Autismus u 19měsíčního chlapce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3
21.6.25 14:40

Autismus u 19. měsíčního chlapce

Dobrý den maminky,
přišla jsem si sem pro radu/sdílení zkušeností, ohledně autismu u batolete.
Mám 19. měsíčního syna a nejsem si jistá, zda nevykazuje známky autismu… 18. měsíční screening dopadl dle pediatra v pořádku, ale upřímně mám obavy, je to mé první dítě a nechci nic podcenit/zanedbat.

Syn moc nemluví, když byl menší, uměl mnoho slov, které teď už tolik nebo vůbec nepoužívá.. říká máma, táta, bába, ahoj, umí říct NE, když něco nechce, umí říct Pápá ale jen zřídka u toho zamává, jen když se mu chce, řekne auto vrm vrm a pejsek haf haf. Jinak s námi diskutuje svojí řečí a u toho třeba hodně gestikuluje rukama.

Když na něj volám jménem, tak jen někdy reaguje, ale když zavolá tatínek, tak syn reaguje ihned.
Ukazuje, když ho něco zaujme nebo když něco chce, když ukazuju já, tak se podívá, oční kontakt normálně s námi udržuje, umí se sám napít i se snaží sám jíst lžičkou, ale ještě mu to moc nejde..
miluje vysavač, rád ho zkoumá a také rád vysává a snaží se napodobovat ten zvuk.. má rád zvuky a hudbu, bývá náladový a umí se i vztekat, když mu něco zákažu, ale jinak bývá veselý a usměvavý, hlavně když spolu děláme blbiny.. někdy donese hračku, ukazuje, při stavení kostičkami nebo u vkládaček ale vydrží jen chvilku, někdy se mu podaří něco složit a někdy zas ne.. rád si prohlíží knížky a také rád sám ukazuje, ale pokud ukazuji já a snažím se pojmenovavát věci, tak ztratí zájem, baví ho ale když mu čtu. S hračkami si umí hrát, napriklad s autem jezdi a vydava u toho zvuky, do míče kopne nebo s ním hodí, ale jsou dny, kdy třeba si chce hrát s kelímkem nebo něčím pro něj neznámým.. neumí jíst kousky, s tím bojujeme, nabízím, snažím se ale neumí ještě kousat a začne se dusit, takže vyžaduje rozmixovanou stravu, s pediatrem jsem to řešila xkrát, ale řekl mi, že mám prostě jen nabízet, že jsou děti, kterým to trvá, takže nevím jestli to může mít nějakou spojitost.. je stále kojený.

Jinak má rád děti, rád je pozoruje, snaží si snimi hrát, například jim ukazuje atd., při procházce na cizí lidi někdy zamává a řekne papa nebo ahoj. Když byl menší dělal paci paci pacičky, teď třeba vůbec. A má často problém u jedné činnosti napřiklád u hraní vydržet nebo udržet pozornost, vždy chce pak hned dělat něco jiného nebo něco jiného ho zaujme. Hračky si sám uklidí ale taky miluje, když hračky může rozházet po pokoji.

Přijde Vám to prosím v pořádku nebo bych si měla dělat obavy? Moc děkuji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
64931
21.6.25 14:44

Co z toho ti připadá, že jsou prvky autismu? Je to normální dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
21.6.25 14:51

@vokishka kamarádka mě trošku vystrašila, protože její bratr má syna autistu a prý to, jak můj syn nereaguje, když ho oslovuji já, tak je špatně.. a také to, že tolik nemluví, tak jsem od té doby nejistá a možná příliš hledám něco co není..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.25 15:03

@riri91 když jsme to řešili u syna, tak prý stačí jednou za čas, když reaguje. Nemusí rozhodně reagovat na každé zavolání.
Syn nereagoval do 2 let vůbec, byl jak hluchý, do 4 let nemluvil, používal stabilně 5-8 slov a průběžně je točil. V roce a půl uměl jedno slovo a dodnes nevíme, co znamenalo.
Tvůj chlapeček mi přijde naprosto v pořádku.

• Citovat
  • Upravit
79771
21.6.25 15:22

Máš normální dítě, neblázni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3905
21.6.25 15:41

Máš normální dítě.

Moje autistická dcera v 18 měsících nejenže nereagovala na jméno, ale ani nevydávala žádné zvuky (kromě pláče.) Neřekla jediné slovo, které by mělo nějaký význam, neměla oční kontakt, neukazovala, nesdílela pozornost, nehrála si s hračkama běžným způsobem (buď je jedla a nebo je házela do okolí, později pouze řadila.)

Autisté často nesdílejí - nepřinese ukázat hračku, jenom proto aby ji ukázalo. Neukazuje prstem na něco a nevyhledá očima pohled člověka, kterému to ukazuje. Nemá snahu nějak komunikovat, protože je to prostě nebere, nechápe důvod proč by mělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9272
21.6.25 20:23

Normální dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
22.6.25 12:08

@LilyJane to syn také někdy dělá, že do hraček kouše atd a pohazuje je kolem sebe… dnes například u jídla, když jsem na něj několikrát zavolala, nereagoval, hrál si s pitím a vůbec se na mě nepodíval.
Jsou dny kdy zareaguje a dny kdy vůbec, ale u přítele skoro vždy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.6.25 12:13

@riri91 pokud je zaujatý něčím jiným, je jasné, že nezareaguje. Pokud prošel dotazníkem, neřešila bych. Moje dítě mělo pozitivní dotazník ještě ve 2 letech. Autista taky není.

• Citovat
  • Upravit
3905
24.6.25 21:53
@riri91 píše: Více

Ale to je normální, že dítě nereaguje na všechno. KDyž je zabrané do nějaké činnosti a nebo se soustředí na něco co rodič nevnímá, tak je normální, že reakce být nemusí a nebo trvá.
V 18 měsících je navíc normální, že dítě kouše předměty i hračky a rozhazuje je kolem. Ale u mé dcer to bylo JENOM to. Nic víc, žádná smysluplná hra. Nic víc. Bylo jí jedno co drží v ruce, nijak si to neprohlížela.
Máte normální dítě, přestaňte v tom hledat nějaké speciality.
Pokud vaše dítě prošlo dotazníkem, tak fakt nemá problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí