Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Potřebuji poradit.
v 10tt jsem Prolezela 2 týdny v nemocnici na kapackach-ukrutně bolesti břicha s brekotem. Řekly mi že se mi vrátily srusty ktere jsem byla odstranit v roce 2015, říkaly že jak se mi v tehu zvětšuje děloha budou ty bolesti ještě větší. Stále mě píchá břicho. Není to tak šíleně jako před tím. Že jsme musela ležet v nemocnici. Ale jsem v 15tt a už mám i problém s trávením. Taky teď v těhotenství což mi přijde divné moc toho nesmím jsem hned plná. Talíř obědu mám na 4× za celý den. Na jednou to nesnim. Objevily se mi průjmy i bez bolesti břicha. Pak mám zas zácpu střídá se to. Je možné že něco je kvůli těhotenství. Jenomže já cítím že to téma srustama bude. Když jsem ležela v té nemocnici. Řekly mi že je ale můžou odstranit až po porodu. Že se bojí. Ted. Jenomže já mám strach že kvůli bolestem to nevydržím do porodu. Taky jsem četla na netu že srusty v těhotenství jsou hodně závazná věc. Chtěla bych to odstranit hned. Je tu někdo kdo byl na zákroku v těhotenství a vše dopadlo v pořádku i miminko? Chci si operaci vyžádat. Ale aby to bylo bezpecne ![]()
Zkušenost naštěstí nemám, to chce se poradit o problematice s opravdu zkušeným a kompetentním lékařem, ale obávám se, že pokud to nebude ohrožující stav, tak do břišní operace u těhotné nikdo nepůjde…
@Kiss18 myslím si, že takový to zákrok bude v těhotenství vždy nebezpečný jako každý jiný, takže bych se radila s lékaři. Jsem v 16tt a srůsty teda žádné nemám, ale bříško mě bolí občasně taky jak se roztahuje děloha. Pobolívají mě vazy, pánev, kyčle. Ty vazy někdy až tak, že se neotočím z boku na bok a musím chvíli počkat než se tělo srovná. Jsem těhotná poprvé a o tom, že tohle vše ucítím jsem věděla, ale, že to bude až tak kolikrát nepříjemné jsem nečekala. Takže abys si spíš věděla, že to takto bolí normálně. Ale každé těhotenství je jiné a každý to jinak vnímá, proto netvrdím, že to takto má každá, píši svoji zkušenost.
S tím jídlem si myslím, že je to normální, já teď jedla jogurt na dvakrát
a v tomhle teple fakt nemám chuť. Zácpu taky mívám, začátek těhotenství jsem proležela a měla ji fakt šílenou a ty bolesti břicha byly hrozné, takže to může být i tím. Pomohli mě meruňky, probiotika, švestky. Každopádně stále nechodím na záchod pravidelně, tu zácpu způsobuje progesteron a střeva k tomu utlačuje děloha, takže normální věc. Ty průjmy. Kolikrát za den jdeš na velkou, když máš průjem?
Srůsty mám víc než půlku svého života,před 16ti lety mi je vyndávali kvůli bolestem břicha,měla jsem je i okolo vaječníků,ale tam se je báli vyndat,abych v budoucnu mohla otěhotnět,už v té době mi řekli,že u mě otěhotnění půjde hůř. Syn byl císařem,po císaři se mi vytvořili nové srůsty,opět u vaječníku,ale ty mě teda boleli,hlavně když jsem syna tahala a nebo se měnilo počasí. Zase mi bylo řečeno,že by je nevyndávali kvůli připadnému dalšímu těhotenství,naopak mi bylo řečeno,že by další těhotenství tomu mohlo pomoci,tak nevím
Jsem ve 20tt,levý vaječník cítím,ale nevím jestli to jsou vazy a nebo ty srůsty. Ono asi záleží,kde je máš. Tady je na místě se poradit s doktorem,který tomu opravdu rozumí,ty trávící problémy můžou být opravdu těhotenstvím a to samé bolesti,ono je to už pak jedno s druhým.
