Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Villanelle píše:
Jeeejda, tady je zas chytrych horaku a horakyn s diplomem z vyzivy a lekarstvi co?
Což to ty nejsi také. Člověk je člověkem díky masu.
@Villanelle píše:
Mimochodem je vegetarianska a veganska strava v těhotenství i kojeni oznacena za zdravou a plnohodnotnou vsemi vyznamnymi zdravotnickymi institucemi, veganske deti ve světě jsou dnes jiz zdravi padesatnici, to jen tady na vychode je to porad sproste slovo
Prave, ze vo svete - mi pride, ze u nas nie su tak lahko dostupne potraviny s ktorymi sa clovek stravuje vegansky plnohodnotne. Netvrdim urcite, ze by sa to nedalo, len na zapade som videla kopu potravin napr. fortifikovanych vitaminmi/mineralmi ktore v rastlinach takmer nie su a tu som nezohnala rozumnu alternativu.
Ja mam napriklad problem (mimo UM) vobec najst nieco zdrave a nie sialene predrazene co dat dietatu s blbou ABKM ako zdroj vapniku.
@Soldier - mam v okoli niekolko pripadov, kedy kojene veganske dieta neprospievalo kvoli nizkemu zelezu a hlavne B12. Zelezo je problem len keby aj dieta bolo hned od zaciatku prikrmov vegan. B12 sa ale ziskava z MM a v rastlinnej strave sa takmer nevyskytuje, takze urcite dat pozor uz pocas tehotenstva a doplnovat aj pocas kojenia.
Ahoj,
beru Pregnancy Essentials od Veganicity ![]()
lepe receno, brala jsem v prvnim trimestru hlavne, ted spis jen tak kdyz si vzpomenu… ![]()
jinak tehotenstvi mam bez nejmensiho problemu a nevim, co je nevolnost, jsem 19+0 ![]()
jinak se mi libi, jak tady vsichni moralizujou, ze zdrava vyziva se neda nahradit doplnky, ale to, ze vsezravci do sebe sypou Femibion a podobny lahudky jeste davno pred tehotenstvim, protoze jejich strava je preci vyvazena (!), je naprosto normalni ![]()
@Villanelle píše:
Jeeejda, tady je zas chytrych horaku a horakyn s diplomem z vyzivy a lekarstvi co?Ja odrodila, odnosila a odkojila na veganske strave dve vypasene, zdrave a hodne deticky, jimz nechybi pranic. A to jsem bezne jen vegetarian, ale v těhotenství mi živočišná strava nesla pres pusu
Brala jsem jen listovku a omega z morskych ras. Svete div se s tím nemel problem ani gynekolog, ani pediatra.
Mimochodem je vegetarianska a veganska strava v těhotenství i kojeni oznacena za zdravou a plnohodnotnou vsemi vyznamnymi zdravotnickymi institucemi, veganske deti ve světě jsou dnes jiz zdravi padesatnici, to jen tady na vychode je to porad sproste slovoTakze bych priste tuto debatu nezacinala tady, ale ve fb skupine. Ac jsem jinak dost zastance nezalezani do bublin a otevřenosti nazorum z opacneho spektra, na internetu se s masozravcema debatit neda, to je hned kazdej odbornik pres bilkoviny a aminokyseliny, aniž by aspon jednu znal jmenem a kazdej vegetarian extremista a dusevne slaby ubozak. To je nevyhoda internetu, ze si lidi pod radoby anonymitou nevidí do huby.
Edit: Jestli na me nekdo bude reagovat, tak sorry, ale nemam silu na dalsi obhajovani na netu a vysvětlování, ze vazne neumru na nedostatek bilkovin. toho jsem si sveho casu uzila sve, kdyz jsem naivne otevirala koment sekce pod clanky na fbKdo chce, at se o tom zacte na netu, kdo ne, toho stejne nejaka blbka na netu nepresvedci a ja ani nemám zapotrebi nekoho presvedcovat
Příspěvek upraven 12.11.21 v 06:47
@JitulkaJ píše:![]()
tady to fakt nema smysl, to by si nejdriv vsichni museli vytahnout hlavy z p*dele
Chtělo by to začít u sebe.
Zjisti info na netu, ne zde.
Je jasné, že každá jednostranná strava není ideální. Jsem též více pro zeleninu.
Nejvíc mě baví argument,,jedna paní je vegankana a odnosila''. Jo, ženy rodily i třeba v gulagu a děti to v některých případech přežili do dospělosti. Každá normální máma chce pro své dítě to nejlepší. Uznávám každého právo na zničení si vlastního zdraví, ale děti do toho, prosím, netahejte. Berte to k zamyšlení, dál nediskutuju.
@Mína91 píše:
Nejvíc mě baví argument,,jedna paní je vegankana a odnosila''. Jo, ženy rodily i třeba v gulagu a děti to v některých případech přežili do dospělosti. Každá normální máma chce pro své dítě to nejlepší. Uznávám každého právo na zničení si vlastního zdraví, ale děti do toho, prosím, netahejte. Berte to k zamyšlení, dál nediskutuju.
Tak v zemi, kde ještě pořád máme ve srovnání s jinými vysoký podíl úmrtí na nádory zažívacího traktu (které přímo souvisí se stravováním a životním stylem) je tohle docela chabý argument proti veganům
Ono středoevropské stravování není zas taková sláva, jak si často myslíme. Spousta lidí netráví dobře mléčné bílkoviny, vejce, lepek, ideální pro mikrobiom není ani dennodenní cpaní se červeným a různým tučným masem a tak… ale není to veganství, tak je to v pohodě žejo ![]()
Tady jsem zrovna našla vitamíny pro vegany a to mi trvalo pět vteřin https://www.veganfightershop.cz/…ncy-complex/ . Nejsem veganka, ale na internetu toho je spoustu. Dávej si hlavně pozor na B12, cholin, a železo a od druhého trimestru bych brala i omega 3.
@Zumpa píše:
Což to ty nejsi také. Člověk je člověkem díky masu.
Studuj, Zumpo, studuj! Vegetarianske kultury najdes na celém svete a nejsou to insta pozy, ale staletí kulturne ci nabozensky motivovanych komunit zijicich bez masa.
A k tvemu prvnimu prispevku, milý Zumpo, mne lekari stravovani schvalili a doporucili jako zdrave a vhodne. Takze ja su v klidu, jak se u nas rika ![]()
@Villanelle píše:
Studuj, Zumpo, studuj! Vegetarianske kultury najdes na celém svete a nejsou to insta pozy, ale staletí kulturne ci nabozensky motivovanych komunit zijicich bez masa.
A k tvemu prvnimu prispevku, milý Zumpo, mne lekari stravovani schvalili a doporucili jako zdrave a vhodne. Takze ja su v klidu, jak se u nas rika
Ano, nastuduj si něco o vývoji lidského mozku.
@JitulkaJ Ahojky děkuji moc! zároveň děkuji všem, kteří pochopili mojí otázku, ptala jsem se na doplněk stravy v podobě vitamínu pro těhulky, neptala jsem se na názor jak se stravovat
co mám nebo nemám dělat. Vy všichni co zde odsuzujete veganství o tom nic moc nevíte, protože vás to nezajíma…nechte si předsudky, každý má právo se stravovat jak chce, každému vyhovuje něco jiného…tak to prosím respektujte a nepřejte nikomu nic zlého! děkuji ![]()
Ahoj, jsem tedy „jen“ vegetarián. Ale konzultovala jsem s doktorkou a ta mi řekla, že pokud nejím pouze špagety s kečupem, ale rozmanitou, plnohodnotnou stravu, že v tom není problém. Pouze mi bude hlídat železo, ale s tím mají problémy ženy v těhotenství běžně. Ještě před početím jsem brala listovku, během prvního trimestru chytré miminko a teď beru v druhém trimestru pregnafolin.
Miminko je v pořádku, teď na screeningu nám dokonce posunuli TP o týden protože je malý větší ♥️️😄
Určitě se porad s lékařem nebo v lékárně nějaké vitamíny doporučí ![]()