Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, trápí mě u dcery trvající teploty, nemáte někdo zkušenost? Začalo to suchým kašlem, pak lehce zvýšená teplota, která byla 2 dny přes 39 až 39,9. Potom se prudce zlepšila, dva dny téměř bez teplot a 6. den od začátku nemoci teplota zase vyskočila k 38.6. Byli jsme na pohotovosti, nic na ní nenašli, CRP 1. Od té doby uplynuly další 4 dny a stav víceméně stejný, trochu kašel, ale vlhký, ale teploty odpoledne po 13.hodině začnou vyskakovat a kolem 15 se dostanou přes 38. Zítra jdeme k doktorce (v pondělí radila ještě počkat), ale potřebuji asi uklidnit, že se něco takového může stát. Takhle dlouho teploty nikdy neměla. Děkuji!
Mohla chytit neco jineho. Jedna z mych dcer mela predloni (v 8 letech) 3 nemoci po sobe. Usuzuju podle priznaku a toho, ze uz vypadala lepe a najednou prudke zhorseni (opetovny nastup horecek klidne ke 40) a dost jine priznaky nez predtim. Byla doma 2 mesice v kuse. Na tu posledni nemoc uz dostala ATB, protoze prakticky ohluchla (zjistili ji silny zanet dutin bez bolesti). Ale predtim u lekare nebyla, protoze to byly jasne virozy a s temi lekar nepomuze.
Syn má něco podobnýho týden. Ráno dobrý, odpoledne teplota přes 38. Dnes nejspíš pediatr pokud nás vezme. Tak jsem zvědavá.
Máme to teď podobný. Syn má tedy 15m.
Od minule středy teploty 38.5-39.2. Jelikož si sahal na uši, tak jsme k doktorce šli další den. Udelali CRP (čistý) a poslali na na ORL, tam v pořádku. Další den se zpustila rýma jak blázen a kašel. Další dva dny dopoledne měl pouze zvýšenou teplotu. Pak od sobotního odpoledne zase 39. V pondělí jsme byli zase na CRP, dali moč a poslechla si ho. Vše ok. Na doporučení jedeme už třetí den (poslední má vždy v 9 hodin vecer) na střídání nurofen/paralen. Po probuzení ale stále měl 39.2.
Prostě nějaká pitomá viroza.
Dnes ráno má konečně zase 38.3, tak snad už to bude končit.
Mohla chytit neco dalsiho, druheho…
moje mladsi mela virozku (byla doma tyden, uz to vypadalo ze bude ok) a pak bum, prudke zhorseni a ono to chripka (nekdo z nas ostatnich donesl coby prenasec)
trpelivost, lita toho hodne a vic nemoci za sebou je bohuzel velmi caste
Chřipka. Chvilku špatný, pak jakoby zlepšení a pak znovu špatný (teploty až horečky). Nebo nasedla další infekce…
U nás to takhle dlouho trvalo při viróze s následnou bakteriální infekcí, nakonec zabraly až antibiotika. Pokud CRP bylo nízké, je možné, že jde jen o dlouhý průběh virové infekce, ale určitě dobře, že jdete k doktorce. Sleduj i další příznaky, jako únava nebo zhoršení kašle, a kdyby se něco nezdálo, klidně znovu k lékaři.
Dcerina spoluzacka měla teploty dokonce několik mesicu. Byla opakovane na vysetrenich v nemocnici, ale nic nezjistili, teploty pak nakonec samy prestaly.
Dobrý den, zrovna prožíváme něco dost podobného. Plácáme se v tom 14 dní. Dcera 7 let jeden den zvracela + teploty, potom pár dní silný kašel a nachlazení, některé dny nižší teploty. Tuto neděli vysoké teploty, skončili jsme skrz dehydrataci a apatii v nemocnici, kde byli jen zvýšené leukocyty, crp 13,jinak nic. V úterý nás pustili domů bez teplot ale po pár hodinách doma zase 39,vcera ráno bolest tváře a ucha, zvracení od bolesti- skončilo to píchnutím ucha. Prý přijde strašná úleva. Místo toho už večer zase 39. Dnes dopoledne dobrý, ale teď už to zase leze nahoru. Taky máme nervy na pochodu. Dle naší Dr. Souhra více viróz naráz.. ale doma už jsme fakt vyřízení a bojíme se, co bude další den.
Holky bojím se, dcera 4roky od neděle teploty max 38,3. Kasel, ryma. Dle lekare je to viroveho původu. Ale teploty tak dlouho 4 dny se mi zdají dlouho. Máte zkušenosti? Od září chodí do školky a je celkem často nachlazena…s teplotami…
@bobeček32 píše: Více
Mám zkušenosti i s 5 dní trvajícími horečkami, které nešly pod 39,5 a byly i nad 40. Nebo 6 dní horečky 39,2 - 39,8. Ze 4 dny trvajících teplot do 38,3 bych si vůbec nic nedělala. Ani bych neuvažovala o lékaři, pokud by k tomu nebyly nějaké varovné příznaky.
@Janča6
Kéž by bylo více uvědomělých rodičů. Najdou se bohužel takoví (a že jich není zrovna málo), kteří běží k doktorovi s horečkami od předešlého večera a v 7 hodin buší na dveře. Moje reakce je někdy stylem Copak, copak, hoří? Já jen že tady nemáme kolejnici, do níž bych tloukl.
Klinický stav se vyvíjí, první 2 dny horeček nemusejí být klinické příznaky patrné, navíc statisticky je většina horečnatých epizod spojených s virovou infekcí.