Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V roce už sem synovi dávala jídlo normální, co sme jedli my. Akorát ne smažené, tučné , kořeněné. Jemu se líbilo, že jime společně a že má to stejné.
Syn má teď rok a pomalu najizdim na naší stravu. Dnes napriklad cizrnova omáčka s krutim masem a těstoviny. Včera jsem dělala králíka ale udělala jsem ho na způsob kuře na paprice to mu taky chutnalo. Hodně mu chutná sekaná, rajska…
Rajcatova omáčka - ol. olej, přidám česnek orestuju a vyndam ho, zaliju sklenici krajenych rajčat, co jsem v létě zavarila. Případně koupit plechovku loupanych.Ochutim bazalkou, orgánem. Nechám povarit a k tomu těstoviny.
Má rád i zapečený květák s krutim masem a smetanou - já na vše kvůli problémům s mlékem dávám smetanu ryzovou, nebo ovesnou. Špenát s nokama.....proste normální jídla uzpůsobena věku. Zítra bude ryba jen upečena na trosce másla (v našem případě alsan bio jako jeho nahrazka)
Syn nekdy od 7m nejí mixovane jídlo a musí jist sám. Teď už konečně začíná jist hezky a není jídlo všude.
Základ na cibulce nebo pórku, přidat králičí, kuřecí, krutí…a pak tak, aby mi to chutnalo
..než na to vezmu mixér. Synek baští jenom hladký, vymixovaný…jinak cuketa, brambor, špenát, červená čočka, kořenová zelenina, paprika, česněk, květák, brokolice, hrášek, batáty, dýně…koření spíš bylinky ( kmín, tymián, majoránka..) Někdy trocha smetany, šlehačky… ![]()
Dávám prikrmy nebo vyrábím jídla podobna tem prikrmum-maso,zelenina,brambor a mixér. Hladké to už být nemusí.Dcera 16 mes. je na to zvykla,starsi deti v jejím věku taky. Nase jídlo jen na ochutnání příp.dojedeni,pokud je to vhodné.
Z koření kmín,majoranku,libecek,petrzelova nať,podle původních surovin,ne vse dohromady,do hotového prikrmu dávám máslo.