@anavi13 píše:
@Kiss18 myslím si, že takový to zákrok bude v těhotenství vždy nebezpečný jako každý jiný, takže bych se radila s lékaři. Jsem v 16tt a srůsty teda žádné nemám, ale bříško mě bolí občasně taky jak se roztahuje děloha. Pobolívají mě vazy, pánev, kyčle. Ty vazy někdy až tak, že se neotočím z boku na bok a musím chvíli počkat než se tělo srovná. Jsem těhotná poprvé a o tom, že tohle vše ucítím jsem věděla, ale, že to bude až tak kolikrát nepříjemné jsem nečekala. Takže abys si spíš věděla, že to takto bolí normálně. Ale každé těhotenství je jiné a každý to jinak vnímá, proto netvrdím, že to takto má každá, píši svoji zkušenost.
S tím jídlem si myslím, že je to normální, já teď jedla jogurt na dvakráta v tomhle teple fakt nemám chuť. Zácpu taky mívám, začátek těhotenství jsem proležela a měla ji fakt šílenou a ty bolesti břicha byly hrozné, takže to může být i tím. Pomohli mě meruňky, probiotika, švestky. Každopádně stále nechodím na záchod pravidelně, tu zácpu způsobuje progesteron a střeva k tomu utlačuje děloha, takže normální věc. Ty průjmy. Kolikrát za den jdeš na velkou, když máš průjem?
Max 3× chodím na WC :/
@Oliverka28 píše:
Srůsty mám víc než půlku svého života,před 16ti lety mi je vyndávali kvůli bolestem břicha,měla jsem je i okolo vaječníků,ale tam se je báli vyndat,abych v budoucnu mohla otěhotnět,už v té době mi řekli,že u mě otěhotnění půjde hůř. Syn byl císařem,po císaři se mi vytvořili nové srůsty,opět u vaječníku,ale ty mě teda boleli,hlavně když jsem syna tahala a nebo se měnilo počasí. Zase mi bylo řečeno,že by je nevyndávali kvůli připadnému dalšímu těhotenství,naopak mi bylo řečeno,že by další těhotenství tomu mohlo pomoci,tak nevímJsem ve 20tt,levý vaječník cítím,ale nevím jestli to jsou vazy a nebo ty srůsty. Ono asi záleží,kde je máš. Tady je na místě se poradit s doktorem,který tomu opravdu rozumí,ty trávící problémy můžou být opravdu těhotenstvím a to samé bolesti,ono je to už pak jedno s druhým.
Chápu. Já doufám, že to je jen těhotenstvim. Ale ty průjmy mě otravuji víc než Občasna zácpa. :/
@Kiss18 píše:
Chápu. Já doufám, že to je jen těhotenstvim. Ale ty průjmy mě otravuji víc než Občasna zácpa. :/
Já zase trpím na zácpu od začátku těhu,teď mi příjde,že se mi to ještě zhoršuje. Ze začátku mi pomáhala různě sirupy z lékárny,teď už moc ne,takže když pak nejdu i čtzři dny,břicho mám jak šutr,tak si říkám co bych dala za průjem. K doktorovi určitě zajdi a všechny problémy s ním prober i ten Tvůj strach a nebo bude to dobrý ![]()
Mela jsem srusty po cisari a od 10tt do - 20tt jsem mela velke bolesti, ze jsem se musela i zastavit a rozdychavat to. Nejdriv podbrisek, tak 4tydny, pak pod zebry, dalsi 4tydny velke bolesti. Dr. Rekla, ze se to trha, tak to boli. Ale od 20tt je to uplne na pohodu, o tehu vubec nevim. V prvnim tehu jsem zrala, jak zjednana. Ted jim normalne, mozna mene. Zadny zravy stavy, nic. On the v tom vedru se to ani moc neda. Ohledne prujmu bych zkusila zaradit hlavne vlakninu a staveci jidla. Pokud je dle vysledku mimino ok, prejde to. Preji hodne sil.
@Kiss18 tak to ještě není průjem, prostě po té zácpě to jde takto ven, já to měla taky tak:) popravdě když ti ty srůsty odstraní, tak narostou znovu a možná i víc. A je to velké riziko. Vydrž, já si taky myslím, že to přejde. Protože ty bolesti jak se roztahuje děloha byly pro mě nejhorší v začátku a teď je to lepší a lepší.