Těhotenství, nemocenská, učitelka

Anonymní
9.8.21 20:45

Těhotenství, nemocenská, učitelka

Dobrý večer, pracuji jako učitelka na ZŠ. TP mám 24.11.,s vedením jsem domluvená, že v září už nenastoupim a domluvím se na nemocenské, dnes mi bylo řečeno, že neví, jak mi vyjde dovolená. Netusite, odkdy si mám nechat napsat nemocenskou? Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2008
9.8.21 20:47

Resila jsem ve skole s ucetni, ta ma prehled zbyvajici dovolene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Yorkmut
9.8.21 21:08
@Anonymní píše:
Dobrý večer, pracuji jako učitelka na ZŠ. TP mám 24.11.,s vedením jsem domluvená, že v září už nenastoupim a domluvím se na nemocenské, dnes mi bylo řečeno, že neví, jak mi vyjde dovolená. Netusite, odkdy si mám nechat napsat nemocenskou? Děkuji.

Na vejplatnici za cervenec uvidis pocet zbyvajicich hodin. Podelis 8 a mas pocet dnu.

• Citovat
  • Upravit
37136
9.8.21 21:10

A kdy to a tou dovolenou budou vědět? Ono si můžeš neschopenku nechat od 1.9. a dovolenou si vybrat před nástupem na mateřskou nebo se dá vybrat až po mateřské (i když nevím jak by to bylo, to by ti ji museli převést na další rok).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Yorkmut
9.8.21 21:11

Zakaldatelko a ono ti neco zbyde, kdyz cerpes dovo ted pres prazdniny?

• Citovat
  • Upravit
35962
9.8.21 21:53

No, nebudu komentovat že se zaměstnavatelem zneužívate nemocenskou. Jinak bych si tu dovolenou nechala a čerpala ji až mezi mateřskou a rodicovskou dovolenou. Vznikne ti nárok ještě za tu mateřskou i za další rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3745
9.8.21 21:58
@JancaS84 píše:
No, nebudu komentovat že se zaměstnavatelem zneužívate nemocenskou. Jinak bych si tu dovolenou nechala a čerpala ji až mezi mateřskou a rodicovskou dovolenou. Vznikne ti nárok ještě za tu mateřskou i za další rok.

No, ale jak bys to udělala? Zahájí školní rok, začne učit a za 3-4 týdny předá třídy jiným učitelům, ti budou psát písemky a zkoušet to, co je ona učila, zástupce bude předělávat úvazky a rozvrhy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
9.8.21 22:10
@Beckyttine5 píše:
No, ale jak bys to udělala? Zahájí školní rok, začne učit a za 3-4 týdny předá třídy jiným učitelům, ti budou psát písemky a zkoušet to, co je ona učila, zástupce bude předělávat úvazky a rozvrhy?

Vždyť nemusí učit. Zaměstnavatel ji přeřadí na jinou práci. Vždyť i učitelka může dát v průběhu školního roku výpověď. Přeci nejsou učitelky otroci, že musí dokončit školní rok. I když je to slušnost a zvyk, ale vůbec to tak být nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37136
10.8.21 06:59

@JancaS84 tak zrovna tady bych to s tou nemocenskou neviděla tak hrozně, vždyť na ni bude kolik? 3 týdny? Jsou takové, co si ji napíšou hned s pocuranym testem a jsou na ní třeba 8 měsíců, to je horší a taky je to běžná praxe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
10.8.21 07:52
@janickaIII píše:
Vždyť nemusí učit. Zaměstnavatel ji přeřadí na jinou práci. Vždyť i učitelka může dát v průběhu školního roku výpověď. Přeci nejsou učitelky otroci, že musí dokončit školní rok. I když je to slušnost a zvyk, ale vůbec to tak být nemusí.

Musí - nemusí. Reálně je komplikace, když učitel skončí během školního roku a v tomhle případě nesmysl, aby končil za měsíc od začátku školního roku. Nebi jakou jinou práci má ředitel udělit učitelce? Má té těhotné strčit na měsíc do ruky mop a ať jde uklízet? Vždyť i na tohle má lidi… Má dělat měsíc v kuse inventury ve skladu? No ale vždyť už nemůže tahat těžké věci. Nebo má tu učitelku strčit na měsíc do kuchyně? :think: Vážně, jak by to v tomhle případě mělo být dle tvého názoru provedeno?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
10.8.21 08:00
@Petule030 píše:
Musí - nemusí. Reálně je komplikace, když učitel skončí během školního roku a v tomhle případě nesmysl, aby končil za měsíc od začátku školního roku. Nebi jakou jinou práci má ředitel udělit učitelce? Má té těhotné strčit na měsíc do ruky mop a ať jde uklízet? Vždyť i na tohle má lidi… Má dělat měsíc v kuse inventury ve skladu? No ale vždyť už nemůže tahat těžké věci. Nebo má tu učitelku strčit na měsíc do kuchyně? :think: Vážně, jak by to v tomhle případě mělo být dle tvého názoru provedeno?

Podívej se do zákona. Tam je popsané jakou jinou práci ji může přidělit a jak se zachovat, pokud pro ni jinou práci nemá. Ona je vlastně sama proti sobě, když přistoupí na dohodě, že půjde na nemocenskou. Neotěhotněla určitě před měsícem a zaměstnavatel měl celých, minimálně 6 měsíců, na to aby vymyslel jakou práci ji na měsíc/dva přidělí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3745
10.8.21 08:35
@janickaIII píše:
Podívej se do zákona. Tam je popsané jakou jinou práci ji může přidělit a jak se zachovat, pokud pro ni jinou práci nemá. Ona je vlastně sama proti sobě, když přistoupí na dohodě, že půjde na nemocenskou. Neotěhotněla určitě před měsícem a zaměstnavatel měl celých, minimálně 6 měsíců, na to aby vymyslel jakou práci ji na měsíc/dva přidělí.

Ale v tom školství se to tak prostě dělá, že když víš, že bys v daném pololetí učila jen pár týdnů, tak už prostě nenastoupís…
Jinak u nás má většina kolegyň první dítě narozené v září - říjnu, takže plynule dokončily školní rok a druhé dite jim pak navázalo z rodičovské dovolené… Někdy je to tak, že má ředitel za učitelku zástup, takže ona učí, pak jde na mateřskou a zástup po ní vše převezme - ale to nebývá často, protože bývají různé aprobace, tak to pak spíše prerozdeli jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.8.21 08:46
@janickaIII píše:
:lol: A na jakou jinou práci??? Asistentku pedagoga? Ta místa jsou dopředu plánovaná minimálně na rok. Nemůže najednou třeba sedět a dělat speciální pedagožku. Ve školství ji prostě jinam přiřadit nemůže. Řeší se to nemocenskou. Já například jsem měla první dítě termín na konci ledna. Měla jsem třídnictví, náročné osmáky, takže jsem vydržela do půlky listopadu - 1.čtvrtletí, ne až do Vánoc a šla jsem na nemocenskou. Třídnictví přebrala kolegyně, moje předměty pak zástup na dobu určitou. Druhé dítě jsem plynule navázala mateřskou a rodičák, dítě narozené v listopadu a když jsem nastupovala v září, tak to samozřejmě bylo před třetími narozeninami dítěte. Vyšla jsem zaměstnavateli a vlastně i sobě vstříc. Začínat a chytat se ve škole v listopadu není to nejlepší ani pro žáky ani pro učitele.
  • Citovat
  • Upravit
10651
10.8.21 08:50
@Anonymní píše: :lol: A na jakou jinou práci??? Asistentku pedagoga? Ta místa jsou dopředu plánovaná minimálně na rok. Nemůže najednou třeba sedět a dělat speciální pedagožku. Ve školství ji prostě jinam přiřadit nemůže. Řeší se to nemocenskou. Já například jsem měla první dítě termín na konci ledna. Měla jsem třídnictví, náročné osmáky, takže jsem vydržela do půlky listopadu - 1.čtvrtletí, ne až do Vánoc a šla jsem na nemocenskou. Třídnictví přebrala kolegyně, moje předměty pak zástup na dobu určitou. Druhé dítě jsem plynule navázala mateřskou a rodičák, dítě narozené v listopadu a když jsem nastupovala v září, tak to samozřejmě bylo před třetími narozeninami dítěte. Vyšla jsem zaměstnavateli a vlastně i sobě vstříc. Začínat a chytat se ve škole v listopadu není to nejlepší ani pro žáky ani pro učitele.

Vždyť píšu podívejte se do ZP, jaké práce ji může nabídnout a jak se má zachovat, když pro ni práci nemá. Nemocenská to určitě není.
Ale souhlasím, že zrovna u učitelky je úplně jedno jestli bude měsíc na bezdůvodné nemocenské. Systém vysávají jiní a ne učitelé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65288
10.8.21 09:01
@janickaIII píše:
Vždyť píšu podívejte se do ZP, jaké práce ji může nabídnout a jak se má zachovat, když pro ni práci nemá. Nemocenská to určitě není.
Ale souhlasím, že zrovna u učitelky je úplně jedno jestli bude měsíc na bezdůvodné nemocenské. Systém vysávají jiní a ne učitelé.

tak ono to není jednoduché třeba s penězma. Ředitel nedostane najednou peníze na dva učitele naráz, takže by musel toho zastupujícího zaplatit z peněz, které jsou určené na něco jiného, třeba z prémií, které i tak jsou jednou za čas. Nebo se nekoupí něco jiného, co je třeba. Ono je i přesně určené, jaké peníze na co se dají použít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí