Tolerované chování

1794
24.7.22 21:12

Tolerované chování

Co je pro vás ještě běžné chování a co pro vás značí nějakou nemoc či problémy s výchovou?

Mám pocit, že moje hranice jsou zcela jinde než mají ostatní lidé.

Někdy jenom nechápavě koukám, co vše jsou schopní lidé brát jako normální dětské chování.

Uvedu pro lepší představu nějaký ten příklad dle mně chování, co bych považovala už za hranu.

Kdyby šestileté dítě pobíhalo po domě a vyházelo by vám všechny talíře z kredence, brali byste to jako normální chování? Někteří lidé ano. Že z toho vyroste a komu se to nelíbí nemá trpělivost a hned by nálepkoval dítě.

Tak vám nevím, ale školák by se neměl chovat jako dvouleté batole. Nebo se i vaše děti v deseti chovají jako kdyby jim byl rok a strkají si do nosu korálky?

Kde je ta hranice toho, co je jenom dětské chování, ze kterého se vyroste?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2597
24.7.22 21:26

Každý má ty hranice jinde. Mně tohle dělaly děcka naposled kolem 2. roku, spíš mi ale vykramovaly šuplík s ponožkama :D. Nicméně syn má 10 a do skříní s nádobím pořád nedosáhne. Vyčlenila jsem dětem jednu spodní skříňku pro „jejich“ nádobí. Pití, snídaně, svačiny a večeře si chystají často samy, tak ať mě nemusí kvůli tomu volat do kuchyně :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
24.7.22 21:29

Tak to je dobrý. Mám 19m batole a zrovna dneska jsme se s manželem trochu chytli. Batole totiž běhá po domě a kramaří a dneska utrhlo zelené rajče. Podle manžela nezvládám výchovu a dítě má dávno chápat, co smí a nesmí. Já si pořád myslím, že je ještě malá a z tohoto vyroste a i když mě to štve, povzdechnu si, uklidím věci do skříní a nad rajčetem zapláču, zkusím vysvětlit.

• Citovat
  • Upravit
12893
24.7.22 21:31
@Alexandria Nixia píše:
Co je pro vás ještě běžné chování a co pro vás značí nějakou nemoc či problémy s výchovou?

Mám pocit, že moje hranice jsou zcela jinde než mají ostatní lidé.

Někdy jenom nechápavě koukám, co vše jsou schopní lidé brát jako normální dětské chování.

Uvedu pro lepší představu nějaký ten příklad dle mně chování, co bych považovala už za hranu.

Kdyby šestileté dítě pobíhalo po domě a vyházelo by vám všechny talíře z kredence, brali byste to jako normální chování? Někteří lidé ano. Že z toho vyroste a komu se to nelíbí nemá trpělivost a hned by nálepkoval dítě.

Tak vám nevím, ale školák by se neměl chovat jako dvouleté batole. Nebo se i vaše děti v deseti chovají jako kdyby jim byl rok a strkají si do nosu korálky?

Kde je ta hranice toho, co je jenom dětské chování, ze kterého se vyroste?

Tak me by mama toto rozhodne netrpela, dostala bych notne na zadek nebo pres pusu..takze ne, hranice detem urcuji rodice..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
24.7.22 21:34

Tak teď by mě zajímalo, které dítě potřebuješ označit za satana:) nějaké příbuzné? Nevlastní dítě? Dítě nesnesitelné kamarádky?
Když nám doplníš kontext, bude to mnohem lepší..
A jinak každé dítě je jiné. Ale má to svoje limity, 6ti-lete dítě pochopí jasný pokyn -ne. Že by k nám přišla navsteva, začala mi vyklízet kredenc a rodiče by vesele halekali -nojoo, děti, nebyli jsme jiní.. tak to jsem ještě nezažila:) Ale k nám chodí jen děti mých sourozenců a kamarádi mého dítěte, nikdo z nich nemá žádnou diagnózu, u které by se něco takového mohlo stát.
Pokud by ale dorazila jedná příbuzná s 10ti-letym dítětem s vývojovou dysfazii, tak tam bych se nedivila ničemu.

• Citovat
  • Upravit
613
24.7.22 21:34

@Kolicek95 No já malou učila hned jakmile začala kramařit co může a co ne. Naučila a pochopila hned, ani mi nelezla do skříní a šuplíků, pouze semnou jsme se tam mrkli atd.. každé dítě je ale jiné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
24.7.22 21:39
@Xeronias píše:
@Kolicek95 No já malou učila hned jakmile začala kramařit co může a co ne. Naučila a pochopila hned, ani mi nelezla do skříní a šuplíků, pouze semnou jsme se tam mrkli atd.. každé dítě je ale jiné

No a jak jí to tedy vysvětlíš, aby to fakt pochopila. Prosté ne, ano zvýšený hlas nefunguje.

• Citovat
  • Upravit
9301
24.7.22 21:40

Podle mě dítě nevyroste asi z ničeho. Hranice určují rodiče a je třeba to dělat hned od začátku. I proste NE a odvedeni pozornosti, uklizení dané věci nebo zabránění činnosti dítěti ukazuje, co smí a co ne. To, že to samo od sebe bude dodržovat až o 5 let později, to je už věc jiná. Ale začít něco zakazovat a vysvětlovat až o těch 5 let později, to už jaksi nepůjde. Když budu nad vším jen mávat rukou a říkat, že z toho vyroste, tak do kdy budu čekat, jeslti z toho teda vyrostl nebo ne? Kdy je ta hranice, kdy je potřeba přestat čekat a začít vychovávat? Kramarit linku jsem nenechala ani půlroční dítě, co se k ní nějak dokutalelo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2597
24.7.22 21:44

@Svetluska55 vývojová dysfazie nemá nic společného s takovým chováním. Syn ji má a jediný jeho problém je pochopení psaného textu (musí si to prostě přečíst vícekrát nebo mu to zkusím říct jednoduseji) a skládání delších vět dle pravidel. Prostě když něco vyhrkne bez zamyšlení, má ve větě nesmyslně umístěné sloveso, podstatné jméno a má problém se skloňováním. Přesto měl teď i ve 3. třídě samé jedničky. Má jednu jedinou úlevu, a to, že může při ústním zkoušení trošičku dýl přemýšlet nad odpovědí, právě proto, aby to, co řekne, dávalo smysl pro všechny, ne jen pro něj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
24.7.22 21:47
@Gabulle píše:
@Svetluska55 vývojová dysfazie nemá nic společného s takovým chováním. Syn ji má a jediný jeho problém je pochopení psaného textu (musí si to prostě přečíst vícekrát nebo mu to zkusím říct jednoduseji) a skládání delších vět dle pravidel. Prostě když něco vyhrkne bez zamyšlení, má ve větě nesmyslně umístěné sloveso, podstatné jméno a má problém se skloňováním. Přesto měl teď i ve 3. třídě samé jedničky. Má jednu jedinou úlevu, a to, že může při ústním zkoušení trošičku dýl přemýšlet nad odpovědí, právě proto, aby to, co řekne, dávalo smysl pro všechny, ne jen pro něj.

Jakou diagnózu nám matka uvedla, tak tu uvádím.. osobně mám podezření na PAS, ale to bylo opakovaně tvrzeno, že nee..každopádně jsem tím chtěla říct, že popisované chování už spíš svědčí na nějakou poruchu, standardní rozhodně není.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.7.22 21:53

Taky občas koukám. Neteř mi prolustrovala ložnici, oblečená skákala v čisté posteli, vlezla do ledničky, sama se obsloužila a dala si jogurt (byl dost drahý a ona ho roznipala a rozpatlala po stole, protože jí nechutnalo mango, co v něm bylo) a okousala Hermelín :zed: Její máma mi řekla, že přehráním, že to je dítě. V dané době jí bylo 8 :roll: Plus při tom kramareni v lednici shodila aceto Balsamico, rozbila ho a ocakla s ním zeď a ještě prstíkem nakreslila na zdi obrázek.
Pak mi vadí skákání do řeči, vymrcovani pozornosti a rozkazování.
Ale chápu, že i u mých dětí se dají najít věci, co by vadily ostatním dospělým.

• Citovat
  • Upravit
613
24.7.22 21:55
@Kolicek95 píše:
No a jak jí to tedy vysvětlíš, aby to fakt pochopila. Prosté ne, ano zvýšený hlas nefunguje.

To si k tomu musíte najít cestu obě no.. vysvětlila jsem jí to vždy v klidu, zvýšený hlas jsem začala používat až tak po druhém roce kdy zkoumala hranice :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2597
24.7.22 22:02
@Anonymní píše:
Taky občas koukám. Neteř mi prolustrovala ložnici, oblečená skákala v čisté posteli, vlezla do ledničky, sama se obsloužila a dala si jogurt (byl dost drahý a ona ho roznipala a rozpatlala po stole, protože jí nechutnalo mango, co v něm bylo) a okousala Hermelín :zed: Její máma mi řekla, že přehráním, že to je dítě. V dané době jí bylo 8 :roll: Plus při tom kramareni v lednici shodila aceto Balsamico, rozbila ho a ocakla s ním zeď a ještě prstíkem nakreslila na zdi obrázek.
Pak mi vadí skákání do řeči, vymrcovani pozornosti a rozkazování.
Ale chápu, že i u mých dětí se dají najít věci, co by vadily ostatním dospělým.

Tak ale tohle je rozhodně za hranou. Jako takhle, my se s rodinou i mými sestřenicemi a jejich dětmi scházíme několikrát do měsíce, a my dospělí si běžně jdeme do lednice, do skříňky s nádobím… Ale ani jedno z dětí si tohle na návštěvě nedovolí. A v 8 letech??? Dcera bude mít 8 v listopadu, kdyby tohle udělala a neměla nějaký stupeň mentální retardace, tak ji asi prizabiju :D vždyť dítě, které chodí do školy, musí ty hranice dávno znát i kdyby rostlo samo jako dříví v lese 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.7.22 22:12

@Gabulle oni děti vedou k tomu, že můžou, co chtějí. Mají hlad, jdou si něco dát. Moje děti se chodí ptát, protože by jinak každý snědl 4 Lipanky za den :lol:
Moje chyba. Seděli jsme na zahradě a nechali děti doma na TV. Nečekala jsem, že to bude takto husté. Bylo to poprvé, co jsme je nechali bez dohledu.
Mě to naštvalo, protože to byl jogurt z farmářskeho obchodu, co stál 120 Kč a kupuju si ho jen výjimečně. A zrovna ten s mangem a malinami jsem si šetřila :lol:

• Citovat
  • Upravit
Capelucia
24.7.22 22:15

Má zkušenost je, že starší děti dělají divné věci, pokud mají divné rodiče. K nám na návštěvu chodila jenom jedna návštěva, které děti (kolem 10 let) stále něco provedli, stačila jim nejkratší chvilička bez dohledu. Podpálili papír na wc, vyházeli všechny skřínky, polakovali kytky, ničili věci… pak jsme se dověděli, že jejich starší ségra se léčí na anorexii a pár let později se jim maminka upila na smrt. Tak se vysvětlilo, o co v téhle rodině jde, do té doby to dělala potajmu a manžel ji hodně kryl, aby se to nikdo nedověděl. Jiné děti mi vesměs přijdou v cajku, z blízkeho okolí neznám žádné, co by dělalo nějaké větší problémy.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML