Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobré nedělní odpoledne.
Koupila jsem si nové boty, Reeboky, na běžné chození. Mají nějakou speciální vložku, která je tvarovaná, aby podepírala klenbu nohy. Zhruba v polovině chodidla ve vnitřní straně, kde je noha jakoby prohnutá, je vložka v botě trochu vyšší a tužší, než jinde. Mě toto tvarování trochu tlačí (zvlášť na jedné noze), dá se v tom normálně chodit, nebolí to, ale mám taková pocit, jako když je tam něco navíc. Váhám, zda boty zkusit rozchodit, jestli si na to noha zvykne - koneckonců je to asi něco na způsob zdravotních vložek, nebo jestli boty nenosit a vrátit, mám na to lhůtu 14 dní.
Máte zkušenost s takovým problémem?
Boty se mi jinak líbí, jsou lehoučké, pohodlné, ale bojím se, aby mě to netlačilo pořád…
Ahoj, řekla bych, že máš asi trochu ploché nohy a proto ten pocit.
@oliš
Ano, taky mě napadlo, že to je tím. Ale spraví se to, přestanu ten pocit mít? Nebo je mám vrátit? Nebo si je mám nechat a s tím pocitem se smířit, může to být pro ploché nohy naopak užitečné, když mají správnou oporu?
Podle mého názoru rozhodně užitečné jsou a myslím si, že si určitě zvykneš během pár dní
Nechci rýpat, ale klenba se rozhodně žádnou vložkou nevytlačí.
Jak teda funguje ortopedicka vlozka? Ja Jen, ze ty me taky na zacatku tlaci a poboliva vlastne cely kotnik.Pak to prejde…
Vlozka funguje jako opora ale urcite nohu netvaruje to jde pouze cvicenim chuzi na boso po ruznych materialech.je to jako kdyz diteti co vtaci kotniky date pevnou kotnickovou obuv pri chuzi uz vtaceni neuvidite ale to neznamena ze tam neni jde o to posilit bricho cvicit nozky a nefixovat
@Run píše:
Nechci rýpat, ale klenba se rozhodně žádnou vložkou nevytlačí.
A proč se dětem s plochýma nohama doporučují právě tyto vložky?
Já si ani nemyslela, že by se pomocí vložek vytvarovala chodidla. Spíš mi jde o to, jestli je při nich dobré tu oporu v podobě tvarované vložky mít a jestli si na to nohy časem zvyknou, nebo to bude tlačit pořád a boty mám radši vrátit…
Ortopedická vložka by se měla používat pouze při silné patologii svalů a šlach chodidla. Dělají se na míru pacientovi. Dle neurologa, fyzioterapeuta i ortopeda mého tchána, který je po dlouhodobém kómatu a má rozhozený svalový tonus celého těla, jsou rádoby ortopedické vložky, zvlášť u sportovní obuvi, kde se počítá s vyšší námahou spíš škodlivé, protože neumožňují práci klenby nohy a tím se v ní svaly povolují a plochost chodidla se prohlubuje.
Příspěvek upraven 30.04.17 v 17:00
@oliš píše:
A proč se dětem s plochýma nohama doporučují právě tyto vložky?
Protože se to tak prostě dělá a ortopedi je předepisují už od dveří. Netvrdím, že při nějakých těžších vadách nemají opodstatnění, ale ploché nohy nevyléčí. To spíš cvičení a stimulace nohou. Doporučuji si přečíst něco o barefoot. @levandule23
@Run píše:
Protože se to tak prostě dělá a ortopedi je předepisují už od dveří. Netvrdím, že při nějakých těžších vadách nemají opodstatnění, ale ploché nohy nevyléčí. To spíš cvičení a stimulace nohou. Doporučuji si přečíst něco o barefoot. @levandule23
Já jsem nikde nepsala, že to nohy vyléčí, napsala jsem, že je to užitečné.