Těhotenství a pracovní neschopnost 2023

5
26.7.23 13:09

Těhotenství a pracovní neschopnost 2023

Ahoj,

Zjišťuji ji si jen orientačně. Nejspíš budu muset jít na neschopenku v těhotenství. Už od začátku se necítím vůbec dobře, šílená únava a nevolnost se se mnou táhne už několik týdnů. Moje práce není vůbec fyzicky náročná ale za to psychicky. Je to kancelářská práce, kde si směny víceméně určuji sama a můžu si brát homeoffice, ale z té únavy a nevolnosti dělám práci tak napůl. Známý mi vyprávěli, že po pár měsících když jste na neschopence vám prý chodí 100% platu i víc. Nevíte někdo jak to je? Já měla za to, že když je neschopenka tak máte 60% jako u normální PN.

Děkuji :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65428
26.7.23 13:11
@Gjugc píše:
Ahoj,

Zjišťuji ji si jen orientačně. Nejspíš budu muset jít na neschopenku v těhotenství. Už od začátku se necítím vůbec dobře, šílená únava a nevolnost se se mnou táhne už několik týdnů. Moje práce není vůbec fyzicky náročná ale za to psychicky. Je to kancelářská práce, kde si směny víceméně určuji sama a můžu si brát homeoffice, ale z té únavy a nevolnosti dělám práci tak napůl. Známý mi vyprávěli, že po pár měsících když jste na neschopence vám prý chodí 100% platu i víc. Nevíte někdo jak to je? Já měla za to, že když je neschopenka tak máte 60% jako u normální PN.

To fakt nevim, kde to ten znamy vzal. Nerozlisuji se neschopenky. Jsou i stejne vychazky jako treba na zlomenou ruku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
161
26.7.23 13:15

Nevím jestli ti zrovna na únavu dají neschopenku.. :lol:
Jinak neschopenka se vyplácí od 66% vyměřovacího základu a každý měsíc se navyšuje. Někomu to dělá pár stovek někomu pár tisícovek. Prostě čím déle jsi doma, tím více máš peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36148
26.7.23 13:39

100% určitě nechodí, jedině by to měli v benefitech od firmy a nebo měl nějaký komerční pojištění pro tyto případy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.7.23 13:43
@Gjugc píše:
Ahoj,

Na neschopence jsme měla asi o 30 tisíc méně než plat.
Jsou firmy, kde jako benefit doplacejí do 100% platu.

• Citovat
  • Upravit
843
26.7.23 13:54

Myslím, že poslanci, vojáci a policisté mají 100%

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65428
26.7.23 13:55
@Anonymní píše:
Na neschopence jsme měla asi o 30 tisíc méně než plat.
Jsou firmy, kde jako benefit doplacejí do 100% platu.

To jo, ale to je benefit firmy. Dcera to ma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16456
26.7.23 14:48

Nemocenská je do 30. dne 60%, do 60. dne 66% a poté 72%. Nevím, kdo kde přišel na 100%. Jedině doplatek od zaměstnavatele, nebo pojišťovny, jinak fakt ne :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7978
26.7.23 15:11
@Dahlia0409 píše:
Nemocenská je do 30. dne 60%, do 60. dne 66% a poté 72%. Nevím, kdo kde přišel na 100%. Jedině doplatek od zaměstnavatele, nebo pojišťovny, jinak fakt ne :mrgreen:

no ale od 15. dne se platí i víkendy, takže ty dlouhodobé neschopenky zas tak nevýhodné nejsou. 100% to nebude, ale lidé s celkově nižšími příjmy říkají, že je to skoro stejné jako by chodili do práce. U vysokopříjmových je to jiné, protože je nějaký maximální vyměřovací základ, takže na nemocenská neroste adekvátně s výší platu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16456
26.7.23 15:27
@Lucka1111 píše:
no ale od 15. dne se platí i víkendy, takže ty dlouhodobé neschopenky zas tak nevýhodné nejsou. 100% to nebude, ale lidé s celkově nižšími příjmy říkají, že je to skoro stejné jako by chodili do práce. U vysokopříjmových je to jiné, protože je nějaký maximální vyměřovací základ, takže na nemocenská neroste adekvátně s výší platu.

Nemocenskou jsem téměř neměla, jen výjimečně a nikdy by to teda nevyšlo lépe, nebo stejně, jak kdybych byla v práci :mrgreen: Proto jsem měla nemocenskou jen, když bylo nejhůř, což naštěstí opravdu bylo minimálně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11866
26.7.23 15:44

Mě to vyšlo lépe být na neschopence :lol: ale jen proto že jsem těsně před tím než jsem měla neschopenku dostala několikrát mimořádnou odměnu která se mi do toho započítala…a započítala se i do mateřské takže mi to udělalo to že jsem měla i mateřskou vyšší než běžný příjem 😂 😁 🤭

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16456
26.7.23 15:53
@Vladusxx píše:
Mě to vyšlo lépe být na neschopence :lol: ale jen proto že jsem těsně před tím než jsem měla neschopenku dostala několikrát mimořádnou odměnu která se mi do toho započítala…a započítala se i do mateřské takže mi to udělalo to že jsem měla i mateřskou vyšší než běžný příjem 😂 😁 🤭

Tak to pak záleží, v jakém tom období člověk nastoupí, já měla PPM pěknou, přesto stejně menší a do nástupu jsem pracovala :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
27.7.23 07:54

A hlavně těhotenství není nemoc na co neschopenku. Vaše uvedené „potíže“ jsou v těhotenství přece normální

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24765
27.7.23 08:14

100 % platu i VÍC? To dělá ministra, ten známý? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65428
27.7.23 08:26

@Jim18 neotravuj,blokla jsem si tě