Těhotenství je nemoc?

69
20.5.14 11:59

Těhotenství je nemoc?

Ahojky všem,
snažíme se s přítelem o miminko a setkala jsem se momentálně se dvěma různými pohledy a stavy na těhotenství a jsem z toho celá mimo a pořád musím přemýšlet, jak se jednou budu chovat já. Mám čtyři kamarádky, které buď už mají miminko nebo jsou těhotné. První dvě berou těhotentsví v pohodě - starají se o sebe normálně, dávají si pozor na to co jí hlavně u těch známých nebezpečných potravin, ale jinak jí všechno, lehce sportují, chodí do práce, chodí normálně do společnosti s kamarády (i jednou za čas tam kde se i kouří, pokud jim třeba není zrovna špatně). Musím ale říct, že oběma se podařilo otěhotnět víceméně rychle. Ty další dvě kamarádky se dle mého chovají trochu šíleně. Vyjmenovaly mi, co všechno se jíst nesmí v těhotenství a tak to nejí (takže polovinu všech potravin), jedna z nich se v autě při řízení i jako spolujezdec ani nepoutá (co kdyby, to poškodilo plod) a to upozorňuji, že má v autě 8 airbagů, obě naprosto přestaly chodit do společnosti (co kdyby se trošku nadýchaly kouře), jedna dala dvě svoje kočky k tátovi a ani je už nepohladí (protože je přesvědčená, že toxoplazmóza se přenáší i slinama a chlupama)… no mohla bych pokračovat. Těmhle dvěma trvalo otěhotnění cca 9 měsíců snažení, ale komplikace při těhotenství nemají absolutně žádné… A já se ptám, přijde vám to normální, když se někdo chová, jako by bylo těhotenství nemoc? Třeba to normální je, ale já to moc nechápu. Nedovedu si představit, že přestanu společensky úplně žít, že přestanu jíst půlku všech potravin nebo že budu riskovat zabití airbagem v autě apod. Ta jedna kamarádka, co je v pohodě, tak se řídí doktorem, který jí řekl - dělejte vše, co vám dělá dobře, jezte vše (až na pár výjimek), po čem je vám dobře, choďte mezi lidi, cvičte - tělo si samo ve všem řekne, když je něco špatně. A mě to takhle přijde normální a přirozený. Chápu, že člověk se bojí, že může o miminko přijít, ale myslím, že tyhle věci na to snad ani pořádně mít vliv nemůžou (ale třeba o tom nic nevím). Navíc, člověk se o svoje dítě bojí pak už stejně celý život, takže to znamená, že přestane žít svůj život? Jaký na to máte názor? Jak jste se chovaly vy? Co vám přijde normální? :)

Příspěvek upraven 20.05.14 v 14:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13714
20.5.14 12:04

No hele, až otěhotníš, chovej se, jak uznáš za vhodné a vykašli se na řešení životů jiných. Každý bude nakonec odpovědný sám za sebe, svůj život, své dítě, tak pokud ho uklidní vystěhovaná kočka, tak ať.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7765
20.5.14 12:05

Každý to má jinak. Jak říká moje dr. těhotenství není nemoc, ale jiný stav na který je potřeba brát ohled.

Já to nějak extra neřeším. Jím na co mám chuť, ale tatarák si třeba nedám. Do společnosti chodím. Jediné co jsem musela omezit je tahání těžkých věcí, sekání trávy apod. páč mi začne vždy tvrdnout šíleně břicho a dostanu křeče.

Znám hodně žen co to přehání, ale neberu jim to. Je to jejich život ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
815
20.5.14 12:06

Prožívám něco podobného. Jsem v 8 tt. a v práci jsem to zatím nikomu neřekla. Minulý týden tam přiletěla jedna kolegyně, že ji vyšel pozitivní test, že jde okamžitě na nemocenskou, ať dneska vezme někdo šichtu za ní, že je šíleně unavená, že se tu čudí a že se nebude přepracovávat. No musela tam 1 den zůstat, holky jí donesly něco na zub ona začala vyřvávat,,Tohle já žrát nebudu." No hrůza. :D Asi stejně jako ty chápu, že může mít někdo strach, ale nic se nesmí přehánět. :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5065
20.5.14 12:07

