Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím, taky se bojim Toxo…Mam doma 7mes. kocourka, ale je porad doma.Ven nechodi, ale stejne mam strach.Jsem v 6tt a testy mi snad udelaji. Kdyztak skocim k veterinarovi at udela i test jemu.
@Lucyje83 píše:
Zdravím, taky se bojim Toxo…Mam doma 7mes. kocourka, ale je porad doma.Ven nechodi, ale stejne mam strach.Jsem v 6tt a testy mi snad udelaji. Kdyztak skocim k veterinarovi at udela i test jemu.
Prosímtě a kde by ji vzal? Krmíš ho syrovým masem? Pokud ne, tak se hoď klidu. Standardně se testy na toxo nedělají, pokud je budeš chtít, vyžádej si je, ale už jsem slyšela, že si to i holky musely zaplatit jako samoplátce, protože k odběru nebyl důvod.
No nevim, kde by ji vzal. Syrovy maso cca 3× ochutnal.Toz jsem teda klidna
Diky ![]()
Ahoj holky. Dlouho jsem tu nebyla. Od 9.1. jim kazdych 8 hodin Rovamycin.. ATB. A budu ho jist asi do porodu. Kazdy mesic mam jit na krev. Byla jsem 2× na velkym UZ a NORMALNI. Nejspis stara nakaza co psali z laboratore. Po porodu bude mimis vysetren tak uvidime. Jinak nervy jsem hodila za hlavu! za 4 dny budu 20tt a mala uz malinko dava o sobe znat. Neni nic 100%, ale ja doufam… Diky za optani. H. ![]()
@Lucyje83 píše:
No nevim, kde by ji vzal. Syrovy maso cca 3× ochutnal.Toz jsem teda klidnaDiky
Ahojky Luci. My meli kocky vseho vsudy 10 let a nikdy nejedly syrovy maso a nechodily ven. A toxu jsem prodelala (lavam). Vsude na vysetrenich znela prvni otazka od doktoru : mate kocky??? Miluju kocicky, ale stejne jsem dala kocourka pryc. Hodne jsem se pidila co vsechno muze cicina zavinit. Nejen zverolekar mi rekl, ze kocka prenasi ruzne nemoci… Dite je prednejsi nez chlupatej mazel.. H. ![]()
Btw: Testy na toxu jsem neplatila, udelali mi je na pozadani.
@wewen : Tak to snad bude v poradku. Stejne mi v tvem pripade prijde, ze to spis je infekce starsiho data, a to by opravdu nemelo mit vliv. Normalne je na tech vysledcich IgG a IgM, jedno z toho jsou protilatky na akutni (myslim, ze to prvni) a druhy pri prodelany (parazit zustava v tele a je udrzovan v remisi), a pokud jsi ji prodelala driv nez tehotenstvi, tak je to OK. Jak rikas, nakaza je stara, v tom pripade bys mela mit vysokej jen jeden z tech dvou indexu. Dokonce je to lepsi, nez nemit toxo vubec, protoze jsi imunizovana. Jak rikam, tady se ty testy delaji systematicky a plosne, kdo neni imunizovany, chodi kazdy mesic, kdo je, jde asi trikrat za cely tehotenstvi, aby se overilo, ze se ten parazit znova neaktivoval. Ja jsem negativni, ale kamaradka, co je pozitivni, mi rikala, ze ona byla prave trikrat, jen pro kontrolu. Toxo chytila doma, kdyz nebyla tehotna, u mamy, co pouziva dreveny prkynko na krajeni masa i zeleniny. Coz jen svedci o tom, ze dat pryc kocku to vsechno nespasi.
Takze se fakt nestresuj, kdyz rikaji, ze je vsechno OK, tak je.
Upřímně nechápu dávání koček pryč - je přeci možné je otestovat - jak z trusu na aktivní toxu, tak z krve na protilátky
.
Sami jsme to tak také udělali. A otázka - „Máte kočku?“ od lékaře by mě asi hodně rozesmutnila. Můj osvícený obvoďák vždycky říká, že takoví blbci mají vracet diplom, pokud se zároveň neptají na syrovou zeleninu, maso a práci na zahradě.
@pikola píše:
@wewen můžu se zeptat z čeho to máš?
Ja nevim z ceho to mam.. mam rada tatarak, kocky jsme taky meli..
Jaké jsou příznaky toxoplazmozy? Jaké to může mít následky na miminko? Jsem v osmém měsíci těhotenství a mám strach.
Mám tak „bezvadnou kamošku“, která se pomazlí s prašivou kočkou ze dvora (vesnická, neočkovaná, zablešená, plná svrabu) a aniž by si ruce umyla, tak jde a naservíruje mi jídlo těma rukama (vyloženě to jídlo omakala těma rukama, vůbec ji nenapadne na to použít nějaký příbor
).
Až poté co jsem to jídlo snědla, jsem si uvědomila, co provedla
![]()
Jsem z Brna a jela jsem za ní na dva dny na návštěvu na vesnici.
Jestli se mému miminku něco stane, tak u mě skončila!
![]()
@zvědavá borůvka Neboj, tímto způsobem toxoplasmosu snad ani chytit nelze. To by Tva kamarádka musela sáhnout na infikovany kočičí vykal a téměř okamžitě ti podat jídlo, ktere by muselo přijít do styku se zbytkem vykalu na její ruce a ty bys to musela téměř okamžitě sníst, aby tam vubec nějaké riziko nákazy bylo. Toxa na vzduchu poměrně rychle hyne. Toxoplasmoza ti hrozí spíše ze špatně tepelně opracovaneho masa. To, ze bys pozrela kočičí vykal v tvem věku asi nehrozí ![]()
@zvědavá borůvka Jinak příznaky toxoplasmozy jsou únava, spavost, zdurene uzliny. Ty uzliny zdurene mít můžeš a nemusíš. Může ale taky probíhat tak klidně, ze to ani nepostrehnes. Odhaduje se, ze az třetina lidí toxoplazmozu prodělala a ani o tom nemusí vedet. Pokud už jsi ji jednou dostala, nemůžeš ji chytit znovu. Mas ji už do smrti, ale poté, co se s ní imunitní systém vypořádá, už není nebezpečná. Pokud ti nedělali vyšetření na toxu, tak je taky klidně možné, žes ji už mela pred otehotnenim. Pokud mas obavu, mrkni na stranky www.toxoplasmoza.cz, tam ti určitě MUDr. Geleneky odpoví na tve otázky. Já tam chodila taky, kdyz jsem ji prodelavala.
@zvědavá borůvka Buď v klidu, takhle toxo nechytneš. Jak píš @Ijaa spíš to chytneš ze špatně uvařenýho masa, či špatně umyté „zaručeně bio“ zeleniny. Mám doma 2 kočky, u táty máme koček 5, všechny venkovní a mám zdravého 5-ti měsíčního chlapečka.
No ja toxo měla (ve 12ti letech) - na staji jsem si pohladila nakaženou kočku (přesně víme ktera to byla) do nemocnice jsem nastupovala s těžkým zánětem sítnice na levém oku (skoro jsem neviděla) a až po 14ti dnesch kdy lecba moc nezabírala mi zjistili toxo, byla jsem 14dni na infekcnim a bylo vyleceno. krom toho oka mi vůbec nic nebylo, nic me nebolelo, nebyla jsem ani malátná.