Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
U nás v paneláku kde jsme bydleli se to komplet muselo odvzdušnit v bytě co byl nejvýš:). Tak se zkuste zeptat sousedů:)
Odvzdušňovat by se mělo nahoře, ale bydlela jsem v bytě v přízemí. Bylo odvzdušněno a i tak bylo studené těleso. Odvzdušňovali jsme i u nás v přízemí a bylo toho celkem dost.
Nemáte nějakého správce? Určitě by pomohl.
Topení se zásadně odvdušňuje na nejvýše položených tělesech. Podmínkou je, že musí být otevřené ventily na všech tělesech pod nimi.
Děkuji, tak tedy budu kontaktovat domovnika, uz začíná být pěkná zima ![]()
Našla jsem tuto diskuzi a napadlo mě zeptat se vás jestli někdo nemá opačný problém jako já.
V ložnici netopim vůbec, jsem zvyklá mít v noci i otevřenou ventilacku.
Tuto zimu se několikrát stalo, že se topení samovolně spustilo a topilo celou noc. Vždy se to děje jen v noci, možná to souvisí s nízkými teplotami…
Ventil je v pořádku, kdyby nebyl, tak by se podle mě spouštělo i během dne…
Tolik názor laika
prosím, nemáte některá doma topenáře, co může poradit?
@Phoebe13 píše:
Našla jsem tuto diskuzi a napadlo mě zeptat se vás jestli někdo nemá opačný problém jako já.
V ložnici netopim vůbec, jsem zvyklá mít v noci i otevřenou ventilacku.
Tuto zimu se několikrát stalo, že se topení samovolně spustilo a topilo celou noc. Vždy se to děje jen v noci, možná to souvisí s nízkými teplotami…
Ventil je v pořádku, kdyby nebyl, tak by se podle mě spouštělo i během dne…
Tolik názor laikaprosím, nemáte některá doma topenáře, co může poradit?
Ja bych rekla, ze je v topení nejaka pojistka, aby teplota neklesla pod urcitou hodnotu.
@Phoebe13 píše: Tuto zimu se několikrát stalo, že se topení samovolně spustilo a topilo celou noc.
To je správná funkce termostatické hlavice. Při poklesu teploty pod nastavenou otevře ventil a obráceně.
@JTom
A můžu to i nějak přenastavit?
Vůbec jsem netušila, co umí jedno „kolečko“ na topení ![]()
@JTom píše:
To je správná funkce termostatické hlavice. Při poklesu teploty pod nastavenou otevře ventil a obráceně.
takže pokud si topení řekne, mají moc tepla, ušetříme, tak zatne tipec?
proto se budím do pro mě zmrzlého pokoje?
@Phoebe13 píše:
@JTom
A můžu to i nějak přenastavit?
Vůbec jsem netušila, co umí jedno „kolečko“ na topení
Abychom si správně rozuměli. Ventil s kolečkem to neumí. Předpokládám, že tam máte termostatickou hlavici. V bytových domech jsou povinné. Na ní se dá nastavit teplota a pak funguje jako tepelný doraz. Ventilem s kolečkem se dá přivřít průtok, nereaguje ale na teplotu.
Ventily, které se u nás vyráběly, se ovládaly bakelitovým kolečkem několika otáčkami.
Tohle je ventil s termostatickou hlavicí. Ta má regulační rozsah necelou jednu otáčku. Po obvodu jsou symboly a čísla, která se nastavují proti ukazateli.
@JTom
Ano, po obvodu jsou čísla nula až pět. Já mám ukazatel na nule a přesto se topeni samovolně v noci zapíná.
To tak může být. Stupnice je jen velice hrubě orientační a během času se může měnit. Proto jsou tam také jen symboly, ne teplota. Rukojeť se dá vytáhnout a zastrčit do jiné polohy. Většinou tam také bývají nastavitelné dorazy. Kdybys potřebovala rozsah posunout, bylo by dobré najít návod ke konkrétnímu typu.