Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, mám otázku na toho, kdo má zkušenost se sníženou funkcí štítné žlázy v těhotenství. Jsem cca v 11tt a dnes mi řekla doktorka, že mám snížené hodnoty TSH 0,12. Jelikož jsou svátky před námi, jdu na endokrinologii příští čtvrtek 28.12.
Strašně se bojím, jestli se na to nepřišlo pozdě. ( Na teho, jsem později přišla)
Jestli nemůže být mozek už poškozen. Píší,.že v prvním trimestru je to nejdůležitější.
Prosím, má někdo zkušenost?
@Hanna000 Nízké hodnoty znamenají hyperfunkci. Nevím o tomto v těhotenství nic, ale hodně se mluví o opačném problému.
Rizika nadbytku hormonů štítné žlázy v těhotenství
Nadbytek hormonů štítní žlázy není v těhotenství tak častý jako jejich nedostatek. Nevede k ovlivnění inteligence, ale může vést ke špatnému růstu plodu a v těžších případech i k potratu a komplikacím při porodu.
@Evkad moc děkuji za odpověď, prosím, možná blbá otázka, jakto, že nízké hodnoty znamenají hyperfunkci?
TSH je hormon, který stimuluje štítnou žlázu k produkci hormonů. Když štítná žláza pracuje moc a tvoří nadbytek hormonů, snižuje se produkce TSH v adenohypofýze, proto právě nízké hodnoty značí hyperfunkci (není potřeba štítnou žlázu stimulovat, jelikož pracuje příliš).
@Lubia děkuji! Můžu se zeptat, co to pro mě znamená? Do teď jsem byla v domnění, že je to naopak ![]()
@Hanna000 ještě vám naberou určite přímo hormony štítné žlázy a uvidí, jak vysokou hladinu jich máte. TSH samo o sobě není příliš vypovídající, můžete to mít třeba hraniční. Každopádně být vámi, tak jsem zatím klidná, hyperfunkce nebývá v těhotenství tak závažná jako hypofunkce, která muže vést k mentální retardaci dítěte.
Příspěvek upraven 22.12.23 v 19:57
@Hanna000 není zač, uvidíte, co ukáží další testy. Pokud bude hyperfunkce pouze mírná, je možné, ze vás budou pouze sledovat. Termín na endokrinologii vám dali taky moc pěkný, většinou je nával. Přeji hodně štěstí.
Ahoj, ja taky mela (mozna jeste mam, zjisteno v 9tt) snizeny TSH, samozrejme jsem si googlila, byla v nervu, protoze jsem se prehledla a cetla si o hypofunkci, pritom prave snizene TSH muze znacit opak- hyperfunkci.
Doktor me uklidnil, ze pry je to na zacatku tehotenstvi bezne, udelal mi sono, predepsal kontrolni nabery vzdy po peti tydnech a predepsal jod. Tak jestli jste doted nebrala, tak se zkuste pozeptat na ten jod aspon v lekarne ![]()
@Zu88 jeee, děkuji. Tak to jsme měly teda stejně. Také jsem to nejdřív pochopila jako hypofunkci. A to jsem se tedy dost vyděsila. Děkuji za rady. Hezké svátky ;
![]()
@Zu88 @Hanna000 ahoj! Ten jód mě kapku zarazil - jednou mi ho Dr. předepsal na HYPOfunkci.
Možná bych těch pár dní radši počkala a nezahrávala si s tím, zrovna v těhotenství. Když si na kontrole vzpomeneš, mohla by ses ho zeptat, jak to s tím jódem je? ![]()
@broskvová zmrzlina
Ano, mám v plánu počkat, jdu ve čtvrtek, tak je to zachvilku. A dám vědět co se dozvím ![]()
@broskvová zmrzlina ahoj, promin, dlouho jsem tu nebyla, tak nevim, jestli je to aktualni. Od toho 9tt jsem byla na odberu 3×, vysledky uz byly v poradku, ale jod beru na doporuceni doktora dal.
Kdyz jsem byla poprve, tak jsem se specificky ptala, respektive jsem mu rikala, ze po precteni vsech clanku na netu jsem si nebyla jista, zda ho teda brat ci nebrat pri hyperfunkci, ale rekl mi, ze urcite. Takze zobu 😊