Těhotenství a dioptrie

3379
26.10.06 11:17

Těhotenství a dioptrie

Ahoj všichni.

Mám dotaz týkající se očních vad a těhotenství, porodu.
Jsem krátkozraká, mám na jednom oku 6,5 a na druhém 6 dioptrií.
Oči se mi stále zhoršují, každý rok přidávám 1 dioptrii. :roll:

Stalo se někomu s podobnou oční vadou, že nemohl rodit přirozeně a byl kvůli možnému poškození očí naplánován císařský řez?

Máte některá tu zkušenost že po porodu se zhoršování zraku zastavilo nebo zpomalilo? Moje očařka říkala, že je to možné - stalo se to tu někomu?

Budu moc ráda za každou zkušenost, radu, postřeh…

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6954
26.10.06 11:27

Ahoj Jevo,

tak já mám na jednom oku 6,5 a na druhém asi 5,5. Rodila jsem zatím jednou a normálně, prý nejsou až tak podstatné dioptrie, ale to, aby byl v pořádku nitrooční tlak a sítnice. A je fakt, že od porodu se mi oči nezhoršily (je to skoro 9 let) , naopak jsem asi 0,25 dioptrie ubrala. Záleží na doktorovi, dnes už ale většinou ani silná krátkozrakost není brána jako indikace k císaři…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
483
26.10.06 12:32

Ahoj Evo,
ja mam take kolem 7 dioptrii. Moje lekarka me upozornovala na to, ze mozna v porodnici pristoupi k cisari, ale tam mi rekli (v Podoli), ze to nebude nutne. Mela jsem i zpravu od ocare, ze tlak je OK. V pozdnejsi fazi porodu ale chteli, abych hodne stala, abych nemusela tak moc tlacit.

Jinak jsem uplne uzasla, ze se mi na jednom oku zrak zlepsil o celou 1 dioptrii! :)
 Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1403
26.10.06 13:00

Ahoj,
ja jsem sice byla na laserove operaci, ale preditm jsem mela taky kolem 6 na obou ocich. Pak jsem v 8 mesici sla uplne nahodou na ocni kvuli potvrzeni na ridicak a tam mi Dr. sdelila, ze mam srusty na sitnici (odbonre pry slimaci stopy :-) a tim padem jsem musela rodit cisarem. Takze doporucuji v cca 8 mesici ocni vysetreni kvuli nitroocnimu tlaku a sitnici a tam ti reknou, jestli je to OK nebo neni. jen dodavam, ze srusty na sitnici nejsou po te operaci, to pry mam uz od malicka.
Jo a me se zrak porad zhorsuje, po porodu bych naopak rekla, ze trochu rychleji :-(
mej se krasne
 Kacica

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
26.10.06 13:05

Ahoj, Evo.

Já jsem přesně ten případ, na který se ptáš. Jsem silně krátkozraká, na jednom oku mám 12,5 a na druhém 12 dioptrií. Moje očařka mi od začátku říkala, že budu rodit císařem, tak jsem se na to mohla v klidu několik let připravovat. Když jsem konečně byla těhu a přišla k ní na vyšetření, které si vyžádala speciálně kvůli porodu moje gynekoložka, už to nebylo tak kategorické. Prý se v posledních letech přístup k „brýlatým“ rodičkám změnil a pokud je v pohodě tlak i stav sítnice, dá se i s těmi mými dioptriemi porodit klasicky. A můj stav je už několik let stabilizovaný. Můžu si prý vybrat. Tak jsem z ní mámila, co by si vybrala ona. Nakonec jsme se dohodly na císaři, protože riziko tu předse jen je a když chceme děti 2, tak jsem radši pro jistotu, že je uvidím.

Pravda je, že ty máš těch dioptrií mnohem méně, ale zase se ti oči pořád zhoršují. Nejlepší by asi bylo poradit se se svým očařem, jak se na to dívá on a co by ti doporučil.

Dáša

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
26.10.06 14:56

Evo, chci tě povzbudit.
Přesně jak píše Sajsa, dioptrie nejsou zas tak k porodu důležité jako nitrooční tlak a sítnice. Nech si to před porodem zkontrolovat a zprávu založ do těhotenské průkazky.

Mám 5,5 a 5 dioptrií. Každý rok mi přibývala jedna. Byla jsem z toho dost nešťastná - kam až to může jít???? (ale v optice jsem viděla čočky velikosti -17 :twisted: , tak mě to trochu uklidnilo… :twisted: ) no ale světe div se…v těhotenství se nic nezhoršilo. Očařka říkala, že se to sice stát může, nicméně se s tím setkává spíš vzácně než aby to bylo pravidlo.
Při porodu pohoda, po porodu mě nějaký čas oči tlačily a pálili, což bylo v kombinaci s nevyspáním hodně nepříjemný… :?
Ale změna dioptrií už pár let není, za což jsem moc šťastná.

Zkus kineziologii, někdy je taková krátkozrakost problémem v psychice…
Držím palce a zdravé miminko…
 NiKina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
26.10.06 17:44

Ahoj,

mám 7 dioptrií na obou očích, rodila jsem normálně. Během těhotenství se mne na oči nikdo neptal (ani gynekolog), na žádném vyšetření jsem nebyla. Teď tady o speciálních vyšetřeních slyším prvně.

Jen se mi při porodu stalo, že mi PA v poslední chvíli brýle sebrala, nestihla jsem se bránit - a přes opakované žádosti mi je nikdo nevrátil, až je pak někde našel můj manžel položené na sále. Takže jsem dítě neviděla až když mi ho přivezli na pokoj, a to jsem ho u sebe na porodním sále měla cca 1/2 hodiny. Nicméně ho odvezli dřív, než mne po porodu zašili (trvalo to přes hodinu, nemohli sehnat volného doktora…) :twisted: Takže poučení z krizového vývoje: příště rodím v kontaktních čočkách!!!!!

Ještě že taťka kluka trochu (mezi polykáním slziček) vyfotil, tak mám na památku prvních minut děcka alespoň fotky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2964
3.11.06 19:07

Ahoj Jevo,

co se tyce dioptriii, jsme na tom dost podobne (6,5 a 7,25). Brejlicky jsem nosila od svych tri let a kdyz to zacalo byt v puberte kruty (krasny kluci rikali, ze mam na ocich popelniky :evil: ), tak jsem zacala nosit kontaktni cocky.
Za tu dobu (nosim je cca 13let) jsem prosla mnoha znackami a kvalitami - od tech nejlevnejsich ceskych na 4hodiny az po ty moje soucasne a uzasne od Ciba Visions. Jmenuji se Night and Day a uuuuuzasne je na nich to, ze je vzdy prvniho v mesici nandas a vyhodis tricateho. Zadne roztoky, zadne sahani do oci, zadne sundavani. Proste v nich celou dobu normalne fungujes. Maji vysokou propustnost kysliku, takze i kdyz v nich spis, oci se nedusi. Predstav si ten luxus - v noci jdes na zachod a VIDIS HO!!! Kdyz se rano vzbudis, mas sice pocit trosku sussich oci, ale staci je normalne oplachnout vodou a vse je zase OK. Nosim je v podstate bez preruseni uz treti rok a za tu dobu si pripadam jako normalne zdravy clovek. Taky Ti chci napsat, ze co nosim cocky, se muj zrak nejen nezhorsuje (predtim tak 1D/rok na kazdem oku), ale dokonce se zlepsil - z puvodnich 7,5 na obou mam ted stav, ktery jsem popsala nahore!
A konecne se blizim k veci: v techhle cockach jsem otehotnela, „zrala“ i potom rodila. Jelikoz zadny z lekaru na me nevidel bryle, tak kratkozrakost nikdo neresil. Takze jsem se pripravovala na normalni porod. Ani pak pri nem nikoho nenapadlo se ptat, jestli jsem kratkozraka nebo jestli mam cocky. Kdyby byval byl nutny operacni zakrok, nikdo by to stejne vedet nemusel, protoze jak jsem rikala, v tech cockach se normalne spi, rohovka se nedusi, tak by ani nebylo treba je sundavat na pripadnou operaci. Takze jsem celou dobu porodu videla ostre, Kubika jsem videla od prvni chvile a vidim ho doted krasne a ostre i v noci, kdy mu jen vypadne dudlik a ja ho nemusim honit po postylce hmatem, protoze ho proste vidim. V prubehu porodu jsem mela v 2.DP vysoky tlak, takze to byvalo mohlo nechat i neco na ocich, ale tak se nestalo. Vidim porad vyborne!
Mozna tohle vypada jak neskutecna oda na urcitou znacku, ale ja si proste nemuzu pomoct - kdo nevi, jake je to nevidet, si vubec neumi predstavit, jak uzasne to je. A s cockami obecne je to uplne jiny pokoukani!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
6.11.06 08:08

Marjanko, děkuju za názor a radu. I já zkoušela různé čočky, ale zatím my žádně nevyhovovaly. Stále jsem měla „pocit suchých očí“ asi mam oči dost citlivé. Je fakt, že ty, které používáš jsem ještě neměla, zeptám se svojí očařky a kdyžtak je zkusím.

Je fajn, žes našla takové super čočky, které ti vyhovují a nemusíš se „trápit“ s brýlemi. Naštěstí dnes už umí udělat taková skla, že mi nikdo nevěří, že mám tolik dioptrií. Dna o d půlitrů jsou minulostí. Ale ja fakt, že bez brýlí jsem slepejš…

Měj se hezky.
Jeva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí