Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dneska odpoledne mi volala doktorka s nemocnice a 17.9 jdeme na test na CF.Jen bych se chtěla zeptat jak to probíhá, jak dlouho to trvá a za jak dlouho budeme vědět že jí nic neni? Jak to děti snášejí? Mé malé je 2,5(mentálně na 1,5-2 roky).Je hrozně negastivistická a uječená. Ani nemusí na ní nikdo sáhnout nebo promluvit a už ječí a pláče ![]()
@maminka189 pokud máš FB, tak se přidej ke skupině „cystická fibroza“ 100% ti někdo odpoví.
@K-Black Díky,ale já se nechci někam vtírat, když jí malá nemá potvrzenou a podle mě jí ani nemá…Jen, že nás doktorka poslala na tenhle test tak chci vědět na jaký boje se mám připravit ![]()
@maminka189 maximálně týden, a klidně i druhý den. Ale screening máte po narození dělaný, prý se dělá od roku 2009.
My byli na testech ve veku 3,5 roku syna. Ocistila mu predlokti, dostal na rucku nejake desticky propojene k pristroji. Pote mu bylo cele predlokti zabaleno do folie. Na jak dlouho uz nevim. Pod folii se utvoril.pot a ten se pak testoval. My mezitim stihli obehnou rtg a detske orl. Test byl negativni. U syna se tehdy prokazalo silne astma s nekolika potravinovymi alergiemi.CF se nastesti neprokazala. Astma ho trapi porad.
Drzim pesti at je cf negativni! ![]()
@K-Black Děkuji za info
.Jo to vím, tak nevim proč na něj musíme jíz znovu-Týnka je 2011
A výsledky toho testu s porodnice by byli i v propouštěcí zprávě? Nebo to trvá déle? Já si myslím, že CF nemá…
@KačuliKačka No to jsem zvědavá ja týna bude sedět a nestrhávat si to
My právě dle nemocnice dlouhodobě neprospíváme tak chtějí zjistit přesný důvod, ale my máme i mladší kosti takže CF to nebude-i když hovínka má vždycky tekutější, ale hnědá
Ahoj, taky jsme byli. Syn měl tak 4 roky? Už jsem to raději vytěsnila
Prý to nic není, probíhalo to tak, jak psala Kačuli. Měl to na ruce tak 15 nebo 20 min. a byla to ta nejdelší čtvrthodina v mém životě
Sestra byla dost nepříjemná, dopředu mu naslibovala, že to nic není, že to bude jen mravenčení, bla bla, no kluk to celé proječel… Výsledek negativní. Taky to bylo v souvislosti s léčením na gastru. Měl alergii na mlíko, pak se prokázaly ještě pyly trav. Trávy mu zůstaly, alergie na BKM naštěstí vymizela.
Držím palce, ať to zvládnete!
@Fifik Děkuju za ifo. Já se právě nebojim výsledku, ale toho jejího ječení. Ona celkově nemá ráda lidi a do toho je ještě vyklepaná s časté hospitalizace a lítání po doktorech ![]()
Tak když budeš připravená na nejhorší, můžeš být jen mile překvapená
Já jsem měla načteno, že v pohodě, sestra mě uklidnila, že to děti dobře snášejí… no a pak takové rodeo
Sestra se právě divila, proč tak vyvádí a jak jsem psala, byla kvůli toho na něho dost nepříjemná, což mu zrovna nepřidalo. Nevím, jaký ten test je, co to dělá… ale obecně byl syn u doktorů celkem v klidu, snášel odběry atd., takže mě to překvapilo.
@maminka189 tak prý se nemáš vůbec bát, ta pravděpodobnost je minimální. Ale jak píšeš že neprospívá, co celiakie? dělal vám někdo test ![]()
@K-Black Nějaké testy nám v nemocnici dělali, ale co s krve přesně chtěli to nevím
.Teď při poslední hospitalizaci nám brala sestřička krev na genetické testy na karyotyp a fraxa (nevím co to je).Také nám byl malé dělán RTG levé ruky na osifikaci kostí a ten odpovídá 18.měsícům-ale podle toho co jsem se dočetla na netu tak to znamená jen to, že poroste déle ![]()
Dneska jsou jí 2 roky a 5 měsíců a má 83cm a něc okolo 10700g což mě nepřijde málo, ale doktorům jo
Test na celiakii nám dělali jako jeden z prvních… Syn byl (a pořád je) taky drobný, navíc měl takové nafouklé bříško, takže se to nabízelo. S neprospíváním to může souviset.
To jsem se právě snažila dohledat… Tolik, co má tvoje malá, měl v cca 20 měsících. Ale zase měl porodní váhu 4kg, v roce byl pořád v porovnání s ostatními velký. Teď má 9 a je nejmenší kluk ve třídě. Zdravý jak řípa ![]()