Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, ráda bych se zeptala zkušenějších maminek, zda byli jako těhotné u moře. Jsem nyní v 19tt, těhotenství je bez problému, není mi špatně, zvládám to dobře. Máme sice miminko z umělého oplodnění, ale na rizikovém těhotenství nemusím být. Před 10 dny jsme měli svatbu a rádi bychom na svatební cestu asi za 14 dní do Chorvatska. Cestu máme promyšlenou, pojedeme autem, budeme mít autostan. Spát budeme v autě na matraci (jedeme transporterem, takže o místo nouze není) Vezmeme i našeho psa. A Pojedeme přes 4 kempy, abychom se taky někam podívali a aby cesta autem nebyla moc dlouhá, z Prahy do Ninu je to 9 hodin a pak je cesta 5 hodin do splitu, poté už jen po pár hodinám a to samé zpět do Prahy. Já bych se toho nebála, ale rodina mě od toho zrazuje, že prý jako těhotná nemám nikam jezdit. Mě však připadá, že tropická horka u nás, nebo u moře jsou už jedno, že to vyjde nastejno a zaleží na tom, jak se cítím a co doporučí doktor. Jaké máte zkušenosti vy?
Děkuji za každý názor ![]()
Záleží to na tobě a co řekne dr. Já osobně bych autem nejela. Asi bych to nezvládla. Já jsem už v 35tt a malýmu se cestování autem absolutně nezamlouvá.
Hlavně budete asi muset hodně stavět kvůli návštěvě wecka.
Ale chápu tě, já bych jela hned. ![]()
Byla jsem dvakrát ve 24.týdnu letadlem, bez problémů. Teď už bych asi neletěla.
Bála bych se té dlouhé cesty autem, zácpy na silnicich.
Ale jinak jak píšeš: zaleží na tom, jak se cítím a co doporučí doktor.
@katkaryd Já se vrátila z Chorvatska před pár dny
Byli jsme tam na 14 dní, cesta autem bez problému a pobyt tam a teplo taky, klidně bych jela hned znova
Teď končím 19tt ![]()
Byla jsem minulej rok v 7 mesici. Byli jsme jeste s dcerou, takze zaprah dobrej. Navic pupek uz poradnej, takze obcas to bylo dost nepohodlny. Sice jsme byli v apartmanu, ale projezdili jsme toho taky dost, diky nekoupacimu pocasi. Jestli mate v aute klima tak bych klidne jela. Kdyz se na to citis tak jet. Pro me to byl balzam na dusi. A jedem zas tentokrat s prckem.
Já osobně bych měla strach a nejela bych, i když by mě to lákalo. Kamarádka letěla ve 20. tt k moři letadlem, cítila se dobře, dr. s tím taky neměl problém a na dovolené byla po téměř celý pobyt zavřená na pokoji s velkýma otokama a nevolností. Nechci strašit, ale i když se cítíš ok, tam se to může změnit. ![]()
Děkuju všem za reakce
Jsem ráda, že na to pohlížíte stejně jako já ![]()
@lovesmile Kamarádky je mi líto a máš pravdu, že člověk nikdy neví, jak mu bude. Každopádně, proto chceme jet tím autem, abychom byli nezávislí a pokud by mi nebylo hej, tak bychom se vratili do Čech. Určitě bych do zahraničí neletěla, to bych se cítila moc svázaná a stresovalo by mě, že se nemůžu sbalit a jet hned domů ![]()
Já se vrátila v sobotu z Italie.
byla to paráda, jsem ve 26 tt. Akorát být vám volila bych něco trošku blíž. My jeli do Caorle 6 hodin a strašně mě boleli záda, už sem nevěděla jak si sednout. Takže třeba 10 hodin už by mě štvalo dost, ale vydržet se to dá. Taky mi to plno lidí rozmlouvalo, nebo na mě koukalo blbě, ale nakonec jsem jela. A jela bych hned znova, uvidíš že tam nebudeš jediná pupkatá. ![]()
Záleží, jak se cítíš. Já byla při prvním těhotenství letecky v Řecku. Taky jsme to měli jako svatební cestu a bylo to super. Vedro mi nevadilo, přes největší horko jsem tedy byla spíše u bazénu a k oři chodila až večer, ale byli jsme i na výletu lodí, šnorchlovala jsem, půjčili jsme si čtyřkolku a projeli ostrov… prostě všechno super. A byla jsem v 6. měsíci. Sice na hotelu byla jedna PA od Apolináře a ta ze mě byla na mrtvici a dávala na mě pořád pozor, ale zpětně jsem se dozvěděla, že ta pozornost byla spíše věnována manželovi
. Pokud jsi zvyklá cestovat dlouho autem, budete dělat přestávky dle potřeby a budete opatrní, tak bych se asi nebála. Při druhém těhotenství už jsem si tedy netroufla, ale to jsem rodila v červenci, tak to už by bylo hodně odvážné
.
@katkaryd Já byla v těhotenství u moře 2× během 4 měsíců (Tunisko, Itálie) a úplná pohoda ![]()
@katkaryd V tomhle týdnu jsem byla v Americe a dělali jsme běžně vylety na den 800 km. Neviděla jsem v tom problém. V 7 měsíci jsem byla v Turecku
Zalezi na tobe..ja v prvnim tehotenstvi byla u more..jeli jsme autem..a trajektem a zase autem…bylo to paradni…nic me nebolelo a uzila jsem si to.
v druhem tehotenstvi jsem si na dovce zlomila nohu tak si doted nadavam ze jsem jela…i kdyz clovek si nohu muze zlomit kdekoliv.
@lovesmile TO se muže změnit i doma. Chápu asibych nejela do Afriky, kde neni širko aleko žádná nemocnice, ale po vyspělých státech v tom nevidim problém.
já ještě 3 týdny před porodem jela 800 km autem prospala jsem to
@Boudová Tak hlavně, že sis to užila
do Itálie jsme měli jet původně, projet ji od shora až dolů. Ale kvůli tomu, co se teď děje ve světě a že je Itálie vhodná už jen po Benátky, jsme se nakonec rozhodli pro to Chorvatsko
Jak jsi to vnímala ty? Byli tam nějací uprchlíci? Nebo to není tak hrozné?
Jinak první kemp budeme mít po 8 hodinách, cestujeme autem pravidelně a zatím mi to nevadí, ani na wc moc nechodím, prostě jako kdyby se nic nedělo…tak uvidíme, jak na tahle slova budu nadávat po cestě ![]()
@ajleenka A jak jsi to měla s cestovním pojištěním?
Někde jsem četla, že ho pojišťovny už v pokročilém těhotenství nechtějí dávat
Jinak jsi odvážná, já se do velkých akcí pouštět radši nebudu.Ale moříčko, to jooo, kor po těch letech v Čechách ![]()
@krtek7489 Tak už jsem klidnější a kdybych sem napsala dřív, nemusel na mě být teď manžel naštvaný, že pořád měním plány ![]()