Topení si dělá, co chce, a topí málo

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1049
11.10.16 05:59

U nás v paneláku kde jsme bydleli se to komplet muselo odvzdušnit v bytě co byl nejvýš:). Tak se zkuste zeptat sousedů:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
11.10.16 08:24

Odvzdušňovat by se mělo nahoře, ale bydlela jsem v bytě v přízemí. Bylo odvzdušněno a i tak bylo studené těleso. Odvzdušňovali jsme i u nás v přízemí a bylo toho celkem dost.
Nemáte nějakého správce? Určitě by pomohl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2361
11.10.16 13:46

Topení se zásadně odvdušňuje na nejvýše položených tělesech. Podmínkou je, že musí být otevřené ventily na všech tělesech pod nimi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1031
11.10.16 16:53

Děkuji, tak tedy budu kontaktovat domovnika, uz začíná být pěkná zima :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
919
24.2.21 09:33

U nás je to obráceně

Našla jsem tuto diskuzi a napadlo mě zeptat se vás jestli někdo nemá opačný problém jako já.
V ložnici netopim vůbec, jsem zvyklá mít v noci i otevřenou ventilacku.
Tuto zimu se několikrát stalo, že se topení samovolně spustilo a topilo celou noc. Vždy se to děje jen v noci, možná to souvisí s nízkými teplotami…
Ventil je v pořádku, kdyby nebyl, tak by se podle mě spouštělo i během dne…
Tolik názor laika :lol: prosím, nemáte některá doma topenáře, co může poradit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65463
24.2.21 09:49
@Phoebe13 píše:
Našla jsem tuto diskuzi a napadlo mě zeptat se vás jestli někdo nemá opačný problém jako já.
V ložnici netopim vůbec, jsem zvyklá mít v noci i otevřenou ventilacku.
Tuto zimu se několikrát stalo, že se topení samovolně spustilo a topilo celou noc. Vždy se to děje jen v noci, možná to souvisí s nízkými teplotami…
Ventil je v pořádku, kdyby nebyl, tak by se podle mě spouštělo i během dne…
Tolik názor laika :lol: prosím, nemáte některá doma topenáře, co může poradit?

Ja bych rekla, ze je v topení nejaka pojistka, aby teplota neklesla pod urcitou hodnotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2361
24.2.21 14:03
@Phoebe13 píše: Tuto zimu se několikrát stalo, že se topení samovolně spustilo a topilo celou noc.

To je správná funkce termostatické hlavice. Při poklesu teploty pod nastavenou otevře ventil a obráceně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
919
24.2.21 14:29

@JTom
A můžu to i nějak přenastavit?
Vůbec jsem netušila, co umí jedno „kolečko“ na topení 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
24.2.21 14:46
@JTom píše:
To je správná funkce termostatické hlavice. Při poklesu teploty pod nastavenou otevře ventil a obráceně.

takže pokud si topení řekne, mají moc tepla, ušetříme, tak zatne tipec?
proto se budím do pro mě zmrzlého pokoje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2361
24.2.21 15:20
@Phoebe13 píše:
@JTom
A můžu to i nějak přenastavit?
Vůbec jsem netušila, co umí jedno „kolečko“ na topení 8o

Abychom si správně rozuměli. Ventil s kolečkem to neumí. Předpokládám, že tam máte termostatickou hlavici. V bytových domech jsou povinné. Na ní se dá nastavit teplota a pak funguje jako tepelný doraz. Ventilem s kolečkem se dá přivřít průtok, nereaguje ale na teplotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
919
24.2.21 20:20

Jak rozeznám ventil od termostatické hlavice? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2361
24.2.21 23:55

Ventily, které se u nás vyráběly, se ovládaly bakelitovým kolečkem několika otáčkami.
Tohle je ventil s termostatickou hlavicí. Ta má regulační rozsah necelou jednu otáčku. Po obvodu jsou symboly a čísla, která se nastavují proti ukazateli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
919
25.2.21 10:59

@JTom
Ano, po obvodu jsou čísla nula až pět. Já mám ukazatel na nule a přesto se topeni samovolně v noci zapíná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2361
25.2.21 12:46

To tak může být. Stupnice je jen velice hrubě orientační a během času se může měnit. Proto jsou tam také jen symboly, ne teplota. Rukojeť se dá vytáhnout a zastrčit do jiné polohy. Většinou tam také bývají nastavitelné dorazy. Kdybys potřebovala rozsah posunout, bylo by dobré najít návod ke konkrétnímu typu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný