Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Naši kluci mají telefon od první třídy, protože jezdí do školy i ze školy autobusem. První rok měl starší telefon po nás a do druhé třídy jsme mu koupili nový dotykový, ale ne nijak drahý. Myslím, že stál něco málo přes dva tisíce. Mladší má taky v první třídě starší po nás a má slíbený nový dotykový, v červnu k narozeninám.
@Kamča.dalmatinka píše:
Ahoj. Mám syna 7 let, prvnáka a dožaduje se telefonu.Číst, psát, volat umí, ale není to brzy aby vlastnil telefon? Hlavně se bojim aby mi pak nonstop nevolal co dělám, kdy pro něj přijdu, co dělá táta atd
…
S konkrétním výběrem radit nemůžu.
Moje druhačka telefon nemá - také už jsme o tom mluvily, že ho některé děti ve třídě mají, ale já jsem zatím proti. Dohodly jsme se na kompromisu - telefon dostane, až přestane chodit do družiny a začne chodit do školy a ze školy sama… tj. čtvrté třídě.
Prozatím sama nikam nechodí, do školy ji vodíme (cestou do školky s bráchou), ze školy ji vyzvedávám, protože potom přejíždíme jinam na kroužek. A na to, aby mi volala z družiny nebo dokonce o přestávce, jí telefon pořizovat nebudu.
@Kamča.dalmatinka můj kluk mobil od 5 let a to proto, aby si mohl volat s tátou.. ovšem poslední dobou to pěkně zneužívá, píše a volá na všechny strany. Nemá tedy dotykový, to jsem zavrhla hned - to bych se nedoplatila. Má Nokii (číslo teď fakt nevim).. a poslední dobou mi z kapesného připlácí. Protože má pomalu vyšší účet za volání, jak já ![]()
Pokud budu malého do školy a ze školy vodit tak mobil nepotřebuje. Jinak ho potřebuje a bude mít. Jinak si myslím že je to každýho věc, je to jako s autama. Někoho uspokojí filcka někdo musí mít audinu. Přesto to neukazuje nic o výchově nebo povaze toho člověka.
@Blackova.K píše:
Pokud budu malého do školy a ze školy vodit tak mobil nepotřebuje. Jinak ho potřebuje a bude mít. Jinak si myslím že je to každýho věc, je to jako s autama. Někoho uspokojí filcka někdo musí mít audinu. Přesto to neukazuje nic o výchově nebo povaze toho člověka.
Ta jde řídit??? ![]()
Moc všem děkuji. sice si stále nejsem jistá co pořídit, ale aspoň už vim v jaké hranici se to tak pohybuje, tedy spíš od 0-5000 ![]()
Já bych dítěti opravdu telefon za 5000 nekoupila.
Já sama mám dotykový Samsung za 1700, chlap si teď kupoval za 3000, aby měl kvalitní foťák a video vždy po ruce.
Dítěti tam za 500Kč v bazaru.
Ale asi záleží na financích každé rodiny.
Pro mě je 5000 rodinný rozpočet na půl měsíce (jídlo, drogerie, různé poplatky, oblečení, minidárky)
@danik píše:
Já bych dítěti opravdu telefon za 5000 nekoupila.
Já sama mám dotykový Samsung za 1700, chlap si teď kupoval za 3000, aby měl kvalitní foťák a video vždy po ruce.Dítěti tam za 500Kč v bazaru.
Ale asi záleží na financích každé rodiny.
Pro mě je 5000 rodinný rozpočet na půl měsíce (jídlo, drogerie, různé poplatky, oblečení, minidárky)
Pří nákupu v bazaru počítejte s tím, že může mít starou baterii, která neudrží nabití. Takže možná budete muset koupit ještě novou baterii - cena bazarového mobilu tím stoupne skoro na dvojnásobek.
Starší syn dostal nárazuvzdorný Samsung s nástupem do 1. třídy (samozřejmě náležitě poučen, že ve škole musí být vypnuté zvonění) - má už šestý rok. Letos nastupuje do 1. třídy mladší dítko, tak ten odolný telefon zdědí a staršák dostane něco novějšího, co si sám vybere ( a případně doplatí).
edit: ten Samsung stál tehdy necelé 4 tisíce, ale po 6 letech používání vypadá pořád stejně, baterka drží, čudlíky fungují.
Já nevím, dávat dítěti mobil v první třídě…Já říkám ve třetí třídě
tak nějak ideální…Dcerka začala prosit o mobil okolo 9ti let. Dostala ho po bratrovi (na kterém jen tak mimochodem šlo jen volat
). Pak jsme koupili fialové véčko (týjo jaká značka???
). Dnes má samsung, mladší budeme dávat zase to véčko ![]()
Mé dítě chodilo od 1. třídy samo ze školy, takže pro klid mé duše mělo mobil. Kdybych ho vyzvedávala, tak by ho nepotřebovalo. Od 2. třídy pak chodilo samostatně i na kroužky, takže opět muselo být na příjmu.
@Mirii taky chci pořizovat až na ten druhý stupeň (pokud se nebudeme někam stěhovat..) u nás taky není třeba