě jsem byla na kontrole na gyndě a doktor taky řekl, že si mám vzít Paralen a vypotit to. Jinak na kašel a chrapot mi včera prodali v lékárně homeopatika.
Brzy se uzdrav.
Ahoj, taky sem v tehu neco takoveho chytla. Resila sem to Paralenem a cajikama s medem a citronem + klid. Myslim ze je lepsi si vzit Paralen nez aby ti bylo hodne spatne protoze to pak je spatne i mimi. Ale tim nemyslim zbastit cely plato, ale postupne tak 1-2. Sany.
Karolíno,
zbytečně neplaš. Ve 14tt už to bude v pořádku! Já měla chřipku v 7tt, zatím všechno vypadá v pořádku, ale kdo ví… Ty první týdny je to špatné.
Každopádně doktor mi říkal, že si tím projde spousta těhulek a žádné následky to nemá. Doporučil mi Paralen max. 2 denně, vitamín C a pokud tě zacně bolet v krku je na to vynikající Bioparox, který se v těhu může. Jinak klid, válet se v posteli a lít do sebe litry čaje s citronem.
Pokud tě doktorka nevezme přednostně, vyměnila bych ji, to by měla být samozřejmost. Nebo můžeš zavolat svému gynekologovi a i on ti poradí co a jak.
Já bych šla raději k lékaři. V 11tt jsem měla antibiotika - zánět mandlí. Teď mě také pobolívá v krku, ráno jsem nemohla polykat. Mám strach, abych něco nezanedbala, přecházení nemocí je pro miminko mnohem horší než léčba, a tak jsem zavolala k lékařce tady v Kladně, přestože obvodního mám ve Velvarech. Byla moc ochotná, jen jsem zaťukala, hned mě vzala. Moje mandle se jí moc nelíbili, a tak mi předepsala kloktadlo, doporučila zábaly krku. V pátek se mám přijít ukázat. Snad všechno dobře dopadne.
Všem nastávajícím maminkám přeju hodně zdraví, to je opravdu to nejdůležitější.
V
Ahoj,
neboj, urcite to bude dobre. Mimnko by v tomto tydnu uz melo byt vyvinute a placenta fungovat. Hlavne hodne lez, uvar si hermankovy caj a kdybys nahodou mela horecku, tak si udelej zabal. A uvidis, vse bude v poradku.
Preji krasne a zdrave miminko
Klara 39+5
Ahoj holky, děkuju vám za rady, a za podporu. Vím, že asi trochu plašim, ale znáte to, první dítě a ještě jsem po umělym oplodnění, tak se fakt bojim. Ahojky a díky Karolína
Ahoj, tak praktickou bych teda také vyměnila. Teda pokud to jen trochu jde. U nás berou přednostně nejen těhulky, ale i maminky s malým dítětem. (u praktika). Já měla angínu zhruba v 7 - 8 tt. Brala jsem i antibiotika. Už nevim jméno. Měla jsem hrozný horečky, bolelo mě v krku, nemluvila jsem, rýmu… Dokonce jsem volala i do Podolí, co si tamní doktoři o užití atb. myslí. Řekli, že je lepší je brát než být v teplotách, to že může ublížit ještě více. Na odhlenění jsem brala Thymomel. Sladký sirup, který mohou i úplně malé děti. Na teploty paralen nebo panadol. Hlavně ležet, spíš se nepotit, větrat a pít. Proti teplotám je dobrý si třeba 3 x za den vlézt do vlažné sprchy a pak se zachumlat do peřin.
Brzké uzdravení a pohodičku přeje
Zuzka a Terezka (15 měsíců)
Taky jsem byla nemocná a měla jsem paralen, max. 6 za den ( já bral 1/2 při teplotě, max. 2 celé paraleny za den ) a do nosu Vincentku spray. Tu můžou i novorozenci. Lepší chemie, než teplota. No a homeopatika jsou prý taky dobré, ty ale nemám vyzkoušené. Koukni kdyžtak na deníček únorňátka a březňátka 2006 tam toho je napsáno víc.
Gejby
Ahojky děvčata. Prodělala jsem zánět nosohrtanu cca ve 4. až 5. týdnu. Nevěděla jsem, že čekáme mimíška, ale naštěstí doktorku napadlo, že zvracím kvůli těhotenstí a ne nemoci, tak mi nedala antibiotika. Moje gynekoložka mi doporučila HOMEOVOX. Jistě, má se brát, když to na tebe už leze, ale já to jedla v rozběhlé nemoci, dvě tabletky vycucat každou hoďku a přešlo to. Nejsem moc příznivec homeopatik, ale pomohly mi. Su spíše na bylinky. Gynekoložka říkala, že to dává všem maminkám a že to zabírá. Ale lepší by bylo konzultovat to s gynekologem než praktickou. Asi horší je přecházení než léčba sama o sobě. Na stránkách http://www.safebryo.cz/informace.htm najdeš info, které léky mohou poškodit plod, o léčbě infekcí v těhotenství a více info. Jukni tam. A ať se uzdravíš co nejdříve. Neboj, vše dopadne jak má.
Ahoj Karolino,
pokud tedy nechces zajit k dr., tak bych situaci resila homeopatiky. Ja prodelala silenou chripku ve 30 tt, trvala skoro 3 tydny, bylo to sileny. dr. mi Paralen moc nedoporucila, spis ty homeopatika. Napisu par info o jednotlivych pripravcich:
ACONITUM NAPELLUS 5 nabo 9 CH
BELLADONNA 5 nebo 9 CH
BRYONIA ALBA 5 nebo 9 CH
RHUS TOXICODENDRON 5 nebo 9 CH
FERRUM PHOSPHORICUM 5 nebo 9 CH
GELSEMIUM SEMPERVIRENS 5 nebo 9 CH
SULFUR IODATUM 5 nebo 9 CH
PULSATILLA 9 nebop 15 CH
CHINA 9 CH
OSCILLOCOCCINUM globule - prevence chripky
Kdybys mela zajem, existje jeste spousta homeopatik na rymu, kasel, bolesti v krku apod… Je jich silene, vypisu v pripade zajmu.
Nicol