Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
Zjišťuji ji si jen orientačně. Nejspíš budu muset jít na neschopenku v těhotenství. Už od začátku se necítím vůbec dobře, šílená únava a nevolnost se se mnou táhne už několik týdnů. Moje práce není vůbec fyzicky náročná ale za to psychicky. Je to kancelářská práce, kde si směny víceméně určuji sama a můžu si brát homeoffice, ale z té únavy a nevolnosti dělám práci tak napůl. Známý mi vyprávěli, že po pár měsících když jste na neschopence vám prý chodí 100% platu i víc. Nevíte někdo jak to je? Já měla za to, že když je neschopenka tak máte 60% jako u normální PN.
Děkuji ![]()
@Gjugc píše:
Ahoj,Zjišťuji ji si jen orientačně. Nejspíš budu muset jít na neschopenku v těhotenství. Už od začátku se necítím vůbec dobře, šílená únava a nevolnost se se mnou táhne už několik týdnů. Moje práce není vůbec fyzicky náročná ale za to psychicky. Je to kancelářská práce, kde si směny víceméně určuji sama a můžu si brát homeoffice, ale z té únavy a nevolnosti dělám práci tak napůl. Známý mi vyprávěli, že po pár měsících když jste na neschopence vám prý chodí 100% platu i víc. Nevíte někdo jak to je? Já měla za to, že když je neschopenka tak máte 60% jako u normální PN.
Děkuji
To fakt nevim, kde to ten znamy vzal. Nerozlisuji se neschopenky. Jsou i stejne vychazky jako treba na zlomenou ruku.
Nevím jestli ti zrovna na únavu dají neschopenku.. ![]()
Jinak neschopenka se vyplácí od 66% vyměřovacího základu a každý měsíc se navyšuje. Někomu to dělá pár stovek někomu pár tisícovek. Prostě čím déle jsi doma, tím více máš peněz.
100% určitě nechodí, jedině by to měli v benefitech od firmy a nebo měl nějaký komerční pojištění pro tyto případy.
@Gjugc píše:
Ahoj,Zjišťuji ji si jen orientačně. Nejspíš budu muset jít na neschopenku v těhotenství. Už od začátku se necítím vůbec dobře, šílená únava a nevolnost se se mnou táhne už několik týdnů. Moje práce není vůbec fyzicky náročná ale za to psychicky. Je to kancelářská práce, kde si směny víceméně určuji sama a můžu si brát homeoffice, ale z té únavy a nevolnosti dělám práci tak napůl. Známý mi vyprávěli, že po pár měsících když jste na neschopence vám prý chodí 100% platu i víc. Nevíte někdo jak to je? Já měla za to, že když je neschopenka tak máte 60% jako u normální PN.
Děkuji
Na neschopence jsme měla asi o 30 tisíc méně než plat.
Jsou firmy, kde jako benefit doplacejí do 100% platu.
@Anonymní píše:
Na neschopence jsme měla asi o 30 tisíc méně než plat.
Jsou firmy, kde jako benefit doplacejí do 100% platu.
To jo, ale to je benefit firmy. Dcera to ma.
Nemocenská je do 30. dne 60%, do 60. dne 66% a poté 72%. Nevím, kdo kde přišel na 100%. Jedině doplatek od zaměstnavatele, nebo pojišťovny, jinak fakt ne ![]()
@Dahlia0409 píše:
Nemocenská je do 30. dne 60%, do 60. dne 66% a poté 72%. Nevím, kdo kde přišel na 100%. Jedině doplatek od zaměstnavatele, nebo pojišťovny, jinak fakt ne
no ale od 15. dne se platí i víkendy, takže ty dlouhodobé neschopenky zas tak nevýhodné nejsou. 100% to nebude, ale lidé s celkově nižšími příjmy říkají, že je to skoro stejné jako by chodili do práce. U vysokopříjmových je to jiné, protože je nějaký maximální vyměřovací základ, takže na nemocenská neroste adekvátně s výší platu.
@Lucka1111 píše:
no ale od 15. dne se platí i víkendy, takže ty dlouhodobé neschopenky zas tak nevýhodné nejsou. 100% to nebude, ale lidé s celkově nižšími příjmy říkají, že je to skoro stejné jako by chodili do práce. U vysokopříjmových je to jiné, protože je nějaký maximální vyměřovací základ, takže na nemocenská neroste adekvátně s výší platu.
Nemocenskou jsem téměř neměla, jen výjimečně a nikdy by to teda nevyšlo lépe, nebo stejně, jak kdybych byla v práci
Proto jsem měla nemocenskou jen, když bylo nejhůř, což naštěstí opravdu bylo minimálně
Mě to vyšlo lépe být na neschopence
ale jen proto že jsem těsně před tím než jsem měla neschopenku dostala několikrát mimořádnou odměnu která se mi do toho započítala…a započítala se i do mateřské takže mi to udělalo to že jsem měla i mateřskou vyšší než běžný příjem 😂 😁 🤭
@Vladusxx píše:
Mě to vyšlo lépe být na neschopenceale jen proto že jsem těsně před tím než jsem měla neschopenku dostala několikrát mimořádnou odměnu která se mi do toho započítala…a započítala se i do mateřské takže mi to udělalo to že jsem měla i mateřskou vyšší než běžný příjem 😂 😁 🤭
Tak to pak záleží, v jakém tom období člověk nastoupí, já měla PPM pěknou, přesto stejně menší a do nástupu jsem pracovala ![]()
A hlavně těhotenství není nemoc na co neschopenku. Vaše uvedené „potíže“ jsou v těhotenství přece normální