Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky,
tento dotaz se netýká mě, ale mé kamarádky.
Začnu od začátku. Včera ráno jsem já a moje dcera jela s kamarádkou k doktoru termín porodu měla stanovený na 8.12.2005 což bylo od včerejška přesně za měsíc, ale co se nestalo, vylezla z ordinace a v ruce měla papíry s nástupem do nemocnice. Prý měla dost vysoký tlak 140/120 a tak jí doktor poslal ihned na porodní sál. Tam jsem jí dovedla a jela jsem domů. Opravdu jsem z toho byla úplně hotová všechno se to seběhlo tak strašně rychle a bez jakéhokoliv varování, celé těhotenství měla v klidu. Nechápu to. Ve tři hodiny odpoledne mi volala, že je už po porodu(CŘ) a že mají chlapečka, že jí to akorát sestra přišla říct chvilku jsme si povídali a pak to ukončili, ale co se nestalo za čtvrt hodinky mi volala znova, že prý se sestra spletla, al že to není chlapeček ale holčička. Chápete to? Jak se sestra může splést?
Na co se chci zeptat, může to mít nějaký důsledek na miminku když se narodilo o měsíc dřv? Prý je teď v inkubátoru. Docela bych nerada aby malý něco bylo.
Předem děkuji za vaše odpovědi.
ahoj
tak nas Krystof se narodil presne 36+2, vazil 2960 g, v inkubatoru byl pres noc. Domu jsme sli normalne 6.den. JInak zadne nasledky toho, ze se narodil drive nemel. Ted je mu 20.mesicu a je to lump
ale asi zalezi na tom, kolik prcek vazi a tak. Doufam, ze vsechno bude v poradku a kamaradku i s prckem brzy pusti domu
market a delfinek
P.S - ovsem jak se sestra muze splest, tak to mi hlava nebere ![]()
ja jsem rodila v 36+3,kluk vazil 2,62kg a 47cm a je v pohode,v inkubatoru byl jenom chvilku v noci,aby se pry ohral.jiank je to taky lumpik.ale ja rodila spontanne,proste chtel ven driv.
Ahoj Verunko,
pozdravuj kamarádku a uklidni ji. Takových případů předčasných porodů je hodně. V jejím případě se jedná o středně předčasný porod, který sice sebou nese určitá rizika, ale celkem snesitelná. Pokud se rodí 4- 5 týdnů před termínem největší komplikací je dýchání - nezralé plíce, proto ty inkubátory.
Radimek se narodil loni 20.prosince (TP by 23.1. 2005), tedy v 35. týdnu - 48cm, 2650g. Porod nastal nečekaně po odtoku plodové vody, po 14 hodinách porodu jsem šla na akutní SC pro nepostupující porod. Po propuštění z porodnice 5. den, jsem šla za ním na novorozeneckou JIP (je v jiné části areálu). V inkubátoru byl týden, pak jej na 2 dny přeložili na dětský pokoj a potom už ke mě. (Vše bylo trochu složitější, protože po porodu měl Apgara 1 - 5 - 8 a byl kříšen - tímhle kamarádku nestraš. Pokud je mimčo po porodu v pořádku, vše je jednodušší.) Nakonec nás propustili 18 den po porodu (neměla jsem mléko, takže problémy s krmení a UM). Byli jsme poněkud více sledováni - psychomotorický vývoj na neurologii, kardiologie.
V současné době jsme v pohodě. Pozorování skončila, protože je vše v pořádku a rozdíl se více méně smazal.
Uff. Nějak jsem se rozepsala. Zdraví Beruška
Ahoj, asi sestra zadelala pekny zmatek tve kamaradce
Nechapu ale zas je to jen clovek i kdyz by se to stat nemelo, nebo sou v tom naky cachry-machry… Asi vite jak to na tomlde svete chodi atd.
Jinak moje starsi dcera se narodila 27tt, 1240kg, 40cm, nasledky zadne(diky Apolinarskym doktorum pred kterymy smekam), 1m byla v inkubatoru, pak 3t v postylce s vyhrevnou podlozkou, a pak jeste 1tyden bez vyhrevny podlozky se mnou na pokoji, proslo to a sly sme. Ale samozrejme ze predcasne narozene dite muze mit nasledky ostatne i donosene dite nemusi byt preci vzdy zdrave. Sany.
Holky,
moc vám všem děkuju. Hodně jste mě uklidnily.
Taky mě napadlo jestli s miminkama neudělali nějaké šachry machry, ale to stejně člověk nezjistí. Můžu ale říct, že pokud by se to stalo mě, tak budu mít snad celý život podezdření zda opravdu nedošlo k záměně. Co vy si o tom myslíte?
Myslim ze zamena se muze prihodit at nechtena nebo cilena, no pokud tvoje kamaradka nevedela co nosila v pupku a k tomu mela CR pri kterym byla plne uspana a az za nejaky cas ji prisli rict co ma-nema tak je to tezky. Sany.
Když se narodil strejdovi třetí kluk, byl zrovna na vojenském cvičení. v porodnici se tehdy sešly dvě ženy stejného příjmení a milý strejda zapíjel s radostí holčičku. jaké bylo překvápko, když na něj doma v kolébce koukal Lukáš…
elda
Ahoj Verunko!
Zažila jsem na vlastní kůži něco podobného. Také jsem z běžné kontroly na gyndě jela rovnou na porodní sál - jenže v 27. týdnu těhotenství a s tlakem 185/125. Andulka se narodila s váhou 870g. To, co jsme prožívali následující týdny by bylo na knížku a nebudu to tu rozvádět. Andulka byla v nemocnici 11 týdnů, z toho 8 v inkubátoru. Byla to po všech stránkách nejnáročnější část mého života.
Dneska je jí 19 měsíců a díky Bohu je naprosto v pořádku (už to ťukám -ťuk, ťuk, ťuk).
Takže nezoufejte a věřte, že to bude všechno v pohodě. Měsíc není zase tak hrozná doba a dneska už s tím nebývají problémy. Samozřejmě ti nikdo neslíbí, že se nic nemůže stát, ale podle toho, co si pamatuji z nemocnice, tak takové děti moc problémy nemívaly.
Každopádně držím palce a kdybych mohla pomoci nějakou radou nebo zkušeností, klidně napiš.
Ali
Ahoj Verunko,
teda taky by mě vykolejilo, že sestra jednou řekne, že je to chlapeček a pak holčička… ale myslím, že se to stát může.
Jinak si myslím, že miminko zase tak předčasně narozené nebylo, jak psaly holky, nejpozději to trvá plicím, aby se pěkne „upekly“, ale od toho musí být mimi v ikubátoru.
Mojí švagrové se miminko narodilo 25+2!! a jak psala Sany - U Apolináře ho taky pěkně vypiplali, a to měl jen hodně malou šanci na přežití, dnes jsou mu 2 roky a je to kluk jako buk, žádné následky. Myslím, že dnes už doktoři dokážou opravdu hodně, tak uklidni kamárádku, musí být plná optimismu a když bude maminka v pohodě, miminko taky bude prospívat.
Radka
Ahojky.Moje dcera je narozená v 31tt.Měla 1260g a 36 cm.Asi 14 dnů byla v inkubátoru a jelikož dobře papala,tak pak byla jen v postýlce s vyhřívanou podložkou.Narodila se 15.5 a na to že byla tak malá jsme šli domů celkem brzy 5.7.Dnes má přes 5 let a je úplně v pořádku.Dneska dokáží už doktoři fakt zázraky.Buď v klidu.Mimčo buď dostalo silnější žloutenku,nebo se ještě chtělo trošku ohřát.Určitě bude v pořádku.
myslím, že podezírat sestřičku, že pohlaví zaměnila schválně je dost paranoidní. Byl to prostý lidský omyl. Rozhodně bych nepochybovala, že mi dali moje dítě. Jinak…Taky jsem rodila ve 37 tt,(2.85kg 47cm) císařem a všechno bylo OK, akorát nám nešlo kojení, malý byl spavý a nechtělo se mu sát.
Názor, že v dnešní době je všechno možný, tudíž v porodnicích prohazují ubohým nic netušícím matkám děti podle přání asi nějakých vlivných a bohatých lidí je opravdu pěkná paranoia. Vždyt stačí udělat třeba krevní test a bylo by hned jasno. To jako Sany myslíš, že porodí nějaká ženská třeba holčičku a protože chce raději kluka tak uplatí personál, vezme si nějaké dítě od bůhvíkoho a svoje dítě které nosila 9 měsíců odloží pryč. Nekoukáš se moc na Angeliku nebo podobné blbosti, kde si děti měnily šlechtičny aby měli jejich manželé dědice. A u porodu bylo přeci víc lékařů a sester, to jako se všichni uplatí a pak kšeftují sdětma a prohazují je podle zájmu platících rodičů. To snad ne. Cora
Coro: snad ne. Ale zas nazor ze se nic takovyho nemuze stat je podle me dost naivni. Za penize(nebo pres znamy) si clovek muze koupit temer vsechno a timdle nemyslim jen ve zdravotnictvi. Jinak Angeliku sem sic videla ale o zadny zamene deti nevim ale ty ji mas zrejme zmaklou. Sany.