Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Maminky těhulky veganky:) chtěla jsem se zeptat jaké suplementy berete v těhu? koukala jsem na net a nikde jsem nenašla žádné vitaminy..pro těhotné (ve veganské formě). Je tedy možné brát ty co beru normálně? a ještě něco na co si dát pozor…?:)
děkuji moc ![]()
Nemám zkušenost, ale myslím, že by bylo nejlepší, aby ti poradil tvůj gynekolog. Určitě nejsi jediná. Stačí emailově.
I proto, aby to věděl a kdyžtak to pohlídal.
No reknu to tak, ze preju abys po porodu nebyla totalne rozsypana… dite si z Tebe vysaje vsechno a ty budes rada kdyz pak budes mit silu vubec porodit a kojit… vykasli se na nejaky doplnky a zacni zas normalne jist. Jestli resit etiku tak si kupuj aspon vajicka od stastnych slepic a dtto mliko a mlecny vyrobky z farmy… proste zivocisny produkty jsou pro tehotny dulezity a probuh hlavne to vegenstvi pak nevnucuj tomu nebohemu diteti…
Vykašli se na svoji pózičku, už tu nejsi sama za sebe. Dej přednost zdraví dítěte před blbou módou. Někde mezi adolescenty jsi možná tajemná a zajímavá, ale jako matka už se musíš chovat jinak.
No jeje, to jsou zas nazory
![]()
Hele ja ti neporadim, ale hezky zpracovany tehotensky videa ma na youtube Maruska VEG a urcite vzpominam, ze o doplncich mluvila taky. Budes teda muset zabrousit mezi jeji starsi videa, uz to je chvilku, co byla tehotna.
No já ti nevím, jestli ta plnohodnotná strava jde nahradit pilulkama. To dítě potřebuje k vývoji živočišné bílkoviny. Jedna kamarádka začla jíst „normálně“ v těhotenství a když kojila. Pak se k veganství zase vrátila. Hlavně proto, že měla neuvěřitelný chutě na to maso. Brala to s humorem
a bez problémů všichni přežili ve zdraví
Jeeejda, tady je zas chytrych horaku a horakyn s diplomem z vyzivy a lekarstvi co?
Ja odrodila, odnosila a odkojila na veganske strave dve vypasene, zdrave a hodne deticky, jimz nechybi pranic. A to jsem bezne jen vegetarian, ale v těhotenství mi živočišná strava nesla pres pusu ![]()
Brala jsem jen listovku a omega z morskych ras. Svete div se s tím nemel problem ani gynekolog, ani pediatra.
Mimochodem je vegetarianska a veganska strava v těhotenství i kojeni oznacena za zdravou a plnohodnotnou vsemi vyznamnymi zdravotnickymi institucemi, veganske deti ve světě jsou dnes jiz zdravi padesatnici, to jen tady na vychode je to porad sproste slovo
Takze bych priste tuto debatu nezacinala tady, ale ve fb skupine. Ac jsem jinak dost zastance nezalezani do bublin a otevřenosti nazorum z opacneho spektra, na internetu se s masozravcema debatit neda, to je hned kazdej odbornik pres bilkoviny a aminokyseliny, aniž by aspon jednu znal jmenem a kazdej vegetarian extremista a dusevne slaby ubozak. To je nevyhoda internetu, ze si lidi pod radoby anonymitou nevidí do huby. ![]()
Edit: Jestli na me nekdo bude reagovat, tak sorry, ale nemam silu na dalsi obhajovani na netu a vysvětlování, ze vazne neumru na nedostatek bilkovin. toho jsem si sveho casu uzila sve, kdyz jsem naivne otevirala koment sekce pod clanky na fb
Kdo chce, at se o tom zacte na netu, kdo ne, toho stejne nejaka blbka na netu nepresvedci a ja ani nemám zapotrebi nekoho presvedcovat ![]()
Příspěvek upraven 12.11.21 v 06:47
@Mína91 píše:… a pak, že jsou vegani extrémisti a každému to cpou.
Vykašli se na svoji pózičku, už tu nejsi sama za sebe. Dej přednost zdraví dítěte před blbou módou. Někde mezi adolescenty jsi možná tajemná a zajímavá, ale jako matka už se musíš chovat jinak.
@Villanelle píše:
Jeeejda, tady je zas chytrych horaku a horakyn s diplomem z vyzivy a lekarstvi co?Ja odrodila, odnosila a odkojila na veganske strave dve vypasene, zdrave a hodne deticky, jimz nechybi pranic. A to jsem bezne jen vegetarian, ale v těhotenství mi živočišná strava nesla pres pusu
Brala jsem jen listovku a omega z morskych ras. Svete div se s tím nemel problem ani gynekolog, ani pediatra.
Mimochodem je vegetarianska a veganska strava v těhotenství i kojeni oznacena za zdravou a plnohodnotnou vsemi vyznamnymi zdravotnickymi institucemi, veganske deti ve světě jsou dnes jiz zdravi padesatnici, to jen tady na vychode je to porad sproste slovoTakze bych priste tuto debatu nezacinala tady, ale ve fb skupine. Ac jsem jinak dost zastance nezalezani do bublin a otevřenosti nazorum z opacneho spektra, na internetu se s masozravcema debatit neda, to je hned kazdej odbornik pres bilkoviny a aminokyseliny, aniž by aspon jednu znal jmenem a kazdej vegetarian extremista a dusevne slaby ubozak. To je nevyhoda internetu, ze si lidi pod radoby anonymitou nevidí do huby.
@Villanelle možná, že kdyby jsi to napsala slušně a bez toho útočení, tak by si z to někdo z druhé strany barikády se zájmem přečetl. Tohle je přesně to, kdy forma totálně zabije obsah…
@Leenvecka píše:
No reknu to tak, ze preju abys po porodu nebyla totalne rozsypana… dite si z Tebe vysaje vsechno a ty budes rada kdyz pak budes mit silu vubec porodit a kojit… vykasli se na nejaky doplnky a zacni zas normalne jist. Jestli resit etiku tak si kupuj aspon vajicka od stastnych slepic a dtto mliko a mlecny vyrobky z farmy… proste zivocisny produkty jsou pro tehotny dulezity a probuh hlavne to vegenstvi pak nevnucuj tomu nebohemu diteti…
Vlastně bys ji tak trochu přála, aby rozsypana byla, viď?
Všimla sis, že se na tohle zakladatelka vůbec neptala? ![]()
@Janli tak po tom, co uživatelky výše na zakladatelku dost nevybirave zaútočily, se tomu tónu vůbec nedivim a ještě mi přijde mírný. Kdo si z toho chce něco vzít, vezme si, kdo je bytostně přesvědčen, že nejde žít bez mlika a hovězího, s tím se nemá cenu vůbec bavit…
@Janli píše:
@Villanelle možná, že kdyby jsi to napsala slušně a bez toho útočení, tak by si z to někdo z druhé strany barikády se zájmem přečetl. Tohle je přesně to, kdy forma totálně zabije obsah…
Jo, myslis po tom laskyplnem „hlavne k tomu nenut dite“, „prestan s pozickama“, „do porodu se rozsypes“ a dalsich milých nazorech? sorry, ne. Jestli je nekdo tak hloupej a zatvrzelej, ze odsoudi miliony lidi na zaklade meho ‚utocneho‘ prispevku, je to jeho vec. Ja nejsem veganskej ambasador, muzu si nastesti psat co chci a jak chci a kdyz me nejake natory nas.rou, muzu si napsat sebe sarkastictejsi prispevek. Ale to je ono, jak je kazdej vegetarian hned zodpovednej za to, aby nahodou nebyl utocnej a nekazil nam povest co? Vegetarianstvi a veganství neni sekta, nejsme v klubu a fakt nepotrebuju nikoho z druhe strany barikady o nicem presvedcovat, protoze mne, na rozdil od mnohych masozravcu, je houby po tom, co ma kdo doma na taliri a jestli zere korinky, srny, netopyry nebo omitku. A taky se jaksi necitim na druhe straně barikady, konvencne stravujicich mam kolem sebe vetsinu a ti maj tu slusnost ze me nedelat nepritele za barikadou
Tak jestli by ses naopak nad formou nemela zamyslet ty a to rikam s naprostým respektem k tomu, ze ses inteligentni zenska, se kterou v mnohem zde souhlasim, ale tady strilis do vzduchu. ![]()
Co vím, dítě bude v pohodě, je to parazit a matku vysaje. Zásadnější je, aby pak nebylo vegansky stravované to dítě.
Lidé se stávají vegany z různých důvodů, třeba ty morální a environmentální jsou pro mě zcela akceptovatelné. Jen to pak mají velmi složité, protože lidské tělo jaksi veganem není.
Nesdtačilo by ti načas být „jen“ vegetariánem?