Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dělejte vše, co vám dělá dobře, jezte vše (až na pár výjimek), po čem je vám dobře, choďte mezi lidi, cvičte – tělo si samo ve všem řekne, když je něco špatně.
a s tímto naprosto souhlasím.
Já jsem čekala na otěhotnění 13 let. Byla jsem opatrnější. Být tebou, tak řeším svůj život a ostatním zase nechám ten jejich. Když jim to vyhovuje, tak jim to prostě nech a když ti to vadí, hledej v sobě důvod, proč nejsi schopná respektovat jejich rozhodnutí a máš potřebu to řešit. ![]()
Tak já prožívám své druhé těhotenství, první proběhlo uplne v poradku, uzivala jsem si to nic me nebolelo, nic mi nebylo, travu sem sekla ještě tyden před porodem, prostě paráda, ale ted u druheho tehotenství holky fakt katasrofa, je pravda že má rizikovku, nizký tlak 80/50,ale jsem v 7 měsící a myslím si kolkrát že to už nezvládnu, je mi fakt hrozně a všechno mě bolí, takže sama můžu posoudit, každé těhotenství je jine a nikdy nevite co svami hormony udelají.
Dělám téměř vše, jako jsem dělala před těhotenstvím. Když jsem byla těhotná poprvé, nezvedala jsem nic těžkého. Teď zvedám naši 12 kg slečnu, snažím se to omezovat, ale občas není vyhnutí. Jím normálně, syrové maso nebo vejce bych si nedala ani jako netěhotná. Chovej se tak, jak Ti vyhovuje, určitě není nutné zůstat doma a ležet, pokud ti to doktor nenařídí a je Ti dobře. Naopak je lepší být trochu v kondici. Myslím, že tvoje kámošky to trochu přehání, ale to je asi povahou, ne 9 měsíci snažení, to zas není tak dlouhá doba.
@Rose89 Uprimne,9 mesicu snazeni neni tak moc, takze to duvod pro nejakou precitlivelost neni. Ale az do sveho otehotneni nacpes desitky nekdy i stovky tisic, prodelas nekolik obdobi beznadeje, tak take budes citlivejsi a chovat se mozna az preopatrne.
A hlavne, cim delsi neuspesne snazeni, tim vice vyhledavas informace a takovy ten prechod, kdy netusis, kdy je obulace, kdy je 1. den ms cyklu do faze, kdy znas pomerne presne vsechny faze vyvojoveho cyklu, se neodehrava pouze v teto rovine, ale i v tom, co je a neni v tehotenstvi vhodne, co je a neni v sestinedeli vhodne apod.
Jsem v 19 tt a myslím, že patřím spíš mezi ty klidné, co těhotenství neberou jako nemoc. Ale občas mne přepadne dost nepříjemný strach, že jsem něco udělala špatně a trochu „řeším“… To se asi probouzejí mateřské pudy. I za války se přece rodily děti a byly úplně v pořádku, ačkoliv v té době maminky neměly k dispozici vitamíny, seznam jídel, co nesmí, ani UZ každý měsíc ![]()
A ted si představ jak se budou chovat k miminku..
ne ted vážně..těhotenství se má hlavně užívat. Já chodila do práce do 35. týdne. Chodila kamkoliv a občas zašla s přítelem do hospůdky na sodovku, jarní úklidy, práce na zahrádce atd atd. Není to nemoc ale taky myslím, že to někteří přehánějí. V těhotenství si jenom užívat..protože pak toho užívání moc není ![]()
@Rose89
Zakladatelko, a řekni mi.. některé kamarádky co skládaly státnice na škole tím žily celý rok a slavily to ještě iks měsíců a všechny otravovaly vyprávěním co je čeká za zkoušky a jak kterou složily.. a některé kamarádky absolvovaly, nastoupily do práce s diplomem v kapse a tak nějak se o tom ani nezmínily.. a některé kamarádky se vdávají s dvěma, třemi příbuznými, oddací list založí a žijí dál tak jako předtím, a některé kamarádky plánují svatbu rok dopředu, o sto lidech na hradech s milionem pomocníků, muzikantů, kadeřnic, řidičů, vše o svatbě věší na internet a ještě rok otravují při každé příležitosti s fotkama.. řekni mi proč to dělají a co je normální?