Dělala jsem v těhotenství všechno, nijak zvlášť jsem se neomezovala. Pravda, vyhýbala jsem se tepelně neupravenému masu a byl to pro mě opravdu boj, když třeba manželovi přinesli krásný růžový biftek a já musela polknout slinu a cpát se něčím jiným :D V 8. měsíci jsem byla na sestřině maturitním plese. Když se mi někam chtělo, šla jsem, když se mi nechtělo, nešla jsem. Otěhotněla jsem bez problému. Podle mě to takhle je přirozené a normální, zbytečně to nehrotit. Ale zase dokážu pochopit, že ženská co se snaží otěhotnět x let a pak se jí to konečně povede je vystrašená ze všeho a proto to může přehánět. Ať si to každý prožívá jak chce, je mi to víceméně fuk. (pokud mi teda nějaká taková vystrašená nastávající maminka neradí)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tynkycat
20.5.14 12:08

Já myslim, že jako vždy je nejvhodnější zlatá střední cesta, není to nemoc, ale přecejenom je to jiný stav… žena by na sebe měla být opatrná a řídit se doporučením lékaře…

• Citovat
  • Upravit
17595

Ano, někdo má pohodové těhotenství, někdo rizikové.
Ať si to každá prožívá po svém. Nač hodnotit? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8142

Kazdy se v ruznych situacich chova jinak. Jekdo je pri chripce doma a nechava se obskovat, jiny funguje normalne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7601

No tak ja treba zjistila o jidle, ktere by se nemelo v tehu jist az po porodu.. Jedla jsem ho, v aute sem se poutala a ridila jeste den pred porodem, do spolecnosti jsem chodila normalne.. Ja nevim no, cim vic se clovek omezu, tim je tzo podle me horsi. Ty sama v tehu poznas co je pro tebe dobre a co ne :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101628
20.5.14 12:09

@Rose89 Asi takhle myslela bych si o nich svoje (jo, že to přehání a snažení 9 měsíců není žádné dlouhé snažení…) ale je to jejich problém a moje zbytečná starost. Ale kdyby některá z nich chtěla jet se mnou jako spolujezdec a nepásat se, tak ji z toho auta vyhodím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436

Asi takhle: co přijde normální mě, nemusí být normální pro jiného. ;) Je mi to jedno, nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, jestli se v těhotenství chová tak nebo onak, asi mám na starosti důležitější věci. :mrgreen: A v neposlední řadě daného člověka a jeho názory respektuji, má na to právo. :nevim:

A jak jsem to měla já? Každé těhotenství úplně jiné, u prvního jsem taky dost řešila a četla katastrofické scénáře, zase jsem to ale nepřeháněla (viz. ta tvoje strava, hospody, pásy (v životě by mě nenapadlo jezdit bez pásů…), doma jsem byla v podstatě od začátku na rizikovém po bouračce. U druhého jsem neřešila vůbec nic, nebyl na to čas, doma mi lítalo batole. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1452
@Virginia píše:
No hele, až otěhotníš, chovej se, jak uznáš za vhodné a vykašli se na řešení životů jiných. Každý bude nakonec odpovědný sám za sebe, svůj život, své dítě, tak pokud ho uklidní vystěhovaná kočka, tak ať.

souhlas!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4515
20.5.14 12:10

Ahoj :-) Myslím si, že tak nějak všeho s mírou…Ze začátku jsem měla taky strašnej strach a hlavně i v okolí, jak mě všichni upozorňovali, co se nesmí…teď jsem v 6.měsíci a dělám vše podle citu…normálně si dám kafe (méně často), dám si jednou za čas hermelín, pálivé koření, sklenku kofoly, dokonce si dám i horkou sprchu a ničemu to nevadí… Do společnosti chodím normálně, kouř mi sice vadí, ale to mi vadil i před těhotenstvím… Dělej vše, co uznáš za vhodné :-) Není dobré na začátku těhu skákat na diskotéce, ale ani sedět doma jako pecka a bát se všeho :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
20.5.14 12:10

Ty jo, nepoutat se je větší hazard než ze pasy ublíží dítěti 8o. Já v obou tehotenstvich ujizdela na hermelinu a mám zdravé děti. Doktor mi řekl, ridte se rozumem a všeho s mírou. Teda co jsem fakt nejedla byl tatarak a volské oko a vejce na mekko ( to fakt vše muluju ). Občas jsem si dala pivko a nebo decku vina. Kočky jsem nerešila, ale to proto, ze jsem si před těhotenstvím nechala dělat testy a toxoplasmozu mám prodelanou. Kouř nesnasim, tak radši chodim na zahrádky :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11750
20.5.14 12:11

Ja jsem v prvnim tehotenstvi prestala jist hermeliny a tatarak, nepila jsem alkohol. Jinak jsem se v nicem zasadne neomezovala, ale bylo mi blbe a mela jsem komplikace, takze „v pohode stav“ to pro me stejne nebyl.
V druhym uz jsem si hermelin dala 8) Jinak ziju porad stejne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí