Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Aha, ted teprve ctu o rozinkach
Na netu pisou, ze se to stava, ale ze se to da zachranit propracovanim.
Aha, tak příště asi bez rozinek a zkusím případně přidává po troškách to mléko a více propracovat. No, stejně se mi uplně rozkydlo to vrchní patro. Hernajs ![]()
Hmmmmmmmmmmmm, chuťově je dobrá, jen se mi uuuuuuuuuuplně rozkydla. Šel by z toho těsta i bochánek??
nebo enší bochánky? Při jaké teplotě a jak dlouho holky Vánočku pečete?
Pokud máš klasickké tak udělej bochánky, u bezlepkového no asi je to konečná, rozkydnout a upéct
Rozinky se většinou dávají mezi patra -sypou se. a na kolik se peče teď nevím, ale dneska jsem koukala na menudomu.cz kde pekla vánočku a tam to určo najdeš a kočena je moc šikovná
Může to být i velkou množství tuku nebo nekvalitním tukem
Já mám zkušenost, že jakmile se mi to těsto nepovede jakoby napoprvé, jakože tam musím něco přidávat, tak se mi to ve výsledku nepovede, špatně to vykyne a prostě to není ono. Takže mám úplně přesný recept. Na půl kila mouky mám 200 ml mléka, jestli Ti to pomůže. Jinak peču podle oka, jakmile to začne hnědnout, tak chvilku na to vyndám a peču na 200 stupňů. ![]()
Rozkydla? Mozna malo horka trouba. Ani nevim, na kolik pecu, mam plynovou, nema ani stupne, jen obrazky, takze pecu kousek nad rohlikem
Dulezita je chut, ja se vzdycky utesuju tim, ze u nas se na jidlo nikdo skoro nediva a nevdecne to sezerou hned (proto nezdobim pernicky) ![]()
Holky, jojo rozkydla, ale to zřejmě protože jsem brzy snížila teplotu do té doby držela vcelku, tak jak měla.
Jinak chutově je dobrá, ale suchá a hodně se drobí.
Mám tento recept
1 kg polohurbé mouky, 250g másla, 2 kostky kvasnic, 250ml mléka, 5 žloutků, 1 vejce
Nemůžete mi sem dát někdo Váš přesný osvědčený receptík prosíím?
A jinak dík za radu s rozinkama, příště je dá mezi patra a e do těsta. To těsto bylo takové tuhé, pořádně ani nevykynule, sice ano, ale podle mě málo no.
Mě se to taky jednou stalo, že se mi copy rozpadaly, ale já tam místo rozinek, které chlap nejí, měla mandle. Od té doby už radši nic, jen nahoře posypu mandlemi. Jinak těsto na vánočku musí dlouho kynout, někde se uvádí až 3 hodiny, právě proto, že je tam hodně tuku. Já jsem se jinak naučila plést podle internetu ze 6 pramenů najednou a je to pohoda.
Tak můj osvědčený recept:
500 g hladké mouky
1/2 kostičky droždí + 1 lžička cukru
100 g másla
půl lžičky soli
200 ml mléka + 4 lžíce do kvásku
1 vejce
70 g cukru
kůra z citrónu
Edit: já ty copy propichuju špejlema, aby se mi to neorzjelo a v pohodě. No a když jich dělám víc, tak to dám i do formy, aby mi to rychleji ubývalo.
Příspěvek upraven 16.12.12 v 12:58
Já dělám tuhle
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?…
těsto můžeš promíchat bez pekárny… ale pořádně!
Rozinky dávám do těsta…
Jako pokud jsi udělala jednu vánočku z kila mouky, tak to podle mě nemohlo udržet tvar vinou vlastní váhy…
Z toho množství v receptu (někdy se musí přidat mouka, tolik, aby těsto nelepilo a bylo hezky pružné) dělám dvě vánočky pletené ze šesti (je tam videonávod, není to tak těžké, jen to nepoplést
) a jsou velké asi jako ty kupované, možná o něco větší. A moc dobré ![]()
Je holky děkuju, jen koukám taky děláte z hladké mouky, já měla receot na polohrubou. Je v tom nějaký rozdíl ve výsledku??
Jinak jsem dělala z 9ti pramenů a pletlo se to dobře, jen se to trhalo. No a jak se to právě trhalo nešly mi udělat takové tenčí provázy, ty copy no, byly silnější, takže celá vánočka byla velká
Příště udělám raději 2 menší. ALe dělala jsem to prvně a neodhadla. navíc se mi nevešla na pekáč, tady mají nějaké menší trouby a musím mít i menší plechy ![]()
No, doufám, že se mi na příště povede no, chtěla bych jí udělat na Vánoce. Jinak nechávala jsem kynout 1?5 hodiny, jak psali, ale nechám příště víc.
A necháváte pak kynout ještě upletenou vánočku na plechu?
Holky prosím Vás, Vy kdo máte zkušenosti s pečením vánočky. Dělám jí poprvé. těsto se mi nějak trhá při válení těch válečků a následném zaplítání. Může to být i rozinkama nebo čím? Děkuji moc za rady. Dělám vánočku poprvé, ale na vánoce bych ji ráda upekla, tak aby se povedla.