Teplá večeře (ne kaše) pro 2leté dítě – tipy, recepty

64
21.6.25 18:53

Teplá večeře pro 2 leté dítě

Ahoj,
mám takový dotaz, co dáváte dětem za teplou večeři??
Jde o to, že malý nechce kousat. Neni to jako, že by nekousal vůbec, ale když je to nějaké náročné jídlo na kousání, tak to vyplyvne a nechce to, takže u nás jedou polévky a omáčky, když mu udělám maso na přírodno, tak jedině s kaší, aby to šlo líp do krku. Taky bych mu chtěla namazat rohlik nebo chleba, ale je to marný.
Do teď jsem mu dávala instantní kaše, jenomže mám takový pocit, že se mu po tom špatně spí. Je klidně 2 hodiny v noci vzhůru. Myslím jako kvůli cukru, když jsem se dívala na složení, tak mě nepřipadá, že toho cukru je tam moc.
Tak jsem se rozhodla, že mu budu dělat teplé večeře.
Jenomže jsem úplně bez inspirace, vůbec netuším, co mu vařit :,(
Tak jestli mi prosím poradíte, byla bych ráda. Díky. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9015
21.6.25 18:59

Dvouleté dítě toho nesmí hromadu. Prostě jsem tehdy uvařila o něco víc oběda a část zůstala na večeři.
Teď to dělám obráceně. Vařím přes týden večeři a zůstane na oběd druhý den do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
601
21.6.25 19:01

Krupicová kaše, pudink, kaše dušená mrkev a masíčko? Rozmixovat to třeba? Kukus třeba s nějakou zeleninou měkkou podušenou. Ten je rychlejší na přípravu, zaleje se vývarem a za 5 min je připravenej. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
21.6.25 19:01

@Kelsey1 tak jsem si to taky myslela, že bych to začala takhle dělat, díky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
21.6.25 19:03

@KristynaD998 děkuji za tip :) krupici samozřejmě dělám, ale nechci ho cpát sladkým na večer

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
21.6.25 19:28

Polívky, míchaný vajíčka, kaše, ryzoto, těstoviny, zeleninové placky.
Ale takhle v létě vedly zeleninové saláty s vejcem, čočkou nebo masem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2586
21.6.25 19:28

Mleté maso - třeba masové kuličky v rajské omáčce, boloňské špagety, treska se špenátem, vepřové v mrkvi a další „mňamky“, jejichž názvy najdeš na obalech skleniček s dětskou výživou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4378
21.6.25 19:31
@AAnnyys píše: Více

Tak ta kaše může být i na " slano", takové kroupy, vločky, pohanka, bulgur, těstovinova rýže se zeleninou. Trochu vařeného maso.
Můžeš trvá uvařit pohanku kroupu buď ve vodě nebo v mléce a přidat dám nastrouhané jablko, vůbec to není potřeba sladit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11825
21.6.25 20:05

Vajicka-michany, volská oka, na tvrdo, chleba/rohlík ve vajíčku, omeleta se šunkou a syrem
Těstoviny klidně samotný, s hraskem a mrkvičkou, někdy s mákem nebo tvarohem, krupicová kase, parky (občas), polévky,
Nic jiného. nenarocneho na kousaninuz mě nenapadá…ale my máme spíš teplé obědy a večeře pak studené pokud není teda polévka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
21.6.25 20:32

@Vladusxx no párek mě malý neji vůbec, protože je to náročné na kousání. Je prostě línej :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4378
21.6.25 20:54

Může mít oslabené svaly, podívej se na orofaciální stimulaci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9763
21.6.25 20:57

Kaše nemusejí být sladké, v tomhle věku jsem dělávala instantní bez cukru, jen třeba s ovocem nebo zeleninou. Husté polévky, mozzarelu, cottage, těstoviny s omáčkou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24274
21.6.25 21:04

Mám dvouletého, ale teda stravu má omezenou, protože má potravinové alergie. Vařím hlavně obědy a případně polévky. Takže k večeři má často něco podobného co bylo na oběd. Nebo i jen polévku s pečivem. Pečivo má hlavně je snídani. Ale třeba tousty má rád i k večeři. Výjimečně dám i párek. Vajíčka nemůže. Kdyby je mohl, tak by mel často i na večeři vejce na různé způsoby. Dnes jedl třeba vepřové výpečky s kořenovou zeleninou. Včera byli tousty. Předevčírem měl třeba maso z králíka ( dělala jsem z něj vývar).
Pečivo má rád třeba s paštikou nebo marmeládou. Kaše mi nejí. Jogurty také ne.

To kousání bych začala řešit. Mě teda syn jí od začátku vše dobře. Ale teď kolem toho druhého roku si taky trochu vybírá potraviny měkké. Přijde mi, že mu rostou stoličky a je mu to nepříjemné. U toho párku mu teď vadí jakoby to střívko. Musím mu ho loupat a nebo nakrájet na malá kolečka. To si fakt spíš vymýšlí. V tomto věku to dělali i starší děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
185
21.6.25 21:07

Teď nastává čas nových brambor, naše děti milovaly brambory s lučinou, s tvarohem a pažitkou, s tvrdým sýrem nebo třeba s vajíčkem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27677
21.6.25 21:12

no nebo má ochrnutý svaly v puse

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...