Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ja byla taky tehu v 16ti.
pokud mas obcanku, coz mas, tak dr musi dodrzet lekarske tajemstvi, tudiz tvym rodicum nic rict nemuze bez tveho souhlasu
urco si na gyndu zajdi co nejdriv
Myslím, že tady funguje lékařské tajemství. jestli je ti 16, tak sex mít můžeš a tím pádem si máš následky řešit sama. tak si tam zajdi, ať máš jistotu.
Jelikož ještě zakladatelka není plnoletá a rodič je za ní do plnoletosti zodpovědný, má tudíž právo (pokud se tedy zeptá) na sdělení informací od lékaře.
Každopádně bych ale neřešila to, jak to utajit před rodiči. Určitě je lepší se svěřit alespoň jednomu (matce či otci - podle toho ke komu má větší důvěru). Beru to jako matka 16 dcery. Určitě mi nebude příjemné, když by za mnou s tímto problémem přišla a doufám, že by neočekávala klidný rozhovor, ale určitě bych jí hlavu neutrhla a naopak bych po uklidnění ocenila, že by za mnou přišla. Protože rodič může s leččíms pomoci. I kdy nevím, jaký vztah má zakladatelka s rodiči.
@Ddennkaa píše:
Jelikož ještě zakladatelka není plnoletá a rodič je za ní do plnoletosti zodpovědný, má tudíž právo (pokud se tedy zeptá) na sdělení informací od lékaře.
Každopádně bych ale neřešila to, jak to utajit před rodiči. Určitě je lepší se svěřit alespoň jednomu (matce či otci - podle toho ke komu má větší důvěru). Beru to jako matka 16 dcery. Určitě mi nebude příjemné, když by za mnou s tímto problémem přišla a doufám, že by neočekávala klidný rozhovor, ale určitě bych jí hlavu neutrhla a naopak bych po uklidnění ocenila, že by za mnou přišla. Protože rodič může s leččíms pomoci. I kdy nevím, jaký vztah má zakladatelka s rodiči.
plnoleta neni, ale ma uz obcanku, tudiz je dr vazan lekarskym tajemstvim, zalezi na ni co a jestli rekne rodicum
mluvim z vlastni zkusenosti
vsak od 15ti let, kdyz jde do nemocnice, tak se sestricky ptaji, komu muzou podat informace
A u vašich gynekologů vám nedávají podepsat „Písemný souhlas zákonného zástupce
s poskytováním zdravotních služeb“??
@pipiinka to bych ta jistě netvrdila. Byla sem na operaci v nemocnici v 17 letech a vše mi podepisovala mamka. Takže to bude jen na domluvě s doktorem.
Zakladatelko, být tebou zatím rodičům nic neříkám, ať je nevyplašíš zbytečně. Ale došla bych si na gyndu a pokud by to bylo těhu, poprosila bych doktora, ať nechá oznámení rodičům na tobě, klidně s nějakou třeba týdenní lhůtou.
@Aspera píše:
@pipiinka to bych ta jistě netvrdila. Byla sem na operaci v nemocnici v 17 letech a vše mi podepisovala mamka. Takže to bude jen na domluvě s doktorem.Zakladatelko, být tebou zatím rodičům nic neříkám, ať je nevyplašíš zbytečně. Ale došla bych si na gyndu a pokud by to bylo těhu, poprosila bych doktora, ať nechá oznámení rodičům na tobě, klidně s nějakou třeba týdenní lhůtou.
@pipiinka píše:
plnoleta neni, ale ma uz obcanku, tudiz je dr vazan lekarskym tajemstvim, zalezi na ni co a jestli rekne rodicum
mluvim z vlastni zkusenosti
vsak od 15ti let, kdyz jde do nemocnice, tak se sestricky ptaji, komu muzou podat informace
Tak to je divný. Když jsem šla poprvé s dcerou na gynekologii, sdělili mi, že pokud budu chtít, mohu být u vyšetření a zároveň vědět o zdravotním stavu dcery - právě z důvodu, který jsem psala.
Pokud ale zakladatelka půjde na vyšetření bez vědomí rodičů, nejsou lékaři poivini nic rodičům hlásit. Ale jak jsem psala, pokud se rodiče budou chtít informovat, myslím si, že pokud není plnoletá informace mi můsí sdělit.
@Aspera píše:
@pipiinka to bych ta jistě netvrdila. Byla sem na operaci v nemocnici v 17 letech a vše mi podepisovala mamka. Takže to bude jen na domluvě s doktorem.Zakladatelko, být tebou zatím rodičům nic neříkám, ať je nevyplašíš zbytečně. Ale došla bych si na gyndu a pokud by to bylo těhu, poprosila bych doktora, ať nechá oznámení rodičům na tobě, klidně s nějakou třeba týdenní lhůtou.
Souhlasím
Ahoj kamarádka má 16 letou dceru, byla s ní na gyndě a sestřička se jí v čekárně ptala zda pujde sní k lékaři aby zjistila jak na tom dcera je, pokud by nešla, od lékaře se nedozví ani to že je těhotná, nesmí jí to říct… ta informace je stará asi týden
Tak mi potom řekněte, proč jeden nejmenovaný gynekolog v Jihlavě bez již zmíněného souhlasu nechce nezletilé ošetřit?? ![]()
Ahoj,
Potřebovala bych poradit. Je mi šestnáct a poslední dobou mě trápili bolesti prsou a v podbříšku tak jsem si udělala těhotenský test který mi dvakrát vyšel pozitivně. Nedávno jsem měla něco s cystou a na internetu jsem se dočetla, že cysty můžou falešně ovlivnit výsledek testu. Antikoncepci beru pravidlně víc než rok tak mi to příjde divné a chtěla jsem se zeptat jestli gynekolog může oznámit těhotenství rodičům protože bych jim to radši řekla sama kdyby náhodou, ale chtěla bych mít stoprocentní jistotu. Rodiče řeší momentálně vážné zdravotní problémy a mají starostí velmi moc tak bych jim nechtěla přitěžovat ještě víc kdybych náhodou těhu nebyla.
Děkuju