@kjhui píše:
@Rose89
Zakladatelko, a řekni mi.. některé kamarádky co skládaly státnice na škole tím žily celý rok a slavily to ještě iks měsíců a všechny otravovaly vyprávěním co je čeká za zkoušky a jak kterou složily.. a některé kamarádky absolvovaly, nastoupily do práce s diplomem v kapse a tak nějak se o tom ani nezmínily.. a některé kamarádky se vdávají s dvěma, třemi příbuznými, oddací list založí a žijí dál tak jako předtím, a některé kamarádky plánují svatbu rok dopředu, o sto lidech na hradech s milionem pomocníků, muzikantů, kadeřnic, řidičů, vše o svatbě věší na internet a ještě rok otravují při každé příležitosti s fotkama.. řekni mi proč to dělají a co je normální?
Kazdy to proste proziva jinak, ale umim si takove maminky cekatelky predstavit, taky jsem jich par zazila.
Ja jsem teda v tehotenstvi skoncila hned na zacatku doma a to proto, ze mam problemy se zady a sedavou praci a zacly me chytat obrovske krece do bricha, kdyz jsem sedela v praci tech 9 hodin u pocitace, takze jsem byla doma a byl klid. Pracovala jsem teda z domu, pobihala po byte a po venku, nesedela na zadku, bo to bylo jedine, co mi pridelavalo problemy a pekne si uzila cele tehotenstvi
Pro me to bylo paradni obdobi a uprimne uz ted se tesim na dalsi! V nicem jsem se neomezovala, chovala jsem se jako netehotna, nic jsem o tehotenstvi a porodu necetla a dobre jsem udelala ![]()
Já to nijak neřeším, abych to ujasnila. Jen mě to šíleně překvapilo a strašně mě zajímalo, zda to takhle má víc lidí nebo jestli jsou tohle spíš extrémy. Samozřejmě ať se každý chová jak uzná za vhodné, to není moje věc. Ani jim do toho samozřejmě vůbec nekecám, spíš na to mlčím, protože si prostě myslím to svoje. Chápu, když to někdo hrotí, pokud už třeba přišel o miminko nebo když má rizikový těhu z vážných důvodů nebo se snažil otěhotnět fakt dlouhou dobu. Ale při bezproblémovém těhotenství mě to prostě překvapilo, že jsem potřebovala zjistit, jestli to je nebo není normální. Ale jak píšete - normální je asi to, co každý sám uzná za vhodné. ![]()
@kjhui Ježiš, to vím, že se život úplně změní, myslela jsem to úplně jinak. A nesoudím je, jen je nechápu. Vím, jak to s těhotenstvím mají, protože jsou to moje dobré kamarádky, tudíž vím, že žádný problém absolutně není a že jim doktor takový blbosti neřekl… ![]()
V prvním těhotenství jsem resila absolutne všechno. Vybrala jsem jídla, mela jsem teh. cukrovku a hlídala si glykemie tak přísně, az mi z toho hrabalo. Nikdy jsem snad nic těžšího nezvedla, cloveka s cigárem bych snad byla schopna i zabit. Skončila jsem na rizikovém a dcera se narodila o tři týdny driv. Ja v šestinedělí velmi slušný náběh na poporodní depku.
Teď jsem cele těhotenství fungovala naprosto normálně včetně pohybu a jídla, přestože mam opět cukrovku, zrovna jsem se naprala luxusním vepro, knedlo, zeli, které jsem vařila k obědu. Samo glykemie hlídám, ale nehrotím to. A tak je to se vším. Mam doma skoro dvouletou holčičku, proste nejde jinak. Jsem v 39tt a jsem v mnohem větší psychické pohodě než poprvé. I mimcu se zjevně u mě líbí víc.
Ale proč to píšu - i normální racionální clovek se může změnit těhotenstvím na magora a neodsuzovala bych ho. Ja se za to nestydím, jo, delala jsem to z mého pohledu poprvé blbe, ale to jsem v té době nevěděla.
@Rose89
tak hlavně si uvědom, že málokdo kdo má v těhotenství nebo s početím nějaký zdravotní problém, tak to ventiluje každému na ulici na potkání.. takže nikdy nevíš jestli ty „prdlé“ těhule dělají co dělají jen tak z plezíru, nebo k tomu mají závažný osobní důvod.. a zlé řeči ublíží víc než facka