Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
tomu uletakovi je 20…do prace nechodi…takze nevim no…ja ani nevim jak to s alimentama chodi…
asi mu to reknu…ma pravo to vedet…ikdyz se obavam jeho reakce:(…a ani nevim, jestli chci aby byla pozitivni…zase nechci mu zkazit vztah…ale mela bych taky myslet na sebe ja vim…
eliska-cechova píše:
chapu ze nekteri si mysli ze si delam srandu…takoveto situace resi holky v mym veku cim dal casteji si myslim…a je jasny, ze s tim mame asi vetsi trapeni nez vdana zaopatrena zena…ja treba nemam ani dostudovanou skolu, tak se nedivte, ze si chodim pro rady a pochopeni nekam jinam nez za rodici…(jak to mame doma-vite)…
Kazdopadne dekuju vsem co mi aspon nejak malo poradili…ikdyz vim, ze je to nejdulezitejsi zajit za rodicema a rict jim to…vim to!…ale kazdej potrebuje ujistit ze to co dela je spravne..
jo a pritel..no on to ani pritel neni…:(bohuzel to bylo „uletove“…takze ani nevim jestli ma cenu mu to rikat…kdyz ani neni muj pritel a navic je zadany…takze tak…ze by byl hajzlik si nemyslim, ale svych starosti ma nad hlavu a taky se bojim jeho reakce…ze me bude naprosto ignorovat a nebude se se mnou chtit ani bavit:/…tak mam pocit, ze bude i lepsi nechat to tak jak to je..a nerikat mu to..nebo fakt nevim:(
Eliško, já měla spolužačku, co otěhotněla ve 14ti. Byla to s prominutím k**va poddajná. Už ve dvanácti nám vykládala, jak chrápe s kdejakým klukem a v čerstvých 14 otěhotněla s tím, že porodila ještě před 15 rokem. Nejdřív se to bála komukoli říct, ale pak to na ní bylo vidět a musela s pravdou ven. Všichni se k ní chovali úžasně!! Já to ve svých 15ti letech nechápala, když má takový průšvih, že jsou k ní tak hodní! Ale když člověk dospěje, tak to pochopí. Učitelé jí opravdu velmi pomohli, aby dokončila 9. třídu a její maminka šla potom na mateřskou, aby si mohla spolužačka dodělat školu. Dneska je to skvělá maminka 5leté slečny.
Promluv si s rodiči - nejdřív bych si promluvila s mámou, ta přeci jen ví nejlíp, jaké to je čekat dítě a potom si promluvit s tátou. Nebo s oběma. Sama je znáš nejlíp. Nebo pokud věříš někomu blízkému z rodiny, tak se mu svěř a určitě ti rád pomůže. Řekni jim, jak to bylo, že tě to mrzí. Uvidíš, že ti určitě pomůžou!
Mně se v 15ti vynechala menstruace o 14 dní, v době, kdy jsem byla po léčbě ATB a já už si představovala, že jsem těhu… Viděla jsem, jak mě můj cholerický táta vyhazuje na ulici a kdesi cosi. Nakonec k těhotenství nedošlo, ale měla jsem za nějaký čas obrovský problém a v nějaké slabé chvilce jsem se o tom rodičům svěřila. Byli úžasní. Sice jsme se nejdřív trochu hádali, ale nakonec jsme našli společné řešení a velmi mi pomohli!
Kdyby ses pořád ještě bála jim to říct, tak zkus zavolat na linku důvěry. Kamarádka tam pracuje a takovéhle případy tam řeší. Zeptají se tě na spoustu otázek a poradí ti nejlepší přístup ![]()
eliska-cechova píše:
tomu uletakovi je 20…do prace nechodi…takze nevim no…ja ani nevim jak to s alimentama chodi…
asi mu to reknu…ma pravo to vedet…ikdyz se obavam jeho reakce:(…a ani nevim, jestli chci aby byla pozitivni…zase nechci mu zkazit vztah…ale mela bych taky myslet na sebe ja vim…
Elí zase se nebičuj sama, byli jste u toho dva tak za to dva nesete odpovědnost, vzhledem k tomu, že jemu je 20 aa tobě 16 víc rozumu měl mít on, tak jemu to určitě řekni prvnímu a pak to můžete řešit skrz rodiče spolu, on to svým bude muset také říct a hold do práce nakluše aby měl na dítě…
To je pravda, já bych mu to řekla narovinu, on neměl strach, když jste nepoužili ochranu a pustil to „do tebe“? Musel přece vědět, že tam nějaké riziko je. To se tě nezeptal v tu chvíli jestli bereš prášky? Je to přece i jeho vina.
Také bych mu to řekla - není to jen tvoje záležitost. Vědět by to měl bez ohledu na to jak se k tomu postaví. Určitě by měl mít možnost volby a hlavně nést „následky“.
Eliško,
souhlasím s holkama a vlastně i s tebou. Říci bys to otci dítěte měla, už i proto, že ty finance nemáš a nějakou pomoc (alimenty) budeš potřebovat. Je docela dobré, že od něj nečekáš supr reakci, v podstatě tě nemůže zklamat
Ale nejdříve bych zašla na gynekologii a nechala si těhotenství potvrdit, abys měla ve všem jasno.
Jen pro zajímavost: moje švagrová otěhotněla v podstatě hned při prvním styku se svým novým přítelem. Nebyla tak mladá, ale toho kluka znala chvilku. Taky se to doma bála říct - ale vzali to skvěle a teď se taky mají skvěle s krásnou princeznou.
no po precteni diskuze bych asi v pripade pozitivniho tehu sla na potrat. jednak vek je opravdu velice nizky a pokud to byl jen ulet a nebylo to s nekym s kym by se dalo do budoucna pocitat… jeste mas spoustu casu najit toho praveho a mit s nim spoustu krasnych deticek… nez se v 16 zakopat s miminem sama, bez prostredku a vzdelani. sice mimco je krasna vec, ale ze techto podminek…
kočko drž se já jsem přišla před třemi měsíci že jsem těhotná bez zázemí bydlím u mamky s přítelem sice je mi 26 ale v té době jsem byla přesně týden v nové práci takže peníze žádné nic taky to poslouchám do teď ale dá se to jsou chvíle kdy je na nich vidět že se těší. Vím že je Ti 16 a že je to o něco horší ale přesně vím čím procházíš ty aspoň nemáš na krku dvousettisícový úvěr a 150 tisíc nedlužíš za auto jako já!!! drž se zvládneš to!!!
misisipi píše:
no po precteni diskuze bych asi v pripade pozitivniho tehu sla na potrat. jednak vek je opravdu velice nizky a pokud to byl jen ulet a nebylo to s nekym s kym by se dalo do budoucna pocitat… jeste mas spoustu casu najit toho praveho a mit s nim spoustu krasnych deticek… nez se v 16 zakopat s miminem sama, bez prostredku a vzdelani. sice mimco je krasna vec, ale ze techto podminek…
a nebo taky nebude mít už nikdy děti jak už to po potratech někdy bývá ![]()
jo a jsem sama protože otec dítěte mi řekl že ho to nezajímá a že si s „tím“ mám dělat co chci! kr**l
Eliško, teď je potřeba to říct co nejdřív rodičům, ať se s tím můžou vyrovnat a začít řešit co dál. Pokud jste věřící tak nepočítám, že by tě hnali na potrat. Já bych na něj osobně taky nešla, ani v tvém věku, kdyby se stalo. Otci dítěte to řekni, ať ví na čem je a ať pak pro něj není překvapení, že po něm chceš alimenty atd. Teď třeba nepracuje, ale za čas mít práci určitě bude a ty budeš mimčo živit minimálně do 18 let.
Hodně štěstí a hodně síly, nebudeš to mít teď vůbec lehké.
LadyTommy píše:eliska-cechova píše:Eliško, já měla spolužačku, co otěhotněla ve 14ti. Byla to s prominutím k**va poddajná. Už ve dvanácti nám vykládala, jak chrápe s kdejakým klukem a v čerstvých 14 otěhotněla s tím, že porodila ještě před 15 rokem. Nejdřív se to bála komukoli říct, ale pak to na ní bylo vidět a musela s pravdou ven. Všichni se k ní chovali úžasně!! Já to ve svých 15ti letech nechápala, když má takový průšvih, že jsou k ní tak hodní! Ale když člověk dospěje, tak to pochopí. Učitelé jí opravdu velmi pomohli, aby dokončila 9. třídu a její maminka šla potom na mateřskou, aby si mohla spolužačka dodělat školu. Dneska je to skvělá maminka 5leté slečny.
chapu ze nekteri si mysli ze si delam srandu…takoveto situace resi holky v mym veku cim dal casteji si myslim…a je jasny, ze s tim mame asi vetsi trapeni nez vdana zaopatrena zena…ja treba nemam ani dostudovanou skolu, tak se nedivte, ze si chodim pro rady a pochopeni nekam jinam nez za rodici…(jak to mame doma-vite)…
Kazdopadne dekuju vsem co mi aspon nejak malo poradili…ikdyz vim, ze je to nejdulezitejsi zajit za rodicema a rict jim to…vim to!…ale kazdej potrebuje ujistit ze to co dela je spravne..
jo a pritel..no on to ani pritel neni…:(bohuzel to bylo „uletove“…takze ani nevim jestli ma cenu mu to rikat…kdyz ani neni muj pritel a navic je zadany…takze tak…ze by byl hajzlik si nemyslim, ale svych starosti ma nad hlavu a taky se bojim jeho reakce…ze me bude naprosto ignorovat a nebude se se mnou chtit ani bavit:/…tak mam pocit, ze bude i lepsi nechat to tak jak to je..a nerikat mu to..nebo fakt nevim:(
Lady, ono to tahle funguje dodnes. Jakmile má holka takový průšvih, tak se učitelé snaží co nejvíc pomoc, má to i bez toho strašně těžké tak proč ji navíc házet klacky pod nohy.