Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zrovna dnes to resim taky. V mladi jsem tyto problemy nemel mebo jsem jim nevenoval az tak pozornost. Obcas se me kamaradi na stredni skole ptali, co to mam za tiky hlavou, neresil jsem to. Po poslednim ockovani hexavakcinou proti tetanu (30) se vse zhorsilo. Dnes jsem byl ve stresu a bylo to hodne znatelne, nedarilo se to ovladat. Nevi nekdo jak se toho zbavit?
@Martin84 Ahoj, u mě se tiky objevily v pubertě po antidepresivech, jakmile jsem je vysadila, tiky zmizely. Nebereš nějaké nové léky? Jinak bych se obrátila na neurologii, popřípadě na psychiatrii..ne, že bych z tebe dělala psychiatrického pacienta, ale myslím, že některé léky od psychiatra dokážou tiky zmírnit ![]()
Ahoj, zadne leky neberu, pokud nejsem vazne nemocny a neni vyhnuti, ani se na nic nelecim. Děkuji za radu, zkusim zajit na neurologii a uvidim co zjisti ![]()
Zde je zajímavý rozhovor s lékařem, který tiky trpí a také je léčí. Dá se s ním dohledat i video.
http://naposledy.blog.cz/…rejem-fialou
Tiky jsou neléčitelné. Léky od psychiatra mají údajně mnohle vedlejších účinků, které mohou být horší než samotné tiky. Jediné, co prokazatelně (trochu) pomáhá je mangezium.
Mám je téměř rok.
Spíše se potřebuji zeptat. Tiky se objevují převážně před spaním. Pokud je můj psychický stav horší. Tiky se projevují častěji.
Děkuji
Snad to nebude Touretův syndrom
Pavel Hakel
@Anonymní píše:
Ahoj, přeji krásnou noc![]()
Mám takový trapný problém.. Nikdo z mého okolí o tom neví a já bych se ráda jako první zeptala Vás na Vaše případné zkušenosti..
Velmi často se mi stává, že pociťuji nutkání na tiky.. Jsou to buď záškuby hlavou - vypadá to jako když na někoho kýváte a beze slov se tímto pohybem ptáte „Co je?“ .. snad víte jaký pohyb myslím… A takhle to udělám několikrát rychle za sebou.
Problém je v tom, že to dělám jen když si myslím, že mě nikdo nevidí..a snad se mi to i kdaří, protože se mě nikdo zatím na tyhle tiky nikdo neptal..
Pak také často křivím obličej - asi jako když se nad něčím zatváříte znechuceně a ještě při tom vykulíte oči..
Nemám žádný stres, prý od toho taky mohou být tiky.
Nevím kdy mi to začalo, ale od dětství to nemám..
Naštěstí mě to nijak neomezuje, ale nevím, normální to asi není…??
Setkal jste se někdo s takovým… chováním? Co to může být?
Snad mi někdo poradí
Bojím se, že když půjdu k doktorovi, že ze mě udělá blázna a řekne, že mi nic není..
Ahoj, koukam ze to je hodne stara diskuze, ale treba tu jeste budes. Podarilo se ti se tiku zbavit? Ja nam ten samej tik, uz jsem to mela kdysi, ale preslo to ani nevim jak.No a ted to zaclo prvni vlnou covidu, zavreli nam praci, ja byla na nervy co bude a tik se mi ve velkym rozjel.Kdyz se blizilo otvirani tak jsem si furt rikala ze musim prestat a to se mi trochu darilo, sice jsem to obcas delala ale celjem jsem to ovladala. Prisla dalsi vlna covidu, opet zavreny pracoviste a tik se rozjel jeste ve vetsi mire, ale v praci jsem to dokazala docela maskovat, vsimla si jen jedna kolegyne.Dny kdy jsou v klidu neni zadnej stres tak to treba udekam jen parkrat za den, ale dny kdy je hodne stresu tak to delam fakt casto.No a ted jsem v extremnim stresu, dceru ceka velka operaca a ja jsem z toho hodne ve stresu.No a jak je velkej stres tak se mi vubec nedari to maskovat a dwlam to fakt nekolikrat za minutu a nemuzu si vubec pomoc. V praci uz o tom vedi vsichni a cim vic lidi o tom vi, tim vic me to znervoznuje a tim vic to delam. Nemate nekdo nejakou radu co si koupit? Cetla jsem treba ze pomaha i magnesium, ma nekdo zkusenost?
1. suplementovat hořčík (500mg v oragnické vazbě ráno a večer, b-komplex a rybí tuk (okolo10 g denně)
2. naučit se kompenzovat stres - mrkni sem https://obchod.portal.cz/…mozte-stres/
3, jinak rychlý trik jak nechat tik odeznít není snaha ho zastavit, ale naopak se soustředit na to, aby to tikalo co nejvíc. Schválně to příště zkus, fakt ideálně aby se to roztikalo jak hora budíků.
@Pudloslava mam pocit ze mi tika oulka hlavy a celkovy neklid mam strach o nejaky nador nebo nervosvalove onemocneni
![]()
ale nedavno byla lumbalni punkce a vse ok cca pred 3 mesici a pred rokem mg mozku
nevim co mam delat mam o sebe strach a celkove mam pocit ze se pri vsem tresu, klepu a mam neklid a vse je pro me moc slozite ![]()
No nelíbí se mu ranní vstávání a celou cestu do školky říká, že chce jít domů. Ale myslím, že ve školce je spokojený. Nedávno měl dávivý kašel, myslím, že mu rozjel ty tiky, četla jsem ještě něco o plicních chlamydiích (syn je totiž stále nachlazený, má dermorespirační syndrom),které mají vliv na nervovou soustavu, tak ho nechám ještě vyšetřit na plicním, třeba to s tím může souviset.